Predsedniške volitve 2022

'Desni politik se v zadnjih treh desetletjih nikoli ni uspel prebiti v predsedniški urad'

Ljubljana, 24. 10. 2022 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
258

Prvemu krogu predsedniških volitev so nekaj prostora namenili tudi tuji mediji. "Konservativni kandidat Anže Logar je osvojil največ glasov, vendar premalo, da bi se izognil drugemu krogu proti svoji levosredinski tekmici," dogajanje povzema Politico. Nemški Zeit pa izpostavlja, da je dal premier Robert Golob jasno vedeti, da lahko v drugem krogu na njegovo podporo računa Logarjeva tekmica Nataša Pirc Musar.

Poleg tega se desni politik v zadnjih treh desetletjih nikoli ni uspel prebiti v predsedniški urad, je izpostavil avstrijski Puls 24.
Poleg tega se desni politik v zadnjih treh desetletjih nikoli ni uspel prebiti v predsedniški urad, je izpostavil avstrijski Puls 24. FOTO: Luka Kotnik

"Na splošno je bilo pričakovati, da noben kandidat ne bo dosegel 50 odstotkov, potrebnih za dokončno zmago," poudarjajo pri Politicu. "Konservativci so glasovanje videli kot priložnost, da si po porazu na parlamentarnih volitvah v aprilu povrnejo nekaj podpore," še ocenjujejo. In izpostavljajo, da je Logar v prvem odzivu na delne rezultate dejal: "Rezultati so potrdili, da so državljani pozdravili naš slogan "Sodelujemo za prihodnost"." Kot zaključujejo, bo tako končna odločitev o nasledniku ali naslednici Boruta Pahorja padla po drugem krogu glasovanja 13. novembra. 

Tudi nemška tiskovna agencija DPA poudarja, da zmagovalca ni bilo, drugi krog pa bo prinesel boj konservativnega kandidata in neodvisne odvetnice ter aktivistke za človekove pravice. 

"Levi liberalni premier Robert Golob, ki je na položaju šele od maja, je pokazal, da bo v drugem krogu podpiral Pirc Musarjevo," izpostavlja DPA. "Kdo z leve sredine zmaga, je manj pomembno od leve sredine same," povzemajo Golobove besede in dodajajo, da je Golobov kandidat Milan Brglez končal na tretjem mestu in zapustil predsedniško tekmo.  

Izpostavljajo, da bi z izvolitvijo Pirc Musarjeve Slovenija prvič dobila žensko predsednico, gre pa za kandidatko, ki je zavezana tudi pravicam neheteroseksualnih ljudi. 

Ko gre za Logarja, poudarjajo, da obljublja ničelno toleranco do korupcije, je pa bil prvak njegove stranke Janez Janša že obsojen na zaporno kazen zaradi korupcije. Prav tako je Janševa politika skladna z modelom madžarskega populista Viktorja Orbana in je med drugim pritiskala na medije ter sodstvo, dodajajo. 

Ob tem pa DPA poudarja, da je predsedniška funkcija pri nas protokolarna, vseeno pa so volitve tudi test za novo vlado. Dodajajo, da Pahor ni kandidiral, ker mu pravila tega ne omogočajo.  

Tuji mediji se sprašujejo, kaj volilni rezultat pomeni za Goloba in stranko Gibanje Svoboda.
Tuji mediji se sprašujejo, kaj volilni rezultat pomeni za Goloba in stranko Gibanje Svoboda. FOTO: Damjan Žibert

Avstrijski mediji medtem poročajo, da je šibka predstava Brgleza težava za Goloba, ki pa na volilni večer ni želel niti slišati o porazu. "Poraženca bomo spoznali v drugem krogu, že zdaj vem, kdo bo," Golobove besede izpostavlja Puls24.  

Kot še dodajajo, je bila to kampanja, v kateri se je Logar oddaljil od Janeza Janše, ki je včeraj prišel na večerno druženje, a ni dajal izjav. Na drugi strani sta se Pirc Musarjeva in Brglez močno borila za leve in liberalne volivce.  

Čeprav je po eni strani tekma še odprta, menijo, da ima Pirc Musarjeva pred drugim krogom prednost, ker je slovensko volilno telo bolj levo-liberalno. Poleg tega se desni politik v zadnjih treh desetletjih nikoli ni uspel prebiti v predsedniški urad. 

Menijo, da bo razplet do neke mere odvisen od kandidatov, ki so včeraj zaključili boj. Še posebej od Vladimirja Prebiliča, ki je pristal na četrtem mestu z dobrimi 10 odstotki glasov. "Župan majhnega mesta Kočevje, ki ga je podprla Vesna, neparlamentarna stranka, je v volilni kampanji zadel s svojo povezovalno naravo. Ni hotel dati volilnega priporočila, vendar to Golobu ni preprečilo, da ga ne bi pripisal levi sredini," menijo pri Puls24.   

Italijanski Il Piccolo prav tako izpostavlja, da bo potreben drugi krog. Kot dodajajo, je Logar ob tem izpostavil pripravljenost na razpravo o vsebini, nasproti pa mu bo stala odvetnica, ki poudarja, da niti za milimeter ne bo odstopila od vrednot, ki jih zagovarja.  

Hrvaški Jutarnji list izpostavlja, da imamo pri nas letos super volilno leto. Kot pišejo, se bosta v drugem krogu predsedniških volitev pomerila nekdanji Janšev zunanji minister in odvetnica, ki je med drugim zastopala Melanio Trump.  

A prava preizkušnja za politiko naj bi bile volitve, ki bodo sledile, še posebej za Gibanje Svoboda. Kot navajajo, je slovenska politika že od leta 2011 v iskanju stranke, ki bo tekmec Janševe SDS. Ustanovljenih je bilo več strank, ki so se na parlamentarnih volitvah dobro odrezale, na lokalnih pa so se razkrile šibkosti. To je pokazalo, da podpore volilnega telesa niso uspeli pretvoriti v strankarsko strukturo na terenu, kar je potrebno za preživetje. Gibanje Svoboda je tudi stranka, narejena pred volitvami, zdaj je pred preizkušnjo, ki bo pokazala, ali ima moč preživeti, zaključujejo pri Jutarnjem listu.  

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (258)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
26. 10. 2022 09.19
+1
na mnoga vprašanja je logar odgovoril čisto nasprotvo od njegovih izjav pred kampanjo in stališčem sds.od odnosa do NOB in družinskega zakona,ki je bil nedavno sprejet.se je pa opredelil do plačevanja davkov cerkve,da je prav ,da ga ne plačuje ,ker dela dobro za psiho in počutje ljudi.tudi psihiatri imajo to funkciji pa izdajajo račune in plačujejo davke od storitev
zibertmi
26. 10. 2022 09.21
+1
ravno sem slišal na radiu,da so v cerkvah podražili storitve,za katere ne izdajajo računov in plačujejo davkov.obstaja celo cenik.obred pri pokopu 50 eu.spoved 10 eu-posebna maša pa kar 750 eu,neobdavčeno seveda
Trglav
25. 10. 2022 10.01
+1
Preboj desnega kandidata še nekaj časa ni realnost, kljub razdelitvi na levi. Desni so enostavno preveč demagoško usmerjeni in SDS z Janšo na čelu enostavno preveč maščevalna. Poleg tega jim ni za državljane, kot govorijo, pač pa za državo, ki si jo na vsak način želijo v celoti podrediti. Z predsednikom države bi seveda dobili ogromno, vsaj v tem času. Da gre za pomembno stvar je razvidno tudi iz tega, da se JJ enostavno ne oglaša, da ne bi kaj zapackal.
Sickk 2
24. 10. 2022 21.40
-2
Ze njegova pleša pove, da gre po istih stopinjah k njegov pastir ivan
Jože Stari?
10. 11. 2022 12.27
borjac
24. 10. 2022 21.39
-1
Kdor spremlja sedaj ob 21.20h na RTV Slo Areno pod vodstvom velikega voditelja Pirkoviča , analiza volitev, bo ugotovil da so v SDS-u dobili novega člana, to je Igor Lukšič.
Ki zombi
24. 10. 2022 21.28
+1
Tudi zdaj se ne bo.
resslovenka
24. 10. 2022 21.20
-1
Nisem volila Nataše Pirc-Musar, pa tudi Anžeta Logarja ne. Ampak glede na to kdo je manjše "zlo" za Slovenijo, verjamem, da bo slavila Nataša - Pirc-Musar. In prav je tako. 😎
Rusofilček
24. 10. 2022 21.11
-2
volitve so nesmiselne. demokracija je luknjasta kot sir. Murka za predsednika Slovenije brez prestanka trajanja mantada!
Maister1
24. 10. 2022 20.53
-1
To ni desni on je dvakrat levi v pravem pomenu besede,če razumete,tudi Golob in Fajonova bluzita edina rešitev NATAŠA PIRC
Maister1
24. 10. 2022 20.48
+0
Logar ni desni -mi prave desnice nimamo -SDS -sami problematični in ne desni-naj se psihiatri pozabavajo z njimi
Dilajla
24. 10. 2022 20.45
+3
Torej pod črto, vsi tile mediji nimajo pojma o st(r)anju v Sloveniji. Ko pa za piko na i še Goloba opisujejo kakor liberalnega, mi je jasno, da jim ni nič jasno.
za naše
24. 10. 2022 20.25
+1
Res končno ,da to mesto enkrat zasede desničar .Cela eu. mora v to smer ,če hočemo preživet !
Trglav
25. 10. 2022 10.04
+0
Človek božji, kaj ti ni jasno? Spodbujate nestrpnost, fašizem, neenakopravnost ljudi.... A je potrebno sploh še kaj dodajati?
superjezek
24. 10. 2022 20.25
+4
Dragi ljudje! Zakaj imamo mi že vse življenje možnost volit le med desnimi in levimi lopovi? Ali pa med večjimi in manjšimi lopovi??? Zakaj ne udarimo po mizi in zahtevamo poštene in izobražene ljudi, kateri bodo za pošteno delo, pošteno delali v korist državljanov oziroma države?!!!!
Trglav
25. 10. 2022 10.05
Ja, s tem se popolnoma strinjam - dogovoriti se moramo samo eno malenkost. Namreč, nekdo nas mora vseeno povezati - ali bo to desni ali levi? Npr. jaz desnim, v tem trenutku ne zaupam!
superjezek
24. 10. 2022 20.16
+2
Volim desnico, pa vendarle mi sploh nimamo desnico ampak same grebatorje za stolčke in davkoplačevalski denar in sevda še za izposojenega..
semaino
24. 10. 2022 20.01
+6
Zakaj? Ker jih mafija preko medijev predstavlja kot nekaksne zveri. So pa bili vsi doslej boljsi od tistih, ki so zmagali. Tudi Logar je 3x bolj posten od Brgleza in tudi od Musarjeve, kateri moz je prisel do kopitala na kaksen nacin? :) Transpareten?
superjezek
24. 10. 2022 20.21
+3
Napisal si kdo je bolj pošten v resnici pa si mislil povedat kdo je manjši lopov. Torej brglez praviš in musarjeva z možem so c+vsaj trikrat večji lopovi ood logarja??!!! Vse prav ampak meni moj zdrav razum ne dovoli, da volim lopova in uničevalca skupno dobrega, ne manjšega in ne večjega!!!! Jaz bi rad imel možnost končno volit zdravega poštenega človeka, kateri bo za pošteno plačilo pošteno delal za narod, ki ga plačuje je to dovolj jasno??????!!!!!!!
User768643
24. 10. 2022 19.46
+5
Ne vem, ce je Logar najboljsa izbira. Vendar preprican, da je veliko boljsa izbira kot Musarjeva.
Rafael Kramar
24. 10. 2022 19.39
+6
Skrajni čas, da gre vsaj ta funkcija pod desno, dokler je še kaj.
Bevskbevsk
24. 10. 2022 19.19
-3
sds++++++++++++
User300173
24. 10. 2022 19.10
-1
Desni politik v predsedniškem uradu? Rupnik bi bil takoj rehabilitiran, posmrtno odlikovan in se kakšen mavzolej postavljen tam poleg tiste Pahorjeve betonske grdobe sredi Ljubljane.
HauSSer
24. 10. 2022 19.06
-1
Se bo Anže Logar kot predsednik republike "oglašal, ko bo treba", čeprav je bil kot minister v Janševi vladi vsaj javno dve leti popolnoma tiho ob vseh njenih ekscesih, klientelnih poslih in verbalnemu nasilju. Logar v intervjujih daje vtis največjega Evropejca in ne ministra za zunanje zadeve v vladi, ki je Slovenijo silila v smer Budimpešte in Varšave.
User300173
24. 10. 2022 19.11
+2
Razumnež
24. 10. 2022 18.56
-1
Pa na vodilno mesto na RTVSLO tudi ne.