Predsedniške volitve 2022

Golob čestital Pirc Musarjevi: Prepričan sem v najino dobro sodelovanje

Ljubljana/Kromberk, 13. 11. 2022 18.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, M.P., V.L.
Komentarji
133

Predsednik vlade Rober Golob je čestital novi predsednici Nataši Pirc Musar. Ob tem je zapisal, da je njena izvolitev "dokaz, da si državljani in državljanke želijo živeti v državi, v kateri bodo spoštovane temeljne prvine demokracije". Odhajajoči predsednik Borut Pahor je v telefonskem pogovoru čestital novoizvoljeni predsednici republike, ji zaželel uspešno delo in jo v torek povabil na pogovor v predsedniško palačo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pahor se veseli sodelovanja
    02:51
    Iz 24UR: Pahor se veseli sodelovanja
  • Iz 24UR: Golob na volišče dve uri pred zaprtjem
    01:35
    Iz 24UR: Golob na volišče dve uri pred zaprtjem

 

"Spoštovana predsednica, volivke in volivci so vas izbrali za predsednico Republike Slovenije. Čestitam vam ob izvolitvi, ki je dokaz, da si državljani in državljanke želijo živeti v državi, v kateri bodo spoštovane temeljne prvine demokracije: človekove pravice, vladavina prava, neodvisni mediji, svoboda in spoštljiv dialog. Prepričan sem v najino dobro sodelovanje pri naslavljanju skupnih izzivov prihodnosti in krepitvi odprte, vključujoče družbe, ki v ospredje postavlja solidarnost in povezovanje ter v skupna prizadevanja za razvoj države v dobrobit vseh. Srečno predsednica!" S temi besedami je novi predsednici čestital predsednik vlade Robert Golob

Ob oddaji glasu pa je Golob predvolilno kampanjo predsedniških kandidatov v drugem krogu ocenil kot umirjeno in dobro. "Zmerno, ni bilo nekih velikih žaljivih poskusov diskreditacije in podobno, tako da je bila s tega vidika v redu. Ni bila toksična ali da bi zastrupljala ozračje, kar je zelo v redu," je dejal.

Z novoizvoljeno predsednico ali predsednikom se bo sestal še pred njenim ali njegovim nastopom mandata, je napovedal premier in dodal, da je to odvisno predvsem od njiju. "Verjetno bosta sama rabila kakšen dan ali dva, da ugotovita, kako je. S tem ne bomo hiteli," je dejal in dodal, da je čas do 22. decembra, saj do tedaj na položaju ostaja sedanji predsednik Borut Pahor.

Današnjo Pahorjevo izjavo, da je zadovoljen s svojim mandatom in tudi s tem, da se ni toliko oglašal ob aktualnih in perečih zadevah, je Golob komentiral: "Mene nič ne moti, da se zadnji mesec oglaša, ampak če bi se prej toliko oglašal, kot se sedaj, bi bilo pa še boljše."

Pahor povabil novo predsednico na pogovor v predsedniško palačo

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v telefonskem pogovoru čestital novoizvoljeni predsednici republike, ji zaželel uspešno delo in jo v torek povabil na pogovor v predsedniško palačo. Pahor prav tako čestital protikandidatu Pirc Musarjeve v drugem krogu Anžetu Logarju, posebej za njegov povezovalni nagovor ljudem po volitvah.

Pahor je oddal svoj glas
Pahor je oddal svoj glas FOTO: Bobo

Po desetih letih Pahor s položaja odhaja zadovoljen, saj se mu zdi, da mu je uspelo veliko od tega, kar si je zamislil. Želel je biti predsednik vseh, tudi tistih, ki ga niso sprejemali. Pri tem ga je vodil moto, da je naloga državnika iskati prijatelje povsod po svetu.

"Tudi ena poglavitnih kritik na račun mojega dela, da naj bi se premalo oglašal, ni predmet mojega obžalovanja," je dejal. Morda bi lahko več govoril, vendar potem morda ne bi bilo spomenika sprave na Kongresnem trgu, prekopa posmrtnih ostankov mrtvih iz Hude jame, vrnitve narodnega doma v Trstu, stiska rok dveh predsednikov pred spomenikoma na Bazovici, skupne obeležitve stoletnice koroškega plebiscita in 10 let procesa Brdo–Brioni, je naštel.

Obdobja v svojem življenju po dveh predsedniških mandatih se Pahor veseli. V svoji 32-letni karieri je vedno opravljal poklice z mandatom ljudi, "zdaj pa mogoče ne bo več tako, na to se bom moral navaditi," je povedal.

Fajonova: Vrednote socialne demokracije se krepijo

Novoizvoljeni predsednici republike je čestitala tudi predsednica SD Tanja Fajon. "Vrednote socialne demokracije se krepijo," je ob tem dodala predsednica vladne stranke, ki je Pirc Musarjevi izrekla podporo po prvem krogu volitev.

Fajonova, ki je sicer tudi zunanja ministrica, je ob čestitki Pirc Musarjevi zapisala tudi, da se veseli sodelovanja. "2022 bo zapisano v zgodovino. Ženske prvič v zgodovini države zasedamo tri pomembne položaje," je zapisala in ob tem poleg položaja predsednice republike in položaja zunanje ministrice, ki ga zaseda sama, navedla še položaj predsednice DZ, na katerem je Urška Klakočar Zupančič iz Gibanja Svoboda. "Vrednote socialne demokracije se krepijo," je dodala.

Čestitko je objavila tudi stranka SD. "Iskreno čestitamo novoizvoljeni prvi predsednici republike Slovenije. Verjamemo, da bo zastopala vse državljanke in državljane doma in v tujini ter se odločno zavzemala za demokratično, spoštljivo, odprto in človekovim pravicam zavezano Slovenijo," so zapisali.

V imenu stranke pa je Pirc Musarjevi v štabu čestital še vodja poslanske skupine SD Jani Prednik. Kot je dejal, so tudi Socialni demokrati zadnjih štirinajst dni Pirc Musarjevo podpirali na terenu in so zadovoljni z doseženim rezultatom.

O tem, da bosta kot kaže, dve najvišji funkciji v državi zdaj zasedali ženski, pa je Prednik dejal, da se očitno tudi v slovenski politiki "trend obrača in to, da smo dobili prvo predsednico, je lahko samo dobro". Vodja poslancev SD se sicer tudi na parlamentarni ravni nadeja dobrega sodelovanja in sprejemanja "skupnih odločitev v dobrobit vseh državljanov".

Institut 8. marec: Izbira med predsedniškima kandidatoma je bila jasna

Na rezultat današnjih predsedniških volitev so se odzvali tudi v Inštitutu 8. marec. Po njihovem mnenju so volivci z izvolitvijo Nataše Pirc Musar za prihodnjo predsednico države jasno povedali, kakšne Slovenije si želijo. Še večja preizkušnja pa bo po njihovem mnenju referendum o vladni noveli zakona o RTVS, o katerem bomo odločali 27. novembra.

Po besedah direktorice Inštituta 8. marec Nike Kovač se je na predsedniških volitvah znova pokazalo, da "ljudje niso neumni in da razumejo, kaj se je v Sloveniji dogajalo v zadnjih dveh letih". Tudi izbira med kandidatoma predsedniških volitev je bila po njenem mnenju jasna.

Koordinator Levice Luka Mesec je tudi čestital novi predsednici. Veseli ga, da smo končno dobili prvo predsednico države in da so na volitvah zmagale vrednote demokracije, dialoga, svobodne in odprte družbe. Pirc Musarjevi je čestitala tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (133)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Perivnik
15. 11. 2022 13.33
+0
Sramota za Musarco, da je sprejela Golob pod svoje okrilje. Če bi bila tako poštena kot govoriči, potem bi rekla g. Golob hvala lepa, hvala lepa za vse "raziskave", ki ste jih naredili glede mojega premoženja v davčinih oazah in o tem "obvestili" slovensko javnost. Hvala, ker ste me, blatili, ne glede upravičeno ali neupravičeno, s takim jaz ne sodelujem. Musarca pa gleda samo na svoje koristi in je šla v španovijo z avtoritarnim diktatorjem Golobom. O DEMOKRATIČNI UREDITVI SLOVENIJE PA LAHKO SANJAJO BODOČI RODOVI.
kure bedne
14. 11. 2022 21.35
+0
Hehe, obema je palček zrihtal delovni mesti. In oba z računi v davčnih oazah. Bravo mi.
zoran pušenjak
14. 11. 2022 15.18
+3
Nepošteni se združujejo v glavnih vlogah
Golob je car
14. 11. 2022 09.25
+5
Vzgledoval se bom po vrednotah nove predsednice. Odprem podjetje v davčni oazi
jodr
14. 11. 2022 08.37
+2
Nataša bo Golobu lahko svetovala, kako se posluje v davčnih oazah, kako neplačevati davke v SLO,...
resslovenka
14. 11. 2022 08.55
+5
Za to imate vi Snežiča spoštovani na Trstenjakovi. Ima podjetje "Davčni inženiring in zakaj odpreti podjetje v BiH". Na veliko oglašuje. Aja, a je še tak revež, da je odvisen od socialne podpore? 😏Ah ne, norčuje se iz nas, davkoplačevalcev. Sistem pa to dopušča. Bruh 🤮
VirusX
14. 11. 2022 09.49
+5
Mislim da lahko na prste 1 roke preštejemo privatnike, ki izplačujejo sebi visoke plače, samo za to da lahko odvajajo državi. To da si izplačujejo nagrade (d.o.o) ali pa vzamejo iz računa (S.P) je normalno. Veliko otrok premožnih privatnikov, ima regresirana kosila in malice.
mackon08
14. 11. 2022 18.21
-1
Tako je in ti so najbolj glasni kako se jim godi krivica.
Ugovor vesti 133.člen
14. 11. 2022 08.32
-4
Popolnoma pričakovano. Ko se je levo enoumje poenotilo, je pravzaprav Logar dobil še veliko. Mogoče se pa le počasi vrtijo koleščki v pravo smer sodelovanja!? (Ne)ustreznost enega ali drugega je nepomembna. Tudi vsi referendumi bodo ZA, saj več kot polovico ljudi ne zanima za kaj gre, ampak kdo kaj predlaga. Še vedno se voli PROTI Janši in vsemu, kar je blizu njemu. Ne glede, da je prejšnja vlada delala neprimerljivo boljše v tudi hudih razmerah. Moje videnje, kot neopredeljenega, kar spremljamo, ker je vse skrajno in neprimerno in nimaš kaj volit, da bi se JJ moral umakniti. Krivda je ob medijih, totalni gonji prevladujočega levičarstva, tudi ali predvsem na njemu, ker je z besedami podiral, kar je s sposobnostjo ustvarjal. Čas je za Logarja, Irglovo in mlajše kadre. Ostali se naj poslovijo. Prepričan pa sem, da bo rdeča revolucija še trajala, tudi po Janši. ŽAL REŠITVE NI, če so v prvem planu usmerjanja dogodkov orto komunisti, ki so bili na vodilnih položajih, najbolj zavržne ideologije v času enoumja. NAJ NAS SPREMLJA VSAJ SREČA, PAMETI ŽAL NI VEČ!
resslovenka
14. 11. 2022 08.59
+5
Zakaj kriviti druge, ki mislimo drugače. Nismo rdeči in levaki, če se ne strinjamo z SDS in NSI, pa še kom drugim? Mislimo s svojo glavo in imamo pravico izraziti mnenje o tem kaj je prav in kaj ni. In žal, marsikaj je zelo narobe pri nas. Marsikaj! 😎
mackon08
14. 11. 2022 18.22
WD40
14. 11. 2022 08.29
-4
če ta dva ne bosta morala sodelovati , je pa že nekaj narobe .Oba sta iz istega testa ,zato bodo dobri butelji .
za naše
13. 11. 2022 21.59
-1
golob ne rabi Snežiča, ima musarico.
ina5785
14. 11. 2022 17.01
+1
za naše - dr.GOLOB NE potrebuje NIKOGAR, tako kot NIKOGAR NI potreboval dr.DRNOVŠEK!!! To sta dva IZREDNO pametna, modra vizionarja, ki znata sama preštudirati. . . . . . . . Snežiča še za VEČJE barabije potrebuje SDS z ištvanom na čelu!!!
zani10
13. 11. 2022 21.58
-1
reakcionar
13. 11. 2022 21.51
+8
Kaj mislite za koga je tako smehljajoče volil Pahor?
resslovenka
14. 11. 2022 09.01
+5
za naše
13. 11. 2022 21.49
+2
Pa saj to je že čupavi povedal pred 1 mesecem ,da ne bodo dovolili zmage nekoga z desne stranke ,žalostno pa je ,da bomo to zdaj vsi mirno požrli in drago plačevali .Upam,da bo ta del opranoglavcev hitro spregledal ,kaj so nam izvolili !
resslovenka
14. 11. 2022 09.03
+1
Joj, kolk ste eni zaplankani. Kako lahko Robert Golob vpliva na nekoga kako naj voli? Ah, dej no dej. 😀Tako pranje možganov se dogaja zgolj na desnem polu. 😎
Diegol14
13. 11. 2022 21.34
+5
A se bo becin spet pocenil za 0,0002 € ???
peet001
13. 11. 2022 21.34
+6
tiho fašit !!!
RK
13. 11. 2022 21.32
+6
Ma dej tajkuni eni. Slovencki pa itak retardet fo ever.
Na pol ovca
13. 11. 2022 21.30
+7
Kakšno sodelovanje? To kar ti bodo naročili v Bruslju to boš naredil! To velja za celotno ekipo v bojda slovenskem parlamentu dejansko pa PE Slo v korporaciji US/Izr
krneki_123
13. 11. 2022 21.22
+17
Ne dvomim, oba imata denar parkiran v davčnih oazah.
Antena
13. 11. 2022 21.21
-4
A tvoj kandidat je pa .....?
hondoid
13. 11. 2022 21.21
+10
Dva levaka pa bosta ja dobro sodelovala..🤮🤮
Švejk 123
13. 11. 2022 21.21
+2
Musarjevi čestitke, ko pa vidim tovariša holoba mi gre na bruh. Nekaj tako pokvarjenega težko vidiš in slišiš.
poper00
13. 11. 2022 21.29
+2
Tovariši so v SDS in to izrazito.A tam vsak dan bruhaš?
nora_ovca
13. 11. 2022 21.19
+2
Janezovi bodo danes jedli pomirjevala 😝
resslovenka
14. 11. 2022 09.08
+2
Danes gledajo grdo kot hudič. Težko je požreti poraz, ko so bili tako prepričani v zmago. No ja, saj bo minilo. Bojo pa še ropotali in čivkali, da bo joj. Kar naj, smo že navajeni. November jim bo dal lekcij, da si jih bodo za vedno zapomnili. 😀