Predsedniške volitve 2022

Kako skrbita za zdravje, bosta zadovoljna s plačo, kaj cenita drug pri drugem?

Ljubljana, 08. 11. 2022 18.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Svet na Kanalu A
Komentarji
422

Še pet dni nas loči do drugega kroga predsedniških volitev, kjer se bodo državljani odločili, ali bo na čelo države stopil Anže Logar ali Nataša Pirc Musar. V soočenju v oddaji Svet sta spregovorila o resnih ter tudi malo manj resnih temah. Začela sta pri sovražnem govoru, komunikaciji politikov, nadaljevala z ruskim napadom na Ukrajino in problematiko javnega zdravstva, končala pa z bolj osebnimi vprašanji ter lastnostmi, ki jih eden pri drugemu najbolj cenita.

Več videovsebin
  • Iz SVETA:  O primerni komunikaciji v političnem prostoru
    21:00
    Iz SVETA: O primerni komunikaciji v političnem prostoru
  • Iz SVETA: Kako kandidata skrbita za svoje zdravje?
    19:33
    Iz SVETA: Kako kandidata skrbita za svoje zdravje?
  • Iz SVETA: Logar in Pirc Musar o lastnostih predhodnikov
    02:48
    Iz SVETA: Logar in Pirc Musar o lastnostih predhodnikov

V kontrastu s preteklimi predsedniškimi predvolilnimi soočenji sta kandidata, uvrščena v drugi krog, Nataša Pirc Musar in Anže Logar, eden do drugega zelo spoštljiva. Današnje soočenje se je zato začelo s tematiko o primerni komunikaciji in sovražnem govoru, ki smo mu v političnem prostoru vse pogosteje priča. 

Nataša Pirc Musar meni, da je meja med sovražnim govorom in ostrim jezikom zelo tanka in da je v naši politiki bolj kot sovražni pogost grob in brutalen govor. Prvi je načeloma bolj uperjen proti manjšinam in denimo zanika obstoj Romov, negira pravice istospolnih. Nataša Pirc Musar kot odvetnica pravi, da se v njeni pisarni večinoma odločijo o tem, koga bodo zastopali, na podlagi tega, kako zavzeto lahko nekoga zagovarjajo. Je pa tudi izpostavila, da se za sovražne pogosto označi tudi izjave, ki to niso.

Logar na opozorilo, da imajo člani strank velikokrat izrazito neprimerno retoriko, med njimi tudi predsednik stranke SDS, ki tudi sama večkrat toži o verbalnih in fizičnih napadih, pravi, da je bil tudi sam deležen sovražnega govora, a kljub temu slovi po uporabi zmernega jezika. "Politik je oseba na očeh javnosti in kot tak ima dodatno odgovornost, da pazi, kaj govori, in tudi, na kakšen način to govori," pravi Logar. Zase meni, da skrbno izbira besede, da je spoštljiv in stremi k temu, da se vsi tako pogovarjajo.

Nastopilo je seveda tudi vprašanje, kdo od politikov najbolj neti sovraštvo. Pirc Musarjeva je tu omenila komunikacijo desnega pola na Twitterju, kjer po njenem mnenju 'prednjači Janez Janša', ki bi moral biti pri javni komunikaciji kot nekdanji predsednik vlade nekoliko bolj pazljiv. Imensko je izpostavila tudi nekdanjega notranjega ministra Aleša Hojsa, ki je po njenem mnenju zelo dober učenec Janeza Janše. 

Soočenje Pirc Musarjeve in Logarja v oddaji Svet.
Soočenje Pirc Musarjeve in Logarja v oddaji Svet. FOTO: Kanal A

Logar meni, da je treba oba politična parketa ocenjevati z enakimi merili. Ne levi ne desni politični pol nista bolj surova in sovražni govor najdemo na obeh polih. Logar je prav tako izpostavil, da sam nestrinjanja vedno rešuje na osebni ravni. "Sama bi si želela, da bi moj protikandidat to počel že prej. Zakaj čakati na predsedniško funkcijo in takrat izstopiti iz cone udobja," se je na izjavo spraševala Pirc Musarjeva. Logar je nemudoma odvrnil, da "zakaj pa gospa Pirc Musar ni obsodila izjave nekdanjega predsednika Danila Turka, ko je rekel, da je Huda jama drugorazredna tema?" Kandidatka se je na slednje  branila z besedami, da ne ve, katerega leta je to bilo in ali je takrat sploh poznala Turka, a da je v preteklih letih večkrat javno obsodila sovražni govor tako z desnega kot levega pola. "Vi pa se oglašate zadnje štiri mesece v tej kampanji, prej pa se niste," je očitala Logarju.

Nadaljevala sta s temo o Muzeju slovenske osamosvojitve. Pirc Musarjeva pravi, da je pomembno, v kakšen kontekst se postavi samo osamosvojitev, in misli, da je to odločitev treba prepustiti zgodovinski stroki, Logar pa dodal, da gre za 'najsvetlejše obdobje v slovenski zgodovini' in da je naslednje generacije treba spoznati z 'usodnostjo tistega trenutka', da bodo znali ceniti, 'kaj so očetje Slovenije naredili'.

Donald Trump ni "po njuni duši"

Na vprašanje, kakšen predsednik je bil Donald Trump, je predsedniški kandidat Logar z rahlim nasmeškom na obrazu dejal, da ni bil "po njegovi duši". Logar namreč meni, da je Trump naredil veliko strateško napako s tem, ko je izstopil iz jedrskega sporazuma z Iranom. "In videli smo, kakšne so bile posledice te odločitve. V ključnem trenutku smo zamudili bogatenje Irana, in to v državi, ki ne slovi po demokratičnem režimu."

Kakšna prva dama pa je bila Melanija Trump, ki jo je Nataša Pirc Musar tudi pravno zastopala? Po mnenju odvetnice je bila Melanija "verjetno najsvetlejša zvezda pri predsedovanju Donalda Trumpa, ki tudi meni ne sede na dušo. Je pa res on uporabljal veliko sovražnega govora in bil nastrojen proti drugačno mislečim – kar ni nekaj, kar bi bil vzor dobrega državnika". Njun odnos je označila za ironičen, saj da se je Melanija medtem, ko je njen soprog prek družbenih omrežij napadal politične nasprotnike, borila za zgledno komuniciranje. "Sicer pa je zelo prijazna in načitana gospa, ki lepo govori slovensko," je zaključila Pirc Musarjeva. 

Za mir ključna pogajanja, za slednja pa evropska enotnost

Kandidata sta razpravo o ZDA nadaljevala v bolj resnem tonu. Kakšna je njihova vloga v Evropi in svetu? Anže Logar bi odnose z ZDA poglobil. Meni, da je okrepljeno transatlantsko zavezništvo zmeraj dobra strateška rešitev, za katero si je tudi sam vedno prizadeval. "Ponosen sem na to, da smo prek dveh administracij uspeli z Američani doseči strateški sporazum. In to je še posebej pomembno sedaj, v času vojne v Ukrajini. Menim, da je treba ta dialog ohraniti in nadgraditi ter tudi sodelovati pri skupnih izzivih, ki so pred nami. Ti izzivi so energetsko vprašanje, prehranski izziv in vprašanje Zahodnega Balkana," je svoje delo in stališča povzel Logar.  

Pirc Musarjeva pa meni, da so ZDA glavne v ozadju boja proti ruskemu režimu oziroma proti predsedniku države Vladimirju Putinu. "Vseeno si sama želim, da bi Evropa razmišljala o tem, kako bi postala vojaško močnejša in enotnejša. Sama vojna v Ukrajini je povzročila precej gorja v Ukrajini in v Rusiji, povzročila je inflacijo po drugih svetovnih gospodarstvih." Izpostavila je še pomembnost pogajanj, za katera meni, da ne smejo izključevati Ukrajine. "Ni pogajanj brez Ukrajine v tej kruti ukrajinsko-ruski vojni," je zaključila. 

Logar je nato odgovoril, da je treba biti pri mednarodni politiki in odnosih vselej natančen. "Ni res, da ZDA vodijo boj zoper ruski režim. Rusija je napadla Ukrajino in ZDA so tu zavezniki za Evropsko unijo skupaj z bojem za ohranitev temeljnih vrednot, na katerih temeljijo Združeni narodi," je popravil odgovor Pirc Musarjeve. Poudaril je še pomembnost enotnosti Unije, saj da bo šele takrat Rusija sedla za pogajalsko mizo z Zahodom. 

Pirc Musarjeva je odgovorila, da gospod Logar spreobrača njene besede. "Kaj pa je to, kar ste ravnokar povedali, drugega kot prizadevanja za mir, o katerih sem govorila?" je vprašala protikandidata. Tudi ona je izpostavila, da bomo mir dosegli le s pomočjo pogajanj. 

Soočenje Pirc Musarjeve in Logarja v oddaji Svet.
Soočenje Pirc Musarjeve in Logarja v oddaji Svet. FOTO: Kanal A

Se poslužujeta javnega zdravstva in kako skrbita za svoje zdravje?

Pirc Musarjeva se je v svojem odgovoru sklicevala na evropske vrednote, ki temeljijo na močni pravici do zasebnosti, ki v precej manjši meri pripadajo tudi politikom. "Sama se nagibam k temu, da o malenkostnih zdravstvenih stanjih ne bi poročala, zelo zelo moralno odgovorno pa seveda je, da predsednik oziroma predsednica spregovori o svojem zdravstvenem stanju, ko mu to ne omogoča več kakovostnega opravljanja funkcije," je odgovorila. Pirc Musarjeva za svoje zdravje skrbi z bowlingom, dolgimi sprehodi ob Kamniški Bistrici in kolesarjenjem po Ljubljani. 

Logar se je odzval nekoliko drugače in za začetek potrdil svojo psihofizično kondicijo, "ki je primerna za predsednika republike". Omenil je osvajanje gora in tek, med drugim tudi na ljubljanskem maratonu. Pravi, da se je pripravljen tudi testirati na droge in da bi v primeru poslabšanja zdravstvenega stanja do te mere, da mu to ne bi več dopuščalo opravljati funkcije predsednika države, to prepustil nekomu drugemu.  

Medtem ko Nataša Pirc Musar uporablja javni zdravstveni sistem, se Logar k zdravniku odpravi le v redkih primerih. "Pravijo, da je to zato, ker sem trmast kot bik, ker sem bik po horoskopu," je pristavil Logar. Kljub temu v teh posebnih premerih tudi on koristi javno zdravstvo. "Javno zdravstvo je nekaj, kar je treba podpirati, mora biti dostopno vsem," pa je še dodala kandidatka. Meni tudi, da bi se o tako obsežnih in pomembnih temah morali pogovarjati skozi več mandatov. 

Pa nezdrave razvade? "Uf, ne vem. Ne pijem kave, ne pijem alkohola ... morda kdaj preveč pojem," je razmišljala Nataša Pirc Musar in ponosno povedala, da je v preteklih šestih mesecih kljub temu izgubila 16 kilogramov. "Pijem kavo, pijem tudi alkohol," pa je z  repliko nadaljeval Logar in dodal, da mu je žal, ker se letos zaradi kampanje ne bo mogel udeležiti martinovanja. 

Logar pravi, da nesoglasja vedno rešuje na osebni ravni.
Logar pravi, da nesoglasja vedno rešuje na osebni ravni. FOTO: Kanal A

Plača jima ni pomembna, imen morebitnih sodelavcev ne delita

 Aktualni predsednik Borut Pahor je v času svojega mandata razburil z izjavo, da težko preživi s 3000 evri na mesec. Kakšna je plača predsednika republike in kakšna je v primerjavi s sosednjimi državami? Predsednik države je skupaj s predsednikom vlade in predsednico državnega zbora uvrščen v najvišji, tj. 65. plačni razred, kjer osnovna mesečna plača znaša 5.419,54 evra bruto, in to brez 4,5-odstotnega dviga. Manj od slovenskega zasluži le hrvaški predsednik države, in sicer 5300 evrov bruto. Madžarska predsednica zasluži 10.000 evrov bruto, italijanski 19.900 bruto, avstrijski pa okoli 30.000 evrov bruto. Kaj o tem menita kandidata? "V kampanjo nisem šla zaradi plače, sem tudi finančno neodvisna in me plača ne zanima," zatrjuje Pirc Musarjeva in na Logarjevo opazko, da bo verjetno nižja, odgovarja, da to ni res. Kandidat pravi, da je imel kot minister nižjo plačo kot poslanec. "Plača zame ni dejavnik, ki bi odločal, še posebej za funkcijo predsednika republike, kjer si izvoljen z voljo volivk in volivcev, kar je posebna nagrada," je dodal. 

Koga bosta popeljala s seboj v kabinet? Musarjeva bo o tem razmišljala 14. novembra, imen še nima točno določenih. Logar se je v nasprotju s kandidatko z nekaterimi že dogovoril o skupni politični poti, a o imenih ni želel spregovoriti. "Ne kuriš ražnja, preden ujameš zajca," je dodal. Za konec sta kandidata spregovorila še o nekdanjih predsednikih Slovenije, pri vsakem sta naštela dobro in slabo lastnost, nazadnje pa pohvalila tudi eden drugega.

Soočenje Pirc Musarjeve in Logarja v oddaji Svet.
Soočenje Pirc Musarjeve in Logarja v oddaji Svet. FOTO: Kanal A

"Gospod Anže Logar me je pozitivno presenetil od prvega dne dalje. Ko sva se srečala ne terenu, je vedno prišel do mene in mi podal roko. Hvala za štiri mesece korektnega govora," je zaključila Pirc Musarjeva, Logar pa je protikandidatko na hitro pohvalil, da pri njej najbolj ceni vztrajnost.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (422)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1832247
13. 11. 2022 21.17
sedaj nam pa manjka semo še politična policija pa bomo najmanj v letu 1952!!!
Jst !
10. 11. 2022 21.09
+1
Saj ni važno ali je uspela ali ne, važno je, da so ji nastavili ogledalo. Vprašanje je le kaj je ona videla.
WATCH-MAN
10. 11. 2022 20.59
+3
Od zdej naprej volim samo še sds ker itak noben ne bo poštenega volil na koncu levaki izvolijo hujšega od samega jansata tko da ne hvala bom sds raj podprel koker pa kaviar riti lol.
mali.mato
10. 11. 2022 08.18
+4
Danes je prišlo v javnost, da zakonca Pusar prikrivata lastništvo zemljišč v vrednosti 7 milijonov evrov........
SREBRNIBREG.
10. 11. 2022 13.27
+0
Jaz sem slišal, da za 70 milijonov. So ženske zjutraj pri vaški mlekarni govorile.
WATCH-MAN
10. 11. 2022 20.57
+4
To ni se nič.. Ta Pirc je tok mutna da ni za nikamor..
tajona
09. 11. 2022 20.29
+7
Nataša Pirc Musar je za predsedniško funkcijo resnično značajsko neprimerna, politično nekompetentna, pa še izrazito obremenjena z nahrbtnikom spornega tranzicijskega kapitala.
SREBRNIBREG.
09. 11. 2022 21.16
-4
To bo ja. Twitojev pudeljček kateri brez svojega šefa še dober dan nekomu ne sme povedati pa je.
Betuul
09. 11. 2022 20.20
+0
Kaj bo pa za miklavža !
puspan
10. 11. 2022 20.41
+3
Harley Dawidson brez Akrapovičevega auspuha.
SREBRNIBREG.
09. 11. 2022 19.32
+0
Kjer je janšarija tam je svinjarija zato bo vsak pošten in zaveden bežal vstran od Logarja.
Kollerik
09. 11. 2022 18.21
+1
Spodaj sds troli v polnem zamahu. Praznik laži in zavajanj
SREBRNIBREG.
09. 11. 2022 19.36
+0
Vsi trije kletni plačanci pod nešteto nicki.
Perivnik
09. 11. 2022 17.41
+3
Pirc Musarjeva nam res ne sme biti predsednica RS in nam delati sramote. Sama pravi, da je občutila sramoto, ko je JJ govoril v EU parlamentu in ji je bilo skrajno neprijetno. Nam Slovencem bo pa tudi skrajno neprijetno, če nas bo zastopala ženska s takšnimi vrednotami, ki jih govori (itak so vseskozi enake, ene 3 floskule ponavlja, kamor lahko zapakira "svega i svašta") in s takšnimi vrednotami, ki jih kaže.
Ugovor vesti 133.člen
09. 11. 2022 14.48
-1
Pirc Musarjevi je edino upanje za zmago Janez Janša. Drugih ustreznih referenc nima, niti ni faca, še manj "pojava", je pa zato moralno popolnoma oporečna. SUPER! Ampak za revolucijo, ki se nadaljuje, je prava. Vsak(a) bi bil(a) pravi, tako, kot propadli politiki na volitvah. Demokracija je popolnoma ugrožena. Saj je/bo vse levo in lahko delajo kar hočejo od deskreditacij,...,da ne rečem do likvidacij, če bi bilo potrebno. Kaj si mislijo intelektualci, delavci, kmetje, upokojenci, tudi študentje,... VSI RAZUMSKI? Kam to vodi, saj primerljivega ni nikjer. Še Kučan se je najprej ustrašil za demokracijo, da bo vse v "svobodi". Pravzaprav je pa to isto. Nataša PM pravi zase, da je leva sredina, pomeni levičarka, saj nihče, ki je tudi levi nima S od sredine. Jaz sem pa volil sredinsko stranko, ki se pa ni uvrstila v parlament. Kdo nam bo prisluhnil, da se tukaj zatira vse, kar ni levo enoumno.
4556
09. 11. 2022 14.42
-1
A. logar je zagotovo boljši že to ,da bo nadaljeval delo B Pahorja je prava odločitev in jaz mu verjamem
4556
09. 11. 2022 14.38
+2
Zelo pristranska in pokvarjena je N Musar .Ž na soočenjih je pokazala da nikakor ne bo predsednica vseh državljanov ---kapital jo podpira in ona jim bo to vračala
Jon Bacek
09. 11. 2022 14.25
+2
Musarjeva se mi je zamerila, ko je kot odvetnica kirurgu dr. Eriku Breclju, pošiljala grozilna pisma, ko je opozarjal na kriminal in korupcijo v zdravstvu. Ampak o tem mediji molčijo.
4556
09. 11. 2022 14.34
+4
Danes sem poslušal radi aktual .A Logarju se je marsikaj očitalo kar je že znano o N Musar pa nič zato poslušalec zelo hitro ugotovi katerega pola je medij
Perivnik
09. 11. 2022 14.10
+3
Joj, Slovenci, ne moremo imeti takšne ženske za predsednico. Njo je bilo menda kot je sama povedala na enem od soočenj, sram, ko je pred EU parlamentom govoril JJ, nas bo pa v naslednjih letih vsak dan lahko sram, če bi nas ona predstavljala. Vsaj z nekaj vidikov. Zagotovo nas bo lahko sram, ker nas bo predstavljala tranzicijska tajkunka. Prav tako nas bo lahko sram, če bi nas predstavljala ženska, ki je pred cca 6 leti Darka Horvata hvalila kot sposobnega finančnika, kot človeka, ki je naredil (ukradel denar) zelo dobre poteze. Danes pa na enem od soočenj pravi, da "ga ne pozna". Same laži. In ona naj nas predstavlja.
Yakuza1
09. 11. 2022 14.03
+3
Jooj. V SLO je tako: Vedno volimo po osebnem mnenju manjše zlo. Tu se že v štartu pokaže kaki debilčki smo. Vsi jokate kako sta oba slaba. Ko pa ste imeli na razpolago še druge kandidate - neodvisne, ste se pa norca delal iz njih, posmehovali,... itd. Saj ste sami to "zlo" porinli v ta krog. Za moje pojme noben od njih ni primeren za to funkcijo. Jaz ne bom volil ker nima smisla oz ga ne vidim. Volili bodo pa politični obsedenci - samo zato da bodo proti kandidatu ki jim ni všeč. (sam da ni JJ pa je ok ali obratno) Pomoje bi bilo dobro uvest npr: če ni 80% udelezba se volitve "razveljavijo" Dajem samo primer.
Trippin balls
09. 11. 2022 13.27
-7
2 leti nazaj se še oblečt ni znal ministru primerno, danes pa je že zelo izkušena oseba zunanje politike in kandidira za predsednika. Koga ta farba
Perivnik
09. 11. 2022 14.05
+5
Koga farbajo vsi levi voditelji od Goloba, Fajonove in Lukeca z "očetom" Kučanom na čelu. Dva tedna nazaj je bila Pirc Musarjeva tajkunka, tranzicijska dobičkarica, kapitalistka, lažnivka, skrivačica svojih podjetij v davčnih oazah, davčna utajevalka. Golob je naročil raziskavo o podjetjih, ki jih imata Musarja v lasti v SLO in tujini, povezave med njimi in denarne tokove. Vse so objavili, samo da bi spravili svojega Brgleta na prvo mesto. Ker jim ni uspelo, so še isto uro pobede začeli slaviti Pirc Musarjevo in jo prikazali kot največjo socialistko, najboljšo njihovo kandidatko.
Harpuna
09. 11. 2022 17.45
+1
Kollerik
09. 11. 2022 13.20
-4
Skrajni desničar o Hudija jami in Tuerku. ,,Pozabil,, pa je povedat, da je bila ta izjava o drugorazredni temi vzeta iz konteksta, saj je bil na dan izjave dan žena. Laž na laž, janšizem.
Trippin balls
09. 11. 2022 13.28
+4
ko nimaš kaj pametnega za povedat pa Hudo jamo privlečeš na plano
WD40
09. 11. 2022 13.29
+4
Kollerik......... kaj te s tebi narobe ??? kaj si v jamo padno ??????
Kollerik
09. 11. 2022 18.19
+0
Z Hudo jamo je včeraj opletal vaš rezervni janšek. Znate samo lagat in nič drugega
St. Gallen
11. 11. 2022 10.56
Nihce ni bolj sovražen kot tisti, ki govori resnico
WD40
09. 11. 2022 13.16
+4
NE MUSARICA NE LOGAR NISTA ZA MENE PRIMERNA IN PIKA ............................................................. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
WATCH-MAN
10. 11. 2022 20.54
+2
Sej za nobenga normalnega iz delavskega razreda nista to samo klošarji in tajkuni volijo.
WD40
09. 11. 2022 13.15
-6
logar pa v zdaregi z sds ,janšo neodvisni .......... tudi ta ne pove nič kaj pametnega ,tako da .............
WD40
09. 11. 2022 13.13
+4
poslušem musarico !! janša ,janševa vlada , vladavina prava ,človrkove pravice,pravice ,pravo,janša , sds,sds ,praavice, nevem o ruski dači kaj, plačuje davke v slo, o tem ne vem nič -------------------- kaj ja še tota spravila pametnega skup
St. Gallen
09. 11. 2022 13.40
+4
Perivnik
09. 11. 2022 17.47
+0
@pilja-zibertmi lol - tota je veliko spravila v kup, vidnega vse in skritega večini. No nekaj so njeni novi podporniki pred 3 tedni, ko so še bili njeni sovražniki, pokazali večini - podjetja in povezave v davčnih oazah. Prosim, ne govori no tako o Musarjevi gospe, ki se bo zavzemala za vladavino prava (z levimi sodniki in ustavnimi sodniki in tožilci itd.) in za človekove pravice (nič ne pove pravice katerih ljudi (migrantov, Kosovcov) itd.