Predsedniške volitve 2022

Logar: Danes smo na začetku nečesa velikega, hvala za zaupanje

Ljubljana, 13. 11. 2022 18.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Natalija Švab, STA
Komentarji
185

Zmagovalka predsedniških volitev je Nataša Pirc Musar, Anžetu Logarju pa ni uspelo ponoviti uspeha iz prvega kroga, ko je zmagal. Logar je čestital Pirc Musarjevi, dejal je, da si želi, da bo delovala povezovalno - in da bo predsednica vseh: "To Slovenija sedaj potrebuje še bolj kot kadarkoli do sedaj."

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Izjava Anžeta Logarja na sedežu DVK
    03:51
    Iz 24UR: Izjava Anžeta Logarja na sedežu DVK
  • Iz 24UR: Izjava Anžeta Logarja po prvih rezultatih
    02:25
    Iz 24UR: Izjava Anžeta Logarja po prvih rezultatih
  • Iz 24UR: Izjava Romane Jordan
    01:19
    Iz 24UR: Izjava Romane Jordan
  • Iz 24UR: Prva izjava Anžeta Logarja
    00:50
    Iz 24UR: Prva izjava Anžeta Logarja
  • Iz 24UR: Iz štaba Anžeta Logarja, pričakovanje
    01:09
    Iz 24UR: Iz štaba Anžeta Logarja, pričakovanje

Anže Logar je, potem ko je postalo jasno, da so se volitve razpletle v prid njegovi protikandidatki, izrekel čestitke Nataši Pirc Musar. Dejal je, da je Pirc Musarjeva med volilno kampanjo, ki ni bila lahka, trdo garala: "Med kampanjo so jo že odpisali, a je vztrajala, tako kot jaz, ni se dala in danes je zmagala." 

Po mnenju Logarja je v interesu vseh, da imamo dobro predsednico. Izrazil je pričakovanje, da bo Pirc Musarjeva predsednica vseh, da bo delovala sodelovalno, saj "Slovenija to potrebuje". Po njegovi oceni bo dobra predsednica, če bo prisluhnila vsem. "Potem bo imela našo podporo pri premoščanju razlik, tistih razlik, ki nam jemljejo veter iz jader. Razlike med nami so in bodo, ampak to ne sme biti ovira, da nismo enotni pri iskanju skupnih rešitev. Zato pozivam vse tiste, ki ste glas oddali meni, da čestitate tudi prvi slovenski predsednici." 

Vsem, ki so glasovali zanj, pa se je zahvalil. "Več kot 350.000 volivcev nas je glasovalo za. Že dolgo v slovenski politiki ni bilo toliko pozitivizma. Velika množica nas je jasno in glasno sporočila, da je sodelovanje edina prava pot za našo prihodnost, to je velik kapital za naprej." 

Zahvalil se je tudi ekipi. "Vsi smo bili zanesenjaki, verjeli smo v idejo sodelovanja, z idejo smo prodrli, z zmago pač ne". Posebno zahvalo je izrekel tudi družini.  

V 23 letih politike se je, kot je izpostavil, marsičesa naučil, tudi tega, da ko se ena vrata zaprejo, se druga odprejo. Zaključil pa je z besedami: "Danes smo na začetku nečesa velikega, hvala za zaupanje." 

Kampanja "za"

Že prej, v odzivu, ko je bila prešteta približno polovica glasov, je Logar poudaril, da je "kampanja "za" osnova, ki mora v slovenski politiki prevladati".

Razočaran pa ni: "V kampanjo sem šel iskreno, z željo predstaviti, kaj je dobro za Slovenijo." V tem smislu namerava delovati tudi naprej. 

Dodal je še, da ima vsak, ki vstopi v kampanjo, visoka pričakovanja, volivci pa imajo vedno prav. "Moja želja je, da vsi podpremo novega predsednika, saj je v vsem v interesu, da verjamemo v najvišje institucije te države."

Kaj Logarjev rezultat pomeni za desnico?

Gregor Virant je v analizi ocenil, da je rezultat Anžeta Logarja dober, najboljši od desnosredinskih kandidatov, da pa ga je zmage stala vpetost v SDS in sum, da funkcije ne bi mogel opravljati avtonomno. Na vprašanje, ali je Logar zdaj nevaren Janezu Janši, pa je dejal, da bo ta rezultat gotovo sprožil razmislek na desnici, saj se je kampanje lotil drugače, strpno, zmerno. Kako bo šel naprej, pa je še težko oceniti, meni. Dvomi pa, da bi se Logar odločil ustanoviti svojo stranko. Virant je tudi pozitivno ocenil Logarjev nagovor ob čestitki Pirc Musarjevi. 

Logarjeva podpornica in strankarska kolegica Eva Irgl je dejala, da je Logar gradil pot povezovanja in sodelovanja, kar je trenutek, ki bo po njenem ključen v prihodnosti slovenske politike. Kampanjo je ocenila kot "izjemno lepo", v kateri Logar ni napadal nikogar, ampak se je ukvarjal s tem, kaj lahko on ponudi državljanom. Dodala je, da bodo predsedniške volitve ocenili tudi v stranki, da pa je Logarjeva kampanja, ki je poudarjala sodelovanje, poučna: "Jaz lahko rečem, da se lahko vsi skupaj iz te zgodbe naučimo, kako lepo je, ko ljudje med seboj res sodelujejo." Izpostavila je tudi, da Logar v štabu ni imel veliko ljudi, tisti, ki so bili, pa so prostovoljno pomagali, ker so želeli dober rezultat, ki bo Slovenijo naredil bolj sproščeno. "Predvsem pa, da se bo tisti krč, ki ga včasih zasledim med ljudmi, popustil, in bomo res lahko rekli, da je Slovenija naš skupen dom in domovina." 

Prvopodpisana pod Logarjevo kandidaturo Romana Jordan pa je že po zaprtju volišč dejala, da je Logarju uspelo pokazati obraz desnosredinske politike, ki je zmeren, povezovalen in spoštljiv, "kajti Anže Logar takšen pač je". Dodala je, da je tudi pokazal, da "je naša prihodnost v medsebojnem spoštovanju in povezovanju, ki omogoča ne le zmago posameznikom in posameznicam, ampak ekipi in državi Sloveniji".

V SLS, ki je v predsedniški tekmi podprla Logarja, nad rezultatom niso razočarani. "Ljudje so povedali, kakor so povedali. V demokraciji je to normalno in to sprejemamo," je dejal predsednik SLS Marko Balažic. Novi predsednici želi "obilo zdrave pameti in blagoslova, da bo znala povezovati vse Slovence". Balažic je Logarju čestital za dobro bitko:"Žal se na koncu ni izšlo, ampak tako je v demokraciji." 

Kako je Logar preživel volilni dan?

Po tem, ko je zmagal v prvem krogu, je sicer Logar, ki kandidira s podpisi volivcev in podporo strank SDS, SLS in NSi, danes na volišče na Parmovi ulici v Ljubljani prišel v družbi svoje partnerke in dobro razpoložen.

Preostanek dneva je preživel v krogu družine. "Danes pakiramo, hčerka jutri odpotuje za tri dni na tabor, se že zelo veseli, skuhal bom kosilo in dan preživel v krogu družine," je povedal.

Na vprašanje, kakšno volilno udeležbo pričakuje, je odgovoril, da si ne upa podajati napovedi, saj je "zadnjič brcnil mimo", si pa želi, da bi bila čim višja.

Ocenil je, da je volilna kampanja nudila neposredni stik z volivci in da so soočenja ljudem omogočila, da so si ustvarili sliko o vsakem od kandidatov.

Takoj po zaprtju volišč je dejal, je bila to "kampanja za" – in da bo rezultat pokazal, kako pomembno je za Slovenke in Slovence govoriti o pozitivnih temah za Slovenijo.

Kdo je Anže Logar?

Dolgoletni član in poslanec SDS je ob kandidaturi poudarjal nujnost sodelovanja političnih akterjev. Za prihodnost Slovenije se je tako po njegovem mnenju ključno poenotiti o strateških ciljih družbe in države.

Logar se je rodil 15. maja 1976 v Ljubljani. Leta 2000 je doštudiral na ljubljanski ekonomski fakulteti, leta 2006 magistriral na fakulteti za podiplomske državne in evropske študije, leta 2016 pa je na fakulteti za uporabne družbene študije doktoriral iz politične sociologije.

Svojo vidnejšo politično pot je začel na mednarodnem parketu, ko je januarja 2003 v Evropskem parlamentu postal svetovalec v poslanski skupini Evropske ljudske stranke (EPP), katere del je tudi SDS.

V DZ je bil prvič izvoljen na volitvah leta 2014 in je trenutno poslanec že tretji mandat. V prvi in drugi Janševi vladi je bil direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom), med prvim predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije je bil tudi uradni govorec predsedstva, v tretji Janševi vladi pa je zasedel stolček ministra za zunanje zadeve.

Tako njegov mandat na Ukomu kot na čelu slovenske diplomacije pa je zaznamovalo njegovo posredovanje ocen o razmerah v slovenski medijski krajini Evropi. Leta 2008 je kot direktor Ukoma več kot petdesetim dopisnikom evropskih medijev pod vrata hotelskih sob potisnil mapo s citati nekaterih slovenskih novinarjev in urednikov, ki naj bi dokazovali, da v Sloveniji vlada popolna medijska svoboda, a so bili iztrgani iz konteksta. V času ministrovanja pa je dvigoval prah s posredovanjem depeše, ki so jo pripravili na Ukomu in s katero je vlada odgovorila na kritike civilnodružbenih partnerjev Sveta Evrope o pritiskih na novinarje, v njej pa zapisala, da "večina slovenskih medijev izvira iz nekdanjega komunističnega režima".

Logar se je leta 2018 aktiviral tudi na lokalni ravni in se podal v tekmo za ljubljanskega župana. A neuspešno, saj ga je Zoran Janković z več kot 60 odstotki glasov premagal že v prvem krogu, je pa Logar kljub temu med desetimi kandidati dobil skoraj 30-odstotno podporo.

V letošnjo predsedniško kampanjo se je tako Logar podal z nemalo političnega kapitala. Kot svoj cilj je navajal Slovenijo, "deželo visokega življenjskega standarda, sproščeno, s čistim okoljem, delujočim sistemom, ničelno toleranco do korupcije in solidarno družbo, ki zna in zmore sodelovati".

Poudarjal je sodelovanje in povezovanje političnih akterjev, med drugim bi kot predsednik republike formaliziral forum sodelovanja vrha slovenske politike v obliki rednih mesečnih srečanj, najmanj dvakrat letno pa bi sklical tudi srečanje predsednikov parlamentarnih strank.

Med pomembnimi cilji je izpostavljal gospodarsko uspešnost Slovenije, zeleni prehod, spodbujanje investicij v obrambni sistem in oblikovanje družbe priložnosti, ki privablja mlade ustvarjalne posameznike.

Zasebno je Logar ljubitelj športa in navdušen pohodnik. Že dvakrat je z ženo, s katero ima dve hčerki, odšel na romanje v Španijo in prehodil Jakobovo pot do romarskega središča Santiago de Compostela. Bil je tudi boksar, zelo rad tudi kolesari.

Volilna nedelja
Volilna nedelja FOTO: POP TV
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (185)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jezero
14. 11. 2022 15.55
+2
Kmalu bomo videli, če ni bil le blef, igra za dosego cilja, zrežirana v Janševem hlevu!
kmkm
14. 11. 2022 14.55
+1
Desničarji ste tako slepi, da ne vidite, da je človek, ki vas zavira na polni črti JJ njegova retorika je deli in vladaj verjamem če bi stranko prevzel Logar da bi prišlo do skupnega dialoga med desnico in levico že zaradi obnašanja samega Logarja. Problem, ki vas drži v šahu so stari komunistični zafrustirani zafrustirani SDS-ovci kot so Tanko, Grims in ostala elita, ki se vlači v parlamentu že 2 desetletji in več in ko boste desni odstranili to rak rano potem se obetajo tudi za vas boljši časi žalostno je da niste doumeli, da ljudje ne marajo takega primitivnega in nespoštljivega obnašanja kot ga uprizarja JJ s svojimi komunisti!
Sara Rebek
14. 11. 2022 11.22
-2
sam teoretike zarote ne bo sprejemala. Se pravi , ne bo za vse.
ArkaMast
14. 11. 2022 09.53
+4
SDS niza poraz za porazom.
Primula1
14. 11. 2022 08.05
+6
S tem volilnim kapitalom mora Logar takoj ustanoviti novo stranko in zradirati ter na novo postaviti desnico v Sloveniji.
Mio56
13. 11. 2022 21.59
+7
danes smo na zacetku necesa velikega...jap propada SDS, c se nebo menjalo vodstvo!
Bob Marley
13. 11. 2022 21.58
+5
A je na Novi 24 že naslov :”Ukradene volitve”?
Arguss
13. 11. 2022 21.57
-6
Ena taka domoljubna ob Božiču sej bo kmalu iz leta v leto enako.Razlika med Slovenijo in Hrvaško na nacionalki za Božič.V Sloveniji-Danes katoličani praznujejo Božič,Hrvaška-Danes Hrvati praznujemo Božič...
najboljšisosed
13. 11. 2022 21.57
+7
Janša izgnat iz SDS. Logarja pa gor postavit. To je rešitev za SDS.
ValterUdovernik
13. 11. 2022 21.54
+14
Članice in člani SDSa; zdej pa prvoborcu Ivanu postavte spomenik in pejte z Anžetom, in vsemi državljankami in državljani republike Slovenije svetli prihodnosti naproti.
jank
13. 11. 2022 21.54
+11
Juhuhu, SDS je spet popušu.
Zmaga Ukrajini ...
13. 11. 2022 21.53
+10
Tudi moje čestitke gospe predsednici. 👋👋👋
jaka237232
13. 11. 2022 21.52
+12
Čestitke gospe predsednici NPM .
no-future
13. 11. 2022 21.51
+15
Na prvih volitvah ko je zmagal Logar je takoj priteku iz luknje jansha. Danes se skriva v luknji STRAHOPETEC
ValterUdovernik
13. 11. 2022 21.55
+7
Nace Štremljasti
14. 11. 2022 08.20
+4
od 91 iz cankarjevega doma v kleti skrivač
devlon
13. 11. 2022 21.49
+13
Stranko zamenjaj, poba, pa bo
Zmaga Ukrajini ...
13. 11. 2022 21.50
+6
nick73
13. 11. 2022 21.49
+11
Čestitke g. Logarju za kulturno kampanijo in dober rezultat. Rezultat bi lahko bil tudi gladka zmaga, če mu ne bi za vratom viselo nekaj mlinskih kamnov v obliki starih problematičnih SDS-ovcev s predsednikom na čelu. Upam, da jih uspe poslati v penzijo in narediti iz SDS kvalitetno desno stranko, ki jo bodo Slovenci brez pomislekov volili, kadar na levi počnejo neumnosti.
natmat
13. 11. 2022 21.48
+10
Logar je imel veliko večjo javno podporo...RTV,NORO24,RKC...pa še vedno nisi zmagal...
ValterUdovernik
13. 11. 2022 21.56
+4
INAZ
13. 11. 2022 21.47
+9
Rezultat je bil pričakovan, 400.000 glasov za Logarja pa ni mačji kašelj.
ValterUdovernik
13. 11. 2022 21.57
+0
natmat
13. 11. 2022 21.43
+12
A je kdo videl Janšo?Le kje se skriva ...
Jožajoža
13. 11. 2022 21.46
+7
V kleti Cankarjevega doma kot se je leta 91 ko je Kučan z diplomacijo odcepila slovenijo brez nasilja,
Mirko41
13. 11. 2022 21.47
+8
Je slučajno že kaj twittnil? Mogoče kakšna čestitka? Ali pa se mogoče pripravlja na referendume in spopad s punco, ki ga vedno premaga?
Zmaga Ukrajini ...
13. 11. 2022 21.50
+4
Trenutno se ukvarja z demoliranjem kuhinje.
ValterUdovernik
13. 11. 2022 21.43
+11
A je to mogoče začetek konca prvoborca Ivana?