Predsedniške volitve 2022

Pirc Musarjeva: Potrudila se bom, da bom resnično predsednica vseh

Ljubljana, 13. 11. 2022 18.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Kaya Kamenarič, Urša Zupan
Komentarji
810

Prva slovenska predsednica Nataša Pirc Musarjeva je v štabu v Ruski dači odprla penino. Kandidatki je ob zmagi čestital predsednik vlade Robert Golob. Urška Klakočar Zupančič jo je za predsednico sicer razglasila že po 50 odstotkih preštetih glasov. "Vesela sem, da sem prva čestitala prvi slovenski predsednici," je dejala. Čestital ji je tudi nekdanji predsednik Danilo Turk. "Ljudje so povedali, da hočejo nekaj novega in Nataša Pirc Musar je simbol nečesa novega," je povedal.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nataša Pirc Musar o prvih potezah kot predsednica
    05:47
    Iz 24UR: Nataša Pirc Musar o prvih potezah kot predsednica
  • Iz 24UR: Izjava sina Maksa
    02:18
    Iz 24UR: Izjava sina Maksa
  • Iz 24UR: Milan Kučan o novi predsednici
    03:30
    Iz 24UR: Milan Kučan o novi predsednici
  • Iz 24UR: Nataša Pirc Musar o podpori nekdanjih predsednikov
    00:56
    Iz 24UR: Nataša Pirc Musar o podpori nekdanjih predsednikov
  • Iz 24UR: Danilo Türk o rezultatih volitev
    01:00
    Iz 24UR: Danilo Türk o rezultatih volitev
  • Iz 24UR: Izjava Urške Klakočar Zupančič
    03:27
    Iz 24UR: Izjava Urške Klakočar Zupančič
  • Iz 24UR: Izjava Biserke Marolt Meden
    01:39
    Iz 24UR: Izjava Biserke Marolt Meden
  • Prihod Nataše Pirc Musar v štab
    00:43
    Prihod Nataše Pirc Musar v štab
  • Iz 24UR: Izjava Nataše Pric Musar
    01:13
    Iz 24UR: Izjava Nataše Pric Musar

Nataša Pirc Musar je kot predsednica države prvič nagovorila državljane in se uvodoma zahvalila vsem, ki so se odpravili na volitve, predvsem pa tistim, ki so glas oddali za njo.  

"Spoštovane državljanke in državljani, ponosno bom vstopila v predsedniško palačo z zaupanjem, ki so mi ga dali. Potrudila se bom, da bom resnično predsednica vseh, da bom garala za človekove pravice, ustavne pravice in demokracijo," je povedala.  

Želi si, da bi Slovenija postala država, kjer bodo starejši preskrbljeni in slišani in kjer bodo mladi želeli ostati. Izpostavila je tudi, kako pomembno se ji zdi delati na področju podnebnih sprememb in skrbi za planet.  

Čestitala je tudi protikandidatu Anžetu Logarju in mu zaželela srečo na njegovi nadaljnji poti. "Pet mesecev sva preživela skupaj, nekako sem ga začutila kot prijatelja. Dokazala sva, da se da spoštljivo komunicirati. Upam, da bo Logar držal to retoriko, Slovenija potrebuje takšne ljudi in politike," je dejala in se zahvalila tudi vsem, ki so glasovali zanj.  

"Hvala Slovenija, jutri začnemo delati," je še dejala.  

Že po preštetih 50 odstotkih glasov je v Ruski dači zapel kvartet, Pirc Musarjeva pa je odprla penino. Povedala je, da bi si kot predsednica želela srečati z vsemi predsedniki parlamentarnih strank. "Da vidim, kje lahko pomagam. Želim si, da bi lahko našli konsenz levi–desni, rumeni–zeleni. Narobe bi bilo, če bi vsi enako razmišljali, ampak dajmo se znati poslušati," je povedala.  

Dodala je še, da bi si kot predsednica želela nasvete vseh treh predsednikov. "Tudi s Pahorjem bi se rada srečala, ko bo postal nekdanji predsednik, Turk in Kučan pa sta mi že veliko povedala o mednarodnih odnosih in tem, kako deluje svet," je dejala in dodala, da ve, da bosta večkrat prišla v predsedniško palačo. "Predvsem, ko sama ne bom znala najti kakšne rešitve," je povedala. 

Pirc Musarjevi čestital tudi predsednik vlade

"Spoštovana predsednica, volivke in volivci so vas izbrali za predsednico Republike Slovenije. Čestitam vam ob izvolitvi, ki je dokaz, da si državljani in državljanke želijo živeti v državi, v kateri bodo spoštovane temeljne prvine demokracije: človekove pravice, vladavina prava, neodvisni mediji, svoboda in spoštljiv dialog," je zapisal in dodal, da je prepričan, da bosta dobro sodelovala pri naslavljanju skupnih izzivov prihodnosti in krepitvi odprte, vključujoče družbe, ki v ospredje postavlja solidarnost in povezovanje ter v skupna prizadevanja za razvoj države v dobrobit vseh. "Srečno predsednica!" jo je še pospremil v mandat.

Klakočar Zupančičeva: Vesela sem, da sem prva čestitala prvi slovenski predsednici

V Ruski dači so se zbrali člani njene najožje družine, pa tudi nekateri javnosti dobro poznani obrazi, kot sta na primer Oto Pestner in Biserka Marolt Meden. Prispeli pa so tudi Urška Klakočar Zupančič, Igor Zorčič in Pavel Gantar. Skupaj naj bi prišlo nekaj manj kot 200 povabljenih gostov, v Zgornjih Gameljnah pa je tudi okoli 60 novinarjev.

"Vesela se, da so šli ljudje na volišče in izrazili voljo. Upam, da ne prehitevam dogodkov in verjamem, da ne. In stojim ob prvi predsednici RS. Velika čast je to zame!" je dejala Klakočar Zupančičeva, ki dodaja, da je takšnih rezultatov zelo vesela.

Nataša Pirc Musar in Urška Klakočar
Nataša Pirc Musar in Urška Klakočar FOTO: Luka Kotnik

Da smo dobili žensko predsednico, se pomembno zdi tudi nekdanjemu predsedniku Milanu Kučanu. "Moj prvi argument, ko sem jo podprl, je bil, da je prišel čas za ženske," je dejal in pojasnil, da je pri nas veliko govora o enakopravnosti, a da je pogosto ostalo zgolj pri besedah. Pirc Musarjevi je izrekel iskrene čestitke.

"To je pomembno simbolno sporočilo slovenskih volivcev. Ljudje so povedali, da hočejo nekaj novega in Nataša Pirc Musar je simbol nekaj novega. Ona pripada drugačni generaciji in ima priložnost narediti drugačno Slovenijo," je dejal nekdanji predsednik Danilo Turk. Nasvetov, za katere ne bo vprašala sama, ji ne bo dajal. 

"Glede na odlično predvolilno kampanjo in vso pozitivno energijo, ki jo je Nataša Pirc Musar širila po Sloveniji, verjamem v našo zmago," je dejala Marolt Medenova.

V Ruski dači gostom na voljo tudi "predsedniško pivo"

Vzdušje v štabu je bilo sicer že pred razglasitvijo rezultatov veselo. Na mizah je bilo tudi precej različnih dobrot, od kolačkov pa do klobas. Gostom pa je bilo na voljo celo "predsedniško pivo".

54-letna Nataša Pirc Musar nastopa kot neodvisna kandidatka z zbranimi več kot 5.000 podpisi volivk in volivcev, kandidaturo pa je med kandidati napovedala prva. "To je še moj zadnji korak v tej pet mesecev dolgi volilni kampanji, naslednji bo v verjetno svetlo prihodnost," je povedala po oddaji glasu na volišču v Radomljah in poudarila, da je bila kampanja naporna. 

"Ponosna sem na svoje v štabu, na vse prostovoljke in prostovoljce, malo pa seveda tudi nase," je dejala.

Volilne udeležbe ni želela napovedati, je pa izpostavila, da je "imela najtežjo pot", saj da ni imela podpore strank. Na njeni poti ji je podporo sicer javno izrazilo več strank, po izidu prvega kroga tudi obe koalicijski stranki Gibanje Svoboda in SD. Volivke in volivce je pozvala, naj se podajo na volišča in oddajo svoj glas, ter se jim zahvalila za podporo. 

"Na volitve se podajam kot neodvisna in zares nestrankarska kandidatka, brez kakršne koli strankarske preteklosti. Svoje karte sem razkrila, nisem kalkulirala, čakala, preigravala različnih scenarijev, odštevala in potem seštevala. Vse od napovedi kandidature delujem transparentno in zagovarjam ista načela. Tako je bilo, je in bo," je poudarila ob najavi kandidature. 

Našo sinočje spremljanje volilnih rezultatov in prve odzive si je ogledalo 40 % vseh gledalk in gledalcev, ki so včeraj v tem času gledali tv vsebine. Od vseh sinočnjih volilnih oddaj je bila naša najbolj gledana.

 

(VIR: AGB Nielsen Media Research, 18-54 let, 13.11.2022, delež gledalcev tv vsebin v živo in z zamikom na isti dan).

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (810)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Litlmen
27. 03. 2023 17.35
Lepo se je smejati in ob enem lagati .a ne ?
Dark Knight
14. 11. 2022 17.07
+2
Samo dve možnosti sta, ali ste slovenci res tako bu.tasti, ali pa gre za prevaro. Sam se bolj nagibam k drugi opciji, ker težko verjamem v prvo.
ipissimus
14. 11. 2022 17.13
+1
Jaz osebno mislim da so narod zopet peljali žejne čez vodo v smislu samo da ne bo sds spet v igri in nas zapiral ter omejeval sem skoraj siguren da je narod samo zato volil Pirčevo in nič druega a obenem pa niti ne vejo da so se našponali.
ipissimus
14. 11. 2022 17.14
+0
ipissimus
14. 11. 2022 17.26
+0
Bom razložil zakaj menim da je prva možnost bolj verjetna: prvo so nas peljali žejne pri covidu da je narod letel po cepiva , drugič so nas prisilili izvoliti svobodo da smo se znebili sds čeprav je to bila varka samo da elitneži prevzamejo nadzor in sedaj še Pirčeva ki je njihova in zadeva je zaključena.Na vseh položajih so vsi od WEF in agenda šiba dalje.
nelika123
14. 11. 2022 16.59
+4
Predsednica 600 000 volilcev slovenije.hahah...mogoce celo previsoka stevilka....
picijulka1
14. 11. 2022 16.47
-4
Čestitke. Sedaj pa ima Logar in SDS pet let časa da dokazujejo da so najpravičnejši, najstrpnejši najprijaznejši in da samo oni zagovarjajo pravice državljanov in nam pokažejo kako smo se zmotili pri izbiri predsednice.
gremonadesno
14. 11. 2022 16.42
+8
Korupcija je zmagala, kaj ceš slovencelne se da z lahkoto zmanipulirat.
kekec9999
14. 11. 2022 16.38
+9
Ga.Pirc, za mene ni potrebe, da se trudite biti predsednica. Privarčujte energijo za svoje tovariše in tovarišice.
ArkaMast
14. 11. 2022 16.22
-7
Iskrene čestitke Nataši. In Logarju, samo tako naprej.
Moni R
14. 11. 2022 16.06
+16
No sedaj ko so levaki v Sloveniji zasedli praktično vse položaje, se ne bodo mogli več izgovarjati,da je Janša kriv za karkoli.
ich123
14. 11. 2022 16.09
+5
tomahawk
14. 11. 2022 16.04
+5
Vrhovna poveljnica 🙉🙈
MESE?AR
14. 11. 2022 16.43
+2
zajebant2
14. 11. 2022 16.03
+9
sem imel upanje,da še je kaj poštenja v naši državi pa sem se uštel
liklir
14. 11. 2022 16.04
+6
slim386
14. 11. 2022 16.28
-10
Za vas svečkarje je poštenjak JJ... smešni ste 🤣🤣
MESE?AR
14. 11. 2022 16.43
-3
zajebant1
14. 11. 2022 15.57
+11
Žal v naši državi nemore na volitvah zmagati poštenjak lahko pa skurupirani ljudje
Mihhaa
14. 11. 2022 15.52
+12
Klobasa pa že ne bo moja predsednica države,...
Galaktik1
14. 11. 2022 15.48
+14
O njenih lažeh nič ne pišete???!!!!!
zajebant1
14. 11. 2022 15.58
+13
liklir
14. 11. 2022 15.47
+13
Njeni sin: "Ona je bila vedno predsednica doma." Kako to, da se nikoli ne zanimala za posle svojega moža, kot je izjavila. In nikoli kot odvetnica mu ni svetovala? ha ha Kdo bi ji verjel...
MESE?AR
14. 11. 2022 16.44
+4
brabusednet
14. 11. 2022 15.43
+8
Ne vem,če je tako vzgojena odraščala je,kot levičarka priviligirana.Mahnjena na denar in razkošje.Pa tudi dvomim,če bo to Kučanu,Turko in Golobarjem po volji.Jo bodo zasovražili,kot so Pahorja,ki je samo poskušal bit predsednik vseh.Levičarji iz svoje kože ne bodo nikoli stopili.Muserjeva še nima pojma,kaj jo čaka.Bo pa kmalu občutila,kot je Pahor.Levičarji bi ga utopili v žlici vode.Zato ga nočejo v stranko nazaj sprejet.Očitajo mu prav to,da je bil precednik vseh tedi desnim.
jazpatipažidanamarela
14. 11. 2022 15.43
+14
Včeraj smo uradno postali komunistična država. Vse glavne funkcije so v rokah komunistov. Takšen je rezultat po 30 letih osamosvojitve.
liklir
14. 11. 2022 15.49
+7
MESE?AR
14. 11. 2022 16.45
+5
potepuhko
14. 11. 2022 15.33
+13
dragi volivci nove predsednice. Zamislite si odvovor na eno trditev. če je predsednica izjavila da ima 2K € bruto plače sesaj ko je bila pravnica z raznimi titulami dr. mag. pa kaj še vse. se prabi se bodo naše plače spremenile, bomo po novem imeli plačo 800 € bruto, čistilke, kuharce, trgovke pa po 150 € bruto
tomahawk
14. 11. 2022 15.29
+12
meni ne bos predsednica
RedCoat
14. 11. 2022 15.28
+9
moja predsednica ne boš nikoli, ker boš iz naslova tako imenovah 'človekovih pravic' podpirala neposredno teptanje mojih človekovih pravic. kot so jih vsi do sedaj in jih bodo tudi vsi v prihodnje. pa se pišejo pirc ali pa logar ali pa kaj tretjega.
ddolores
14. 11. 2022 15.23
-9
Pa janševiški stric iz ozadja gestapo Goebbels a ni nič pomagal?