Znanost in tehnologija

Policistični jajčniki: se da brez hormonov?

Ljubljana, 01. 10. 2022 14.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
6

September je mesec ozaveščanja o sindromu policističnih jajčnikov (PCOS), najpogostejši hormonski motnji pri ženskah v rodni dobi, ki povzroča neplodnost, presnovne motnje in duševne težave. V boj proti debelosti, prekomerni poraščenosti, PMS-u in številnim drugim simptomom se začenjajo podajati tudi slovenski ginekologi. Nekateri so prisluhnili ženskam, ki so bile z obravnavo pogosto nezadovoljne, saj so jim kot rešitev običajno predlagali kontracepcijske tablete. Ker sedanje generacije deklet v večini odklanjajo tovrstne hormonske terapije, so se v Diagnostičnem centru Strah odločili za celosten pristop. Da bi ženskam sporočili, da za naštete težave niso krive same, so pripravili kampanjo s sloganom: "Nisi ti, tvoji jajčniki so."

Pred časom smo govorili z več ženskami s sindromom policističnih ovarijev (PCOS). "PCOS bolnic se drži stigma, da smo lene in debele, nihče pa ne vidi, da smo hude bolnice," je na primer dejala 43-letnica, ki je s pomočjo umetne oploditve pred leti dvakrat rodila, v času po bariatrični operaciji želodca pa izgubila tudi 90 kilogramov. Mlada dekleta, ki jih je PCOS že zdravstveno prizadel, pa razkrivajo, da od ginekologov in osebnih zdravnikov večkrat ne prejmejo ustrezne obravnave. "Iz ambulante sem odšla razočarana, brez odgovorov," nam je zaupala 27-letnica, ki je s pomočjo nove ginekologinje po devetih mesecih končno spet dobila menstruacijo. 21-letnici so medtem rekli, da ni dovolj hud primer. Kljub zdravljenju je menstruacijo dobivala na 14 dni, v začetku pa tudi prebavne motnje z močnimi krči. Večkrat se je v skrbeh obrnila na svojo ginekologinjo, ki pa ji je predpisala še dodatne hormonske tablete in tablete za bolečine.

Pregled pri ginekologu.
Pregled pri ginekologu. FOTO: Shutterstock

Celostna obravnava, pri kateri sodelujejo ginekologinja, klinična dietetičarka, psihiatrinja ter ostali strokovnjaki

Tudi v zasebni ginekološki ambulanti DC Strah že nekaj let zaznavajo odpor mlajših žensk do predpisovanja hormonskega zdravljenja. Ginekologinja primarijka Darija Strah se je zato odločila, da bo ubrala drugačen pristop, ki bo PCOS obravnaval celostno. Z ekipo strokovnjakov so pripravili multidisciplinarno zdravljenje PCOS, kjer tri glavne strokovnjakinje – ginekologinja, klinična dietetičarka in psihiatrinja – opravijo vse potrebne preiskave, postavijo diagnozo z ugotovijo glavnega vzrok za nastanek sindroma ter s pomočjo dodatnih strokovnjakov in posameznico oblikujejo najbolj primeren pristop k zdravljenju. 

Darija Strah
Darija Strah FOTO: osebni arhiv

Program temelji na priporočilih uveljavljenih smernic za zdravljenje PCOS, a hkrati predstavlja inovativen pristop. "Pomanjkljivost programa sicer predstavlja plačljivost storitev," pravi Strahova, saj slovensko zdravstvo takšnega pristopa zdravljenja ne krije. V program so vključene vse potrebne zdravniške obravnave in laboratorijske preiskave za postavitev diagnoze ter potrebnega zdravljenja različnih PCOS fenotipov, zasnovan pa je na šest ali dvanajstmesečnem spremljanju posameznice. Poleg nehormonskega pristopa zdravljenja je cilj osvojitev temeljev sledenja zdravemu slogu življenja.

"Ginekolog vodi obravnave motenj menstruacije, neplodnosti, hormonskega neravnovesja, po potrebi se vključi tudi internist, saj je PCOS bolezen izključevanja določenih internističnih bolezni, nezdravljen pa trikrat pogosteje vodi tudi v razvoj sladkorne bolezni tipa 2 z vsemi dodatnimi tegobami," razlaga Strahova. 

Klinični dietetik sestavi individualna priporočila prehrane ter glede na zdravstveno stanje vsake posameznice uvede potrebna hranila in dodatna prehranska dopolnila. Z mesečnim sledenjem vodi hujšanje pri ženskah s presnovim fenotipom PCOS glede na temeljni vzrok bolezni in prilagaja prehranske intervencije.

Specialist psihiater ima pri obravnavi dvojno vlogo. Z začetno psihološko delavnico ugotavlja stanja, ki potrebujejo zdravljenje pred ali med obravnavo osnovne motnje. Obenem s psihološko podporo opolnomoči posameznico v procesu spreminjanja dosedanjih navad v sledenje zdravemu življenjskemu slogu med in po obravnavi. 

Tretji temelj za doseganje trajnostnih uspehov je sestava individualnega programa pravilnega telesnega gibanja glede na sposobnosti posameznice. "Kineziološka obravnava je smiselna za tiste, ki imajo zaradi prekomerne telesne teže že težave s sklepi ali je njihova gibalna sposobnost omejena zaradi drugih razlogov," pojasnjuje zdravnica. Poudarila je še, da je ključno delo na sebi, ki je kljub podpori skoraj v celoti odvisno od posameznice same. "Dermatološka in estetska obravnava prekomerne poraščenosti in zdravljenje aken sta poleg prehranske intervencije najbolj zaželen del celostne obravnave, zato z zdravnico za estetsko zdravljenje redno sodelujemo," dodaja Strahova.  

"88 odstotkov žensk s PCOS je prekomerno hranjenih ali debelih"

"Kar do 88 odstotkov žensk s PCOS je prekomerno hranjenih ali debelih," opozarja dr. Irena Hren, klinična dietetičarka z 20-letnimi kliničnimi izkušnjami v ambulantni in hospitalni prehranski obravnavi oseb s podhranjenostjo, s sladkorno boleznijo, debelostjo, številnimi drugimi bolezenskimi stanji in starostnikov. Kot pravi, so prvi korak pri zdravljenju PCOS spremembe življenjskega sloga. 

Policistični jajčniki
Policistični jajčniki FOTO: Ambulanta Strah

"Te spremembe vključujejo omejitev energijskega vnosa, ureditev prehrane, normalizacijo spanja in telesno vadbo za vzdrževanje zdrave telesne mase," pravi, a opozarja, naj prehranski ukrepi in spremembe življenjskega sloga ne bodo usmerjeni le na indeks telesne mase, ampak tudi na potencialne spremembe v presnovi glukoze in maščob, prehranske primanjkljaje in prisotnosti dejavnikov tveganja za motnje hranjenja in neustrezne vzorce prehranjevanja. Pojasnila je, da lahko s primerno načrtovano prehrano in uvedbo določenih prehranskih dopolnil vplivamo na uravnavanje krvnega sladkorja, naslovimo ugotovljena pomanjkanja hranil, zmanjšamo vnetne procese in oksidativni stres ter podpremo imunski sistem in delovanje črevesja.

 "Ženske s PCOS imajo na splošno manj ugoden življenjski slog kot ženske brez PCOS, zlasti na področju prehrane, in so manj telesno dejavne," pravi Hrenova. 

Kakšna je najprimernejša dieta za PCOS?

Optimalna dieta za ženske s PCOS kljub številnim raziskavam še vedno ni točno določena, toda z dokazi podprta prehranska priporočila svetujejo varovalno uravnoteženo prehrano z veliko zelenjave in sadje ter polnozrnatih žitaric, ob omejitvi energijskega vnosa, pravi Hrenova. Za vse te ženske so koristne tudi diete, ki ugodno regulirajo telesno maso in občutljivost za inzulin. Ženskam s prekomerno telesno maso se predpiše 30-odstotni energijski primanjkljaj ali 500–750 kcal/dan (običajno od 1.200 do 1.500 kcal/dan), seveda ob upoštevanju individualnih energijskih potreb, izhodiščne telesne mase in stopnje telesne aktivnosti. 

Tudi prehranska dopolnila, kot so vitamini, minerali in zeliščni izvlečki, so lahko učinkovit dodatek k dieti, vse bolj obetavna pa je tudi uporaba nekaterih maščobnih kislin (omega-6 maščobna kislina – linolenska kislina, omega-3-maščobne kisline), esencialnih aminokislin (n-acetil cistein), vitaminov (inozitol, vitamin D), antioksidantov (resveratrol) in mineralov (magnezij, krom). "Ob spodbudnih rezultatih je inozitol v mednarodnih smernicah že sprejeto prehransko dopolnilo," pravi Hrenova in dodaja, da je prehrana z antioksidanti in zelišči zelo učinkovita v boju proti kroničnemu vnetju (npr. kurkuma) in pri izboljšanju maščobno spremenjenih jeter (npr. pegasti badelj, črna kumina). Za zdravljenje pogosto prisotne porušene črevesne mikroflore je učinkovita uvedba probiotikov.

Opozorila je še, da ima večina žensk neuravnoteženo prehrano, predvsem zaradi pomanjkanja prehranskih vlaknin, omega-3-maščobnih kislin, kalcija, magnezija, cinka in vitaminov (folne kisline, vitamina C, vitamina B12  in vitamina D) in zaradi presežka enostavnega sladkorja saharoze, natrija, skupnih maščob, nasičenih maščobnih kislin in holesterola.

"Raziskave ugotavljajo tudi značilno drugačno prehranjevanje od običajnega, na primer drug čas zaužitja zajtrka in kosila," še pravi. Pri ženskah s PCOS, ki so mlajše od 30 let, je bil dokumentiran nižji vnos folne kisline. "Ti podatki podpirajo verjetnost slabšega življenjskega sloga pri ženskah s PCOS in so dragoceno izhodišče za načrtovanje prehranskih ukrepov," je še povedala in poudarila, da stroge omejitve energijskega vnosa ne prinesejo pričakovanih dolgoročnih rezultatov.

Zelo pomembna je tudi telesna dejavnost

Velike koristi za zdravje prinaša telesna dejavnost, saj zmanjšuje tveganje za visok krvni tlak, smrtnost zaradi bolezni srca in žilja, razvoj rakavih bolezni in nastanek sladkorne bolezni, poudarja Strahova, ki dodaja, da prispeva tudi k boljšemu duševnemu zdravju. Kot pravi, bi morala telesna vadba vključevati tako vaje za vzdržljivost kot tudi vaje za moč. "Dokazano je, da fizična aktivnost in vadba pri ženskah s PCOS izboljšata simptome policističnih jajčnikov, tako ob izgubi telesne mase kot tudi neodvisno od izgube teže," zatrjuje.

"PCOS se poslabša ob neaktivnem življenjskem slogu, nepravilni prehrani z inzulinsko neodzivnostjo ter nepravilnim delovanjem jajčnikov. Bolezen je kompleksna, prizadene tudi druge organe, ne samo rodil," pravi ginekologinja. 

Nasploh se priporoča izvajanje vsaj 150–300 minut zmerno intenzivne, aerobne telesne dejavnosti ali vsaj 75–150 minut visoko intenzivne, aerobne telesne dejavnosti oziroma enakovredno kombinacijo telesne dejavnosti obeh intenzivnosti. Odraslim se priporoča najmanj dvakrat tedensko izvajanje vaj za krepitev mišic, omejiti pa je treba tudi čas, ki ga preživimo sede. A čeprav je telesna dejavnost pomembna, seveda kombinacija vadbe z dieto da boljše rezultate pri izgubi telesne mase. 

"Ženske s PCOS imajo večjo mišično maso in mišično moč kot ženske brez PCOS, kar je bolj povezano z inzulinsko rezistenco in centralno debelostjo kot pa s telesno aktivnostjo in nivojem androgenih  hormonov. Za povečanje puste telesne mase je priporočljiva vadba za krepitev mišične moči," pravi Strahova. Kombinacija aerobne vadbe in vaj za moč skupaj lahko izboljša ginekološko zdravje, zmanjšuje tvorbo testosterona, poveča občutljivost za inzulin in izboljša telesno sestavo, splošno presnovno zdravje, duševno zdravje in kakovost življenja žensk s PCOS. 

"Še vedno pa je postavitev diagnoze in določitev temeljnega vzroka za razvoj PCOS temelj, na osnovi katerega se skupno določi, kakšna telesna dejavnost je najbolj primerna. Individualno zdravstveno stanje obravnava skupno s kineziologom ali osebnim trenerjem, ki potem prevzame dekle ali žensko v program fizične aktivnosti. Upoštevati moramo morebitno prizadetost velikih sklepov zaradi povečane telesne teže. Obenem se moramo zavedati, da je za nekatere ženske bolj primerna vadba, ki ne povzroča dodatnega stresa ali vnetja. To so joga, pilates, hoja in vadba za krepitev mišične moči," še pravi. 

"Ženske s PCOS pogosteje doživljajo tesnobo in depresijo"

Da ženske s PCOS pogosteje doživljajo duševne stiske in motnje, predvsem tesnobo in depresijo, se slabše prilagajajo na zahteve okolja in spreminjajoče se življenjske situacije, pravi Melita Pretnar Silvester, dr. med., spec. psihiatrije, psihoterapevtka, hipnoterapevtka in coach iz zasebne ambulante Zaupam si, ki skrbi za področje duševnega zdravja.

"Prevladujoč pasivni stil soočanja s stresom pripomore k slabšemu psihičnemu stanju in ustvarja pogoje za razvoj tako tesnobe kot depresivnih simptomov in znakov," pravi in dodaja, da se depresija pojavlja do štirikrat bolj pogosto, tesnoba kar do šestkrat bolj pogosto kot pri zdravih ženskah. Večjo tesnobnost opažajo pri bolnicah z nižjo izobrazbo in tistih z več neuspelimi poskusi zanositve, k razvoju depresije pa pripomorejo dejavniki, kot so nižja izobrazba, višja starost, neplodnost in prekomerna telesna teža. "Vzroki za psihične težave niso docela poznani, dejavniki za nastanek so lahko tako hormonsko neravnovesje samo kot tudi posledica razvitih znakov osnovne bolezni," pojasnjuje Pretnar Silvestrova, dodatno razumevanje tveganj za razvoj razpoloženjskih nihanj in motenj pa bi po njenih besedah lahko omogočilo bolj uspešen pristop k obravnavi in zdravljenju.

Spregovorila je še o slabši kakovosti spanja in dodala, da spalne apneje vodijo v kronično utrujenost. Značilno je, da osebe s PCOS težje in kasneje zaspijo, imajo bolj rahel spanec in bolj pogosto nočno prebujanje. "Ženske tožijo, da nimajo volje do vsakdanjih aktivnosti, pogosto imajo težave s koncentracijo in spominom. Vse to vpliva na slabše razpoloženje, črnogledost, zmanjšano pozitivno mišljenje in naravnanost. Pogosto navajajo prisotnost negativnih, črnih misli in povečane zaskrbljenosti, tako zaradi bolezni kot tudi obvladovanja zahtev vsakdana," pravi. 

 "V zdravljenju prenajedanja ob debelosti so zelo učinkovite tehnike čuječnosti in čuječnost prehranjevanja. Takšno ozaveščeno prehranjevanje spodbuja osredotočenost na zavestno izbiro hrane in zavestno prehranjevanje, zaznavanje fizičnih in čustvenih odzivov na prehranjevanje, prepoznavanje občutkov lakote in sitosti."

Del psihične obravnave so tudi motnje hranjenja. Kot pravi sogovornica, je dokazano, da se pri ženskah s PCOS pojavljajo do petkrat bolj pogosto. "Prevladujoča motnja je kompulzivno prenajedanje. Najustreznejše in najuspešnejše zdravljenje motenj hranjenja je takšno zdravljenje, ki odpravlja simptome in hkrati vpliva na vzroke nastanka motnje," razlaga. Metodi izbora sta s študijami in dokazi podprti vedenjsko-kognitivna in dinamsko-razvojna psihoterapija. Zaželeno je, da se prva ocena naredi pred uvedbo prehranske obravnave in je pristop k zdravljenju multidisciplinaren z dobrim sodelovanjem psihiatra, kliničnega dietetika in po potrebi ostalih strokovnjakov. 

Policistični jajčniki
Policistični jajčniki FOTO: Ambulanta Strah

Pri ženskah s PCOS, ki imajo motnjo prehranjevanja ali neurejene prehranjevalne navade, lahko koristi premik fokusa od omejevanja prehrane do drugih alternativ, kot so tehnike spreminjanja vedenja, izboljšanja samopodobe in poleg psihološke podpore, tudi na zdravje osredotočena prehranska priporočila, pravi. To osebi namreč pomaga preprečiti občutke omejevanja in odpovedovanja ter podpira izboljšanje telesne podobe in samozavesti, spodbuja samokontrolo in preprečuje poslabšanje motenj hranjenja. 

Pri celostni obravnavi žensk s PCOS je torej podpora psihičnemu zdravju ključnega pomena, je prepričana. "Ugotoviti moramo, na kakšen način se oseba odziva na življenjske zahteve in kako bi jo opolnomočili za samozaščitniško obnašanje. Iskati moramo nagnjenost za razvoj tesnobe in depresije. Bolezen je kronična, nezdravljena pa z leti prinaša večjo telesno in psihično prizadetost," razlaga. Cilj je torej, da žensko podprejo pri doseganju večje sproščenosti, sprejemanja sebe, videti priložnost za rast tudi v težkih preizkušnjah, sprejemati izgubo kot polje nove rasti, upati si tvegati kljub strahu in iskati možnosti, kako biti sočutna do sebe ter najti nove oblike sproščenosti in zaupanja tudi v intimnih partnerskih odnosih. Na vprašanje, kako si lahko pomagamo sami, pravi, da se lahko naučimo čim več o sami motnji in možnih načinih zdravljenja ter obvladovanja. 

Situacijo lahko, kot že omenjeno, izboljša tudi telesna aktivnost, ženske pa se lahko vključijo tudi v skupine za psihološko pomoč, kjer bodo lahko dobile izkušnjo, da niso edine s težavami in niso same pri soočanju s stiskami. "Skupina je dragocen in varen prostor za deljenje stisk, ki s tem postanejo lažje, in pomnožitev podpore, s čimer postanemo močnejši, odpornejši in sposobnejši za obvladovanje izzivov življenja," je dejala. 

Eden glavnih znakov PCOS je tudi poraščenost

"Hirzutizem je eden izmed glavnih znakov PCOS, pomeni pa prekomerno in povečano rast telesnih in obraznih dlak pri ženskah na mestih, kjer je dlak običajno malo ali jih sploh ni," pravi Jasna Blaha dr. med., spec. splošne medicine, članica Akademije za lasersko medicino. Taka poraščenost se običajno pojavlja le pri moških, zato pri ženskah s PCOS povzroča tako psihično, kozmetično kot tudi socialno stigmo. Poraščenih je približno 60 odstotkov. 

Policistični jajčniki
Policistični jajčniki FOTO: Ambulanta Strah

"Ker je to poleg povečane telesne teže vodilni zunanji znak skupaj z aknami, si vse prizadevajo, da bi si kožo izboljšale. Vendar je ravno pri prekomerni poraščenosti treba vedeti, da je težavo treba zdraviti z zdravili za manjšo poraščenost, ki delujejo na celo telo ter uporabiti metode, ki delujejo na kožo in poraščenost lokalno," pravi. Po njenem mnenju so sicer najbolj učinkovite kombinacije, kjer ob zdravilih uporabijo medicinski laser. To prinese izdatno izboljšanje, kar si vsaka tipična posameznica s PCOS zares želi, dodaja.

Primer mehanskega zdravljenja je lasersko odstranjevanje dlak, kjer se uniči lasni mešiček. Strokovnjakinja sicer priznava, da je uspeh odvisen od spretnosti zdravnika, vrste laserja, velikosti laserske točke, tipa kože, barve las in stopnje, v kateri so bili lasni mešički med ciklom rasti. "Idealen kandidat za lasersko odstranjevanje dlak je pacientka s svetlo kožo in temnimi dlačicami," pravi. Podobno poteka tudi zdravljenje aken, najboljši uspehi pa se po njenih besedah dosežejo, ko se PCOS zdravi sistemsko z zniževanjem inzulinske rezistence. "Takrat nastaja manj testosterona, ki je največji krivec za nastanek aken in prekomerno rast dlak. Vedno, kadar je pri posameznici izražena polna slika PCOS, je za postavitev načrta estetskega zdravljenja dobrodošlo multidisciplinarno sodelovanje ginekologa ali endokrinologa, kliničnega dietetika, dermatologa ali strokovnjaka za lasersko medicino," je sklenila. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Betuul
01. 10. 2022 18.46
Neki članek : morda še pred kovidom je govoril o družini j. Oliver( svet. Kuhar 24 ktc) njegova žena naj bi imela ta problem! Kljub vsemu imajo veliko družino👨‍👩‍👧‍👦
Betuul
01. 10. 2022 19.53
Bojda da je zoper to bolezen v rodni🤰dobi žensk pomembno: stran od stresa 🙇‍♀️ali ga z ustreznimi 🧘vajami obvladati! Prej kot fitnes in neko skakanje; in naprezanje; raje zmerne gimnastične vaje🧎🏼‍♀️*jejte pražene jetrce vsaj 3x na teden ! Ter ribje 🐟olje od polenovk; poleg🍒🫐🍇sadja; 🥦🥕🍠in zelenjave!in seveda ☕️zmerno! bodite lepe 🥰 bodite zdrave🥰
Levcekk
01. 10. 2022 18.15
-4
Moj sotrpin v UKC.LJ je imel policijske ledvice!
voyotashyka
01. 10. 2022 17.48
+1
manjka endokrinolog!
tybys
01. 10. 2022 17.13
+16
Sramota za Slovenijo, da je zdravljenje plačljivo!! Na metadon pa v kolonah zastonj hodijo.
Miskic a
02. 10. 2022 14.43
Ne samo to, se zastojn material in zavetisce dobijo za pikat se