Znanost in tehnologija

'Rojstni dan' za avstralsko vesoljsko industrijo, Nasina izstrelitev iz puščave

, 26. 06. 2022 18.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
T.H., STA
Komentarji
3

Ameriška vesoljska agencija Nasa je v izstrelila prvo raketo iz avstralske puščave, natančneje iz vesoljskega centra Arnhem, kar je prva Nasina izstrelitev iz komercialne lokacije zunaj ZDA. Pri tem je šlo za zgodovinski dogodek tudi za avstralsko vesoljsko industrijo.

To je bila prva izstrelitev Nasine rakete iz Avstralije po letu 1995, zaradi česar je avstralski premier Anthony Albanese projekt že označil za začetek novega obdobja avstralske vesoljske industrije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Gre za pomemben dogodek predvsem za nas kot podjetje, pa tudi za Avstralijo," je pred izstrelitvijo dejal izvršni direktor Equatorial Launch Australia Michael Jones. Dogodek je opisal kot rojstni dan za avstralsko vesoljsko industrijo, sodelovanje z Naso pa označil za pomemben mejnik za komercialna vesoljska podjetja v državi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

To je bila prva od treh načrtovanih izstrelitev iz vesoljskega centra Arnhem na skrajnem severu Avstralije. Izstreljena raketa, ki v sebi nosi tehnologijo, podobno mini Hubblovemu teleskopu, je poletela približno 350 kilometrov visoko. Satelit, ki ga nosi, bo preučil rentgenske žarke, ki izhajajo iz ozvezdja Alfa Kentavra A in B.

Po navedbah Nase bo ta misija omogočila edinstven vpogled v oddaljena ozvezdja in odprla nove možnosti za znanstvenike. "Navdušeni smo, da lahko z južne poloble izstrelimo pomembne znanstvene misije in si ogledamo cilje, ki si jih iz ZDA ne moremo," je ob napovedi misije dejal direktor Nasinega oddelka za heliofiziko Nicky Fox.

Naslednja izstrelitev iz Avstralije bo na vrsti že 4. julija, še navaja AFP.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maister1
27. 06. 2022 08.31
+0
Prvo izstrelite svojo Covid vlado
Novorazodetje
26. 06. 2022 21.39
+0
Še nekaj novih smeti v vesolju, če bo ostala v orbiti...
tali?ni tom
26. 06. 2022 19.40
+0
aaaaakkkkkkkkkkkkkkk,da ti gate strga!