Znanost in tehnologija

TikTok največkrat naložena aplikacija leta 2020

Šanghaj, 10. 08. 2021 14.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
6

TikTok je bil leta 2020 največkrat naložena aplikacija na svetu. Glede na podatke podjetja za digitalno analitiko App Annie je tako s prvega mesta izrinil Facebook Messenger. Kitajska platforma za objavo videoposnetkov je edina aplikacija, ki je na seznamu petih največkrat naloženih aplikacij na svetu in ni v lasti Facebooka.

TikTokov lastnik ByteDance je na Kitajskem izdal podobno aplikacijo, ki se imenuje Douyin in je na voljo v kitajskem jeziku. Tudi ta aplikacija je na Kitajskem izjemno priljubljena in se uvršča v sam vrh po številu prenosov. Čeprav se na prvi pogled morda zdi, da gre za isto aplikacijo, le v drugem jeziku, je med njima vendarle kar nekaj razlik, poroča BBC.

Aplikacije, ki so v lasti Facebooka, prva mesta na lestvici zasedajo, že odkar so leta 2018 pričeli izvajati raziskavo. Od drugega do petega mesta so se tako pričakovano razporedile aplikacije giganta družbenih omrežij Marka Zuckerberga – Facebook Messenger, Instagram, WhatsApp in Facebook. 

Aplikacija TikTok
Aplikacija TikTok FOTO: Shutterstock

Lani je takratni predsednik Donald Trump izdal ukaz, s katerim je prepovedal nove prenose aplikacije TikTok v ZDA. Trumpova vlada je namreč trdila, da TikTok predstavlja tveganje za nacionalno varnost, saj naj bi imela kitajska vlada dostop do podatkov uporabnikov aplikacije. Podjetje je obtožbe večkrat zanikalo.

Težavo so želeli rešiti tako, da bi matična družba ByteDance del svojega posla prodala ameriškemu tehnološkemu velikanu Oracle in trgovski verigi Walmart. Trump je dogovoru dal zeleno luč, vendar ga kitajska vlada ni odobrila.  

Ko je januarja mesto predsednika ZDA prevzel Joe Biden, je umaknil Trumpov ukaz, poleg tega pa je podjetje začelo iskati nove načine za privabljanje uporabnikov v ZDA.

TikTok začel preizkušati funkcijo "stories"

Prejšnji teden naj bi TikTok začel preizkušati novo funkcijo, "stories" oz. zgodbe, pri kateri bi posnetek – podobno kot na Snapchatu, Facebooku in Instagramu – po določenem času izginil. Zgodbe na TikToku bi tako uporabnikom omogočile, da določen videoposnetek objavijo za zgolj 24 ur. Možnosti objave "zgodbe" so začeli raziskovati, potem ko se je WhatsApp odločil za funkcijo, ki izbriše fotografijo ali videoposnetek, potem ko ga vidi prejemnik. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jež
10. 08. 2021 17.35
+1
Tiktok je kul zadevca sam problem ker 90% ljudi 13letniki gor.... pa kaj se vse objavla.....hitr se navaličaš ko vidiš da ko tip prdne v banano pa dobi 10mil lajkov ... ko pa naredi kaj pametnega pa 10k lajkov😂😂 uglavnem enostavno in hitro poneumljanje otrok/sveta
Jež
10. 08. 2021 17.36
+0
Trupm jih je začasno rešil ampak bidna boli za narod,glavno da je dobil volillce ko je obljubljal da bo odblokoral facebook
Jež
10. 08. 2021 17.36
+0
Jež
10. 08. 2021 17.32
+1
Kaksna novica.....celi svet že ima facebookk in messenger že na telefonu....valda da ga bo tiktok prehitel......res
Uporabnik1817555
10. 08. 2021 17.25
+3
Kloven
10. 08. 2021 17.21
+3
Tiktok je totaln kancer, kdor ma vsaj Mal pameti u glav se bo tega branu.