Borilni športi

Brez boksa na OI v Parizu?

Pariz, 26. 12. 2022 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Spor med krovnim olimpijskim gibanjem in vodstvom Mednarodne boksarske zveze (Iba), zaradi katerega grozi, da bo ta šport ostal brez olimpijskega statusa, se zaostruje. Kot poročata tiskovni agenciji AFP in dpa, v Moku razmišljajo, da bi boks umaknili s sporeda že na naslednjih igrah v Parizu 2024.

Mok je že več let v sporu z zvezo Iba. Nedavno je tako že sporočil, da niso izpolnjeni pogoji, na osnovi katerih bi bil boks lahko del olimpijskega programa na igrah v Los Angelesu 2028. Financiranje Ibe ostaja netransparentno, obstajajo težave s sojenjem, vse to pa ni v skladu z olimpijskimi kriteriji. A zdaj bo morda Mok zaostril pristop in boksu zaprl vrata že na igrah v Parizu čez dve leti. Če pa bo ta panoga ostala, tekmovanj v olimpijskem programu ne bo vodila zveza Iba, temveč Mok sam. Podobno je bilo že na zadnjih igrah lani v Tokiu. Mok moti tudi, da zvezo Ibo še vedno vodi Rus Umar Kremljov, ki velja za tesnega prijatelja ruskega predsednika Vladimirja Putina. Iba je ena redkih mednarodnih športnih zvez, ki z velikih tekmovanj ni izključila ruskih in beloruskih športnikov. Glavni pokrovitelj zveze pa je še vedno ruski nafti gigant Gazprom, s katerim so nedavno sklenili milijonsko pogodbo.

Thomas Bach
Thomas Bach FOTO: AP

"Nedavni kongres Iba je spet pokazal, da zveza nima realnih želja, da bi skrbela za šport in boksarje, ampak jo zanimata samo vpliv in moč," so sporočili iz Moka. Predsednik olimpijske organizacije Thomas Bach pa je pozval, da morajo težave reševati učinkovito, ne samo s sporočili za javnost. Na pritiske Moka pa so se nato nedavno odzvali tudi v boksarski zvezi. Kot je zapisala AFP, Iba meni, da gre v tem primeru za politične pritiske, usmerjene proti eni državi. "Olimpijske igre so svetovni dogodek in ne smejo postati orodje pritiska na mednarodne zveze zgolj zaradi političnih razlogov," so sporočili ter dodali, da se bo pritisk očitno nadaljeval, dokler ne bodo dosegli popolnega nadzora nad športom in njegovim vodstvom.

Zveza Iba je še napovedala, da si bo zaradi groženj o slovesu boksa z iger v Parizu prizadevala za pogovore s pristojnimi pri Moku. Na ta način upajo, da bodo umirili sedanji tok dogodkov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zmerni pesimist
26. 12. 2022 14.07
Boks itak ne gledam
Artechh
26. 12. 2022 09.49
-3
To bi tako morali prepovedati, ker gre za spodbujanje nasilja
DuhSaSjekirom
26. 12. 2022 13.03
+2
Nasilja? Ravno tisti ki treniramo botilne vescine nismk nasilni kvecjemu ravno nasprotno. Kje si ti ze videl nekoga da maltrerira naokrog sibkejse od sebe pa da je mojster? Nej to pomagam, ga ni oziroma zelo zelo.majhne procent. Nasilnezi so vedno sibki nemocni ego karakterji ki z nasiljem nad sibkejsimi pumpajo svoj sibak ego.
borjac
26. 12. 2022 09.42
+6
Boks spada med športe , ki so tvorili jedro Antičnih Olimpijskih iger, sedaj pa ta Bach, zaradi politike hoče izbrisati ta šport iz OI, njega, Bacha, pa vodi Ameriška politika , ampak to je v redu, kajti v njegovem obdobju vladanja smo pridobili nove športe ki so jih ZDA in DENAR, porinili na OI, kot so tiste ko najstniki gonijo neko desko sem pa tja, spominjam se časov ko so se borili proti nastopom najstnic v orodni telovadbi, Romunskih, Ruskih, Kitajskih, sedaj pa lahko neki šmrkavci iz ZDA z 14 leti osvajajo za njih in njihove sponzorje, medalje na OI, takoj ko se bodo pojavili Ruski šmrkavci v coni medalj, bodo začeli govoriti o dopingu, Čudovit je ta Olimpijski duh Thomasa Bacha.
el_grande_pedro.
26. 12. 2022 09.49
-3
Baje bo nova disciplina na OI skok v višino z palico: palica bo imela na vrhu penis. Zmaga tisti, ki se ob doskoku natakne na palico.
patogen
26. 12. 2022 08.56
-7
Boks je preveč moški šport, zato je postal moteč. Verjetno ga bo nadomestil kakšen performans, Ljubezen v ringu na Olimpijskih...
whattheuck
26. 12. 2022 09.33
+3
Ali pa ples žensk v tangicah in zgoraj brez okoli navpične palice.
osancta simplicitas
26. 12. 2022 08.50
+3
aja Rusi so spet na tapeti!
el_grande_pedro.
26. 12. 2022 08.48
+10
bo pa zato olimpijsko drsanje za promocijo istospolno usmerjenih umetnikov.
whattheuck
26. 12. 2022 08.24
+7
"...obstajajo težave s sojenjem..." A v nogometu je pa popolno sojenje???