Borilni športi

Brolihova s sedmim mestom najboljša slovenska judoistka v Almadi

Almada, 30. 01. 2023 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ekipa slovenskih judoistov je z udeležbo na VN Portugalske otvorila mednarodno sezono. Med osmerico se je najbolje odrezala Patricija Brolih, ki je z dvema zmagama in dvema porazoma na koncu osvojila sedmo mesto.

Tekmovanje je za slovensko ekipo otvoril David Štarkel, ki je že v petek v najlažji moški kategoriji (do 60 kilogramov) po podaljšku klonil proti Ukrajincu Dilšotu Kalmatovu. Tako kot Štarkel sta dan kasneje v kategoriji do 73 kilogramov v prvem krogu klonila oba slovenska predstavnika. Ljubljančana Martina Hojaka je prav tako po podaljšku ugnal Belgijec Jeroen Casse, Korošca Naceta Herkoviča pa Maročan Hasan Doukkali, aktualni afriški prvak do 21 let. Še lani v Malagi je bil v prvem medsebojnem dvoboju boljši slovenski reprezentant.

Martin Hojak in Jeroen Casse
Martin Hojak in Jeroen Casse FOTO: IJF - Tamara Kulumbegashvili

Že v soboto je v kategoriji do 70 kilogramov na tatami stopila tudi tretja z lanskega evropskega prvenstva Anka Pogačnik, ki je bila kot ena izmed nosilk kategorije v prvem krogu prosta. Za uvod v mednarodno sezono je nato najprej z metom v podaljšku premagala Portugalko Tais Pino. V borbi za četrtfinale pa je Kranjčanko ugnala azijska prvakinja iz leta 2021 Korejka Heeju Han.

Zadnji dan tekmovanja so nato na tatamije stopili še štirje slovenski predstavniki. V kategoriji nad 100 kilogramov je bil od Eneja Mariniča v uvodni borbi boljši Francoz Guerman Andreev. Vito Dragič pa je svoj dvoboj s Francozom Amadoujem Meitejem, po podaljšku dobil, nato je bil zanj premočan bronasti z zadnjega evropskega prvenstva do 23 let Gruzijec Saba Inanejšvili, ki je na koncu osvojil drugo mesto.

Vito Dragič in Amadou Meite
Vito Dragič in Amadou Meite FOTO: IJF - Tamara Kulumbegashvili

Najbolje se je v Almadi odrezala Patricija Brolih. Ljubljančanka je VN Portugalske otvorila s prepričljivo zmago nad Mongolko Erdenet-Od Batbayar. Brolihova je najprej v prvi minuti povedla z wazarijem, nato pa nadaljevala delo v parterju in s končnim prijemom potrdila zmago. Podobno borbo je nato 26-letnica ponovila tudi v drugem krogu, v katerem je Maročanko Hafso Yatim po dobre pol minute borbe vrgla za wazari, po treh minutah in pol borbe pa delo dokončala s končnim prijemom. Slovenska predstavnica se je nato v četrtfinalu pomerila s prvo nosilko kategorije – Britanko Emmo Reid, ki pa je bila zanjo pretrd oreh. Brolihova si je že v rednem delu priborila tri kazni in se morala zadovoljiti z nadaljevanjem tekmovanja v repasažu. Tam ji je nasproti stala Loriana Kuka s Kosova. Dvoboj se je po neodločenem rednem delu in po eni kazni vsaki tekmovalki nadaljeval v podaljšku, v katerem je Brolihova prejela še dve kazni in tekmovanje zaključila na sedmem mestu.

Druga predstavnica Slovenije v kategoriji do 78 kilogramov Metka Lobnik pa je morala v prvem krogu priznati premoč dvakratni afriški prvakinji Marie Branser iz Gvineje. Afričanka si je že v rednem delu priborila dva wazarija ter tako izločila Metko iz nadaljnjih dvobojev.

Mednarodna judo sezona se že ta konec tedna nadaljuje z enim izmed največjih tekmovanj v sezoni – tradicionalnim Grand Slamom v Parizu. Na turnir je zaenkrat prijavljenih 550 judoistov iz 85 držav, med drugim tudi štirje Slovenci: Štarkel, Herkovič, Marinič in Dragič.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.