Borilni športi

Japonska še petič slavila na svetovnem prvenstvu mešanih ekip v judu

Taškent, 13. 10. 2022 16.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Letošnje svetovno prvenstvo v judu, na katerem se slovenski borci niso proslavili, je z zmago na tekmi mešanih ekip zaključila judoistična velesila Japonska. Borci iz dežele vzhajajočega sonca so v velikem finalu s 4:2 premagali Francijo in se ji tako maščevali za boleči poraz v finalu lanskih olimpijskih iger, ki so potekale prav v domovini juda.

Japoncem so v finalu zmago priborili Goki Tajima (do 90 kilogramov), Hyoga Ota (nad 90 kilogramov), Kenshi Harada (do 73 kilogramov) in Saki Niizoe (do 70 kilogramov). Točki za Francijo pa sta priborili novopečena svetovna prvakinja Romane Dicko (nad 70 kilogramov) in Sarah Leonie Cysique (do 57 kilogramov).

Tekmovanje mešanih ekip poteka v šestih kategorijah; treh ženskih (-57, -70, +70) in treh moških (-73, -90, +90), obračun pa dobi ekipa, ki prva doseže 4 zmage. V kolikor je po šestih borbah izid izenačen na 3:3, se izžreba odločilno kategorijo, v kateri se tekmovalca znova pomerita in odločita dvoboj.

Tretji mesti sta si že pred tem priborili reprezentanci Nemčije in Izraela. Nemci so v boju za bron s 4:1 premagali Kitajsko, Izrael pa je bil s 4:2 boljši od Nizozemske.

Tekmovanje mešanih ekip v judu je lani tudi doživelo krstni nastop na olimpijskih igrah, v finalu pa so Francozi nekoliko presenetljivo ugnali domačine Japonce. Tip tekmovanja, ki se v judu počasi uveljavlja, je med letoma 2017 in 2021 (2020 svetovnega prvenstva zaradi pandemije ni bilo) že štirikrat potekal na svetovnih prvenstvih in vsakič so ga osvojili japonski judoisti. Do leta 2015 so se moški in ženske na ekipni tekmi merili v ločeni konkurenci. 

Dobitnice medalj mešanih ekipnih SP v judu

2017: 1. Japonska, 2. Brazilija, 3. Francija, 3. Južna Koreja

2018: 1. Japonska, 2. Francija, 3. Koreja (skupna ekipa Severne in Južne Koreje), 3. Rusija

2019: 1. Japonska, 2. Francija, 3. Brazilija, 3. Rusija

2021: 1. Japonska, 2. Francija, 3. Brazilija, 3. Uzbekistan

2022: 1. Japonska, 2. Francija, 3. Nemčija. 3. Izrael

Japonci so dominirali tudi v posamični konkurenci, saj so osvojili kar 13 medalj, od tega šest zlatih. Devetčlanska slovenska ekipa pa je tokrat ostala brez odličja.

Svetovno prvenstvo mešanih ekip v judu
Svetovno prvenstvo mešanih ekip v judu FOTO: IJF - Gabriela Sabau

Slovenija, ki medalje na ekipnih tekmah svetovnih prvenstev tako v moški kot tudi v ženski konkurenci še nima, na tokratni ekipni tekmi ni nastopila.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.