Borilni športi

Ema Kozin ni bila kos dominantni Claressi Shields

Cardiff, 06. 02. 2022 00.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Žiga Košec, Aljoša Vekić
Komentarji
144

Slovenska boksarska šampionka Ema Kozin se je neuspešno pomerila z eno najboljših boksark na svetu, Claresso Shields, ki je obranila šampionske pasove organizacij WBC, WBA, IBF in The Ring ter Emi odvzela še pas organizacije WBF. Shieldsova je po dominantnih desetih rundah slavila po soglasni sodniški odločitvi in Kozinovi tako na boleč način zadala prvi poraz v profesionalni karieri. V glavni borbi večera je Chris Eubank mlajši premagal Liama Williamsa. Boksarski spektakel si lahko kadar koli gledate na VOYO.

Neporažena slovenska boksarka Ema Kozin se je kot lastnica začasni šampionskega pasu organizacije WBC in šampionskega pasu organizacije WBF pomerila v največji in hkrati najtežji borbi kariere. V Cardiffu ji je nasproti stala samooklicana najboljša boksarka vseh časov, Claressa Shields, ki si lasti šampionske pasove organizacij WBC, WBA,  IBF in The Ring, zbirki pa je po predstavi brez napake dodala še šampionski pas organizacije WBF.

Slovenska šampionka ni bila kos ameriški

Prva je v ring ob pesmi Siddharte prišla slovenska šampionka Ema Kozin, ki se je tja podala v bleščeči halji v barvah slovenske zastave, za njo pa je v ring stopila še zelo sproščena ameriška borka Claressa Shields.

Ema Kozin
Ema Kozin FOTO: VOYO

Kozinova je Shieldsovo takoj stisnila ob vrvi, a prva je udarila Američanka. Prva runda je bila precej mirna, borki sta jo izkoristili predvsem za ocenjevanje dosega nasprotnice in uvodno tipanje. V drugi rundi se je Ema še vedno zdela nekoliko nervozna, to pa je nasprotnica izkoristila in jo nekajkrat dobro zadela. Po dveh rundah je statistika pokazala, da je Shieldsova zadela pri 35 udarcih, Kozinova pa le pri petih. Tretjo rundo je Kozinova začela nekoliko agresivneje in že na začetku stopila na plin. Izkušena Američanka je Emin nalet hitro ustavila in iz bloka nekajkrat dobro namerila v telo Slovenke. 

Ste boksarski spektakel zamudili? Brez skrbi, kadar koli si ga lahko ogledate v arhivu VOYO.

Izkušena Shieldsova, za katero je to že 90. borba v karieri (do sedaj je zbrala 78 amaterskih in 11 profesionalnih), je v četrti rundi pokazala, zakaj se je oklicala za najboljšo vseh časov. Američanka je povsem prevladovala ter z močnimi kombinacijami udarcev v telo in nato zaključkom v glavo dobro zdelovala Slovenko. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Peta runda je bila povsem podobna četrti in sredi runde je bila nemočna Kozinova stisnjena v kot ringa. Slovenska šampionka se je s klinčem sicer dobro rešila iz težke situacije, a izgubila že peto rundo zapored. Njen trener in menedžer Rudolf Pavlin ji je po polovici borbe dejal, da nasprotnica ne udarja več tako močno in da bodo zdaj nastopile Emine runde. Dejal ji je še, naj poskuša borbo pripeljati do konca in pripravi svoje močne udarce. 

Claressa Shields – Ema Kozin
Claressa Shields – Ema Kozin FOTO: AP

Ob koncu šeste runde je iz ameriškega kota že prišla sugestija, naj borbo zavoljo nasprotnice prekinejo, a slovenski kot se ni predal. Režiser je ob tem pokazal Savannah Marshall, najverjetneje naslednjo nasprotnico Shieldsove, ki je z zehajočo gesto dala vedeti, kakšna se ji zdi borba. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po sedmi rundi je bila Ema žal videti povsem zdelana in samo vprašanje časa je še bilo, kako dolgo bo zdržala. V osmi rundi se je Shieldsova nekoliko ustavila in rundo mirno pripeljala do konca, v predzadnji in zadnji rundi pa je Kozinova zgolj še poskušala preživeti. Čeprav je Slovenka znana po tem, da je zelo vzdržljiva in zna moč prihraniti za konec borbe, je bila tokrat povsem brez moči. Američanka je borbo mirno pripeljala do konca, Kozinova pa se lahko pohvali, da je z eno najboljših boksarsk na svetu zdržala vseh deset rund. Vsi trije sodniki so borbo ocenili enako, in sicer so vseh deset rund pripisali Shieldsovi, ki je tako ohranila šampionske pasove organizacij WBC, WBA in IBF, Kozinovi pa je odvzela še šampionski pas organizacije WBF.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nova lastnica kar petih pasov ženske srednje težke kategorije je borbo opisala tako: "Kar smo hoteli narediti, smo naredili. Bila sem mirna, uničila sem jo z udarci v telo in ji zadala ogromno škode. Seveda sem zadovoljna s predstavo, žal mi je le, ker je nisem nokavtirala. Mislim tudi, da bi moral sodnik nekajkrat ustaviti borbo … V šesti in sedmi rundi sploh ni vračala udarcev." Nato je dodala še: "Sem sem prišla, da bi Emo spravila s poti in izzvala Savannah. Jaz sem svojo nalogo opravila, sedaj je na vrsti ona, potem pa se vidiva."

Claressa Shields s petimi šampionskimi pasovi srednje težke kategorije.
Claressa Shields s petimi šampionskimi pasovi srednje težke kategorije. FOTO: AP

Ob teh besedah je bila k soočenju povabljena Marshallova, ki si je borbo potencialne nasprotnice ogledala v živo. Že s prvimi besedami je poskrbela za burno reakcijo občinstva in Shieldsove: "Če boš tako boksala proti meni, mislim, da bom s tabo pobrisala tla." Američanka ji je v jezi odgovorila: "Veš, kaj? Ti še mojih predalov ne moraš pobrisati. Ni me strah, zato sem tu. Ti si nisi upala priti v Ameriko, jaz pa sem prišla sem, da te izzovem." Med velikima nasprotnicama se je vnel besedni boj, promotor Marshallove pa je po koncu dejal, da upajo, da bodo močno želeno borbo organizirali junija letos.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V glavni borbi večera Chris Eubank mlajši ugnal Liama Williamsa

Glavna borba večera je tokrat pripadla Angležu Chrisu Eubanku mlajšemu in Valižanu Liamu Williamsu. Že v prvi rundi je z direktom dobro zadel sin legendarnega Chrisa Ebuanka – ta je borbo gledal v živo – in Williamsa, ki mu je ob tem tudi nekoliko spodrsnilo, spravil v nokdavn. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po kratkem štetju je Williams agresivno nadaljeval, a prejel še en močen udarec in trpljenja ga je rešil zvonec, ki je označil konec prve runde. Domačin je drugo rundo začel bolje kot prvo, a po dveh minutah ga je Eubank odlično zadel z levim krošejem in znova spravil v nokdavn. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tretja je bila precej bolj izenačena in nekajkrat je uspelo udarce povezati tudi Williamsu. Med borcema je bilo tudi nekaj vroče krvi, saj sta si nekaj udarcev izmenjala še po koncu runde. Četrto rundo je bolje začel Valižan in nekajkrat dobro zadel, a Anglež je potreboval zgolj en sprednji direkt z levico, da je Williamsa znova spravil na tla. V peti rundi je Eubank nekoliko zmanjšal aktivnost in se raje osredotočil na izzivanje nasprotnika. Williams je v šesti rundi le nekoliko prevzel pobudo in sodniki so jo verjetno zabeležili kot dobljeno. Sedma je bila precej bolj izenačena, vročekrvna borca sta pokazala tudi nekaj rokoborskih prvin. V osmi, deveti in deseti rundi je pobudo povsem prevzel Williams in z desnimi direkti dobro zdeloval Eubanka, ki mu je počasi zmanjkovalo energije. V enajsti rundi pa je Anglež znova samozavestno stopil naprej, ujel pravi trenutek in Williamsa z levico poslal na tla. V zadnji rundi je Williams, ki je imel pod desnim očesom in nad njim že precej veliko oteklino, stopil naprej in po ringu lovil Eubanksa, da bi mu zadal kakšen močan udarec. Eubank mlajši je poplesaval po ringu in se delal norca iz nasprotnika ter tako zapravil čas do konca borbe. Sodniki so na koncu s 116:109, 116:108 in 117:109 zmago pripisali Eubanku mlajšemu, ki je tako vpisal še šesto zaporedno zmago.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Duboisova debitirala s sijajno zmago

Pred glavnima borbama večera je potekal še obračun v ženski lahki kategoriji. Pomerili sta se mlada Caroline Dubois, za katero je bil to debi med profesionalci, in precej neuspešna Litovka Vaida Masiokaite, ki že zadnjih osem borb ni zmagala. Duboisova velja za mladi up angleškega boksa, saj je na olimpijskih igrah v Tokiu osvojila srebrno medaljo, štiri leta pred tem pa je slavila na mladinskih olimpijskih igrah. Angležinja se je že od prvega zvonca borila agresivno in tekmico pritisnila ob vrvi. V tretji rundi se je Litovka prvič znašla na tleh, a je hitro vstala in nadaljevala borbo, v kateri je bila podrejena. 21-letna Angležinja je prevladovala vseh šest rund, in čeprav ji 13 let starejše Litovke ni uspelo ustaviti z nokavtom, se je razveselila prve zmage v profesionalni karieri.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Jenkins ugnal Indonga

Kot druga sta v glavnem delu dogodka v ring stopila izkušena velteraša Chris Jenkins in Julius Indongo. Tako Valižan kot Namibijec sta v ringu nazadnje doživela poraz, zato sta se oba želela vrniti na zmagovalno pot. Prvo rundo sta borca izkoristila za zbiranje občutkov, v drugi pa sta bila že precej aktivnejša. Indongo je v tretji rundi že začel kazati znake utrujenosti, v četrti pa je bil že popolnoma izčrpan. Peto rundo je Namibijec sicer začel bolje kot prejšnji dve, a Jenkinsu ni zadal pretirane škode. Oteklina nad Indongovim desnim očesom je bila v šesti rundi že precej velika, a je kljub temu zdržal do konca borbe. Po osmih rundah ni bilo dvoma – sodnik v ringu je roko v znak zmage dvignil Jenkinsu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Gill do prve profesionalne zmage, Robinson do prvega poraza

Obračun precej neizkušenih težkašev se je začel dokaj izenačeno, borca sta imela nekaj dobrih izmenjav, prvi pa je dobro zadel Shane Gill. V drugi rundi je pobudo začel prevzemati prav Gill, ki je dobro izkoriščal nasprotnikovo statičnost in ga začel zdelovati z udarci iz bližine. Tudi Steven Robinson je nekajkrat dobro zadel z levim krošejem, a nedvomno so prve tri runde pripadle Gillu, za katerega je bila to šele druga profesionalna borba v karieri. Robinson, čigar vzdevek je Drago (dobil ga je zaradi podobnosti liku iz kultnega filma Rocky), je v četrti rundi začel izkoriščati prednost v dosegu in unovčevati več izkušenj v ringu, a to ni bilo dovolj za zmago. Po sodniški odločitvi je na koncu slavil Gill, ki se je tako razveselil prve profesionalne zmage v boksarskem ringu, Robinson pa je po štirih zmagah vpisal prvi poraz v profesionalni karieri.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Seznam borb, ki si jih lahko kadar koli ogledate na VOYO:

Srednje težka kategorija: Chris Eubank mlajši – Liam Williams (soglasna sodniška odločitev)

Ženska srednje težka kategorija: Claressa Shields – Ema Kozin (borba za naslov prvakinje v srednji kategoriji po različicah WBC, WBA, WBF in IBF; soglasna sodniška odločitev: 3x 100-90)

Ženska lahka kategorija: Caroline Dubois – Vaida Masiokaite (sodniška odločitev)

Velterska kategorija: Chris Jenkins – Julius Indongo (sodniška odločitev)

Težka kategorija: Steve Robinson – Shane Gill (sodniška odločitev)

Ostale borbe večera:

Težka kategorija: Otto Wallin – Kamil Sokolowski (soglasna sodniška odločitev)

Velterska kategorija: Samuel Antwi – Conah Walker (Antwi je po soglasni sodniški odločitvi obranil naslov angleškega velterskega prvaka)

Super lahka kategorija: Harlem Eubank – Viorel Simion (tehnični nokavt v peti rundi)

Claressa Shields vs Ema Kozin


SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

23.36

Prijeten preostanek večera in lahko noč

Ljubiteljice in ljubitelji vrhunskega boksa. V imenu športne sekcije 24ur.com se vam zahvaljujem za pozornost in spremljanje obračuna med Claresso Shields in našo šampionko Emo Kozin v tekstovni obliki. Se slišimo oziroma beremo ob naslednji priložnosti. Želim vam lep preostanek večera in lahko noč!

23.26

Boksarskega večera v Cardiffu še ni konec!

Po borbi med Shieldsovo in Kozinovo sledi še osrednji dvoboj večera v Cardiffu v srednjetežki kategoriji med Chrisom Eubankom mlajšim in Liamom Williamsom. Ostanite, torej, v naši družbi še naprej na Voyo!

23.26

Trenutek razglasitve zmagovalke

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
23.19

Nekaj utrinkov z dvoboja

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
23.16

Soglasna sodniška odločitev krepko v prid Američanke

S trikrat po 100:90 je Claressa Shields zadržala šampionske pasove različnih organizacij, Kozinovi pa gredo pohvale za vztrajnost in borbo do konca.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (144)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

evanderkane
06. 02. 2022 18.54
+3
Claressa je dude!
babicagrenajug
06. 02. 2022 17.46
+4
Čestitke Emi za pogum in voljo za nastop v takšnem ringu, s takšnim ozadjem, to je lahko začetek neke odlične zgodbe.
TolstojV
06. 02. 2022 16.50
+2
Slabi trener slabi športnik!Najslabši boks, ki sem ga kdaj koli gledal, slabše od Kozinove še nisem videl! Claressova je bila enkrat močnejša od Eme. Claressa je bila kot iz drugega planeta z močnimi udarci, da je, Kozinovi zabila strah v kosti in jo premikala po ringu kot za šalo! Tako je v profesionalnem športu ni važno od kod ali si Slovenec ali kdo drug važno je, da si boljši slava pripada zmagovalcem in za njih navijajo gledalci! S takim boksom kot je pokazala v tej borbi proti Claressi ne bo daleč prišla! Ne vem kakšen boks je treniral Emo njen trener!
Betuul
06. 02. 2022 10.43
-3
Za Emin nivo je super; je še študentka ! Tista Šildova je igrala “divji boks”! Naša športni boks! Kar se bolj ceni
trolololol
06. 02. 2022 11.09
+0
Kva ti prbijaš, se vid da nisi še niti Rockya pogledal... divji boks, kva?!
trolololol
06. 02. 2022 11.11
+1
A je športni boks pol to, da si namesto vreče v ringu? Divji pa da mečeš in zadevaš udarce?
WHITEY
06. 02. 2022 10.38
+6
Žal je Shields na veliko višiji ravni fizične pripravljenosti kakor tudi tehnično podkovana!..
Ho Chi Joža
06. 02. 2022 10.20
+4
Ne mislim biti nespoštljiv do Eme po mojem mnenju je bolje,da si poišče drugo športno panogo lahko zmaguje na lokavni ravni za profi rang je pa to več kot premalo trener bi moral že po tretji četrti rundi prekiniti dvoboj,če se že Ema ni bila prisebna odločiti zatak korak.Punca je še mlada naj čuva glavo in si poišče drugo delo ,ki bodo trpele samo roke.
Betuul
06. 02. 2022 10.23
-1
Betuul
06. 02. 2022 10.18
+1
Temu 🥊spektaklu z Emo v ringu se reče : “ z glavo na zabavo”
Betuul
06. 02. 2022 10.14
+2
Emi 🥊vse čestitke za dober nastop v ringu! trenerju 🥊hvaležne čestitke! Vsem skupaj veselje in športni bravo
rocky6
06. 02. 2022 10.16
+6
trener ni iz nje naredu nic.. na njegovem mestu, bi ji svetoval, da si najde boljsi team zunaj drzave.. ker z to ekipo je taksen nivo previsok
Betuul
06. 02. 2022 10.20
+3
Prav si odgovoril! Ampak Ema je še študentka !
rocky6
06. 02. 2022 10.23
+5
studentka gor al dol.. v sloveniji ma zalost ne premoremo strokovnjakov za tak nivo borilnih vescin.. in to se pokaze vedno znova..
Betuul
06. 02. 2022 10.30
+0
To je res ! Naš” prvoborec” in ataše boksa Dejan ; je tudi treneral gor v nemškem! Ampak najboljši klub s tradicijo je nekje na jugu srbije
Betuul
06. 02. 2022 10.50
+2
Mislim da je bk metalac valjevo in klub cara lazara v srb
Betuul
06. 02. 2022 10.53
Močan bk klub je metalac-valjevo ! In še neki klub cara lazara! Samo do tja je; kar strošek
Tomy Bananas
06. 02. 2022 18.30
Primož Rus
06. 02. 2022 09.57
-3
Slovenske razn Monike Kučinič in Tajde Ratajc,NIMAJO ŠANS proti raznim američankam in podobnim borkam.Če je Ema PAMETNA,naj se raje drži svojega PRIMARNEGA POKLICA.....
rocky6
06. 02. 2022 10.09
+7
tut monika in tajda na taksnem nivoju nebi dosegle nic.. monika ali tajda bi v kakem ufcju npr izgubile, da bi sle potem delat v mcdonalds..
55bojan
06. 02. 2022 09.56
+5
Steroidi zmagujejo!!!!!!!!
type r
06. 02. 2022 09.53
+9
Ema bo mogla še precej na tehniki delat in eksplozivnosti.Ne vem,kaj je trener mislu,da jo je tako pripravil?
ochi
06. 02. 2022 09.52
+1
dobra šola za mlado slovenko. zdaj ve, kaj mora narediti, da spleza na najvišjo vejo.
rocky6
06. 02. 2022 10.10
+1
ce bo pomislma o kaksni visji veji, bo treba kamp preselt cez luzo.. s temi trenerji nebo dosegla nic
supergigi
06. 02. 2022 09.50
+0
Ema pogumno naprej in vadit v telovadnico. Če so Furry in brata Kličko lahko bili šampioni si lahko tudi ti. 👑
rocky6
06. 02. 2022 09.51
+6
s takim teamom kokr ga ma .. bo vedno le amaterska borka
Astalaviva1958
06. 02. 2022 09.41
+1
Nič ema, na smučke pa v planico, tam maš več šans.
masaker1975
06. 02. 2022 09.59
+0
Težko. Po taki predstavi in kondicijski pripravljenosti, bo težko peš prišla do vrha skakalnice 🤣. Ko pa bo na vrhu, pa bo morala še peš dol 😁
Tomy Bananas
06. 02. 2022 09.37
+11
Od straha bleda kot smrt.
User792410
06. 02. 2022 09.32
+11
Pričakovano! Menim, da si Ema lahko šteje za uspeh že to, da je na nogah zdržala vseh 10 rund.
rocky6
06. 02. 2022 09.33
+4
nc posebnga . na nogah je zdrzala skor vsaka.. shieldsova ma sam 2knockouta..
No pasaran
06. 02. 2022 09.31
+5
Prepovedati te novodobne gladiatorske igre! Enako kot pasje borbe!
rocky6
06. 02. 2022 09.34
+0
cept take kokr si ti z mal testosterona.. ti pa za zacetk mal kislega mleka pa kako jabko za tem.. da bos vedu zakaj se rit uporabla
canelo
06. 02. 2022 09.37
+3
Pomankanje testosterona je resen problem v Evropi. Čeprav pri teh komentarjih gre tudi za pomankanje inteligence in poznavanja športa.
taurus111
06. 02. 2022 09.27
-3
rocky6
06. 02. 2022 09.28
+11
cemu? dej poglej statistiko.. to da je prezivela 10rund proti zenski, ki ima v karierti 2 knockouta? nemoj.. bla je le vreca za nabijanje.. 🤣
rocky6
06. 02. 2022 09.25
+9
Ema se naj zahval predvsem trenerskemu stabu in ekipi, ki so dalec pod nivojem za taksne borbe. Sicer lah pripise tut seb, al pa mogoce svojim financam, ki ji mogoce vec od takega teama niti ne omogocajo.. pac, kletni mojstri borilnih vescin iz Slovenije, brez nekih dosezkov ze v svojem lajfu, nebodo iz borca naredl vrhunskega borca za tak nivo nikakor..
Rudar
06. 02. 2022 09.21
+8
Brez veze, to ni boks. Isto, kot če bi mođki tekmovali v sinhronem plavanju.