Borilni športi

Nedoh o podpisu za PFL: To je priložnost, ki je nisem mogel izpustiti

Ljubljana, 01. 03. 2023 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
4

Nobenega dvoma ni, da so slovenske mešane borilne veščine v vzponu. To dejstvo med drugim dokazuje mladi Jakob Nedoh, ki se je v zadnjem obdobju izstrelil med najbolj vroče borce Slovenije in širše regije, sedaj pa se želi dokazati še na evropski ravni. 26-letni Koprčan je namreč kot prvi podpisal za ameriško organizacijo PFL, pod okriljem katere se bo boril na premiernem evropskem turnirju.

Če je bila nekoč Meka za borce mešanih borilnih veščin ameriška organizacija UFC, temu ni več povsem tako. Znano je, da so pri svetovno gledano največji organizaciji pogostokrat neizprosni do borcev, ki ne prihajajo iz Amerike, plače pa na začetnem nivoju glede na konkurenco relativno slabe. Mlade borce zato vse bolj privlačijo ostale močne organizacije, ena izmed najhitreje rastočih pa je ameriška organizacija PFL (Professional Fighters League), ki je zaslovela po sezonskem načinu tekmovanja, v katerem se borci in borke merijo za visoke denarne nagrade. Pri PFL-ju so se v letu 2023 poleg glavnega odločili organizirati še evropske turnirje v štirih kategorijah, med drugim v moški poltežki, v kateri bomo imeli tudi Slovenci svojega predstavnika.

To bo 26-letni Jakob Nedoh, poznan tudi pod vzdevkom The Gorilla, ki že nekaj časa velja za enega najbolj obetavnih borcev v Sloveniji. Primorec je nase prvič opozoril z zmago na domačem dogodku WFC 24 / Brave CF 34, na mednarodno sceno pa je stopil z odmevno zmago na Brave CF 56, kjer je že v prvi rundi nokavtiral izkušenejšega nasprotnika. Nedoh se je z zmago na Valhalla Fight Night 5 decembra lani vrnil na domača tla in čeprav so ga mnogi pričakovali tudi na dogodku, ki ga bo aprila gostila Hala Tivoli, je imelo življenje zanj drugačne načrte.

Jakob Nedoh
Jakob Nedoh FOTO: Jure Gasparič

Po podpisu pogodbe s PFL so Nedoh in njegova ekipa organizirali druženje z mediji, kjer so nam pojasnili podrobnosti stika z ameriško organizacijo in razkrili načrte za prihodnost. Za začetek so nam pojasnili, kaj je na koncu pretehtalo, da so se odločili za PFL: "V bistvu je Contender Series aktualen v Ameriki, ki je za nas nepoznano področje. Ne poznamo ljudi, zato smo se odločili, da ostanemo v Evropi. PFL smo si že nekaj časa želeli. Že v bistvu dve leti nazaj smo mislili, da je to najboljša opcija za nas, tako da smo v bistvu zato izbrali na koncu to," je pojasnil Nedoh, eden izmed njegovih trenerjev Toni Šude pa je dodal: "Kot prvo bom rekel, da nam je všeč, da PFL izvaja doping kontrolo, da so borci čisti. To je bila nekako prva zadeva, druga zadeva je, da so vsi borci nekako v vzponu, da so vsi borci nekje na istem nivoju. Mogoče če bi šel v Contender Series, bi že pred njegovim vrhuncem prišel v UFC, ne bi bil še tja v sovjem maksimumu, tako da smo si rekli, da bi najraje šli v PFL. Medtem smo se borili tudi drugje in sedaj se je vse izšlo, ponudba je prišla in pogodba je podpisana. Čez približno mesec dni je borba, tako da gremo po borbo, pa da vidimo, kako bo."

A mešane borilne veščine niso šport, v katerem štejejo le rezultati. Pomembno je, da se športnik tudi marketinško izpostavi, drugače lahko kljub dobrim predstavam hitro pogori. "Lani smo v sklopu blagovne znamke Rupa Underground Jakobu tudi naredili svojo blagovno znamko The Gorilla. V sklopu te podobe, te živali smo videli veliko enega potenciala. Zagotovo PFL nudi neko mednarodno izpostavljenost tako na socialnih medijih kot tudi na televiziji. Res je, da so pri nas sponzorji  zaenkrat še nekoliko prestrašeni oziroma se držijo nazaj, kar se tiče MMA-ja, ampak vedno več se pojavlja znamk, ki podpirajo športnike zaradi tega, kako ta industrija oziroma ta šport hitro raste," nam je pojasnil menedžer Žan Tratar.

Tiskovna konferenca Jakoba Nedoha
Tiskovna konferenca Jakoba Nedoha FOTO: Nace Boskovič

Jakob se je decembra 2021 proslavil z odmevno zmago v bahrajnski organizaciji Brave CF. To je po besedah Nedoha neposredno vplivalo na podpis pogodbe s PFL: "Ko sem se boril decembra predlani na Bravu, sem spoznal 'matchmakerja' (tisti, ki določa, kdo se bori s kom op. a.) za Brave. Z njim sva ostala v dobrih odnosih in čeprav sem bil že zmenjen, da se bom boril na WFC, mi je gospod Firmino pisal in povedal, da ne dela več za Brave, mi je pa povedal, da je bil na kosilu z 'matchmakerjem' organizacije PFL, ki je nabiral borce za prvi evropski turnir. Spomnil se je name, rekel je, da še sam ne ve kako, verjetno sem mu ostal v dobri luči, ker sem nasprotnika nokavtiral v minuti."

V Jakobovi ekipi so nam omogočili tudi stik z omenjenim menedžerjem, ki ga je povabil v ameriško organizacijo. Gustavo Firmino nam je odgovoril na tri vprašanja.

 

Kaj vas je vodilo do tega, da ste odločili sodelovati z Jakobom?

Potem ko sem bil dvakrat priča Jakobovemu nastopu v organizaciji Brave CF, kjer je z nokavtom premagal težka nasprotnika, je bilo očitno, da je nadarjen in obetaven mlad borec. Še več, ko sem ga spremljal na družbenih medijih, sem opazil njegov trud in predanost karieri, ki jo ima skupaj s svojo močno podporno ekipo.

 

S čim si je Jakob prislužil nastop na premiernem PFL-ovem evropskem turnirju?

Ko je PFL začel iskati borce za nastop na evropskem turnirju, mi je Jakob takoj prišel na misel. Stopil sem v stik z njim in vzpostavila sva dober odnos. Hvaležen sem, da mi je zaupal  in prepričan sem, da mu bo z njegovim prizadevanjem uspelo. Sodelovati z Jakobom in njegovo ekipo mi je v veselje in navdušen sem, da sem del te poti.

 

Je Jakob eden izmed favoritov za zmago na turnirju?

Glede na kaliber udeležencev turnirja bo zmaga velik izziv. Vendar ima Jakob neverjetne sposobnosti in je predan treningu, ker želi izkoristiti to priložnost, tako da ima dobre možnosti za zmago na turnirju. Trenutno smo osredotočeni na njegovo debitantsko borbo 25. marca proti izkušenemu nasprotniku iz Norveške. Posledično je vsa naša pozornost osredotočena na to, da mu zagotovimo uspešen debi v ligi PFL.

Gustavo Firmino
Gustavo Firmino FOTO: Osebni arhiv Gustava Firmina

Čeprav je Jakob komaj dobro podpisal za ameriško organizacijo, ga prva borba čaka že 25. marca v angleškem Newcastlu. Njegov prvi nasprotnik bo Norvežan Kenneth Berg, ki v profesionalni karieri beleži devet zmag in en poraz. "Ta borec ima karierni rezultat 9-1, ampak je premagal nekaj borcev z negativnim rekordom ali pa takih, ki so imeli le eno ali dve profesionalni borbi. Skoraj vse zaključke je dosegel z davljenji, tako da mu je bolj domač parter. Fizično se zdi pripravljen, ampak se mi zdi na vseh področjih premagljiv," je svojega prvega nasprotnika opisal Nedoh.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Norvežan ob Angležu Simeonu Powellu velja za najbolj nevarnega tekmeca, a se Nedoh s tem ne obremenjuje: "Mislim, da sta ta dva najbolj resna nasprotnika, ja, ampak mi je všeč, rad imam izzive. Če me stvar ne izzove oziroma ni dovolj zahtevna zame, se potem premalo potrudim. Vem, da je Powell favorit, ampak se sploh ne obremenjujem z njim, ker mi je sedaj prvi cilj Kenneth Berg. V bistvu sploh nisem še veliko razmišljal o njem, videl sem, da je PFL že objavljal nekaj o njem in da je že zmagal nekaj borb, ampak ja, grem korak po korak."

Kako velik izziv pa je za trenerje sestaviti načrt in Jakoba dobro pripraviti za prvo borbo? "Z bratom sva v tem športu že kar nekaj časa, tako da veva, kje so luknje, na čem je treba delati in tako, kot sem rekel: Bolj se bomo osredotočili na Jakoba kot na samega nasprotnika, seveda pride na vrsto tudi analiza nasprotnika, da ne bo kdo tega narobe razumel, ampak ja, najprej hočemo imeti Jakoba na 100 odstotkih, potem pa pride na vrsto taktika in vse ostalo."

Tekmeca so v Nedohovemu taboru že preučili, a kot poudarja Šude, se bolj kot na nasprotnika osredotočajo na Jakoba: "Za analizo več ali manj skrbi brat Tomi, on pripravlja načrt za borbe. Jaz se mogoče to borbo ne bi toliko osredotočil na nasprotnika, kakor bi se na samega Jakoba, za katerega smo videli v zadnjih par borbah, da še obstajajo neke malenkosti, ki jih mora popraviti in jaz mislim, če bo to popravil, tudi Kenneth Berg zanj ne bo tako velik zalogaj kot se mogoče zdi na papirju."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 Berg je sedem let starejši od Nedoha, a ima pod pasom le tri profesionalne borbe več od Slovenca. Tako kot Nedoh je vse zmage dosegel s predčasnim zaključkom, šest od tega s podreditvami. V ljubljanskem T'n'T, kjer Jakob trenira, so zato k sodelovanju povabili mojstra brazilskega jiu jitsuja Elia Artića. "Jaz mislim, da je Elio eden močnejših in boljših borcev v brazilskem jiu jitsuju v našem prostoru. Ima tudi približno 100 kilogramov, tako da lahko zelo dobro simulira nasprotnike in mislim, da bo Jakobu zelo pomagal. Pripeljali smo ga že zaradi tega, ker nam je všeč cela njegova filozofija in je samo plus naši ekipi," je potezo komentiral Šude. "Pri Eliu sta mi všeč mentaliteta in njegov sistematičen pristop k treningu. Rad ima zavzetost, res je na nivoju. Dobro je fizično pripravljen, tehnično gledano obvlada brazilski jiu jitsu, tako da sedaj dvakrat na teden skupaj trenirava in mislim, da je napredek že opazen," pa se strinja Nedoh, ki nam je priznal, da je Berg njegov najtežji tekmec doslej, a se izziva veseli. V Newcastlu bo Primorec nastopil pred dvorano, ki sprejme 3000 gledalcev, česar je že vajen, zato pretirane treme ne čuti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

In četudi Jakob borbo izgubi, to zanj ne pomeni konec poti, kajti v turnirju ostaja kot rezerva, če bi na primer prišlo do morebitne poškodbe nasprotnika, je razložil Nedoh: "PFL je dobro organiziran in nudi več možnosti. Če izpadeš, se lahko pripravljaš kot zamenjava in dobiš neko plačilo. Dostikrat se zgodi, da kdo zaradi poškodbe ali česar koli drugega odpove borbo in potem si ti lahko spet nazaj v turnirju, tako da se splača truditi do konca, ne glede na vse."

V primeru zmage pa je naslednja postaja polfinale, ki bo 30. septembra v Parizu in nato morebiti še veliki finale 8. decembra v Dublinu.

Jakob je pred kratkim treniral tudi v klubu American Top Team v Zagrebu, kjer je slačilnico delil tudi s Hrvatom Antejem Delijo, ki je osvojil PFL-jev glavni turnir in v žep pospravil milijon dolarjev (približno 944 tisoč evrov). Istočasno pa so bili na blazinah tudi Ivan Erslan, Aleksandar Rakić in ostali odlični borci iz širše regije. "Seveda sem odnesel veliko tehnike in taktike, poleg tega pa sem tudi videl, kako borci razmišljajo, kako se obnašajo. Videl sem, da med mano in njimi ni nekih večjih razlik, samo da sem jaz mlajši in da moram pridobiti še nekaj izkušenj. Po fizični pripravljenosti se mi zdi, da sploh nisem toliko za njimi, tako da če bom tako treniral in če bo zdravje na moji strani, mislim, da lahko dosežem veliko," je o svojevrstni izkušnji dejal Nedoh. Ko smo se pred VFN pogovarjali s Primorcem, nam je zaupal tudi, da ga je na treninge na Duna povabil sam UFC-jev borec Aleksandar Rakić. A do odhoda v Anglijo bo Nedoh treniral z domačo ekipo: "Sedaj je premalo časa. V bistvu sem najprej hotel na Dunaj, ampak sedaj je k nam prišel Elio, tako da čutim, da je tu še veliko znanja, ki ga lahko črpam in napredujem. Potem smo dobili še Dejana Zarića za kikboks, tako da se je sedaj vse nekako sestavilo v eno dobro ekipo, ki dobro funkcionira. Ampak ja, v prihodnosti bom zagotovo odšel tudi na Dunaj, saj mi tamkajšnji trener Roberto Pastuch veliko piše in me vabi gor."

Aleksandar Rakić in Jakob Nedoh
Aleksandar Rakić in Jakob Nedoh FOTO: Osebni arhiv Jakoba Nedoha

Toni Šude je dosedanje priprave na borbo sicer opisal tako: "Priprave potekajo po načrtih, jaz mislim, da bo pripravljen do 25. 3., kakor ga hočemo imeti pripravljenega. Za prvo borbo bomo skušali urediti še glavo, ker je to vseeno ena stopnička višje."

Nedoh ima za sabo močno ekipo, kar mlademu borcu, ki se bo moral soočiti s pritiskom, pomeni veliko: "Ekipa mi pomeni ogromno, pred tem sem bil več ali manj za vse sam. Ni bilo zastavljeno, kdo ima kašno vlogo, sponzorje sem skušal najti sam, ponudbe za borbe so šle vse preko mene ... Sedaj pa imam trenerja Tomija, Tonija, na katerega preusmerim vse ponudbe, Žana, ki je menedžer in to vse nekako povezuje. Tako da mi je veliko lažje, da se lahko osredotočim samo na trening, hrano, spanje in počitek."

Jakob Nedoh
Jakob Nedoh FOTO: LR Photography

Nedoh bo prvi Slovenec, ki so bo nastopil v PFL, a zaradi tega ne čuti posebnega pritiska: "Razmišljam o tem, ampak Slovenija ni neko merilo, ker v Sloveniji si lahko najboljši, pa se ne boš s tem hvalil, ker je kot eno veliko mesto, moji cilji pa so veliko večji. Tako da nisem pod nekim pritiskom, bolj na to gledam kot na izziv, hočem to osvojiti in spisati nekaj, kar še nihče ni."

V primeru zmage na turnirju (zmagati mora tri borbe) pa bo nekdanji rokometaš bogatejši za 100 tisoč dolarjev oziroma približno 94 tisoč evrov. "Seveda bi mi bilo potem lažje, dobil bi nek občutek varnosti ... V bistvu bi se končno začelo pobirati sadove, za katere sem garal toliko let in kar se tudi bo zgodilo prej ali slej," s samozavestjo zaključuje Nedoh.

Pari četrtfinala evropskega turnirja PFL v poltežki kategoriji:

Simeon Powell (Anglija, 7 zmag, brez poraza) – Mohamed Amine (Francija, 5 zmag, en poraz)

Kenneth Berg (Norveška, 9 zmag, en poraz) – Jakob Nedoh (5 zmag, en poraz)

Anthony Salamone (Francija, 7 zmag, en poraz) – Daniel Ladero (Španija, 3 zmage, en poraz)

Abdelah Er Ramy (Španija, 6 zmag, en poraz) – še nima nasprotnika

Jakoba pa bo danes v novi športni epizodi POPkasta gostil naš novinar Tadej Vidrih, tako da ne zamudite!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kragwa
01. 03. 2023 12.37
+2
Gremo Jakob!!! Ves trud bo kmalu poplačan 😎👏
Primož Rus
01. 03. 2023 11.00
+1
Campione,maš ti to in SI ZASLUŽIŠ....Vsi,ki te poznamo,TE PODPIRAMO !!!
Amonnnji
01. 03. 2023 10.18
-2
Zdaj samo še UFC in bo.
taralea
01. 03. 2023 09.55
+0
Vso srečo Jakob. Koper je s tabo.