Borilni športi

Pogačnikova po uspehu kariere postala še slovenska judoistka leta 2022

Ljubljana, 23. 01. 2023 19.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
0

V Ljubljani so bile slovenskim judoistkam, judoistom in judo klubom podeljene tradicionalne nagrade za najboljše v letu 2022. Judoist leta je postal Vito Dragič, judoistka leta pa Anka Pogačnik, ki je na evropskem prvenstvu osvojila bronasto medaljo in s tem dosegla uspeh kariere. Nagrada za najboljši klub je romala v roke ljubljanskega Judo kluba Bežigrad.

Judoistka leta je postala članica Judo kluba Triglav Kranj Anka Pogačnik, ki se je na lanskem evropskem prvenstvu v Sofiji s štirimi zmagami zavihtela na zmagovalni oder in s tem poskrbela za že 52. slovensko medaljo na evropskih članskih prvenstvih v judu. 

Dobitnice medalj na EP v kategoriji do 70 kilogramov
Dobitnice medalj na EP v kategoriji do 70 kilogramov FOTO: EJU - Kostadin Andonov

31-letna Kranjčanka je že pred evropskim prvenstvom, ki je potekalo konec aprila, napovedala dobro sezono. Najprej je na evropskem pokalu v Sarajevu osvojila drugo mesto in nato na evropskem pokalu v Pragi še zmagala. Dobro formo je po tretjem mestu na EP dopolnila še s petim mestom na sredozemskih igrah v Oranu in sedmim mestom na evropskem pokalu v italijanskem Riccioneju, uspešno sezono pa je sklenila z zmago na odprtem prvenstvu Oceanije, ki je potekalo v Perthu.

Novopečena judoistka leta nam je po prejemu nagrade zaupala, da se je komaj začela dobro zavedati uspeha na evropskem prvenstvu: "Šele sedaj se v bistvu zavedam tega uspeha. Takrat sem bila vesela te medalje, ampak šele zdaj vidim, kakšnega pomena je. V bistvu sem ugotovila, kam lahko merim, oziroma sem sama sebi dokazala, česa sem sposobna. Vem, da se lahko borim z najboljšimi, da sem sposobna tudi premagovati najboljše in dosegati take rezultate in vsekakor je ta uspeh res velika motivacija za naprej. V bistvu sem sama sebi dokazala, da sem sposobna poseči po najvišjih mestih in upam, da v letošnjem letu vsaj ponovim ta rezultat."

Solze sreče Anke Pogačnik
Solze sreče Anke Pogačnik FOTO: EJU - Gabi Juan

Pogačnikova je sploh prvič v članski konkurenci osvojila naziv judoistka leta in zadovoljstva ob prejemu nagrade ni skrivala: "Vsekakor je nagrada judoistka leta še dodatna pohvala, dodaten spomin na lepo lansko sezono in hkrati motivacija za naslednjo sezono."

Nagrada pa veliko pomeni tudi njenemu klubu - Judo klubu Triglav Kranj, ki je predvsem zavoljo njenega uspeha osvojil priznanje za najboljši v kategoriji članic in nagrado za drugi najboljši klub absolutni ženski konkurenci. "Mislim, da takšen uspeh klubu pomeni zelo veliko. Takšne stvari še posebej veliko pomenijo tako majhnemu klubu kot je naš. Da prehitimo tudi večje klube, je res super. Pobrali smo tri nagrade in to nam vsekakor veliko pomeni in vem, da brez mene ne bi bilo te nagrade, a hkrati brez tega kluba in brez ljudi, ki mi na vse možne načine pomagajo, ne bi bilo mene," je klubski uspeh pokomentirala Pogačnikova.

Anka Pogačnik in njen trener Brane Vuzem na prireditvi Judoist leta 2022
Anka Pogačnik in njen trener Brane Vuzem na prireditvi Judoist leta 2022 FOTO: Žiga Košec

Se pa Kranjčanjka zaveda, da jo v lovu na olimpijske igre v Parizu čakaj še veliko dela: "Slaba stvar te medalje je, da se še ne šteje v normo za olimpijske igre, se pa medalja iz Pertha in nekateri drugi rezultati že štejejo v olimpijsko kvalifikacijsko normo. Do maja se zbirajo točke, ki štejejo 50 odstotno, tako da v bistvu imam še nekaj primanjkljaja oziroma lahko osvojim še nekaj točk in upam, da mi bo uspelo. Je pa dobro, da mi do maja ne bo treba tako veliko tekmovati, saj že imam pet solidnih rezultatov, kar je dobra popotnica za naprej."

Cilje v prihajajoči sezoni pa je opisala tako: "Vsekakor so cilji dobra uvrstitev na evropskem in svetovnem prvenstvu ter mastersu, ki prinaša največ točk. Jaz si na vsakem tekmovanju želim zmage, želim si točk in res grem na vsako tekmovanje z nekim elanom in željo po medalji. Tako da se že veselim sezone, se že veselim tekem in upam, da me ponese vsaj tako daleč kot lansko leto, pa vem, da sem imela lani še nekaj rezerve."

Anka Pogačnik - judoistka leta 2022
Anka Pogačnik - judoistka leta 2022 FOTO: Žiga Košec

In kdaj bomo Anko lahko znova videli na tatamiju? "Že ta vikend. V četrtek  potujem na Portugalsko in upam, da bom sezono odprla tako, kot sem jo lani končala."

Ta konec tedna bo sezono otvoril oktet slovenskih judoistov, ki se bo meril na Grand Prixu v Almadi.

Drugo mesto med dekleti je pripadlo 24-letni Maruši Štangar (Judo klub Olimpija), ki je v minulem letu osvojila bronasti medalji na sredozemskih igrah v Oranu ter na Grand Slamu v Bakuju, uspeh pa dopolnila še s tretjim mestom na evropskem pokalu v avstrijskem Oberwartu in drugim mestom na evropskem pokalu v Riccioneju.

Maruša Štangar – tretja na sredozemskih igrah v Oranu
Maruša Štangar – tretja na sredozemskih igrah v Oranu FOTO: Aleš Fevžer

Tretja najboljša v ženski konkurenci je bila Metka Lobnik (Judo klub Apolon Maribor), ki je na evropskem pokalu v Dubrovniku osvojila srebrno medaljo, na evropskem pokalu v Sarajevu zmagala, uspeha pa je dopolnila še z drugim mestom v Oberwartu in tako kot Štangarjeva z drugim mestom v Riccioneju. Uspešno sezono je 21-letnica dopolnila v Avstraliji, kjer je na odprtem prvenstvu Oceanije dosegla drugo mesto. Lobnikova je sicer poleg drugega mesta v članski konkurenci prejela tudi nagrado za najboljšo mlajšo članico (starostna kategorija do 23 let).

Judoist leta je znova postal Vito Dragič (Judo klub Impol), ki je tako kot Lobnikova zmagal na evropskem pokalu v Sarajevu, nato slavil še na mediteranskih igrah in uspeh dopolnil z drugim mestom v Perthu.

Vito Dragič
Vito Dragič FOTO: Rok Rakun

Drugi najboljši judoist je postal Dragičev konkurent v kategoriji nad 100 kilogramov Enej Marinič (Judo klub Branik Maribor), ki se je na evropskih pokalih v Cluju ter Oberwartu uvrstil tik pod stopničke, na začetku oktobra z drugim mestom na evropskem pokalu v Podčetrtku razveselil domače občinstvo in nato največji uspeh na mednarodni sceni dosegel s tretjim mestom na Grand Slamu v Abu Dabiju. Poleg naštetih uspehov je z Branikom prvič v zgodovini kluba postal tudi zmagovalec prve slovenske judo lige.

Enej Marinič
Enej Marinič FOTO: EJU - Rok Rakun

Tretje mesto pa je pripadlo nekdanjemu evropskemu mladinskemu podprvaku Martinu Hojaku (Judo klub Bežigrad). 25-letnik je na mediteranskih igrah ostal brez medalje in se uvrstil na sedmo mesto, na Gran Prixu v Zagrebu je bil odličen peti, največji uspeh sezone pa mu je uspel na odprtem prvenstvu Oceanije v Perthu, kjer je vse štiri nasprotnike prepričljivo premagal in si okoli vratu nadel zlato medaljo.

Metka Lobnik, Martin Hojak, Anka Pogačnik, Vito Dragič in selektor Gregor Brod
Metka Lobnik, Martin Hojak, Anka Pogačnik, Vito Dragič in selektor Gregor Brod FOTO: Judo zveza Slovenije

Judo zveza Slovenije je nagrade najboljšim judoistom in judoistkam podelila tudi v mlajših starostnih skupinah ter v klubski konkurenci. V kategoriji članic je nagrado za najboljši klub domov odnesel Judo klub Triglav, v kategoriji članov pa je nagrado dobil Judo klub Impol. Tako v absolutni moški in absolutni ženski konkurenci kot tudi v točkovanju za Slovenski pokal 2022 se je najbolje izkazal Judo klub Bežigrad.

Poleg rednih priznanj je JZS podelila tudi 25 posebnih priznanj. Sestri Kira in Kora Kojc (Športno društvo Polyteam) sta prejeli priznanje za osvojeno drugo mesto na svetovnem prvenstvu v katah, Jaka Kolbl Krokar (Judo klub Jesenice) je prejel priznanje za dvajset let dela na področju inkluzivnega juda, ljubljanski Judo klub Sokol pa priznanje za izjemno delo in vključevanje inkluzivnih judoistov v judo kate. Marko Prodan (Športno društvo Gib Šiška) je prejel priznanje za osvojeno prvo mesto na svetovnem veteranskem prvenstvu.

Poleg že naštetih priznanj je kar 17 strokovnjakov juda prejelo plaketo za 45 let neprekinjenega dela v judu, Štefan Vehab (Judo klub Štorkljice), Jože Kovač (Judo klub Lendava) in Franc Nasko (Judo klub Gorišnica) pa so prejeli častno listino za življenjsko delo v JZS.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.