Borilni športi

Slovenski judoisti pred vrhuncem sezone formo preverili na državnem prvenstvu

Hoče, 27. 03. 2023 12.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Ž.K., STA
Komentarji
1

V Hočah je minulo nedeljo potekalo člansko državno prvenstvo v judu, kjer je bilo razdeljenih 14 kompletov odličij. Prvenstva so se udeležili skoraj vsi slovenski reprezentanti, ki jim je tekma služila kot priprava na prihajajoče svetovno prvenstvo. Za najbolj zanimiv finale sta poskrbeli reprezentantki Andreja Leški, ki se je tokrat borila kategorijo višje in Anka Pogačnik, ki je osvojila jubilejni 10. naslov državne prvakinje.

Za najbolj zanimiv finale sta poskrbeli Andreja Leški in Anka Pogačnik, ki sta se tokrat pomerili kar dvakrat, obakrat pa je v podaljšku slavila Pogačnikova, ki je tako že 10. postala državna članska prvakinja. Leškijeva (nosilka kolajne s SP in EP) je bila v velikem finalu večji del borbe aktivnejša, na koncu pa je, kljub temu, da je imela Pogačnikova na kontu že dve kazni, storila napako in prejela usodno kazen, tatami pa zapustila poražena.

"Tekme sem se lotila bolj taktično, saj je Anka zaradi višje kategorije fizično verjetno močnejša. Borbo sem skušala umiriti, posebej v zlati točki, ko sem taktično skušala izsiliti še tretjo kazen. Na žalost se je zgodil ta nesrečen trenutek. Akcija je bila nenamerna, seveda pa nedovoljena," je po porazu povedala tekmovalka ljubljanskega Bežigrada.

"Seveda sem vesela jubilejne kolajne. Po novem sistemu sem se z Andrejo danes pomerila kar dvakrat in obakrat zmagala v podaljšku. Vedela sem, kaj pričakovati, kje ima katera prednosti in vsekakor je bil to za obe zelo dober trening. Na državnem prvenstvu imaš malokrat priložnost za tako borbo, zato je bil tudi pritisk kar velik in veselje toliko slajše," pa je po tekmi povedal zmagovalka kategorije do 70 kilogramov.

Medalistke v kategoriji do 70 kilogramov
Medalistke v kategoriji do 70 kilogramov FOTO: Rok Rakun

Tako kot njena klubska kolegica, se je tudi Kaja Kajzer tokrat preselila kategorijo višje. Po pričakovanju je ugnala vse tekmice, v finalu tudi Leilo Mazouzi, ki trenira pri celjskem Sankakuju, tekmica pa je v odločilni akciji tatami zapustila s poškodbo rame.

"Državno prvenstvo mi je letos služilo kot priprava na nadaljevanje sezone. Seveda sem vesela zmage in naslova državne prvakinje. Vse borbe sem oddelala bolj statično, kakšnih večjih težav pa danes ni bilo. Je pa tale tekma zame prišla nekako ob napačnem času, ker v začetku tedna letim že v Antalyo inj zbijam kilograme za nastop v Turčiji. Po poškodbi imam nekaj težav pri izgubljanju kilogramov, saj sem med okrevanjem pridobila nekaj kilogramov mišične mase." je nastop kategorijo višje razložila borka Bežigrada. Ljubljanska olimpijka je usmerjena predvsem v lastne cilje z željo, da ostane nepoškodovana. Za svetovno lestvico namreč nujno potrebuje točke na poti do olimpijskih iger v Parizu. "Imam poškodbo meniskusa, upam pa, da bo noga zdržala do Pariza," je še dejala tekmovalka, ki svoje nastope po olimpijskih igrah v Tokiu lahko prešteje na prste ene roke.

Kaja Kajzer in Leila Mazouzi
Kaja Kajzer in Leila Mazouzi FOTO: Rok Rakun

Nazadnje se je poškodovala na lanskem SP v Taškentu, letos nato nastopila samo v Rimu, kjer je osvojila tretje mesto in vsaka dobra borba je še kako pomembna na poti do nastopa na turnirju petih olimpijskih krogov v francoski prestolnici.

Na državnem prvenstvu je nastopalo 119 tekmovalcev in sicer 4 judoistk in 74 judoistov, po 172 borbah pa smo dobili sedem novih državnih prvakinj in sedem novih državnih prvakov.

Ljubljanski Bežigrad se je v kategoriji do 81 kilogramov razveselil zmage Juša Meciloška, čeprav so mnogi pričakovali zmago izkušenega Martina Hojaka, ki sicer nastopa kategorijo nižje. V polfinalu ga je namreč presenetil na koncu drugouvrščeni Žan Boženk iz Slovenj Gradca. Hojak je po porazu protestiral zaradi sodniške odločitve, po tekmi pa vendarle priznal: "Sodniki imajo običajno prav, sem si pa želel, da se posnetek še enkrat pogleda."

Medalisti v kategoriji do 81 kilogramov
Medalisti v kategoriji do 81 kilogramov FOTO: Rok Rakun

Večina ostalih favoritov je opravila v skladu z načrti. Maruša Štangar je gladko opravila z vsemi tremi tekmicami do 48 kg. "Lep test," je dejala tekmovalka Olimpije, ki jo že v sredo, tako kot del reprezentance, čaka pot na Grand Slam v Antalyo. Njena starešja sestra Anja je pometla s tekmicami kategorijo višje do 52 kilogramov.

Maruša Štangar
Maruša Štangar FOTO: Rok Rakun

Ker je Kajzerjeva nastopala v kategoriji do 63 kilogramov, se je mladim sprostila borba za naslov v kategoriji do 57 kilogramov, priborila pa si ga je Nika Tomc. Metka Lobnik in Nicki Norčič sta bili najboljši v najtežjih ženskih kategorijah.

"Danes sem osvojil že svoj deveti zaporedni naslov državnega prvaka v članski konkurenci. Občutki so super, tako kot po vsaki zmagi. Imel sem tri borbe, prvi dve, dva mlajša tekmovalca, v finalu pa sem izkoristil napako nasprotnika in zmagal s končnim prijemom. Državno prvenstvo je samo ena stopnička v letošnji sezoni, sledi Grand Slam Antalya, priprave ter nato svetovno prvenstvo v Dohi. Upam na čim boljše rezultate na prihajajočih tekmovanjih," pa je po tekmi povedal borec Impola David Štarkel, najboljši v najlažji moški kategoriji do 60 kilogramov. Njegov klubski sotekmovalec Miha Brence je bil najboljši kategorijo višje (do 66 kilogramov).

David Štarkel
David Štarkel FOTO: Rok Rakun

Aljaž Gostenčnik iz Slovenj Gradca je bil najboljši v kategoriji do 90 kilogramov, Jaro Vezjak iz Branika pa v kategoriji do 100 kilogramov. Ob odsotnosti poškodovanega Vita Dragiča, ki je moral na operacijo obeh kolen, še vedno pa računa na nastop na SP, je v najtežji moški kategoriji po pričakovanjih slavil Enej Marinič iz Branika. S tekmeci je opravil po hitrem postopku in se za komentar le nasmehnil.

Državne članske prvakinje v letu 2023:

do 48 kilogramov: Maruša Štangar (Olimpija)

do 52 kilogramov: Anja Štangar (Olimpija)

do 57 kilogramov: Nika Tomc (Z'dežele Sankaku)

do 63 kilogramov: Kaja Kajzer (Bežigrad)

do 70 kilogramov: Anka Pogačnik (Triglav Kranj)

do 78 kilogramov: Metka Lobnik (Apolon)

nad 78 kilogramov: Nicki Norčič (Olimpija)

Državni članski prvaki v letu 2023:

do 60 kilogramov: David Štarkel (Impol)

do 66 kilogramov: Miha Brence (Impol)

do 73 kilogramov: Luka Perkovič (Drava Ptuj)

do 81 kilogramov: Juš Mecilošek (Bežigrad)

do 90 kilogramov: Aljaž Gostenčnik (Acron Slovenj Gradec)

do 100 kilogramov: Jaro Vezjak (Branik Maribor)

nad 100 kilogramov: Enej Marinič (Branik Maribor)

Deseterico slovenskih judoistk in judoistov že ta konec tedna čaka tekmovanje na Grand Slamu v turški Antalyji, nato pa bodo misli povsem usmerili na svetovno prvenstvo, ki bo letos potekalo nekoliko bolj zgodaj kot običajno. Najboljše judoistke in judoisti na svetu se bodo namreč med 7. in 13. majem merili v Dohi.

Državno prvenstvo v judu 2023
Državno prvenstvo v judu 2023 FOTO: Rok Rakun
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krancan123
27. 03. 2023 15.20
+1