Kolesarstvo

Criterium du Dauphine: Ganna zmagovalec kronometra, Roglič peti

Pariz, 08. 06. 2022 16.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Svetovni prvak Italijan Filippo Ganna je zmagovalec 31,9 kilometra dolgega kronometra v četrti etapi kolesarske dirke Criterium du Dauphine. Kolesar ekipe Ineos Grenadiers je le za dve sekundi premagal vodilnega v skupnem seštevku, tekmovalca Jumbo-Visme, Belgijca Wout Van Aerta, ki je tako napovedal resno kandidaturo za skupno zmago.

Olimpijski prvak Primož Roglič je na ravninski progi od Montbrisona do La Batie d'Urfeja zasedel peto mesto, za zmagovalcem je zaostal 42 sekund. V skupnem seštevku se je prebil na tretje mesto, za vodilnim, moštvenim kolegom, Woutom van Aertom zaostaja 56 sekund. Za tri je pred njim tudi Italijan Mattia Cattaneo, ki je bil v kronometru četrti, pred njim je bil tudi Ethan Hayter. Britanec je za zmagovalcem zaostal 17 sekund.

Primož Roglič
Primož Roglič FOTO: AP

"Proga mi je ustrezala. Danes zjutraj se sicer nisem počutil najboljše, bal sem se dežja. A na srečo je posijalo sonce, ceste so se posušile, pogoji so bili enakovredni za vse. Lahko bi bil tudi boljši, a se je dobro končalo, najpomembneje je, da sem zmagal. Van Aert je izredno močan, bil je dostojen tekmec. Ko je bil na vmesnih časih hitrejši, sem dvomil v svojo zmago, a razlika se je zmanjševala, na cilju so šle sekunde meni v prid," je bil po svoji jubilejni, 20. zmagi v karieri in četrti v sezoni zadovoljen 25-letni Italijan, ki le dve od svojih zmag ni zabeležil v vožnji na čas.

Ekipa Jumbo Visme je zdaj v odličnem položaju za skupno zmago na Criterium du Dauphine. Če van Aertu ne bo šlo v gorskih etapah v soboto in nedeljo, imajo zdaj na tretjem in četrtem mestu svoja tekmovalca, za Rogličem je na četrtem mestu Danec Jonas Vingegaard, ki za vodilnim zaostaja minuto in 26 sekund.

"Rad zmagujem, dve sekundi nista veliko, a vseeno je razlika. Premagal me je svetovni prvak in na takih progah zagotovo najboljši kronometrist na svetu, s svojo predstavo moram biti zadovoljen. Začel sem odlično, na ovinkih tvegal, zato sem bil v prvem delu tudi hitrejši od Ganne. Na koncu sem imel srečo tudi s tem, da sem lahko videl tekmovalca pred mano, lovljenje me je dodatno motiviralo, a vse to ni bilo dovolj. A če je najboljši pred menoj le dve sekundi, to pove veliko o moji formi. S skupnim seštevkom se ne obremenjujem, zadovoljen sem, kako ta dirka poteka, v naslednjih etapah bom skušal uživati," je dejal Van Aert, ki se očitno izogiba vprašanjem, ali bo do konca branil rumeno majico ali bo boj prepustil Rogliču ali Vingegaardu.

Četrtkova peta etapa ne sodi med težje, Van Aert, ki je tudi odličen sprinter, pa bo v njej zagotovo skušal dobiti kakšne bonifikacijske sekunde in še povečati vodstvo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janko133
09. 06. 2022 12.23
Podoben profil kronometra je bil na lanskem SP, ki je bil 10 km daljši, preračunano, bi Primož zostal cca 52 s na 42 km razdalji oz če bi se posebej pripravljal morda še manj, medtem ko je izvenserijski kolesar Tadej zaostal 1.53 in bil le 11 s pred Tratnikom, ki se sploh ni mogel posebej pripraviti, ker je le dva tedna prej končal Vuelto, medtem, ko je imel Tadej kar 7 tednov časa!
slayer2
08. 06. 2022 19.58
+2
Van Art bo pogorel v Alpah!!!
CIGU MIGU
08. 06. 2022 17.56
+2
rogla je kot kugla,kar naprej se kotali in na koncu zmaga