Kolesarstvo

Po pričakovanjih: Groenewegen dobil sprint v Rogaški Slatini

Ptuj, Rogaška Slatina, 16. 06. 2022 12.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
22

Dylan Groenewegen (BikeExchange–Jayco) je zmagovalec druge etape dirke po Sloveniji. Po pričakovanjih smo odločitev videli v zadnjih metrih, kjer je Nizozemec znova pokazal svoje mojstrstvo. To je zanj že 61. zmaga kariere. Matevž Govekar je bil kot najboljši Slovenec na devetem mestu. Vrstni red na vrhu v skupnem seštevku se ni spremenil. Rafal Majka je zadržal zeleno majico.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Groenewegen dobil sprint v Rogaški Slatini
    03:07
    Iz 24UR: Groenewegen dobil sprint v Rogaški Slatini
  • Iz 24UR: Najdaljša etapa Dirke po Sloveniji
    04:16
    Iz 24UR: Najdaljša etapa Dirke po Sloveniji

 

Pričakovati je bilo, da bo zmagovalca druge etape od Ptuja do Rogaške Slatine odločil sprint glavnine. Tudi potek dirke je že od začetka nakazoval na to. Formirala se je skupina šestih ubežnikov, med njimi tudi dva Slovenca Vid Jeromel (Kranj) in Aljaž Janc (Adria Mobil), za katero pa je bilo bolj ali manj jasno, da ji prednosti ne bo uspelo zadržati do konca. Pred letečim ciljem v Šentjurju 53 km do cilja sta se šesterici pridružila še dva kolesarja, vsi skupaj pa so bili kmalu zatem ujeti. 

Rafal Majka je obdržal zeleno majico vodilnega.
Rafal Majka je obdržal zeleno majico vodilnega. FOTO: Sportida & Mario Stiehl

Narekovanje ritma so namreč prevzeli pri Bahrain Victorious. Na čelo glavnine se je postavil kar Matej Mohorič v majici državnega prvaka in prednost dobre minute je bila v nekaj kilometrih le še preteklost. 

Silovit tempo, ki sta ga narekovala Mohorič in tudi Jan Tratnik, je kar nekoliko presenetil številne favorite za etapno zmago. Kar nekaj sprinterjev, med njimi gre izpostaviti Tima Merlierja (Alpecin-Fenix), je namreč ostalo ujetih v ozadju in kazalo je, da je njihovih upov na zmago konec. Skupina z Merlierjem je zaostajala že več kot dve minuti, a se je v zadnjih 10 kilometrih uspela zopet vrniti v ospredje. 

V zaključku so se tako med seboj pomerili vsi najboljši. Eden od favoritov Dylan Groenewegen se je v zadnjem kilometru že zdel v izgubljenem položaju, saj ga ni bilo za svojim ekipnim kolegom in pomočnikom Luko Mezgecem, a se je neverjetni Nizozemec v zadnjih metrih uspel prebiti v ospredje in na koncu relativno zanesljivo pripeljal do 61. karierne zmage. 

Mezgec s pametno potezo pomagal svojemu kapetanu

"Hvala moji ekipi. Po njihovi zaslugi sem preživel napad Bahraina. Sprint smo tempirali odlično. V zadnji ovinek nisem vstopil idealno, nisem mogel slediti Luki Mezgecu, nato sem moral sam pospešiti, a mi je uspelo. Luka mi je s pametno potezo napravil nekaj prostora, da sem razvil hitrost, kar mi je pomagalo," je dogajanje v zadnjih metrih povzel Groenewegen.

"Čeprav je bila skupina majhna, je bilo kar kaotično. 800 metrov do cilja smo izgubili Dylana, ki je ostal dve ali tri pozicije za nami. Morali smo zmanjšati hitrost in takrat so nas ostali prehiteli. Dylan je sam našel pot iz tega in dokazal, da je najhitrejši. Cilj etape je dosežen," pa je za TV Slovenija dodal Mezgec, ki je v zaključku opravil zelo pomembno delo. 

Garanje Bahraina za 'samo' deveto mesto

Slovencev tokrat ni bilo na zmagovalnem odru, še najboljši je bil Matevž Govekar na devetem mestu. 17. je bil Tadej Pogačar, ki v skupnem seštevku ohranja tretje mesto, 24. Luka Mezgec, še dve za njim pa je etapo sklenil eden od sredinih junakov prve etape Domen Novak. "Videli smo, da so ekipe, ki so narekovale ritem, že zdesetkane. Skušali smo se znebiti sprinterjev, kar nam ni povsem uspelo. Govekar je bil na koncu 'samo' deveti, kar ni najboljši rezultat, je pa zagotovo dobra izkušnja za naprej," je o taktiki Bahraina in končnem razpletu na drugi etapi povedal izkušeni Mohorič. 

Profil druge etape dirke po Slovenji
Profil druge etape dirke po Slovenji FOTO: tourofslovenia.si

Napadi od daleč zaznamovali prvi dan 

Prva etapa od Nove Gorice do Postojne je takoj poskrbela za navdušenje kolesarskih navdušencev, ki jih je bilo ob progi pričakovano ogromno. Največ jih je bilo na vzponu Zadlog, kjer so se napadi vrstili eden za drugim. Prvi je skušal domačin v tistih koncih Jan Tratnik, na koncu pa je vodilno skupino razredčil skok Tadeja Pogačarja, ki je do konca kolesaril skupaj z ekipnim kolegom Rafalom Majko in članom Bahran Victoriousa Domnom Novakom. Dolgo časa se jim je skušal pridružiti še Matej Mohorič, ki pa mu je pred zadnjim vzponom na Razdrto zmanjkalo moči. 

Pogačar je bil prvi, ki je v zaključku v Postojni skušal z napadom. Pokril ga je Novak, zatem pa je sledil skok poljskega kolesarja, na katerega je Novaku zmanjkalo odgovorov. Majka, zmagovalec dirke po Sloveniji leta 2017, je tako v cilj prišel prvi, dve sekundi pred Novakom in Pogačarjem. 

Prva etapa je minila tudi v znamenju Matevža Govekarja, ki je debitiral za svojo novo ekipo Bahrain Victorious in s tem postal osmi Slovenec v moštvih svetovne serije. Z njim smo se pogovarjali na startu v Novi Gorici, več pa si lahko preberete v spodnjem prispevku. 

To je sicer že tretji dan dogajanja na slovenski pentlji. Organizatorji so v torek v Novi Gorici priredili še novinarsko konferenco, ki sta se jo udeležila Pogačar in Mohorič. Prvi je napovedal lovljenje skupne zmage, drugi pa se bo bolj posvečal etapnim priložnostim. Oba sta v isti sapi poudarila, da bosta pet dni dirkanja po domačih cestah skušala izkoristiti tudi za čim boljšo pripravo na julijsko dirko po Franciji. 

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

15.18

S temi besedami zaključujemo današnji tekstovni prenos

Hvala, da ste nas spremljali. Bodite z nami tudi jutri, ko bomo spremljali tretjo etapo s ciljem na celjskem gradu.

15.16

Mohorič ni povsem zadovoljen z izkupičkom Bahraina danes ...

"Videli smo, da so ekipe, ki so narekovale ritem, že zdesetkane. Skušali smo se znebiti sprinterjev, kar nam ni povsem uspelo. Govekar je bil na koncu 'samo' deveti, kar ni najboljši rezultat, je pa zagotovo dobra izkušnja za naprej," je o taktiki na drugi etapi povedal izkušeni Mohorič.

15.13

In še Luka Mezgec ...

"Čeprav je bila skupina majhna, je bilo kar kaotično. 800 metrov do cilja smo izgubili Dylana, ki je ostal dve ali tri pozicije za nami. Morali smo zmanjšati hitrost in takrat so nas ostali prehiteli. Dylan je sam našel pot iz tega in dokazal, da je najhitrejši. Cilj etape je dosežen," pa je za TV Slovenija dodal Mezgec, ki je v zaključku opravil zelo pomembno delo.

15.09

"Hvala moji ekipi. Po njihovi zaslugi sem preživel napad Bahraina. Sprint smo tempirali odlično. V zadnji ovinek nisem vstopil idealno, nisem mogel slediti Luki Mezgecu, nato sem moral sam pospešiti, a mi je uspelo. Luka mi je s pametno potezo napravil nekaj prostora, da sem razvil hitrost, kar mi je pomagalo," je dogajanje v zadnjih metrih povzel Groenewegen.

15.04

Drugi je bil Belgijec Lionel Taminiaux, tretji pa Nemec Pascal Ackermann.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Halahar
16. 06. 2022 16.00
+1
ILovePutin
16. 06. 2022 15.56
-2
A RES koga briga ta praznik dopinga?
mahar123
16. 06. 2022 15.59
+0
koki91
16. 06. 2022 16.01
+3
Mnogo nas. Očitno tudi tebe. Glede na to, da klikneš in še komentiraš :D
ILovePutin
16. 06. 2022 17.03
-1
:)) SE pa ZELOOOO Motis! Me briga toliko kot lanski sneg. Sem pa pogledal,ker ste mi SMESNI! ehehehhe
toxicox
16. 06. 2022 15.21
+4
zarad tega sem moral iti iz rogaške na slovensko bistrico in v celje
mahar123
16. 06. 2022 16.04
+1
Zeljenski
16. 06. 2022 15.20
+5
Opa 24ur je resno začel poročati o kolesarstvu. Žalostno je to da morajo dve etapi združiti za en podpovprečen članek. Bolje vam grejo od rok rumeni tisk.
sandy72
16. 06. 2022 15.17
+4
Toliko o tem, kako nas Pogacar podcenjuje svoje tekmece... on racuna, da se bo imel cas se ustavit vmes v soboto😅... zadnja 2 dni ni ravno tega pokazal
okioki
16. 06. 2022 14.36
+1
Kaj jim je to treba.!!!
rCharles
16. 06. 2022 14.21
-6
a to kdo hleda? realno, ne pac tisto ko "navijas" za "svoje" arabce na facebooku ampak a dejansko kdo sedi pred tvjem in gleda kako nekdo goni kolo v klanc?
skrajnež
16. 06. 2022 14.37
+11
jaz gledam, ne navijam za nikogar, sproti pa se smejem komentarjem podobnim tvojim, ker vam ni jasno kako lahko nekdo gleda kolesarjenje namesto poroke na prvi pogled in podobnih eurokrem zadev :D
Komentator aligator
16. 06. 2022 13.05
+4
Od Zg. Kungote do Ponikve je še veliko mest in krajev.Ne bi bilo odveč če bi jih razkrili voznikom.
SLO KRITIK
16. 06. 2022 12.55
+0
Raj pišite o tem kakšen kaos je na cesti v tej mali Slovenji.... Če je to promocija za nas??? Sej že imamo ta nevem kolko dirko sej zdej že pa vejo da imamo slabe ceste.
toxicox
16. 06. 2022 12.54
+1
In kako naj grem iz rogaške v celje čez eno uro
mahar123
16. 06. 2022 16.02
+0
User792410
16. 06. 2022 12.48
+7
"Od Slovencev naj bi imel največ možnosti za uspeh Luka Mezgec, ki pa bo najverjetneje "delal" za Dylana Groenewegna." Kakšen uspeh "15" mesto? A ni povsem logično, da če bo moral Mezgec delati za Groenewegna, potem sam nima nobenih možnosti!?
Klingon
16. 06. 2022 12.25
-10
Ta dirka po SLo zgleda ZELO, ZELO amaterska. Bolj kot ena vaska veselica. Ta je pac nas domet.
kryptix
16. 06. 2022 12.39
+4
Razen tistega ki šalta med kamerami v živo vedno zamudi prestaviti kamero če gredo pod kak most. Vse ostalo je na nivoju kaj ti gledaš ne vem vidim samo da sam sebi + stisneš revež! ti bom jaz minus stisnil da izenačim🤮
ILovePutin
16. 06. 2022 13.56
-1
kryptix,v primerjavi s drugimi dirkami ( s pomembnimi dirkami) je dirka po SLoveniji res amaterska. Ampak...to imamo. Tako je.