Kolesarstvo

Pogačar na Starem gradu pokazal, zakaj je veljal za prvega favorita

Celje, 17. 06. 2022 14.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
63

Tadej Pogačar je na tretji etapi dirke po Sloveniji s ciljem na celjskem gradu opravičil vlogo favorita. Do zmage je prišel na zadnjem vzponu, ko je opravil z vso konkurenco. Ob tem je oblekel tudi zeleno majico vodilnega v skupnem seštevku. Drugi je bil Poljak Rafal Majka, tretji pa Italijan Nicola Conci.

Tadej Pogačar je na tretji dan dirke po Sloveniji oblekel zeleno majico.
Tadej Pogačar je na tretji dan dirke po Sloveniji oblekel zeleno majico. FOTO: Aljoša Kravanja

Prvi vzpon dneva na Lipo ni prinesel večjih pretresov, jih pa je pričakovano vožnja na Svetino, kjer je Tadej Pogačar lani dirko obrnil sebi v prid. Že v prvih metrih vzpona je napadel in takoj razredčil skupino najboljših. Sprva sta mu sledila le Rafal Majka in Domen Novak. Pogačar je skoraj celoten vzpon narekoval tempo, ki mu Novak kmalu ni mogel več slediti in prva kolesarja Team UAE Emiratesa sta ostala sama v ospredju. 

Na spustu v dolino – cesto je pred tem razmočil dež – Pogačar in Majka nista tvegala praktično ničesar. Vozila sta zelo previdno, kar je z vratolomnim spustom izkoristil Italijan Nicola Conci. Ob koncu spusta se jima je namreč uspel povsem približati in tako je trojica prišla pred zadnji vzpon na Stari grad v Celju. 

Tudi tam smo videli preverjen Pogačarjev recept, saj se je aktualni zmagovalec dirke po Sloveniji takoj odlepil od tekmecev in se sam odpeljal do cilja, kjer je zmagoslavno dvignil roke. V ozadju je najprej kazalo, da ima več moči Conci, a ga je Poljak v dresu emiratov do konca uspel prehiteti. Na koncu je zaostal za 11 sekund, član Alpecin Fenixa pa še tri več. 

'Vozili smo perfektno'

"Vse smo imeli pod nadzorom. Vozili smo perfektno. Na vzponu na Svetino smo se odločili, da z Majko napadeva skupaj. Imela sva dovolj moči, da sva ustvarila razliko. Na spustu nisva želela tvegati, zato nas je Conci ujel. Na koncu sva ga morala prelisičiti. Finiš je bil zahteven, zato sem še toliko bolj vesel, da mi je uspelo," je po etapi povedal dvakratni zaporedni zmagovalec dirke po Franciji.

Z etapno zmago je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Drugi je sedaj Majka, tretji pa Domen Novak, ki zaostaja 55 sekund. Velja pa omeniti še izjemen rezultat Luke Mezgec. Naš najboljši sprinter je namreč osvojil celo četrto mesto na tretji etapi, zaostal je 36 sekund.

"Ceste so bile zelo spolzke, ker je deževalo, ampak ne veliko. Ravno prav, da se je drselo. Zadnji spust sem poznal že od prej in vedel sem, da bo težko ohraniti vse pod kontrolo, a mi je uspelo," je pred mikrofonom organizatorjev po koncu etape še povedal Pogačar, ki je priznal tudi, da ni taktiziral, saj je šel povsem na polno. 

Koronavirus v taboru UAE Emiratesa

Okužbe s koronavirusom, ki so v četrtek pretresle dirko po Švici – odstopila je celotna zasedba Jumbo-Visme, so žal posegle tudi v dirko po Sloveniji. Kot smo že poročali, sta se morala od karavane posloviti Pogačarjeva pomočnika Mikkel Bjerg, ki je bil pozitiven, in njegov sostanovalec v hotelskih sobah Vegard Stake Laengen

Tudi zato so organizatorji pred tretjo etapo močno poostrili varnostne ukrepe. "Okoli avtobusa ekipe UAE Team Emirates, kjer se je v prejšnjih dneh zbralo največ navijačev, je postavljen trak, da ljudi odmakne od avtobusa. Prav tako se danes ekipe niso fotografirale na startu v Žalcu. Pogačar v izogib težavam ni dajal avtogramov in 'sebkov'. Poostreno se nadzira tudi nošenje mask," je s terena poročal naš novinar Matic Flajšman

"Ni prijetno, ker je Tour tako blizu. Ne moremo si privoščiti, da bi kolesarji, ki gremo na Tour, zboleli. Ni prijetno, če en teden ne moreš iti na kolo. Je malo bolj stresno, ampak pazili se bomo do konca. Držali bomo pesti, da nihče več ne zboli,"  je v Žalcu dodal trenutno prvi kolesar Ucijeve svetovne lestvice, ki bo prihodnji mesec v Franciji naskakoval tretjo zaporedno zmago na Touru. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Razburljiv začetek obeta veliko

Prva etapa je poskrbela za pravi "ognjemet", ko so se napadi najboljših začeli že več kot 50 kilometrov pred ciljem. Vodilno skupino je okrnil skok Tadeja Pogačarja, ki je v cilj pripeljal skupaj z ekipnim kolegom Rafalom Majkom in članom Bahrain Victoriousa Domnom Novakom. V drugi etapi se stanje v skupni razvrstitvi ni spremenilo. V skupinskem sprintu je slavil Nizozemec Dylan Groenewegen

Profil 3. etape dirke po Sloveniji.
Profil 3. etape dirke po Sloveniji. FOTO: tourofslovenia.si

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

15.20

Za danes naj si bo to vse ...

Jutri bomo zopet z vami, spremljali bomo kraljevsko četrto etapo s ciljem na Veliki planini, kjer bo tudi naša novinarska ekipa. Hvala, da ste nas spremljali. Lep preostanek dneva vam želimo.

15.13

Naj za konec omenimo še izjemnega Luko Mezgeca. Čeprav velja za sprinterja, je osvojil odlično četrto mesto v etapi!

15.11

Nekaj besede je namenil tudi spolzkim cestam ...

"Ceste so bile zelo spolzke, ker je deževalo, ampak ne veliko. Ravno prav, da se je drselo. Zadnji spust sem poznal že od prej in vedel sem, da bo težko ohraniti vse pod kontrolo, a mi je uspelo."

15.01

Pogačar: Vozili smo perfektno

"Vse smo imeli pod nadzorom. Vozili smo perfektno. Na zadnjem vzponu smo se odločili, da z Majko napadeva skupaj. Imela sva dovolj moči, da sva ustvarila razliko. Na spustu nisva želela tvegati, zato nas je Conci ujel. Na koncu sva ga morala prelisičiti. Finiš je bil zahteven, zato sem še toliko bolj vesel, da mi je uspelo," je povedal v cilju.

14.56

Domen Novak je ohranil tretje mesto, zaostaja za 55 sekund! Pogačar ima sedaj sedem sekund prednosti pred Majko.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pepo Bolcev
17. 06. 2022 21.58
Wolf… slovenskega se pise z malo…
Pepo Bolcev
17. 06. 2022 21.58
Janko. Letos je konkurenco te deklasiral v prvi etapi. Lani pa ne. Si pozabil? 😉
Pepo Bolcev
17. 06. 2022 21.57
Kaj to pove? Janko? Da ti nimas pojma?
Janko133
17. 06. 2022 21.38
Pogačar ugnal konkurenco danes, ni jo pa deklasiral tako kot lansko leto in lansko leto na tdf-ju in to nekaj pove..
mahar123
17. 06. 2022 17.09
+6
se vidimo na veliki planini
Wolfman
17. 06. 2022 17.09
+4
Pogi je največji športni fenomen Slovenskega športa.
mahar123
17. 06. 2022 19.36
+3
Brdavssar
17. 06. 2022 16.32
+3
mahar123
17. 06. 2022 16.29
+4
super..škoda da ni rogle..naj se že neha izogibat pogiju
kavelj22
17. 06. 2022 16.22
+0
No ti mogoce najprej le na vasko franjo pridi da te vidi cela slovenija ali te je kaj v hlacah. Dirke po sloveniji na zalost ne bos videl vsaj za casa tega zivljenja ne ;).
Nosmoke
17. 06. 2022 16.16
+0
Koliko je teh zavojev na vse strani po neštetih odcepih . Jaz bi povsod postavil velike smerne puščice .... Dobro rešitev za zoženje so postavili v centru Celja , v Idriji se pa bolje spoznajo na čipke , zato je pa tudi prišlo do padca večih kolesarjev .
Kras21
17. 06. 2022 16.14
+3
športnik66
17. 06. 2022 16.12
-4
Zakaj pa Pogačar sploh vozi to vaško dirko po Sloveniji? A je na maratonu Franja tudi nastopil? Samo vprašam, prijatelja zanima. :)
frenkuza
17. 06. 2022 16.19
+7
Udeležbe dirke po Sloveniji se nebi branil nihče veliko zvenečih imen in to ni nikakršna vaška dirka hvala Pogačar in komplet ekipa
mahar123
17. 06. 2022 16.33
+1
promotor slo kolesarstva,kot vsi naši najboljši..lahko smo hvależni
oježeš
17. 06. 2022 17.40
+1
športnik66 imaš pa ti firbčnega in zelo v redu prijatelja. Da ga sprašuješ v svojem imenu. A potem tudi najprej njemu odgovorijo na tvoja vprašanja, potem pa on tebi razloži kaj so povedali?
Kairos22
17. 06. 2022 16.00
+5
Bravo. Lepo je vozil. Noro kaj mali dela
uporabnica1
17. 06. 2022 15.51
+5
Bravo Pogi in ostali naši. Moho je vrhunsko odvozil klanec, tako blizu je bil a se vidi, da ni hotel tvegati na mokrem spustu. Pravilno. Tour je pred vrati, to pač ni Milano Sanremo. Mi je pa vseeno škoda, ker mu vedno nekaj malega zmaga za etapo, ampak tako je to, če vozi vesoljc Tadej. Treba je pohvaliti tudi Mezgeca, netipičen šprinter, ki so mu šprinti v klanec bolj blizu
uporabnica1
17. 06. 2022 15.53
User792410
17. 06. 2022 15.48
+5
Ni kaj Tadej nam kaže, da je vsaj za klaso boljši tekmec od ostalih v karavani in če ne bi šlepal Poljaka verjamem, da bi imel že blizu dveh minut prednosti. Sem pa malce razočaran nad trenutno formo nekaterih kolesarjev Bahrain Victorious, še posebno Mateja Mohoriča, pa tudi na Jana Tratnika sem računal, da bi znal biti na težjih vzponih konkurenčnejši. Prvo in drugo etapo "jih je reševal Domen Novak", danes pa je bilo videti, da tudi njega počasi pobira. Bomo videli kako bo jutri preživel Veliko Planino? Glede na to, da ga je danes začelo pobirati v zadnji četrtini vzpona na Svetino, se bojim, da bo imel jutri na 8,2 km dolgem zaključnem vzponu velike težave zadržati tretjo pozicijo, kaj šele kaj več!? Sicer za Mohoriča nisem niti pomisli, da bi dirko po Sloveniji lahko dobil, sem pa vseeno mislil, da bo Pogačarju le povzročal malce več težav. Upam, da je tako zaradi tempiranja forme za Tour in bo ta šele tam na pravem nivoju, ne pa pokazatelj, da se Bahrainci na Touru ne bodo potegovati niti za posamične etapne zmage!?
uporabnica1
17. 06. 2022 15.54
Matej in Bv to dirko jemljejo kot pripravo na Tour. Novak je nekaj dni nazaj padel in pravi, da čuti posledice, Tratnik se vrača po poškodbi in je bil danes pomočnik, Mohorič pa noče tvegati padca pred Tourom. Realno ne moreš premagati Pogija. Ima pa Matej super šanso v nedeljo.
uporabnica1
17. 06. 2022 15.55
-1
+ ni nobene panike, na Touru bodo napadali etape in bodo tudi osvojili. Saj niso v slabi formi.
mahar123
17. 06. 2022 16.36
+2
težko je proti Pogačarju..mislim da je Matej v formo
uporabnica1
17. 06. 2022 16.46
+2
Matej je danes postavil osebni rekord na Svetino, res je bil presenetljivo dober. Boljši kot lani, samo je verjetno dež pokvaril načrte na spusith..
murinar
17. 06. 2022 15.37
+5
Bravo Tadej in ostali naši !
Militos
17. 06. 2022 15.29
+3
Maske? Ha ha ha ha ha
Apostol1
17. 06. 2022 15.22
+6
Kaže da se Roglič in Pogačar nekako vsaj malo izogibata drug drugemu in verjetnost , da bo letos tour dramatičen kot še nikoli in upam seveda , da v režiji naših dveh asov , ki mislim , da sta uzjemno dobro pripravljena .
hansola
17. 06. 2022 15.57
+0
Z namenom se izogibata, zakaj bi imeli na eni dirki slovenca prvi in drugi če sta lahko istočasno na različnih dirkah oba prva. Gre se izključno za taktično nabiranje UCI točk.
User792410
17. 06. 2022 16.15
+5
Na zadnji dirki se je Primož vse do zadnje etape držal nekako v ozadju in le nadziral, Tadej pa je že na prvi etapi dirke po Sloveniji dal vedeti po kaj je prišel. Poleg tega je pri Jumbo Visma slišati, da se bodo sproti odločali na koga bodo na koncu stavili, na izkušenega Primoža Rogliča, ali mladega Jonasa Vingegaarda, da pa je pri njih "kaos" še večji, pa se že od lani govori, da naj bi imel njihov tretji nesojeni kapetan Tom Dumoulin vlogo "prostega strelca". Glede na to, da pa je pri UAE povsem jasno kdo je kdo in kaj je kaj, se bojim in čeprav bi Primožu privoščil, da končno osvoji tudi ta, zanj nekako zakleti Tour, da bodo pri njegovi ekipi na koncu spet ostali z dolgim nosom!? Ker pa so na Touru nepredvidljivi zapleti prej pravilo, kot izjema, je tudi teorija eno, praksa pa povsem nekaj drugega!? Torej tam nima nihče, kljub morebitni navidezni prednosti in favoriziranju, še ničesar zagotovljenega!
dark horse
17. 06. 2022 15.08
-1
V živo s pol ure zamude 🤣😂
Supafly
17. 06. 2022 15.07
+16
Tut če bi bil Pogačar pozitiven,nima veze,ker ohranja varnostno razdaljo..cca 1,5km pred glavnino