Kolesarstvo

Izjemno medijsko zanimanje priča o vse večji veljavi slovenske pentlje

Nova Gorica, 14. 06. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
8

V sredo se v Novi Gorici začenja 28. kolesarska dirka po Sloveniji. Zvezdniško konkurenco, v kateri izstopata domača zvezdnika Tadej Pogačar in Matej Mohorič, čaka pet etap, 791 kilometrov in enajst kategoriziranih vzponov za dobrih 9150 višinskih metrov. Kraljevska etapa bo na sporedu v soboto. Dan zatem bo skupni zmagovalec okronan v Novem mestu. Za dirko vlada izjemno zanimanje tudi v tujih medijih.

Tadej Pogačar je to sezono zbral že sedem zmag. Pričakuje se, da bo svoji impresivni zbirki na domačih cestah dodal še kakšno.
Tadej Pogačar je to sezono zbral že sedem zmag. Pričakuje se, da bo svoji impresivni zbirki na domačih cestah dodal še kakšno. FOTO: AP

Tako kot tudi na vseh ostalih dirkah, ki se jih v zadnjem času udeležuje Tadej Pogačar, dvomov o prvem favoritu za skupno zmago ni. Dvakratni zaporedni zmagovalec Toura je bil na domačih cestah najboljši že lani, letos pa jih bo zopet izkoristil za zadnjo pripravo pred vrhuncem sezone v Franciji. 

Ob sebi bo imel sila kakovostno zasedbo. Od sedmerice Team UAE Emiratesa, ki jo bo vodil Andrej Hauptman, velja izpostaviti nekdanjega zmagovalca dirke po Sloveniji Rafala Majko, specialista za sprinte Pascala Ackermanna in slovenskega pomočnika Jana Polanca

Pričakovalo se je, da bo glavni Pogačarjev konkurent za zeleno majico Italijan Damian Caruso, a je član Bahrain Victoriousa tik pred zdajci ostal brez nastopa. Bahrajnska ekipa bo tako zelo slovensko obarvana. Nastopili bodo namreč Matej Mohorič, Jan Tratnik, Domen Novak in Matevž Govekar, ki bo debitiral v rdečem dresu.

Športni direktor ekipe Gorazd Štangelj je razkril, da bodo njihov glavni cilj etapne zmage, v dirkanju na skupni seštevek pa bo v vlogi kapetana Novak. Največ pa se zagotovo pričakuje od Mohoriča. Šesti kolesar na Ucijevi lestvici je sijajen prvi del sezone oplemenitil z zmago na spomeniku Milano–Sanremo, na zadnje pa je konec aprila vozil na Liege–Bastogne–Liege. Morda bo skušal Pogačarju vrniti na tretji etapi s ciljem na celjskem gradu, kjer je bil lani drugi, kapetan Emiratov pa je takrat z etapno zmago potrdil osvojitev zelene majice. 

Matej Mohorič bo prvi zvezdnik ekipe Bahrain Victorious, za katero bodo vozili kar štirje Slovenci.
Matej Mohorič bo prvi zvezdnik ekipe Bahrain Victorious, za katero bodo vozili kar štirje Slovenci. FOTO: AP
Nizozemec je v svoji karieri, v kateri je bil kot član Jumbo-Visme tudi ekipni kolega Primoža Rogliča, slavil že 60. zmag, od tega štiri v tej sezoni. 

Organizatorji z izbiro trase niso najbolj ustregli sprinterjem, saj povsem ravninskih etap ni. Še najbolj verjetno je, da bomo sprint večje skupine videli na drugi dan dirkanja. Tam bo največje slovensko orožje Luka Mezgec, član ekipe Team BikeExchange - Jayco. A avstralsko moštvo je k nam poslalo tudi sprinterskega mojstra Dylana Groenewegena in pričakuje se, da bo Mezgec v zaključku delal prav zanj. 

Team BikeExchange - Jayco bo imel svojega aduta tudi v boju za skupni seštevek, in sicer Italijana Mattea Sobrera, ki je bil lani kot član Astane na koncu tretji. 25-letnik si je letos že privozil prestižno zmago, dobil je kronometer v zadnji etape dirke po Italiji. 

Od ekip svetovne serije bo zraven še Astana-Qazaqstan. Ko je govora o najkakovostnejših ekipah, pa ne moremo mimo Alpecin-Fenixa, ki bo že v prihodnji eden od 18 članov svetovne serije. Njegov glavni adut bo tokrat Belgijec Tim Merlier, lani dobitnik etap tako na dirki po Italiji kot tudi Franciji.

Največ navijačev se pričakuje v četrti etapi, ko bo cilj na Veliki planini.
Največ navijačev se pričakuje v četrti etapi, ko bo cilj na Veliki planini. FOTO: Mario Stiehl

Od Nove Gorice do Novega mesta

28. izvedba slovenske pentlje se bo začela v Novi Gorici. Cilj prve etape bo v Postojni, do tja pa kolesarje čakajo trije kategorizirani vzponi. Zadnji na Razdrto (7,6 kilometra s povprečnim naklonom 6,7 %) bi že lahko postregel z odločilnim dejanjem dneva. Zelo motiviran bo Jan Tratnik, saj bo trasa šla tudi skozi njegovo Idrijo, tako da napad priljubljenega "Syuka" zagotovo ne bi bil presenečenje. 

V četrtek bo na sporedu najbolj ravninska etapa od Ptuja do Rogaške Slatine, kjer se pričakuje sprint najboljših. V petek pa sledi prvi vrhunec, preizkušnja od Žalca do Celja s ciljem na celjskem gradu, kjer je lani Pogačar za etapno zmago za seboj pustil Mohoriča. Pred prihodom v knežje mesto kolesarje čakata še vzpona druge kategorije na Lipo in Svetino. 

Po Veliki planini si bo zelena majca lahko oddahnila

Petkova akcija bo obenem služila kot dobro ogrevanje za sobotno kraljevsko etapo, na kateri se, sploh če bo organizatorjem naklonjeno tudi vreme, pričakuje ogromno število navijačev. Edini pravi gorski cilj letošnje trase je namreč pripadel Veliki planini. Po edinem klancu prve kategorije na letošnji dirki bi moral biti tam znan tudi že končni dobitnik zelene majice.

Pogačar bo na tej etapi še posebej motiviran tudi zato, ker bo karavana zapeljala skozi njegov domači kraj Klanec pri Komendi. "Te ceste in hribe poznam zelo dobro. Komaj čakam, da vidim družino in prijatelje, ki bodo navijali zame. Čaka nas težka etapa, tudi konkurenca bo huda, a upam, da bom prišel do dobrega rezultata," je za spletno stran svoje ekipe napovedal 23-letni zvezdnik. 

Najboljše bodo tradicionalno okronali v Novem mestu.
Najboljše bodo tradicionalno okronali v Novem mestu. FOTO: Sportida

Trške gore ne gre podcenjevati

Zadnji dan bo start etape na Vrhniki, cilj pa tradicionalno v Novem mestu. Na poti tja bodo kolesarje lahko pozdravili tudi vsi navijači v prestolnici. V največjem dolenjskem mestu ponavadi spremljamo sprint glavnine, tokrat pa bi lahko bilo drugače zaradi vzpona na Trško goro. 

Gre namreč za dvokilometrski vzpon tretje kategorije, ki pa v svojem najstrmejšem delu doseže 20-odstotni naklon, medtem ko povprečje znaša 9 %. Od vrha vzpona do cilja bo še manj kot deset kilometrov, zato lahko tam pričakujemo številne napade v glavnini. Kakorkoli, ne gre pričakovati, da bi se na zadnji dan odločalo o dobitniku zelene majice.

 O najboljših na svetu bodo poročali najuglednejši

Številne ekipe so v Novo Gorico pripotovale že v ponedeljek, kjer je torej vse nared za začetek največjega kolesarskega spektakla pri nas. Koliko je dirka po Sloveniji v zadnjih letih pridobila na pomenu, dovolj zgovorno pove podatek o akreditiranih novinarjih. Organizatorji so namreč sporočili, da bo letošnjo izvedbo spremljalo skoraj 130 predstavnikov sedme sile, med njimi številni tuji iz uglednih medijev, kot so francoska L'Equipe in Le Parisien, italijanska La Gazzetta dello Sport, ameriški VeloNews in nemški ARD

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komarec
14. 06. 2022 21.39
Kadaj je start jutri v Novi Gorici. Lahko, da ne znam pogledati prav a nisem nikjer zasledil uro starta. O vsem drugem se piše.
komarec
14. 06. 2022 21.39
Kadaj je start jutri v Novi Gorici. Lahko, da ne znam pogledati prav a nisem nikjer zasledil uro starta. O vsem drugem se piše.
Nosmoke
14. 06. 2022 18.57
Trasa iz NGorice bi morala biti speljana po NOVI BRVI čez Sočo v Solkanu , pa bi teren na desnem bregu sigurno ne drsel več . Za nepoznavalce : Po dokončani brvi so "pristojni" ugotovili da manjka še povezovalna cesta . Tako to gre , v družbi brez odgovornosti .
bandit1
14. 06. 2022 09.59
+1
Upam da so na novo pre asfaltirali čim več cest, da bomo imeli tudi domačini nekaj od tega.
obožeobože
14. 06. 2022 09.54
Letos brez mask.
zof4
14. 06. 2022 09.41
+1
Še vedno posiljevanje z maskami.Pusta še dolgo ni več.
seloveroni
14. 06. 2022 15.50
motorist_mb
14. 06. 2022 08.00
+2
Pridejo vohunit Predatorja ampak zastonj!