Kolesarstvo

Van der Poel 62 let po svojem dedku zmagoslavno prikolesaril v Sanremo

Sanremo, 18. 03. 2023 15.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
5

Mathieu van der Poel je zmagovalec prvega kolesarskega spomenika sezone. Na preizkušnji od Milana do Sanrema si je ključno prednost privozil z napadom na zadnjem vzponu na Poggio. Tadej Pogačar je v prvi zasledovalni skupini sprintal za drugo mesto, na koncu pa se je moral zadovoljiti s četrtim. Lanski zmagovalec dirke Matej Mohorič je bil osmi.

Mathieu van der Poel je po samostojnem napadu na vrhu Poggia postal prvi Nizozemec po letu 1985 z zmago na preizkušnji Milano–Sanremo. "Mislim, da mi je načrt uspel do popolnosti. Ne bi si mogel zamisliti lepšega scenarija. Že na Cipressi sem čutil, da imam sveže noge. Vedel sem, da želim napasti na koncu vzpona na Poggiu. Uspel sem si privoziti nekaj sekund prednosti pred Pogačarjem in druščino. To je bila ena od dirk, ki sem si jih najbolj želel zmagati," se je v cilju smejalo 28-letnemu specialistu za tovrstne preizkušnje. 

Zanimivo je, da je van der Poel z zmago ponovil uspeh svojega dedka Raymonda Poulidorja, ki je v Sanremu slavil pred 62 leti. "Ne samo zato, ker jo je (dirko, op. a.) osvojil tudi on, ampak predvsem zato, ker gre za spomenik, ki si ga vsak želi dobiti. Celotne priprave sem imel v mislih ta dan. Trdo sem garal za to, da pridem na svoj najboljši nivo, in mislim, da mi je uspelo," je bil presrečen veliki junak prvega spomenika sezone 2023.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pogačar poskušal na Poggiu, a Van der Poel je imel zadnjo besedo

Kmalu po začetku predzadnjega vzpona na Cipresso so bili ujeti še zadnji ubežniki, na čelo glavnine so se hitro postavili kolesarji ekipe UAE Team Emirates za Tadeja Pogačarja. Ob hudem tempu so kmalu začeli "odpadati" sprinterji, med žrtvami je bil tudi Movistarjev Fernando Gaviria. Kljub temu so Cipresso preživeli vsi, ki so jih stavnice pred začetkom uvrščale v ožji krog favoritov. 

Devet kilometrov do cilja se je začel še zadnji vzpon dneva na legendarni Poggio. V najboljšem položaju so ga začeli kolesarji Bahrain–Victoriousa, ki so branili lansko zmago Mateja Mohoriča. Zelo dober položaj je držal tudi Pogačar. Osem kilometrov do cilja je izkoristil ugoden veter za napad, saj je kolesarjem pihalo v hrbet, in s pomočjo ekipnega kolega Tima Wellensa ustvaril nekaj razlike. 

Po drugem pospeševanju slovenskega šampiona so v ospredju ostali le še štirje kolesarji: Pogačar, Filippo Ganna, Wout van Aert in Mathieu van der Poel. Nizozemec je svoj napad prihranil za zadnje metre vzpona. S silovitim pospeškom je za seboj pustil ostalo kolesarsko smetano in tako spust začel s približno tremi sekundami prednosti.

Izkazalo se je, da je bilo to dovolj, da ga preostali do konca v središču italijanskih popevk niso uspeli ujeti. Pogačar je v cilj pripeljal s 15 sekundami zaostanka, skupaj z Ganno in van Aertom. V sprintu je ostal brez uvrstitve na zmagovalni oder, drugo mesto je zasedel domačin Ganna, tretje pa je pripadlo kapetanu Jumbo-Visme. 

Hauptman: Van der Poel je bil enostavno boljši

"Naš cilj je bil, da bi od Cipresse naprej čim bolj pritiskali. Najprej nismo bili v najboljši poziciji. Pred Poggiom pa smo opravili dobro delo, da smo se vrnili v ospredje. Tadej je prišel v položaj za napad, a tokrat je bil Mathieu enostavno boljši, za kar mu moramo čestitati," je takoj po dirki povedal športni direktor ekipe UAE Team Emirates Andrej Hauptman.

Mohorič: Noge preprosto niso bile prave

Mohorič je iz boja za zmago odpadel ob zadnjem Pogačarjevem napadu, na koncu pa je v cilj prišel v drugi zasledovalni skupini. S 26 sekundami zaostanka se je moral zadovoljiti z osmim mestom. "Pričakovali smo, da bodo emirati napadli. Mislim sem, da imam dovolj dobre noge, a žal Pogačarju nisem uspel slediti. Preprosto nisem imel pravih nog, da bi sledil najboljšim štirim," je priznal lanski zmagovalec dirke. Z naslednjo skupino, ki je zaostala za dobre pol minute, je v cilj pripeljal Luka Mezgec. Na koncu je osvojil 23. mesto. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Številni padci, na tleh tudi Alaphilippe in Tratnik

Slabih 150 kilometrov do cilja je v glavnini prišlo do prvega večjega padca, na tleh sta se znašla tudi dva od favoritov Julian Allaphilippe in Jasper Stuyven. Francoz je moral menjati kolo, a se je kmalu vrnil v glavnino. V ospredju ubežniki niso ušli na več kot tri minute in pol, saj so v ozadju ekipe favoritov narekovale visok tempo. Bolj kot je šla dirka h koncu, bolj se je stopnjevala napetost v glavnini. To je botrovalo številnim padcem, 30 kilometrov pred koncem se je na tleh znašel tudi slovenski pomočnik pri Jumbo-Vismi Jan Tratnik

Profil dirke Milano–Sanremo
Profil dirke Milano–Sanremo FOTO: Procycling

Spomeniška klasika Milano–Sanremo velja za najdaljšo enodnevno preizkušnjo na koledarju. Letošnja izvedba se je začela v predmestju Milana, v kraju Abbiategrasso. Kmalu po začetku se je pričakovano izoblikovala skupina ubežnikov. Matej Mohorič je skušal ponoviti dosežek Erika Zabla in postati prvi po več kot dveh desetletjih, ki bi ubranil zmago. Legendarni Nemec je bil najboljši v letih 2001 in 2002. Med glavne favorite je sodil tudi Tadej Pogačar, ki je na začetku sezone z zmago na dirki po Pariza do Nice potrdil, da je v sijajni formi. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Konan
19. 03. 2023 08.33
+1
Ahaha antipatik spet izgubil
neplesalec
18. 03. 2023 19.19
+2
A šlepmojster iz toura 2020 pa ni zmagal ?
Kaveljc
18. 03. 2023 17.47
+5
Po stari navadi naši športni novinarji pred tekmo proglasijo Tadeja za zmagovalca. Kdaj bodo doumeli, da, se piše šele po tekmi. Kot da ni drugi( kolesarjev. Enako je tudi pri drugih śportih. Dokler sem gledal svetovno,prvenstvo v nordijskih disciplinah in so naši napovedovali zmage za skakalke in skakalce na mali skakalnici n8 bilo rezultatov. Potem sem preklopil na ORF in glej ga zlomka, Timi in ekipa zlati. In na ORF prenos objektiven brez napovedi vnaprej.
brabusednet
18. 03. 2023 17.18
+0
Pa toliko hvale.
Slavko BabIč
18. 03. 2023 15.36
+3
lepo morje....