Kolesarstvo

Prva etapa Merlierju, Pogačar sprintal za sekunde

Pariz, 05. 03. 2023 17.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Belgijec Tim Merlier (Soudal-Quick Step) je zmagovalec prve etape na kolesarski dirki Pariz–Nica. Na dokaj razgibani trasi okoli La Verriera je po 169,4 km v ciljnem sprintu ugnal Irca Sama Bennetta in Danca Madsa Pedersena. Slovenski as Tadej Pogačar je bil zelo aktiven, ostalim favoritom pa je vzel šest bonifikacijskih sekund.

Prva etapa s številnimi kratkimi klanci do zadnjih 20 kilometrov ni ponudila razburljivega dirkanja. Na predzadnjem kratkem vzponu pa je pospešil Američan Neilson Powless (EF Education-EasyPost), ritem pa mu je proti vrhu pomagal narekovati prav Pogačar (UAE Team Emirates).

Do vrha 500 m dolgega in strmega vzpona (12 %) je glavnina razpadla, večja skupina v ospredju pa si je privozila okoli 20 sekund naskoka pred glavnino. Ta je ubežnike s Pogačarjem in Dancem Jonasom Vingegaardom (Jumbo-Visma) ujela, do zadnjega vzpona pa je ujela še Powlessa, ki je sam vztrajal v ospredju.

Na zadnjem vzponu je za bonifikacijske sekunde sprintal tudi Pogačar in Vingegaardu odščipnil šest sekund, nato pa je Slovenec nekaj časa poskušal z napadom, a hitro odnehal.

V sprintu glavnine je imel nato največ moči Merlier za svojo 27. zmago v karieri. Tesno je ugnal Bennetta (Bora-Hansgrohe) in Pedersena (Trek-Segafredo).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Sprinterski vlak je deloval sijajno. Ves čas verjamejo vame in tokrat nam je uspelo. Skorajda ne morem verjeti, kako dobro sem začel leto v novi ekipi," je po četrti zmagi v sezoni organizatorjem dirke dejal Merlier.

Oblekel je tudi rumeno majico, v skupnem seštevku pa ima štiri sekunde naskoka pred drugim Bennettom in tretjim Pogačarjem. Ta je etapo končal na 27. mestu po zelo aktivnem dnevu v sedlu.

"Na začetku dneva sem se počutil še dokaj slabo, ampak z vsako uro na kolesu je bilo bolje. Upam, da se ta trend nadaljuje v prihodnjih dneh," je za Eurosport sprva dejal Pogačar.

"Jonas mi je med dirko rekel, če bomo poskusili po vmesnem sprintu. Privozili smo si nekaj prednosti, ampak z vetrom v prsi in le dvema kolesarjema, ki sta narekovala ritem, enostavno ni šlo. Jonas pač ni pomagal in ni imelo smisla nadaljevati napada," je o etapi še dejal 24-letnik s Klanca pri Komendi.

Na dirki od Slovencev nastopata tudi Jan Tratnik (Jumbo-Visma) in Domen Novak (UAE Team Emirates). Tratnik je ciljno črto prečkal kot 65. v času glavnine, Novak pa je bil 118. z dobrimi tremi minutami zaostanka.

V ponedeljek bo na sporedu ravninska druga etapa od Bazainvilla do Fontainebleauja (163,7 km).

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.