Kolesarstvo

Roglič po šampionskem začetku sezone: Nisem še tam, kjer bi si želel biti

Ljubljana, 13. 03. 2023 12.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
9

Po ponesrečeni lanski sezoni, ki jo je zaradi operacije predčasno zaključil, je Primož Roglič letošnjo začel v izjemni formi. Na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja je prepričljivo dobil skupni seštevek, dobil je tri etape in tudi majici za najboljšega po točkah in na gorskih ciljih. "Dobil sem potrdilo, da sem na pravi poti, a nisem še tam, kjer bi si želel biti," je črto pod enotedensko preizkušnjo potegnil Kisovčan.

Primož Roglič je skupni seštevek dobil z 18 sekundami prednosti pred Joaom Almeido in 23 pred Taom Geogheganom Hartom.
Primož Roglič je skupni seštevek dobil z 18 sekundami prednosti pred Joaom Almeido in 23 pred Taom Geogheganom Hartom. FOTO: AP

Tirreno–Adriatico je bila za Primoža Rogliča prva dirka po lanskem septembru, ko je zaradi padca predčasno sklenil dirko po Španiji. Oktobra je prestal operacijo rame in se pet mesecev kasneje vrnil šampionskem slogu. "Lepo se je bilo vrniti na takšen način. Užival sem v dirkanju in zmagi. Trdo smo garali za ta uspeh," si je po koncu nedeljske zadnje etape oddahnil Roglič. 

Jumbo-Visma ga je na preizkušnjo pri naših zahodnih sosedih presenetljivo prijavila tik pred iztekom roka, ki se zaključi 72 ur pred začetkom dirke. Tudi sam je priznal, da se je v uvodnih dneh še malce lovil, ko pa je v četrti etapi prvič v cilj pripeljal pred vsemi, se mu je dokončno odprlo: "Na uvodnem kronometru sem zelo trpel, nato pa sem iz dneva v dan bolj lovil pravi ritem dirkanja." 

"Težko se je bilo vrniti po operaciji. Na srečo sem imel izjemno podporo družine in celotne ekipe. Vseskozi smo verjeli, da se bodo stvari iztekle, kot smo si želeli. Lahko smo ponosni na doseženo," je nadaljeval Roglič, ki je v profesionalni karieri zbral že 69 zmag. Potem ko jih je v lanski sezoni "le" pet, ima letos po le enem tednu dirkanja že štiri (tri etapne in eno v skupnem seštevku, op. a.). 

Primož Roglič je nazaj v šampionskem slogu – s prepričljivo zmago na Tirreno–Adriatico.
Primož Roglič je nazaj v šampionskem slogu – s prepričljivo zmago na Tirreno–Adriatico. FOTO: AP

Pred Girom še Katalonija 

Nobena skrivnost ni, da je Rogličev glavni cilj v prvem delu sezone nastop na dirki po Italiji. Pred tem ga čaka še etapna preizkušnja po Kataloniji med 20. in 26. marcem, na kateri se bo pomeril z lanskim zmagovalcem Gira Remcom Evenepoelom. Na Iberskem polotoku bo skušal še nadgraditi trenutno formo, ki, kot pravi sam, še ni optimalna.

"Še veliko dela nas čaka. Dobil sem potrdilo, da sem na pravi poti, a nisem še tam, kjer bi si želel biti. Dejstvo, da se še lahko izboljšam, mi predstavlja motivacijo. Vedno obstaja izziv, da na vzponih pritisnem še za vat ali dva več. Nikoli se ne moreš vzpenjati prehitro," je v svojem slogu pristavil trikratni zmagovalec Vuelte. 

Primož Roglič bo skušal z zmagovanjem na Apeninskem polotoku nadaljevati maja, ko je na sporedu dirka po Italiji.
Primož Roglič bo skušal z zmagovanjem na Apeninskem polotoku nadaljevati maja, ko je na sporedu dirka po Italiji. FOTO: AP

Trije šampionski dnevi napoved odlične sezone?

Roglič je niz zmag na Tirreno–Adriatico začel na četrti etapi, ki se je končala z eksplozivnim zaključkom na Tortoreto (tri kilometre s sedemodstotnim naklonom). Na najdaljši preizkušnji sedemdnevne dirke je slavil v ciljnem sprintu. Sledila je zmaga na gorski etapi s ciljem v Sarnanu-Sassotettu, kjer je preostale hribolazce prav tako za seboj pustil v zadnjih metrih. Dan kasneje je vajo še enkrat ponovil na razgibani šesti etapi.

S tremi zmagami je osvojil 36 točk v točkovnem seštevku, dve več od belgijskega sprinterja Jasperja Philipsena (Alpecin-Deceuninck). V seštevku za najboljšega hribolazca je za šest točk ugnal domačina Davideja Baisa iz EOLO-Komete. V razvrstitvi za najboljšega mladega kolesarja je Joao Almeida (UAE Team Emirates) ugnal ekipnega kolega Brandona McNultyja

"Na stopničkah sem sicer sam, a čutim, da bi morala z menoj stati celotna ekipa. Opravili so izjemno delo, da so me spravili v najboljši položaj, zato si ta uspeh zaslužijo vsaj toliko kot jaz. Užival sem v njihovi družbi," je ekipne kolege po zmagi pohvalil Roglič. 

 

Za Jumbo-Vismo so na Tirreno–Adriatico poleg Rogliča nastopali še Wout van Aert, Wilco Kelderman, Dylan van Baarle, Tiesj Benoot, Attila Valter in Koen Bouwman. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bojer
13. 03. 2023 17.05
Verjamem, da boš pravočasno tam kjer si želiš biti.
pojtrarara
13. 03. 2023 15.07
+3
Samo srečno naprej car. Mi smo s tabo. res užitek te je gledati na zmagovalnem odru nasmejanega. Hvala za polepšane dni, uživamo ob veselju s tvojimi uspehi. naj se samo kopičijo, kot si ti želiš.
Peterokrakar
13. 03. 2023 13.59
+7
Ne vem zakaj enim gredo samo nagrade po glav. Za to je garal pa naj nekaj tudi ima. A nisi ponosen da je SLOVENEC.
jazpatipažidanamarela
13. 03. 2023 15.05
-1
Malo je nerodno, če bo po koncu športne kariere s svojo družino koristil brezplačne storitve - šolstvo, zdravstvo itd..
Trippin balls
13. 03. 2023 13.46
-2
har har mahadev
Cene Novak
13. 03. 2023 13.30
-13
Davek od nagrade bo plačal v Monaku? Aja, Monako je davčna oaza!
pojtrarara
13. 03. 2023 15.06
+8
kaj tebe boli, a bi ga moral tebi - mu ti ali morda slovenska firma katera, klub plačo daje? ne, tuji klub mu plačo daje, torej tebe nima kaj boleti kje plača davek... ima pa tukaj svoje podjetje , ki se ukvarja z prodajo njegovih izdelkov - in TUKAJ PLAČUJE DAVEK... DA SE NE BOŠ POŽRL... podjetje to ima Primož v Sloveniji in vse davke pošteno plačuje tukaj v zvezi s tem podjetjem. Ne samo to, tukaj ima tudi svojo dobrodelno fundacijo, ki daje obilo sredstev v dobrodelne namene - tudi Primož sam gara za to... Toliko kot on da Sloveniji, je že dal, daje in še bo - ti ne boš nikoli v svojem celem življenju. zato je bolje,da si tiho. gara pa Primož sam osebno - ti si pa en kavčar, ki samo zlobo otresaš - npr. lani je poškodovan tik pred operacijo odpeljal zlati krog - dobrodelna vožnja, sredstva so šla v dobrodelne namene - njegova fundacija je zbrana sredstva podvojila... Primož je vozil poškodovan za dober namen... Kaj pa si ti naredil? Nič najverjetneje ane, samo zlobno znaš jezik vrtet.
Minerva
13. 03. 2023 15.07
+5
StAnalitik
13. 03. 2023 19.30
-1
DRAGI CENE Danes sem po dolgem času pogledal napovednik poročil na RTV SLO in videl kako bo tvoj dr.GOLOB bosni šenkal 1 milijon našega denarja.A ni to absurd? Za domači narod ni denarja,tebe pa moti,ker Primož živi v Monacu.Prav ima,