Kolesarstvo

Evenepoel ugnal Rogliča in ga ujel v skupnem seštevku

La Molina, 22. 03. 2023 16.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
6

Remco Evenepoel je dobil kraljevsko tretjo etapo dirke po Kataloniji. Primož Roglič je bil še drugič zapored drugi, potem ko v zadnjih metrih ni uspel slediti napadu belgijskega kolesarja. Kapetan Jumbo-Visme je kljub temu zadržal majico vodilnega, a ima identičen čas kot Evenepoel.

Primož Roglič je na prvih treh etapah dosegel prvo in dve drugi mesti.
Primož Roglič je na prvih treh etapah dosegel prvo in dve drugi mesti. FOTO: Jumbo-Visma

Drugi dan zapored je o zmagovalcu odločal ciljni vzpon. Na tretji etapi so morali kolesarji opraviti s tremi kategoriziranimi klanci, vse pa se je odločalo na zadnjem prve kategorije do La Moline na 1680 metrih nadmorske višine. 

Kmalu po začetku sklepnega vzpenjanja so bili ujeti še zadnji iz skupine ubežnikov, med njimi tudi nekdanji zmagovalec Gira Richard Carapaz. Slabih pet kilometrov pred ciljno črto je svoje karte razkril Remco Evenepoel, ki je skupino favoritov razbil s pospeševanjem. Sledil mu je le Primož Roglič v majici vodilnega.  

Kapetan Jumbo-Visme ni želel narekovati tempa in je moči hranil za zadnje metre. V zaključku, za katerega se je zdelo, da je Rogliču pisan na kožo, je bil Belgijec tokrat močnejši. V cilj je pripeljal z dvema sekundama prednosti, še štiri pa je v primerjavi s Kisovčanom pridobil na račun bonifikacij.

Glavna favorita za končno zmago sta tako poravnana v skupnem seštevku, saj je imel Roglič po dveh etapah šest sekund prednosti.  "Bilo je blizu, a vesel sem, da sem uspel zadržati majico vodilnega. Nisem imel najboljših nog, a sem mu uspel slediti. Remco je bil danes res dober," je športno priznal Roglič.

S 13 sekundami zaostanka so v cilj prišli preostali pretendenti za najvišja mesta. Tretje mesto je pripadlo zmagovalcu druge etape Giuliu Cicconeju.  Italijan je tretji tudi v skupnem seštevku z zaostankom 19 sekund, četrto mesto pa si delita Mikel Landa in Joao Almeida, ki zaostajata za 44 sekund. Manj kot minuto zaostajajo še štirje kolesarji. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Odlično. Imel sem izvrstne noge. Čutim, da iz dneva v dan postajam močnejši. Verjel sem vase in v ekipo, ki je naredila odlično delo. Klanec pred La Molino je bil res zahteven, z narekovanjem ritma smo želeli narediti etapo čim bolj težko. Izplačalo se je," so bile prve besede zmagovalca tretje etape po prihodu v cilj. 

Evenepoel je bil blizu zmage že na prvi etapi, ki jo je po podobnem scenariju dobil Roglič. Tokrat sta vlogi zamenjala. "Že na prvi etapi sem pokazal, da sem lahko hiter. A takrat sem naredil veliko napako, saj sem bil na začetku sprinta preveč v ozadju. Tokrat pa sem znova potrdil, da sem lahko hiter," si je oddahnil lanski zmagovalec Vuelte.

"Jutri se bomo skušali odpočiti. Upam, da se bo etapa končala s sprintom. Pokazali smo, da imamo odlično ekipo. Vsi smo v zelo dobri formi, v petek bomo imeli novo priložnost," je še dodal Belgijec. Sobotna peta etapa namreč prinaša nov ciljni vzpon na Lo Port, ki sodi v najtežjo, ekstra kategorijo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abrnk
22. 03. 2023 18.40
-6
Dobri so,ker zdravo jejo.
Josip_L
22. 03. 2023 20.21
+3
StAnalitik
22. 03. 2023 18.23
+2
Remco ni močan,ampak.Primož še ni 100% pripravljen.Operacija je terjala.svoj davek.Sicer pa vožnje z Remcom naj bo skavtska,opazuj in na Giru ZLOMI belgijca Primož
Josip_L
22. 03. 2023 20.20
+1
Remco ni močan ? Ti se hecaš. Na GDI bo tudi in močnejši, bojim se, da najmočnejši.
SAKOSAKO
22. 03. 2023 17.40
+11
Vsaka čast tem kolesarjem, da zdržijo takšne napore iz dneva v dan na takšnih dirkah!!!
blef
22. 03. 2023 17.32
+7
Škoda, ni mu mogel slediti. Res močen tale Remco. Upam, da ima Rogla še kaj rezerve v formi nasproti Remcu, ker drugače bo težka še posebej, ker je ekipa bolj drugorazredna.