Košarka

Erjavec po neuspešnem EP: Po mojem mnenju Nike Barić nismo pogrešali

Ljubljana, 19. 06. 2023 11.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenske košarkarske reprezentantke so se po zadnjem porazu rednega dela 39. evropskega prvenstva za košarkarice že razbežale vsaka na svojo stran na poletni oddih. A marsikaj po rezultatskem neuspehu ostaja zavito v tančico skrivnosti, ki jo je v pogovoru z novinarji (vsaj delno) skušal odstreti predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec, ki je med drugim poudaril, da se odsotnost dolgoletne organizatorice igre Nike Barić po njegovem mnenju ni poznala v igri slovenske izbrane vrste.

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je neslavno s tremi porazi (eden od teh je bil pričakovan, in sicer zadnji proti Franciji) v skupinskem delu zaključila z nastopi na domačem Eurobasketu, ki se s ponedeljkovimi (prvimi) tekmami repasaža preveša v bolj zanimiv zaključni del.

Tu bi vsaj po začrtanih ciljih Košarkarske zveze Slovenije pred začetkom turnirja morala biti tudi naša izbrana vrsta, a trenutni igralski kader ne premore dovolj kakovosti za kaj več od doseženega v Stožicah. Čeprav se Slovenkam s kapetanko Tejo Oblak na čelu ne more nič očitati glede izkazane borbenosti in želje, se vendarle po vsaki od treh tekem rednega dela tekmovanja nismo mogli znebiti občutka, da v igri naših košarkaric manjkata vsaj dve kakovostni posameznici (ena zagotovo pod obročema, saj je bila Eva Lisec osamljena v boju s številnimi fizično močnejšimi in višjimi tekmicami), ki bi v izenačenih zaključkih tekem prevesile tehtnico na slovensko stran.

Predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec meni, da naša ženska izbrana vrsta na domačem evropskem prvenstvu ni pogrešala dolgoletne organizatorice igre Nike Barić.
Predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec meni, da naša ženska izbrana vrsta na domačem evropskem prvenstvu ni pogrešala dolgoletne organizatorice igre Nike Barić. FOTO: Aljoša Kravanja
"Imeli smo dve možnosti in pri obeh uspešno zaključili proces naturalizacije, nato pa sta se igralki odločili za drugačno pot. Prva je bila Azura Stevens, ki bo zdaj igrala za ameriško izbrano vrsto, druga pa Kalani Brown, ki je imela že pripravljen slovenski potni list, a si je premislila in ostala v ligi WNBA v ZDA," je pojasnil Erjavec. 

Kdo je zatajil, da se pravočasno ni uredila naturalizacija visoke ameriške košarkarice – predsednik KZS-ja Matej Erjavec je po porazu s Francijo le stopil pred predstavnike sedme sile in pojasnil, da sta bili v igri za mesto naturalizirane košarkarice Azura Stevens in Kalani Brown – ostaja eno od ključnih vprašanj za bližnjo prihodnost, ko zdajšnji reprezentančni rod pozno jeseni čakajo (prve) pomembne in zahtevne kvalifikacijske preizkušnje v boju za naslednje evropsko prvenstvo leta 2025. S težkim srcem v zadnjem času spremljamo prelaganje odgovornosti z ene na drugo stran in obratno, ko je govora o sprejemanju ključnih odločitev, vezanih za našo žensko izbrano vrsto.

Ena od Erjavčevih izjav, da Slovenija na letošnjem EP-ju v košarkarskem smislu ni pogrešala dolgoletne organizatorice igre Nike Barić, je povsem legitimna, a vprašanje je, ali ta drži. Po mojem skromnem mnenju to vsekakor ne drži, kar lahko pojasnim na povsem plastičnem primeru nič krive in nič dolžne Blaže Čeh. Mlade in nadarjene članice celjskega košarkarskega kluba, ki ga vrsto let v trenerski vlogi izvrstno vodi nekdanji slovenski selektor Damir Grgić. Čehova je pri svojih rosnih 19 letih dobila (edinstveno) priložnost od zdajšnjega selektorja Georgiosa Dikaiulakosa, da se na tako pomembnem tekmovanju, kot je domači Eurobasket, priključi izbrani vrsti in praktično čez noč tudi zaradi spleta takšnih in drugačnih okoliščin prelevi v prvo zamenjavo za kapetanko Tejo Oblak na položaju organizatorice igre.

"Poleg Nike Barič, ki je po mojem mnenju nismo pogrešali, saj so njeno odsotnost na tem igralnem mestu uspešno nadomestile druge igralke, smo imeli tudi nekaj poškodb, ki so vplivale na razplet. Misli moramo zdaj usmeriti proti naslednjemu evropskemu prvenstvu čez dve leti, na katerem sem prepričan, da lahko ta ekipa z določenimi okrepitvami poseže precej višje," je na temo Barić povedal prvi mož Košarkarske zveze Slovenije.

Predvsem na prvi in, kot se je izkazalo pozneje, kar ključni tekmi za napredovanje iz predtekmovalne skupine C proti Veliki Britaniji je bilo več kot očitno, da je bilo breme pri večini mlajših igralk (nekatere od njih so dobile na celem turnirju pičlih 19 sekund za "dokazovanje" na koncu obračuna s Francijo, ko je bilo že vse odločeno?) preprosto preveliko. In ravno na primeru Čehove, ki je pokazala neizmerno željo po dokazovanju, a si je v določenih – tudi nekaterih ključnih – trenutkih dvobojev s prej omenjenimi Britankami in Nemkami privoščila nekaj začetniških napak (npr. pri prenosu žoge s svoje na nasprotnikovo polovico, zgrešeni 'zicerji' ...), se odslikava trenutno realno (kvalitativno) stanje v naši izbrani vrsti. Pri tem pa želim poudariti, da v nobenem primeru in trenutku z omembo Blaže Čeh ne želim izpostavljati te srčne košarkarice v negativnem kontekstu. Ravno nasprotno: prepričan sem, da bo sčasoma, ko bo pridobila na izkušnjah, postala ena od naravnih naslednic Barićeve in Oblakove.

Bolj v oči bode način prehoda v t. i. "pomladitev" reprezentance, ki bi, če bi bila v polni sestavi (zaradi zdravstvenih težav so letošnje EP izpustile številne nosilke igre iz prejšnjih let – poleg omenjene Barićeve še Maruša Seničar, Mojca Jelenc, Aleksandra Krošelj, Teja Goršič, Anamaria Prezelj, ki je letos tudi uradno končala svojo športno pot ...), zagotovo napadla vrhunsko uvrstitev pred domačimi navijači. Tako pa v ustih ostaja grenak priokus, ki bo zagotovo prisoten še nekaj časa. Slovenska dekleta si za izkazani borbenost in željo zaslužijo vse pohvale, za kaj več pa bodo morala biti deležna pomoči oziroma podpore tudi od drugih deležnikov. Zunaj košarkarskih dvoran, se razume ...                   

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (116)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Omen3
21. 06. 2023 12.15
David Buovski je lepo opisal dogajanje v ženski košarki, evropskem prvenstvu in vsem ostalem dogajanju. Lahko mu samo čestitam. Na žalost se linka ne da prilepiti, zato se morate portuditi sami :(Žurnal24 - ŠPORT - KOŠARKA Naslov: Ne zavajajte, to je katastrofa! Avtor kolumne je David Buovski 20. junij 2023).
marjank
21. 06. 2023 10.05
-1
Kaj se vam je Erjavec Nika tako zamerila?Zato ker spoštuje domačo stroko???
misko5lin
20. 06. 2023 19.01
+2
Kaj bi pa drugega izjavil! Potrebno je ubraniti svoje odlično plačano delovno mesto in seveda ego.
jodr
20. 06. 2023 17.20
+4
Erjavec, zelo ste se izkazali brez Nike Barič. Treba vas je vse v rit nabrcat.
poper00
20. 06. 2023 14.45
+5
Natolkle so nas brezvezne reprezentance torej pove kaj smo pogrešali,če ne nike.po taki predstavi priti ven s tako neumno izjavo je nesramnost.
inside1
19. 06. 2023 20.32
+7
ta zveza z pametnjakoviči in "strokovnjaki" uničuje domačo košarko, kakor so jo na dno spravili hrvaški......
girica
19. 06. 2023 20.08
+12
Saj ne morem verjet, kako izjavo je prijavu. To je že prav grotekstno. Erjavca, Nesteroviča in grka je treba nest s stolom vred na cesto. Še en Kek... ki je zmožen filozofirat, da ni blo slabo. Na bruhanje mi gre, ob takimi koritniki.
jodr
20. 06. 2023 17.21
+2
Njemu je pomembno samo, da plačo vleče vsak mesec.
Maxx365
19. 06. 2023 20.06
+7
"Po mojem mnenju"... ravno to je bistvo problema, ker KZS vodi človek, ki ima zgrešena lastna mnenja. Zato pa smo v ženski košarki tam, kjer smo. Da se hvalimo z uspehom in napredkom po blamaži treh porazov na domačem EP. In tak človek ne premore niti toliko samorefleksije in samokritike, da bi po takem debaklu odstopil kot to počno v normalnih državah.
bostek67
19. 06. 2023 20.00
+11
Kdo pa tebe Erjavc kej vpraša, debeluh debeli? Nehej delat škodo v košarki in spokej v svojo firmo. Tiso pa lohk tud likvidiraš če češ. Kle pa nehej onanirat za naš dnar.
zmerni pesimist
19. 06. 2023 19.52
+6
In kdo sploh lahko zamenja to nesposobno vodstvo na KZS
melhijad1
19. 06. 2023 19.47
+12
tudi tebe erjavec NE BOMO pogrešali...spel se skupaj še z Sekulicem
StAnalitik
19. 06. 2023 19.39
+6
Kjer so OBLAKI so v reprezentancah PORAZI.
StAnalitik
19. 06. 2023 19.38
+13
ERJAVEC,mi tudi tebe ne bomo,tako da lepo pospravite pisarne z Nesterovičem in spokajte zrak mešati v grčijo
FAUSTOS1
19. 06. 2023 18.39
+25
ODSTOP celotne vodilne ekipe z erjavcem ,ki je kriv ,da je prišlo v reptrezentanci do trenj med igralkami zaradi zanič trenerja,ki je totalno nesposoben,kot to vodstvo,ki je naredilo sramoto slovenski košarki.
Omen3
19. 06. 2023 18.30
+19
Predsednik KZS g. Matej Erjavec je mnenja, da Nike Barić reprezentanca ni pogrešala. Še en podatek več, ki pove kako malo znanja, razgledanosti in poštene ocene premore predsednik KZS. Poleg tega je pripeljal grškega trenerja, ki bi moral povezati in voditi žensko košarkarsko reprezentanco. Ne pa jo že takoj razbiti in odsloviti njeno kapetanko, ker le ta pove kar misli (in to nekomu ni všeč). Res je tudi, da ni bilo srečne izbire z novima naturaliziranima američankama na mestu centra (ki na koncu nista sprejeli slo državljanstva), ampak tudi to gre lahko na račun slabega dela ekipe g. Mateja Erjavca, ko so delali račun brez krčmarja. Delno pa je za slabe rezultate krivo tudi to, da so bile poškodovane nekatere ključne igralke, ki niso mogle pomagati reprezentanci. Še vedno pa ostaja dejstvo, da so na nekaterih tekmah manjkale prav točke Nike Barić in njeno vodenje ekipe. Ker nekatere mlajše zamenjave še niso bile kos zahtevni nalogi (pa to ni njihova krivica). In da je zaradi ega predsednika KZS in grškega trenerja posledice občutila slovenska ženska košarka. In vsi, ki za njo navijamo… Zato lahko g. Marjan Erjavec pove marsikaj, koliko pa to zares drži vodo pa naj vsak presodi sam.
Miša Pušenjak 1
19. 06. 2023 18.18
+12
Ne, spletni h ne. Zato pa toliko zmag. A res mislite , da smo tako neumni?
Slavko BabIč
19. 06. 2023 18.12
+18
spel se luzer Erjavc!
Googlebot
19. 06. 2023 18.02
+28
Nike Barić ni bilo Damirja ni bilo kot selektorja. Tak da tukaj imate rezultat.
Definbahija
19. 06. 2023 17.58
-24
Kej Udriha, Vujačiča in nekaj časa Smodiša je kdo pogrešal? Niti ne, ker so drugi pokrili manjko. Treba je delati s tistimi ki so ne pa z tistimi ki delajo razkol v rep.
Omen3
21. 06. 2023 11.35
Vsakega dobrega igralca/igralko se pogreša v ekipi. Če je kratka klop z dobrimi in kvalitetnimi rezervami (kot pri nas) pa sploh. Se pa delno strinjam s tabo - ni treba delati s tistimi, ki delajo razkol v reprezentanci. In zame sta to g. Erjavec in grški trener .... Torej je odločitev zelo preprosta ...
Insta Btc
19. 06. 2023 17.51
+26
Ko poslušam Erjavca, se upravičeno vprašam, na katerih poživilih je ta človek.