MotoGP

Bagnaia ima vozniški izpit: Ves čas sem si ponavljal 'Obe roki za krmilo'

Modena, 17. 01. 2023 15.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Marko Juvan
Komentarji
4

Vedno je lažje napadati kot braniti. In tega se še kako zaveda tudi aktualni motociklistični šampion Francesco Bagnaia, ki bo v tekočem letu branil laskavi naslov. Sploh svoj prvi v karieri. Dirkač Ducatija je po zaslugi največjega preobrata v zgodovini motociklizma postal prvi Italijan, ki je ploščico s svojim imenom zataknil na pokal prvaka v kraljevem razredu po Valentinu Rossiju. Torinčan, ki je lani slavil na sedmih dirkah, se je v pogovoru za Corriere Dello Sport pohvalil, da je pred kratkim prišel do vozniškega izpita.

Več videovsebin
  • 'Marquez lahko uniči Ducatijeve načrte'
    00:42
    'Marquez lahko uniči Ducatijeve načrte'
  • Iz 24UR: Bagnaieva plaketa svetovnega prvaka
    02:46
    Iz 24UR: Bagnaieva plaketa svetovnega prvaka
  • Iz 24UR: Zabava Ducatija ob osvojitvi naslova
    02:28
    Iz 24UR: Zabava Ducatija ob osvojitvi naslova
  • Francesco Bagnaia na testiranjih
    01:52
    Francesco Bagnaia na testiranjih
  • Iz 24UR: Francesco Bagnaia postavil ploščico na slovit pokal
    02:20
    Iz 24UR: Francesco Bagnaia postavil ploščico na slovit pokal
  • Iz SVETA: Bagnaia svetovni prvak
    02:49
    Iz SVETA: Bagnaia svetovni prvak

S 25 leti in 296 dnevi je Francesco Bagnaia najstarejši dirkač, ki je od leta 2002, ko se je prvenstvo preimenovalo v motoGP, osvojil svojo prvo lovoriko v najmočnejšem razredu. Za njim je s 25 leti in 91 dnevi pokojni Nicky Hayden

Naslednja sezona se bo, če bo začasni koledar potrjen, začela marca 2023 v portugalskem Algarveju, v njej bo predvidoma 21 dirk.

"Kentucky Kid" je leta 2006 v borbi za naslov prvaka prav tako na zadnji dirki sezone premagal Valentina Rossija. "Spomnim se, kako sem ob podpisu pogodbe z novim moštvom Ducatiju obljubil naslov svetovnega prvaka. Vesel sem, da sem držal obljubo," je pogovor za Corriere Dello Sport začel Torinčan, ki se, kot sam pravi, mora tu in tam uščipniti, da se spomni na osvojeni naslov. "Največ mi pomeni dejstvo, da sem najhitrejši dirkač na svetu. Na to, da sem novopečeni motociklistični prvak, pa se ne želim prehitro navaditi. Je prelep občutek," nadaljuje Bagnaia, ki se zaveda, da je oziroma bo precej težje braniti naslov, kot pa ga je bilo osvojiti. "Na novo se bodo premešale karte. Na hrbtu bom imel celo sezono tarčo. Vsi iz paddocka bodo želeli premagati prvaka. Na meni je, da napade čim bolj uspešno odbijem." Z novim dirkalnikom se je že spoznal. "Na srečo ne gre za revolucijo, zgolj za evolucijske prijeme na dirkalniku. Upam, da bo dirkalnik iz leta 2022 trofeja, ki bo krasila moje posestvo."

Francesco Bagnaia
Francesco Bagnaia FOTO: AP

Končno do vozniškega izpita
Francesco Bagnaia je novinarju Corriere Dello Sport samoiniciativno zaupal še nekaj. 

Navijači Ducatija so po 50 letih dočakali slavje italijanskega voznika na motorju iz te države, nazadnje je bila takšna zmagovalna kombinacija Giacomo Agostini - MV Agusta leta 1972. Razlog za veselje pa Bagnaia. 

Pravzaprav se je želel pohvaliti. "Končno! Končno se lahko pohvalim, da imam v rokah vozniški izpit za motor." A vse le ni šlo gladko. "Vem, da je kar nekaj kolegov iz karavane brez izpita. Jaz nisem več med njimi. Priznati pa moram, da sem imel pred izpitom še večjo tremo kot pred dirko. Bal sem se, da sem pozabil že vso teorijo in da sem tudi prakso razumel po svoje. Ves čas sem si ponavljal "Drži obe roki na krmilu, drži obe roki na krmilu".  Pomagalo je. Strah je bil odveč in sedaj se lahko brez strahu peljem tudi izven dirkališč."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cbrman
22. 01. 2023 11.00
-1
Ne z avtomobilom s Citroenčkom in tega mu ne odpustim...Če bi kakega Wagna, bemflotna ali Mardžota v treske flikno ajd, tako pa neodpustljivo....
Ici
18. 01. 2023 09.27
-4
A ni Bagnaia lani z avtomobilom pod vplivom alkohola povzročil prometno nesrečo? Brez izpita? Čudovito. To pa je vzornik mladim.
Jezdimir
18. 01. 2023 14.00
+36
Preberi do konca, opravil je A kategorijo, za motor, če imajo Italijani omejitev za mlade voznike 35kw, tako kot pri nas, se bo počasi vozil...hehehe
cbrman
22. 01. 2023 11.06
-1
35 Kw zna letet vsaj 160 -170 kmh ...Za med ovinke je to kar precej hitro ... Po ravni cesti tudi 300 +kmh ne vem, ni več neki filing.....