MotoGP

Balanca: Analiza prve dirke razreda MotoGP

Doha, 16. 03. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Gaber Keržišnik, Boštjan Skubic
Komentarji
3

V drugi letošnji Balanci smo strnili vtise po prvi dirki sezone v razredu MotoGP. Dirkaško leto se je začelo z dirko v Katarju, ki je že dala prve vtise in namige o tem, kako bi lahko izgledalo letošnje prvenstvo. Seveda je po eni sami dirki težko soditi prek 20 dirk dolgo prvenstvo, a za pokušino je vseeno dovolj. Prosti treningi, kvalifikacije in dirka namreč že prinesejo tiste prve in tako težko pričakovane podatke o tem, kako je posamezna znamka ali moštvo čez zimo testiralo in dodelovalo svoje dirkalnike.

V Katarju je postalo jasno, da je Honda naredila letos (in tudi v sezoni 2021) velik korak naprej v razvoju svojega motocikla. Motor je radikalno drugačen in Hondini dirkači so bili vseskozi hitri.  Ne samo Pol Espargaro, ki je večji del dirke vodil, v igri za zmago je bil tudi Marc Marquez. Na treningih sta vseeno dobro vozila tudi Japonec Nakagami in pa Alex Marquez. Honda je tako dokazala, da ima za letošnjo sezono hiter motor, ki je precej bolje vozen in precej bolj zmogljiv od lanskega. Po zaenkrat videnem jih štejemo med kandidate za naslov prvaka. Presenetil je tudi Suzuki, ki ima na dirkaški črti še vedno zgolj dva dirkača. Mir in Rins sta dokazala, da bi letos to bilo lahko ponovno Suzukijevo leto, saj so v Hamamatsuju naredili odlično delo. Suzukijev motor je na ravnih delih mnogo hitrejši, kot je bil lanski, in prav to je bila njihova šibka točka, nad katero sta se pritoževala oba dirkača. Dobro oceno si zaslužijo tudi pri KTM-u. Brad Binder je odpeljal fantastično dirko, Miguel Olivera pa je imel tudi nekaj smole.  KTM-ovi dirkači so se s štarta pognali silovito in Avstrijci so očitno za letos krepko dodelali štartni sistem. Jasno je, da bosta oba KTM-ova novinca Gardner in Fernandez še potrebovala nekaj dirk uvajanja, preden bosta ujela hitrost bolj izkušenih dirkačev.  Pri Apriliji je presenetil Aleix Espargaro, za katerega je znano, da je lahko hiter v nekaj dobro odpeljanih krogih, precej težje pa sestavi celotno dolžino dirke.  No, Maverick Vinales pa je že prvi izmed razočaranj uvodne dirke sezone.  Aprilia je s končnimi hitrostmi na koncu ciljne ravnine namreč dokazovala, da ima motor dovolj moči in hitrosti, a Vinales, ki je pred začetkom sezone za letos napovedoval leto zmag, svojih obljub tudi tokrat ni izpolnil.  

Ljubitelji MotoGP dirk smo bili vsaj na prvi dirki razočarani nad predstavo Ducatija. Moštvo iz Bologne je bilo v Katarju vsako leto običajno v boju za zmago, tokrat pa so delovali povsem izgubljeni. Pustimo ob strani, da je v dirki Bagniaia storil napako in izločil sebe in Španca Martina in da je odpovedala elektronika na dirkalniku Jacka Millerja, a tudi brez težav v dirki jim ni šlo. Ducatijevi dirkači v dirkaškem vikendu niso bili več tako suvereni, kot so bili prejšnja leta, in to morda že nakazuje v smer, da je Ducati na ravnih delih dirkališča za letos zares izgubil svojo znamenito prednost. Res je, da je dirko zmagal sicer prav Ducatijev dirkač, a Bastianini je prav s svojo zmago na nek način v nerodno luč postavil ostale Ducatijeve dirkače, saj so bila pričakovanja moštva Gresini zagotovo najmanjša in so si od dirke veliko več obetali v Ducatijevem tovarniškem moštvu in jasno tudi v ekipi Pramac Ducatija.

In še Yamaha: tudi njim prva dirka ni šla po načrtih. Quartararo je po dirki razočaran obsedel v garaži. Zaključil je sicer kot najbolje uvrščeni Yamahin dirkač, a šele na devetem mestu, kar je za dirko v Katarju pač najslabša Yamahina uvrstitev v dolgi zgodovini dirke.  TV-kamere so celo ujele dialog, ki so ga kasneje citirali številni novinarji. Po dirki je namreč eden izmed konkurentov svetovnega prvaka vprašal: 

“Fabio, kaj je šlo narobe?”  Francoz pa mu je odvrnil: “ Nič! Ravno v tem je težava.” 

Balanca
Balanca FOTO: 24ur.com

Je situacija res tako napeta in dramatična? Seveda ne. Kot rečeno, je bila to le prva dirka sezone in en ponesrečen dirkaški vikend še ne pomeni konca sveta. Že ta teden je lahko vse drugače in se lahko vse skupaj postavi na glavo. Najboljši motociklisti sveta namreč dirkajo v Indoneziji. Na otoku Bali tik ob plaži je minuli teden vsak dan močno deževalo in podobna napoved je tudi za prihajajoči vikend. Če ob tem upoštevamo še tehnično posebno in povsem novo stezo, nas v Mandaliki zagotovo čaka pester in napet dirkaški konec tedna. Oglejte si Balanco, kjer razdiramo, analiziramo, špekuliramo, modrujemo in napovedujemo, konec tedna pa se ljubitelji motociklizma tako ali tako vidimo na Kanalu A. 

Balanca
Balanca FOTO: 24ur.com
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ZKL (zdrava kme?ka logika)
16. 03. 2022 19.50
+1
Dejansko edina stvar katero se gledam na tem portalu 💪
motorist_mb
16. 03. 2022 09.30
+3
Tri ali štiri dirke bo treba da vidimo stanje kandidatov drugač pa dobro sta rekla pubeca!