MotoGP

Bastianiniju pripadla zmaga, Marquezu pa šov

Austin, 13. 04. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Gaber Keržišnik, Boštjan Skubic
Komentarji
35

Naša spletna oddaja Balanca je tokrat bolj "Bilanca," saj smo potegnili črto pod uvodnimi štirimi dirkami sezone in analizirali dogajanje za nazaj.

Na dirki v Teksasu je vnovič slavil Enea Bastianini in tako drugič v letošnji sezoni in drugič v karieri dirkača razreda motoGP zmagal. Bastianini je bil z zmago zadovoljen, saj je s tem znova zasenčil oba tovarniška dirkača. Francesco Bagnaia je namreč pokazal medlo predstavo v Austinu, vseeno bolje pa se je tokrat odrezal Avstralec Jack Miller, ki je večji del dirke celo vodil, a je na koncu tudi zaradi krčev v nogah, kot je povedal, svoje vodstvo in s tem zmago moral prepustiti Bastianiniju. Še več kot to, Millerja je prehitel tudi Alex Rins s Suzukijem in tako je Ducatijev tovarniški dirkač na koncu zasedel tretje mesto. 

Dirka v Austinu vsaj v moštvu Ducatija odpira številna nova vprašanja. Prvo vprašanje je seveda, kdo bo za barve rdečih dirkal od sezone 2023. Moštvo je že pred časom podaljšalo pogodbo z Italijanom Bagnaio, a drugi sedež v ekipi je še vedno odprt. Jack Miller je povedal, da se o podaljšanju pogodbe z Ducatijem še ne pogovarjajo, kar bi lahko nakazovalo na to, da se pri Ducatiju ozirajo tudi po drugih dirkačih. Če se bodo odločili za zamenjavo, sta prva kandidata zagotovo Bastianini in Martin. Koga vzeti v tovarniško moštvo? O tem se sprašujemo v Balanci, saj imata oba dirkača letos odlične rezultate. Martin je konstantno hiter in ima letos odličen portfolio. Španec je mojster kvalifikacij in dirke praviloma začenja iz prve štartne vrste. V Teksasu je osvojil svoj šesti najboljši štartni položaj, a po drugi strani se zdi, da Bastianinijeva forma vseeno nekoliko bolj niha iz dirke v dirko, je pa dejstvo, da je Italijan letos že dvakrat zmagal.

Gaber Keržišnik in Boštjan Skubic
Gaber Keržišnik in Boštjan Skubic FOTO: 24ur.com

Drugo vprašanje, ki si ga zastavljajo pri Ducatiju, je vprašanje motocikla. Dve zmagi Bastianinija na dirkalniku z letnico 2021 bi lahko res potrjevali, da je lanski motocikel boljši od letošnjega. O tem je naglas govoril že Bagnaia pred začetkom sezone. "Lanski motor je hitrejši in lepše vozen. Z razvojem motorja z letnico 2022 smo nekoliko zašli s prave poti. Raje bi dirkal z lanskim motociklom," je bil še posebno po dirki v Katarju poln kritik Bagnaia, zato so pri Ducatiju na motocikle celo zares vrnili nekatere lanske komponente. Če je dirkalnik z letnico 2021 zares boljši od letošnjega, potem to morda potrjuje slabšo formo od pričakovane letos za Bagniaio, Millerja in Zarcoja, postavlja pa tako še v boljšo luč rezultate Jorgeja Martina, ki sedi na enakem motociklu in ima potemtakem vseeno slabše pogoje od nedeljskega zmagovalca Bastianinija. Kakor koli ... Pri Ducatiju bodo zagotovo morali analizirati svoje rezultate, dirkače in motocikle in sprejeti odločitev o tehniki in dirkaču za leto 2023. V Balanci verjamemo, da odločitev za Luigija Dall'Igno tudi tokrat ne bo lahka.

Marquez ukradel šov
A ne samo o Ducatiju v tokratni spletni oddaji je seveda spet govora o Marcu Marquezu. Še ob samem začetku dirkaškega tedna smo bili prepričani, da Marqueza v Teksas ne bo. Potem je prišla novica, da se je Hondin dirkač odločil, da vseeno odpotuje v Austin in da bo nastopil na dirki. Že po prostih treningih in kvalifikacijah je bilo jasno, da ima Marquez v sekvenci več zaporednih odpeljanih krogov dovolj ritma in hitrosti tudi za zmago, pa čeprav bo dirko začel s šestega startnega položaja. In potem drama. Na startu je zaradi tehnične težave z motociklom motor obstal na mestu. "Najprej sem mislil, da sem ponesreči vklopil omejevalnik hitrosti za vožnjo mimo garaž. Preveril sem, ampak ni bilo to. Motor enostavno ni imel moči, na armaturni plošči pa se je pojavilo rdeče opozorilo za alarm," je svoje težave na štartu opisal Marquez. 

Marc Marquez
Marc Marquez FOTO: AP

Ko je pripeljal v prvi ovinek dirke, je bil Marquez daleč zadnji, potem pa se je za ljubitelje motociklizma pričel šov, v katerem je Marquez znova potrdil, da je v dirkaškem smislu razred zase. Z noro vožnjo in prebojem naprej je ukradel šov vodilnim v boju za zmago. Zasenčil je dogajanje spredaj. Marquez je uspel ujeti kolono dirkačev in jih pričel prehitevati enega za drugim. Zadaj je, kljub prehitevanju dirkačev pred seboj, vozil z enakim in nekajkrat celo hitrejšim ritmom od dirkačev spredaj, ki so bili v boju za zmago. Marquez se je boril z motociklom, stezo in z dirkači pred seboj in v posameznih sektorjih prehiteval tudi po dva dirkača hkrati. Kako suveren je bil, pove podatek, da je v dirki prehitel 18 dirkačev, ob tem pa v primerjavi z najhitrejšim za vse manevre v dirki izgubil le dobri dve dodatni sekundi časa. Z zadnjega mesta je Marc Marquez do konca dirke napredoval do 6. mesta, ko je bilo dirke konec in je zmanjkalo časa za napad še na Bagnaio, ki je bil takrat pred njim. Marquez je v dirki suvereno opravil tudi z lanskim svetovnim prvakom Quartararojem, ki je po dirki povedal: "Neverjetno je, kako je Marquez odpeljal mimo. Zares je suveren. Parkrat sva se prehitela in v vožnji za njim sem se znova veliko naučil."

Dirkači po dirki so si bili enotni, da je imel Marquez v Teksasu najboljši ritem in da bi ob še krog ali dva daljši dirki lahko prišel tudi na stopničke. Jasno je, da bi Marc Marquez brez težav na štartu dirke v Austinu najverjetneje znova suvereno zmagal. Ali je Marc Marquez s takšno hitrostjo, predanostjo, suverenostjo, pogumom in predanostjo, ter tako veliko željo po dirkanju, zmagovanju in osvajanju naslovov, letos še lahko prvak? Odgovor in naše mnenje vam ponujamo v Balanci. Oglejte si jo.

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gogi_
13. 04. 2022 19.05
+23
Se dobro da je to za gabra zadnja sezona. Toliko lazi in pristranskega komentiranja ne najdes na nobenem sportnem kanalu. Bosta mela pa gaber in zaletavcek skupaj poslovilca. Srecno kekca.
mptour
13. 04. 2022 13.28
+39
Samo nakladanje. Če bi, ko bi, da bi.. Junak dirke je samo eden, Enea. S privat ekipo je imel dirko skozi pod kontrolo. Zdej nabijat, kako bi MM zmagal... Razen Fabia so se mu bolj ali manj vsi umaknli, v enem ovinku je odsekal tri naenkrat, ker je bil predolg. Pozabljate, da je imel pred sabo pet takih, ki se mu nebi umikal, verjetn bi nekje počilo. Če se nebi prej sam v pesek zakopal. Nebuloze trosite. Ja, MM bo verjetno letos zmagal kakšno dirko ali dve, ni pa več sposoben sestaviti sezone za prvaka.
. jezdimir
13. 04. 2022 14.04
+33
Res samo izkrivljeno nakladanje! Enea suvereno zmaga na zastarenem motorju, tadva pa še kar poveličujeta šesto uvrščenega Markeca, ki z velikimi težavami pri obvladovanju najboljšega motorja ogroža vse okoli sebe...kere buče...hehehe
Miha1999
13. 04. 2022 13.24
-26
Se strinjam ja, vozi agresivno, včasih bi moral dobiti kakšno sekundo pribitka, ampak žal se tukaj ubadajo samo z VR in MM, tako da napak drugih sploh ne opazimo( pa sigurno ne vozijo vsi čisto in brez kontaktov). Je pa res da nekaterim so boljše jabolke, spet drugim pa hruške .
Miha1999
13. 04. 2022 12.57
-26
VR in MM sta v novodobni eri edina serijska prvaka, VR je pač končal bogato kariero, MM jo pa še nadaljuje. Ne vem zakaj je to nekaterim tako težko sprejet.
iga_biba
15. 04. 2022 20.06
-17
SlukiSuzuki
13. 04. 2022 11.56
+21
Suzuki, ajmoo!!!!!
Miha1999
13. 04. 2022 11.12
-24
Se naslavlja na komentar od " he he he" kaj vse premore slo populacija. He he he ...neprecenljivo.
iga_biba
15. 04. 2022 20.07
-17
Organske razloge za bolezen je zelo težko ozdraviti, saj so v večini primerov za smeh odgovorni možganski predeli nepopravljivo poškodovani. Prizadeti so na primer frontalni reženj skorje velikih možganov, določeni predeli srednjih možganov ter možgansko deblo. Lahko pa zdravniki te predele zdravijo z zdravili (recimo za zdravljenje epilepsije ali antidepresivi), ki vplivajo na stene živčnih celic in jih na ta način stabilizirajo.
prost1
13. 04. 2022 11.11
-21
Ostali dirkači so tudi dobri, ampak Marc je daleč pred vsemi. Gaber in Boštjan bosta najbrž več vedela , kot vsi strokovnjaki z mano na čelu tukaj gor. Ali pa se motim, pa je kdo od vas stalno prisoten na dirkah, ima svoje dirkalno moštvo , ali pa je celo dirkal. V vse to sta namreč ona dva vpeta že ohoho let. Za moje pojme vrhunska strokovnjaka in komentatorja.
mptour
13. 04. 2022 14.06
+24
Taprava dva si omenil, ja. Celo dirko v Indoneziji sta nabijala o MM, pa sploh ni dirkal. 18 krat eno in isto.
Deejjaann
13. 04. 2022 10.57
+34
ja res je kapo dol MM kot je Gaber rekel pol pa ko se no spet razbil(samo vprašanje časa) bo pa taisti Gaber Keržišnik govoril kako brezglavo vozi MM in kako divja,Gaber Keržišnik in Boštjan Skubic dajta se enkrat zmenit in odločit za eno stališče ne pa če voznik motorja po stezi pelje na glavo in se ne razbije ga ne moreta prehvaliti ko pa se taisti dirkač razbije ha pa pokarata kako neodgovorno včasih tudi neumno da vozi (samo spomnita se VN-Argentine ko je MM norel po stezi skoraj sklatil par drugih dirkačev ogrožal vse okoli sebe in njega samega tako kot ta vikend v Avstinu a takrat je pa bil neumen neodgovoren in še ne vem kaj vse) pa lep dan še naprej vsem motoGP navdušencem
. jezdimir
13. 04. 2022 12.21
+38
Se popolnoma strinjam, tadva tud sebe več ne sledita, al pa jima je Dorna na prste stopila...hehehe
Deejjaann
25. 05. 2022 14.52
+7
. jezdimir a se spomniš ko je bil prenos samo na eurosportu angleškem takrat sem tam z največjim veseljem spremljal dirke,nevem točno katera dva komentatorja sta bila a spomnim se da je Randy Mamola bil kao strokovni komentator,take komentatorje kot so jih v tistih letih imeli na eurosportu bi morali naši zrihtat (govorim okrog leta 2000-2004) pa lep dan naprej
type r
13. 04. 2022 10.53
+24
Gaber je zaljubljen v Marqueza. Take pristranskosti pa še nisem videl. Tega si nebi smel privoščit...
Miha1999
13. 04. 2022 10.04
-25
Vsi ostali vozniki Honde nobene vidne uvrstitve, MM pa naj bi imel najboljši motor, a zmaga ducati ...he he he
. jezdimir
13. 04. 2022 10.37
+31
Sej tebi itak nikoli ni bilo nič jasno...hehehe
. jezdimir
13. 04. 2022 08.09
+17
Tadva sta obsedena z Markecom, načrtno pa zanemarjata da vozi daleč najboljši motor, kar je Honda od nekdaj, seveda po zaslugi skorumpirane Dorne. Da bi pa modreca znala analizirati znanje in zmogljivosti voznikov jima pa ni dano, namreč zagovarjanje brezglave vožnje z ogrožanjem vseh okoli sebe in na koncu komaj 6 mesto, ob predpostavki da je motor daleč najboljši res ni omembe vreden uspeh, za vodilne pri Hondi verjamem da veliko razočaranje...tako da se mi samo smeji ob takih budalaštinah...hehehe
Samo.Jst
13. 04. 2022 08.33
-19
Najboljši motor? 5 Dukatijev na prvih 5ih štartnih mestih, Honde od 9. mesta dalje... da ne govorimo o dirki. Razen MM je "najboljši motor" prinesel šele 13. in 14. mesto. MM je bil v Texasu razred zase, če si priznaš ali pa ne.
. jezdimir
13. 04. 2022 09.42
+26
Da ima Ducati za razred boljše voznike ni potrebno neke znanosti, je pa dejstvo da ste podrepniki zelo omejeni in slabovidni, ko gre za realno priznanje da Markec ni dorasel temu športu...hehehe
oježeš
13. 04. 2022 10.05
+26
Ravno to sem želel vprašati, ali sta zaljubljena v Marqueza? Sicer nimam nič proti njemu, ampak tako ga častiti je pa tudi kar precej pretiravanja.
Deejjaann
13. 04. 2022 10.59
+34
saj ga nebosta dolgo se bo enkrat neki zalomilo na stezi in bosta samo slabo o njemu,sta kot veter piha :):):) lep dan naprej