MotoGP

VN Italije: Bagnaia zmagal drugič letos, Quartararo drugi

Mugello, 29. 05. 2022 15.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Milan Doknić, M.G., N.M.
Komentarji
111

Dirko elitnega razreda motoGP na VN Italije je zmagal Francesco Bagnaia, drugi je bil še vedno vodilni v skupnem seštevku Fabio Quartararo, tretji pa Aleix Espargaro. V razredu moto3 je slavil Sergio Garcia, Pedro Acosta pa je prvič v karieri zmagal na dirki v razredu moto2. Na dirki razreda motoE je slavil Italijan Matteo Ferrari.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Bagnaia zmagovalec dirke za Veliko nagrado Italije
    02:31
    Iz 24UR: Bagnaia zmagovalec dirke za Veliko nagrado Italije
  • Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Italije v Mugellu
    04:42
    Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Italije v Mugellu
  • Vrhunci dirke za VN Italije v razredu moto2
    04:37
    Vrhunci dirke za VN Italije v razredu moto2
  • Vrhunci dirke moto3 na VN Italije
    06:49
    Vrhunci dirke moto3 na VN Italije
  • Iz 24UR: Zadnja tekma za Marca Marqueza
    02:28
    Iz 24UR: Zadnja tekma za Marca Marqueza
  • Iz 24UR: Presenetljivi zmagovalec kvalifikacij
    02:01
    Iz 24UR: Presenetljivi zmagovalec kvalifikacij
  • Razburljiv zaključek kvalifikacij razreda motoGP
    04:54
    Razburljiv zaključek kvalifikacij razreda motoGP
  • Padec Marca Marqueza v kvalifikacijah za VN Italije
    01:26
    Padec Marca Marqueza v kvalifikacijah za VN Italije

Poleg presenetljivega Fabia Di Giannantonia (Gresini Racing) bosta dirko z drugega in tretjega štartnega položaja začela dirkača moštva Mooney VR46 Racing Team Marco Bezzecchi in Luca Marini. Za prvo trojko sledijo Johann Zarco (Pramac Racing), Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) in trenutno vodilni v skupnem seštevku Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Marc Marquez (Repsol Honda Team) je svet motoGP-ja v soboto šokiral z dejstvom, da bo znova stopil pod nož in bo današnja dirka zanj zadnja v letošnji sezoni. "Vse stavim na to operacijo," je dejal Marquez, ki bo dirko začel z enajstega štartnega mesta.

Na jutranjem ogrevanju razreda motoGP sta bila najhitrejša dirkača Aprilia Racinga Aleix Espargaro in Maverick Viñales. Sledili so jima Bezzecchi, Zarco in Takaaki Nakagami (LCR Honda IDEMITSU). Marc Marquez je postavil 12. najhitrejši čas, Di Giannantonio pa 14. Vodilni v skupnem seštevku Fabio Quartararo je postavil 20. najhitrejši čas na jutranjem ogrevanju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dirka motoGP

Dirko je najbolje začel Luca Marini (Mooney VR46 Racing), ki je že na začetku prehitel Di Giannantonia. A Italijan ni dolgo držal prednosti, saj je Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing) kmalu prevzel vodstvo. 19 krogov pred koncem je sledil padec in odstop Pola Espargaroja (Repsol Honda).

Nekaj časa je Bezzecchiju sledil Quartararo, vendar je tako Francoza kot tudi Italijana 15 krogov pred koncem prehitel Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo). Favorit za osvojitev naslova pred sezono je na svojem Ducatiju suvereno vodil pred lanskim zmagovalcem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Deset krogov pred koncem je padel zmagovalec treh dirk letos Enea Bastianini (Gresini Racing). Quartararo pa se kljub trudu ni uspel približati Bagnaii, ki je suvereno zmagal. Tretje mesto je na koncu zasedel Aleix Espargaro (Aprilia Racing). Marc Marquez je svojo zadnjo dirko pred napovedano operacijo roke zaključil na desetem mestu. Quartararo je tako ohranil vodstvo na vrhu skupnega seštevka.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Še vedno vodilni v skupnem seštevku Quartararo je bil kljub drugemu mestu po dirki nasmejan: "To je bila pravzaprav najboljša dirka moje kariere. Vedel sem, da nimam kaj za izgubiti. Vozil sem najbolje, kar se je dalo danes, počutim se odlično. Imel sem težave celoten konec tedna, nato pa dobro začel, izgubljal sprednji konec, zadnji konec, toda na koncu sem uspel slediti ducatijem. Noro."

Današnji zmagovalec Bagnaia je po dirki razumljivo bil navdušen: "Vesel sem, da smo slavili pred našimi navijači. Pred 14 dnevi sem zaključil v pesku, tokrat pa je šlo bolje. Startal nisem najbolje, imel sem nekaj težav z zaviranjem v prvem ovinku, nato pa sem odpeljal odlično dirko."

Z novimi 20 točkami je Quartararo še povečal naskok v SP, kjer ima zdaj 122 točk, najbližje je Aleix Espargaro, ki jih ima 114. Brez uvrstitve pa je danes po zdrsu sredi preizkušnje ostal Italijan Enea Bastianini (Ducati Gresini), ki je tretji v seštevku SP s 94 točkami.

Dirka moto3

Prva dirka dneva je poskrbela za precej razburjanja. V 11. krogu je najprej s steze zapeljal Deniz Öncü (Red Bull KTM Tech 3). Nato pa mu je krog pozneje sledil tudi do tega trenutka vodilni na dirki Carlos Tatay (CFMOTO Racing PrustelGP). Na travi sta se mu pridružila tudi Daniel Holgado (Red Bull KTM Ajo) in John McPhee (Sterilgarda Husqvarna Max). Sledilo je dolgo obdobje številnih menjav na vodilnem položaju.

V zadnjem krogu je vse kazalo na to, da bo vodilni v skupnem Sergio Garcia (Gaviota GASGAS Aspar Team) izkoristil zmedo na stezi, ampak v zadnjih metrih pred ciljem je Izan Guevara (Gaviota GASGAS Aspar Team) Garcio prehitel. Tatsuki Suzuki (Leopard Racing) je kljub kazni dolgega kroga dirko zaključil na tretjem mestu. 

Kmalu po zaključku dirke pa je za Guevaro sledil velik šok. Kazen izgube enega mesta je na vrh potisnila Garcio, ki je tako še povečal svojo prednost na vrhu skupnega seštevka v razredu moto3.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dirka moto2

Tudi dirka razreda moto2 je poskrbela za zabavo navijačev v Mugellu. Somkiat Chantra (IDEMITSU Honda Team Asia) prvič letos dirke, ki jo je začel, ni zaključil na podiju, saj je odstopil. Osem krogov pred koncem je Aron Canet (Flexbox HP40) odstopil, ko je držal drugo mesto.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tri kroge pred koncem sta za zabavo gledalcev in jezo vpletenih poskrbela moštvena kolega ELF Marc VDS Racinga Tony Arbolino in Sam Lowes. Prvi je namreč s steze zrinil Lowesa, ki je pristal v pesku in hitro skočil na noge. Njegova jeza je bila jasno vidna. 

Na koncu je zmagal lanski prvak v razredu moto3 Pedro Acosta, ki je pri 18 letih in štirih dneh starosti postal najmlajši zmagovalec dirke v zgodovini razreda moto2.

Zmagovalec dirke razreda motoE je postal Italijan Matteo Ferrari (Felo Gresini MotoE), drugo mesto je dosegel Švicar Dominique Aegerter (Dynavolt Intact GP MotoE), tretje pa Španec Marc Alcoba (Openbank Aspar Team).

MotoGP: VN Italije
MotoGP: VN Italije FOTO: 24ur.com

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

14.48

Toliko za danes ...

... ostanite z nami, saj bo na VOYO še prenos dirke razreda motoE ob 15.30.

14.43

Quartararo se je še utrdil v vodstvu

Povišal je prednost pred Aleixom Espargarojem še za štiri točke. Francoz ima zdaj 122 točk, A. Espargaro pa 114.

14.42

Zarco do četrtega mesta v zaključku dirke, peti je Marco Bezzechi, šesti njegov moštveni kolega Luca Marini.

14.42

Na stopničkah še ..

Fabio Quartararo in Aleix Espargaro.

14.41

ZMAGA ZA BAGNAIO!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (111)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miha1999
29. 05. 2022 21.48
-2
Nanuk preleti moje poste, nisem žalil nikogar, navijam za MM, VR pa iz moje strani ni bil deležen žaljenja.
Staritrg
29. 05. 2022 21.44
+6
Kaj vse sem lani bral tukaj... nekaj v stilu.... MM je že prišel v cilj? Koliko jih mora odstopiti, da peide do 10ega mesta? Sprašjem za prjatla:)
lorraine
29. 05. 2022 21.18
+4
Čestitke prvim trem! Bravo Pecco! Bi pa danes privoščila stopničke vsaj enemu iz ekipe VR46 Racing. Oba sta pokazala lep napredek in se celotno dirko vozila v območju stopničk. Pa drugič!
holliday...
29. 05. 2022 20.02
+5
Marquez ima prerotacijo v roki, tejle njegovi feni na tem portalu, imajo pa prerotacijo v glavi.
herr catz
29. 05. 2022 19.06
-2
AS1983
29. 05. 2022 18.43
-4
Domac teren mugello pisan na kozo ducati
Miha1999
29. 05. 2022 17.59
-10
Nanuk pa se ti pelji med elito na 10 mestu, če se znaš. Če je res Honda top motor, zakaj potem ni vidnih rezultatov, stopničk, zmag...itd.
gogi_
29. 05. 2022 18.17
+11
Nanuk
29. 05. 2022 18.56
+9
e moj Mihec zakaj jaz ? Rossija ste zaničevali, ko se je pri svojih 40-ih letih moral zadovoljiti z 10-im mestom, ker so bili pred njim mladeniči z boljšimi motorji, kot naprimer Marquez
herr catz
29. 05. 2022 19.05
-10
Nanuk
29. 05. 2022 19.06
+14
Mihec ti ne razumeš ? Marquez ne potrebuje top motorja, ker on je edini dirkač na planetu, ki naredi razliko ! tako ste me naučili, ker že par let vaše komentarje berem ! zdaj se pa prosim zjasnite, ker sem že čisto zmeden zraven vas ! kdo je zdaj zaslužen za uspehe ? Marquez ali Honda ? če je za slab rezultat kriva Honda, potem je za dobrega bila zaslužna tudi Honda
cbrman
29. 05. 2022 17.55
-4
Odlično Bagni , Quarti zbira točke za prvaka , Aleix mu sledi in je s tretjim mestom, potrdil boj za prvaka..
Nanuk
29. 05. 2022 17.22
+22
prvo je bilo rečeno, da je pubec popolnoma zdrav in močan, kot še nikoli, potem je bila kriva Honda, zdaj spet ni več močan in zdrav in tako dalje ! samo slepi zaljubljenci ne vidijo, da pač brez najboljšega motorja ne gre ! dobro se spomnim, kako ste govorili dirkač naredi razliko ! vidim ja ! z najboljšim motorjem jo je naredil ja ! sedaj pa nula !!!
BenBostrom
29. 05. 2022 17.29
-12
...beri nedeljski dnevnik še naprej,..,dober vir zate
gogi_
29. 05. 2022 18.19
+6
ben preberi clanke za nazaj,pizmovka je nazaj mocnejsa kot prej in popolnoma zdrava. In kdo tu laze,vedno laze tabor pizmovke,za maskoto imate pa najbolj pokvarjeno in nagnusno faco oceta pizmovke,popolna podoba pohlepa.
Nanuk
29. 05. 2022 19.00
+7
ni res Benči, nisem bral nedeljskega, ampak sem 24 ur bral in vse razne vaše komentarje !
BenBostrom
29. 05. 2022 19.47
-4
nanuk...če si tu bral potem je boljše da bereš nedeljskega ker kot sam vidiš so tu sami strokovnjaki ki z levo roko odpeljejo dirko in pusčajo konkurenco za 1,473 s na krog pa sploh ne pritiskajo do konca....verjamem da veš o čem govorim
cbrman
29. 05. 2022 20.33
-2
Ja glej, letos so Ducatiji ta boljši, zmagala bo pa Yamaha. No tukaj še nisem slišal, da bi kdo očital Bagniju, Millerju, Martinu.....in companiji na Ducatiju, da ne delajo razlike. Markeca se stalno kritizira, kljub 8 pokalom v njegovi dnevni sobi.Pokomentiraj še malo svojega dirkača, razen če navijaš za Quartiju ,ki trenutno edini dela razliko z počasnejšo Yamaho...Vse ostale Yamahe so uvrščene nad 10 mestom ..Za časa Markovih zmag s Hondo je bilo enako.On je zmagoval ostalih Hond ni bilo nikjer, pa so na njih vozili prvaki kot Lorenzo....
Nanuk
29. 05. 2022 21.24
+3
Pedrosa je po tvoje bil nekje zadaj ja, Lorenzo je pa prišel k Hondi polomljen ob zaključku kariere ! glej če si zaljubljen pač vidiš, kar hočeš videt ! meni je itak vseeno, ampak smešno mi je vse skupaj ! Rossija ste imeli za geja in ne vem kaj vse ! Marquez je bil odličen dirkač, ampak meni se je zasral zaradi vas hejterjev Rossija, ki ste primerjali dirkača različnih generacij ! ampak kljub temu še je Rossi leta 2015 premagoval Marqueza mož na moža, čeprav je bil veliko starejši !
Jezdimir
29. 05. 2022 21.53
+4
cbrman je najstnik zaljubljen, da bi bil odrasel človek tako zasenčen je nemogoče.
VR-TRIBE
29. 05. 2022 16.14
+26
Gaber bi si ga mogu MM vzet domov po operaciji,bo pazil na njega
toti mišek
29. 05. 2022 16.06
-12
A Rossi je bil med gledalci?
Korintos11
29. 05. 2022 17.17
+14
Trta mrta
29. 05. 2022 15.46
+15
Kakšna komentatorja🤮🤮🤮 Kod da bi mi komentirali kdo je odstopil...pa vsaj popravi se potem na koncu in posreduj točne podatke(lorenzo savadori) Saj razumem, da težko komentirat cel vikend ampak zato so plačani in morda da podajajo točne podatke...ne pa kdo je to in podobno
Kreuzfahrer
29. 05. 2022 17.07
-12
Trta mrta
29. 05. 2022 17.21
+10
Sem napisala, da težko komentirat ampak, če si uradni komentator pa pričakuješ vsaj dokaj točne podatke ne pa da omeni vse 3 dirkace Aprilie na koncu pa vsi 3 pridejo do cilja
enkve
29. 05. 2022 18.26
+5
V dežju na treningu voznik na ovinku da nogo dol in komentator: preizkuša koliko je steza spolzka 🤦‍♂️
konstruktor
29. 05. 2022 15.40
+15
Mam jest filing, da smo gledali poslovilno dirko nekoga, ki je pristal na realnih tleh. Še Gaber se sprijazni s tem, pa se bo spet dalo bolj normalno gledat dirke...
number46
29. 05. 2022 14.52
+21
Bravo peko zasluženo, škoda da yamaha nima končne, vrjetno bi pot imeli bitko v zadnjem krogu, aprila pa suvereno spet na stopničke.
motorist_mb
29. 05. 2022 14.48
+14
Bag 👏👏👏
mcurry
29. 05. 2022 14.44
+20
Podlez je zadovoljen z 10🤣
Herba
29. 05. 2022 14.47
+23
Še ne dolgo nazaj je rekel, da on ne bi tekmoval za 10. mesto... Karma...
9474
29. 05. 2022 14.47
-10
Kralj motogp ni zadovoljen z 10 mestom, zato pa gre na vse ali nic(beri operacija in potem na vse)... Za razliko od nekaterih kralj motogp pravi, da zanj nima smisla, da se vozi okoli 10 mesta...
Herba
29. 05. 2022 14.53
+16
9474 prvič ni kralj in drugič, ne bo prvi, ki se po poškodbi ni nikoli več opomogel v dirkaškem smislu.
gogi_
29. 05. 2022 15.05
+18
Res zanimivo koliko lazi je bilo letos izrecenih od mm,da je povsem zdrav in mocnejsi kot prej in sedaj pravi da se bo vrnil se mocnejsi po novi operaciji. No naj se pozdravi in uziva zivljenje,dokazal je vse in res mu ni treba tvegati zdravja.
9474
29. 05. 2022 15.28
-13
Aligator11
29. 05. 2022 15.34
+16
osscar
29. 05. 2022 16.27
-12
Ja no glede na to da jih tekmuje 20 + mora bit en tud 10. In MM že dolgo ni več v poziciji da bi zarad tega joku, kralj nikdar bil in nikoli ne bo. Morda samooklican, kot kakšen doktor.
Herba
29. 05. 2022 16.35
+12
osscar, Rossi je imel častni doktorat, ki mu ga je podelila Italija
BenBostrom
29. 05. 2022 17.31
-11
2015 je dokazal kako se dirka z nastopači in da je mikrofon za okras...neprecenljivo
cbrman
29. 05. 2022 17.36
-11
Ni se dokazal vsega 9. in 10. je nam navijačem še dolžan , takrat bo odšel in užival življenje
BenBostrom
29. 05. 2022 19.48
-5
nam ne rabi dokazat z 9 in 10,...,kakor tudi vr ni rabil z 10 nič dokazat....jemčljem oba kot kinga v posameznem desetletju...
Jezdimir
29. 05. 2022 21.57
+5
mastrion
29. 05. 2022 14.17
+5
začnite še kaj poročat o MXGP, ne pa samo to. Tam imamo večkratnega svetovnega prvaka, če ste slučajno to prespali...
motorist_mb
29. 05. 2022 13.42
+4
Ajde duce trojna zmaga 😁
mcurry
29. 05. 2022 13.14
+9
mcurry
29. 05. 2022 13.05
+9
Murkez je tud padu k hruska … viljamovka