MotoGP

Quartararo do nove zanesljive zmage, na zmagovalnem odru še Zarco in Miller

Sachsenring, 19. 06. 2022 08.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
A.V., T.Š.
Komentarji
42

Fabio Quartararo je veliki zmagovalec dirke za VN Nemčije. Odlični francoski dirkač je od samega začetka narekoval in ohranjal izjemen ritem, ki mu konkurenti niso uspeli slediti. Aktualnemu svetovnemu prvaku se je najbolj približal izkušeni rojak Johann Zarco (+4.939), s tretjim mestom pa se je na zmagovalni oder prebil še bodoči član KTM-a Jack Miller (+8.372). V srednjem razredu moto2 je zmago slavil Augusto Fernandez, v najšibkejšem razredu moto3 pa Izan Guevara.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Quartararo do tretje zaporedne zmage v letošnji sezoni
    02:22
    Iz 24UR: Quartararo do tretje zaporedne zmage v letošnji sezoni
  • Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Nemčije
    05:12
    Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Nemčije
  • Vrhunci dirke razreda moto2 za VN Nemčije
    04:00
    Vrhunci dirke razreda moto2 za VN Nemčije
  • Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Nemčija
    02:30
    Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Nemčija

Kakšen začetek dirke v kraljevem razredu MotoGP. Eden od glavnih favoritov za zmago, Italijan Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), je že v prvem ovinku četrtega kroga podlegel 'zakonom fizike' in na presenečenje marsikoga odstopil iz boja za najvišja mesta.

To je omogočilo branilcu naslova iz moštva Monster Energy Yamaha MotoGP Fabiu Quartararoju, da se oddalji od konkurence in ob pravi simultanki pride do tretje zmage v sezoni. "Počutim se zelo utrujeno, saj sem imel ves teden zdravstvene težave. Danes sem tvegal z mehkejšo pnevmatiko, a se je ne koncu vse izšlo po naših željah. Ni bilo lahko tekmovati v teh zahtevnih pogojih, toliko bolj zaradi omenjenega tveganja s pnevmatikami, toda za zdaj nam gre vse kot po maslu. želim si, da tako tudi ostane v prihodnje," je bil vesel nove zmage nekoliko upehani Fabio Quartararo. Čeprav je Jack Miller (Ducati Lenovo Team), ki se v prihodnji sezoni seli h KTM-u, že takoj na začetku moral v kazenski krog, ga to ni odvrnilo od popolnega napada na koncu, s čimer je dobil neposreden boj za tretje mesto proti Aleixu Espargaroju (Aprilia Racing). 

"Bil sem zelo samozavesten skozi celotno dirko, kar se je na koncu poplačalo z uvrstitvijo na zmagovalni oder. Zelo težko je bilo tekmovati proti Quartararoju in Zarcoju, ki sta bila razred zase. Še enkrat se je izkazalo, da je na tako pregreti stezi zelo pomemben občutek za vodenje motocikla, ki še posebej 'trpi' v ovinkih. To moštvo ima velik potencial in se že veselim dirke v Assnu," je po dirki dejal tretjeuvrščeni avstralski dirkač. Če se je Miller razveselil tretjega mesta, Zarcoju na drugi strani vnovič ni uspelo zmagati na dirki kraljevega motociklističnega razreda. "Že nekajkrat sem bil blizu zmage, a tokrat je bil Quartararo preprosto prehiter. Ko so se pnevmatike že nekoliko obrabile, sem postal dodatno previden. Kajti na tej stezi si dirkač ne sme privoščiti niti najmanjše napake. Že naslednji konec tedna je na sporedu zadnja dirka pred poletnim premorom, s katero želim opraviti na najboljši možni način," se novega izziva v Assnu že veselil član moštva Prima Pramac Racing.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Če je bila prednost Izana Guevare pred konkurenti ob prečkanju ciljne črte v razredu moto3 zelo velika, je bilo slavje njegovega rojaka Augusta Fernandeza v srednjem razredu moto2 še bolj prepričljivo. Član moštva Red Bull KTM Ajo je najbližjega zasledovalca, sicer moštvenega kolega Pedra Acosto, prehitel za gromozanskih sedem sekund in sedem desetink.

"Za marsikoga je to presenetljiva zmaga, toda sam vem, koliko truda vlagamo vsakodnevno v tehnične izboljšave. Veseli smo tega uspeha v Nemčiji, kjer je vselej zahtevno dirkati. Zdaj bo toliko lažje odpotovati na Nizozemsko in tam loviti nov vrhunski izid, s čimer bi se točkovno še bolj približal vodilnemu dvojcu Aiju Oguri in Celestinu Viettiju (Mooney VR46 Racing Team)," je po zmagi na dirki za VN Nemčije novinarjem hitel razlagati Fernandez. Po nekoliko slabši uvrstitvi Japonca Ogure (IDEMITSU Honda Team Asia) in Španca Arona Caneta (Flexbox HP40), ki sta dirko končala na osmem oziroma devetem mestu, je prišlo do manjše spremembe na prvenstveni razpredelnici, na kateri je tokratni zmagovalec Fernandez skočil pred rojaka Caneta na tretje mesto. Obenem pa je prednost Ogure in velikega osmoljenca dirke Viettija, ki je odstopil pet krogov pred koncem dirke, še dodatno skopnela.

Vse skupaj je do obisti izkoristil super nadarjeni Pedro Acosta (Red Bull KTM Ajo), ki je v ustaljenem ritmu prišel do odličnega drugega mesta. "Ni kaj, izjemno sem zadovoljen s potekom dirke in končnim drugim mestom. Ni se bilo lahko bojevati s precej bolj izkušenimi dirkači, ki natanko vedo, kako se odzvati v teh zahtevnih pogojih. Čeprav sva s Samom (Lowesom, op. p.) do samega konca vodila ogorčen boj za drugo mesto, moram čestitati tudi njemu za korekten in odprt boj," je povedal Acosta.   

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izan Guevara je veliki zmagovalec desete dirke sezone v najšibkejšem razredu moto3. Španec je od samega začetka narekoval izjemen ritem, ki mu ni mogel slediti nihče od konkurentov. Niti njegov rojak in obenem moštveni kolega Sergio Garcia (oba GASGAS Aspar Team), ki sicer še vedno vodi v skupnem seštevku svetovnega prvenstva, a se njegova točkovna prednost pred Guevaro iz dirke v dirko zmanjšuje.

"To je bila od samega začetka popolna dirka. Čeprav sem se pred začetkom dirke nekoliko bal prehitre obrabe pnevmatik, se je na koncu vse izšlo po načrtih. ta zmaga je odlična popotnica pred naslednjo dirko v Assnu, kjer se bom skušal v skupnem seštevku prvenstva še bolj približati moštvenemu kolegu Garcii," Izan Guevara ni skrival zadovoljstva zadovoljstva po svoji tretji zmagi v sezoni.  

Med Španca se je tokrat na drugo mesto uvrstil italijanski dirkač Dennis Foggia (Leopard Racing), ki je za prepričljivim zmagovalcem zaostal za štiri sekunde in osem desetink. "Vedel sem, da je Guevara v zadnjem času v izjemni formi. Mislim, da sem bil na določenih odsekih steze hitrejši od njega, toda skupno gledano, mu danes ni bilo para. Za naše moštvo in zame osebno je to drugo mesto odličen dosežek, saj ostajamo v igri za najvišja mesta tudi v skupni razvrstitvi," je po dirki za VN Nemčije dejal drugouvrščeni Dennis Foggia. Garciin zaostanek za rojakom po prečkanju ciljne črte je znašal "le" desetinko sekunde več od Italijanovega (+4.964), zadovoljstva nad uvrstitvijo na zmagovalni oder pa prav tako ni skrival.

"Poskusil sem z določenimi napadi, a mi tokrat ni najbolje uspelo. Izan je bil razred zase, ostalim ni dopustil nikakršnega presenečenja, sam pa moram biti zadovoljen s tretjim mestom. Obraba pnevmatik je bila zelo velika, zato ob koncu dirke nisem želel preveč tvegati, kajti morebitne napake kasneje ne bi mogel več popraviti," pa je povedal vodilni dirkač prvenstva v razredu moto3. Veliko bolj zanimiv je bil boj za drugo mesto, v katerem sta se izmenjevala že omenjena Foggia in Garcia. Italijanu je uspel odločilni pobeg dva kroga pred koncem, ko je prehitel Španca po notranji strani. Dirko so zaznamovali tudi odstopi, že v 4. krogu so iz boja za končno uvrstitev izpadli John McPhee, Carlos Tatay in Riccardo Rossi. Ryusei Yamanaka pa je šest krogov pred koncem odstopil zardi tehnične okvare motocikla.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V kraljevem motociklističnem razredu MotoGP so na jutranjem ogrevanju največ pokazali Jorge Martin (Prima Pramac Racing), Miguel Oliveira (Red Bull KTM Factory Racing) in Aleix Espargaro (Aprilia Racing). Razlike med najboljšo trojico so bile majhne, velja omeniti tudi 10. oziroma 11. mesto morda dveh glavnih favoritov za današnjo zmago, aktualnega svetovnega prvaka Fabia Quartararoja (Monster Energy Yamaha MotoGP) in Francesca Bagnaie (Ducati Lenovo Team).

Italijan je bil prepričljiv že na petkovih uvodnih prostih treningih, odlično formo v zadnjem obdobju pa je potrdil še na sobotnih kvalifikacijah, na katerih si je zagotovil najugodnejši startni položaj. Francoski dirkaški zvezdnik, ki vodi v skupnem seštevku svetovnega prvenstva, je z drugim mestom v kvalifikacijah zgolj potrdil odlično formo in bo z ramo ob rami z velikim tekmecem Bagnaio lovil pomembno zmago.

Albert Arenas (GASGAS Aspar Team) je na ogrevanju za pičli dve stotinki sekunde ugnal rojaka Arona Caneta (Flexbox HP40) v razredu moto2 in s tem potrdil, da mu steza na Sachsenringu zelo ustreza. Čeprav trenutno zaseda šele 15. mesto v skupnem seštevku svetovnega prvenstva, je očitno odločen, da pokvari načrte pretendentom za najvišja mesta v boju za naslov svetovnega prvaka. Tu predvsem mislimo na Celestina Viettija iz moštva (Mooney VR46 Racing Team) in Aija Oguro (IDEMITSU Honda Team Asia), ki sta zasedla 21. oziroma 12. mesto. Z zaostankom dobre desetinke sekunde se je na tretje mesto uvrstil Jake Dixon (GASGAS Aspar Team).

V najšibkejšem razredu moto3 se je najhitreje ogreval odlični Izan Guevara (GASGAS Aspar Team), ki vodi trdo bitko za naslov svetovnega prvaka z rojakom in hkrati moštvenim kolegom Sergijem Garcio. Slednji je ogrevanje končal na 11. mestu, Tatsuki Suzuki iz moštva Leopard Racing je bil z zaostankom dobrih štirih stotink sekunde drugi, na tretje mesto pa se je prebil turški predstavnik Deniz Öncü (Red Bull KTM Tech3).   

Spored VN Nemčije
Spored VN Nemčije FOTO: 24ur.com
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cbrman
19. 06. 2022 18.17
-7
Fabio, odlično odpeljana dirka, dokaz, da lanski naslov ni bil slučajen ...Dobra dirka za Zarkoja in Millerja, ki dokazujeta superiornost Ducatija.... Aleix je z majhno napako končal četrti in s tem ostaja v boju za prvaka....
Zantaja
19. 06. 2022 18.05
-7
Čestitke Fabiu in vsem ostalim. Sam nevem tega pecota pa čist preveč fvorizirajo. Ducati res super motor samo dokler ne dobijo medse MM mislim da naslov prvaka lahko dobijo s smolo yamahe ali marca.
Jezdimir
19. 06. 2022 21.32
+8
Komaj čakam da se HRC otrese Marca, upam pa da ne nasedejo pri Ducatiju na nesposobneža.
Prototip
19. 06. 2022 15.23
+9
Grem takoj mojo yamaho spucat za nagrado....pol pa en krog.
NisteResni
19. 06. 2022 15.10
-12
Yamaha vse vlaga v enega dirkaca, superioren motor, ki ima elektroniko, ki dirkača vozi sama, z Yamaho lahko zmaguje vsak, vendar tega pri Yamahi ne dopustijo, ker je njihov ljubljenec Fabio.... Če je res tako dober, naj to dokaže z menjavo motocikla... Zelo podobna zgodba s Fabiem, kot pred leti z Marcom, ko je pravtako mu vse bilo dano, vsi ostali pa so dobivali dele iz Dinosa.... Ane Jezni Mirko, se strinjaš, da je tako..... Upam da me ne bo kdo resno jemal, sam mal Jeznega oponašam.... Honda pa žalost, sedaj ko ni Marca, se kaže kako odlična kanta je Honda zadnjih par let, še za gradbeni material ni prevažat... Fabio dokazuje, da je generacijski talent, podobno deluje kot Marc, nobena Yamaha ne kaže uspehov, on pa dominator letošnje sezone
P1800
19. 06. 2022 15.46
+14
Madona si ti bister, no vsaj tako misliš, dej pejt raje bluzit nazaj za šank
NisteResni
19. 06. 2022 16.41
-11
Ne pijem kot večina poznavalcev tu gor, šank je domena kavč mojstrov
holliday...
19. 06. 2022 17.25
+10
Če ti ne piješ, potem si pa res lahko zaskrbljen, kaj je s tabo narobe.
Jezdimir
19. 06. 2022 21.34
+9
Domov si pelji največjega nesposobneža Marca.
popstarr
19. 06. 2022 14.56
+12
Fabio in njegova Yamaha dobesedno hebeta Ducatijevo vojsko. 6 sekund prednosti na koncu že drugo dirko zapored ter odličen štart je super delo. Pa tudi na račun motorne moči niso več toliko v pomanjkanju.
AS1983
19. 06. 2022 14.49
+3
Fabio plava yamaha gladko brez konkurence, zadovoljen z 2.mestom se zarco in z bronom jack miller
P1800
19. 06. 2022 14.47
+4
Rdeči morajo naredit orng čistko, v bistvu nagnat še sami sebe, tole ni za nikamor, srebrne starčke v garaži v penzijo
Ici
19. 06. 2022 14.47
+4
Rezultat tovarniškega Ducatija je bil jasen že včeraj. Vsaj eden od njiju v pesku. Drugi brez zmage. In je res je bilo tako....
P1800
19. 06. 2022 14.12
+0
Ejejej Francesco zdej je že več kot očitno, da tvoje testo ne bo vzhajalo do velikosti vredne prvaka, ciao, Capoduceti še vedno vam ni uspelo nikogar po Stonerju
NisteResni
19. 06. 2022 15.18
-2
Velika krivda je tu v ekipi, predvsem pri vodilnih možeh Ducatija.... Lep pokazatelj tega, je prihod Lorenza, plačali so ga 20 milijonov, predvsem zaradi izkušenj in razvijanja motorja, pa so rabili več kot eno leto, da so mu ugodili s pozicijo sedeža, kar je upravičil na prvi dirki... Moje mnenje je, da bi tako Lorenzo, kot Dovi lahko bila prvaka z rdečim strojem, če bi vodstvo Ducatija imelo kaj posluha do svojih dirkačev....
burekkafana78
19. 06. 2022 14.08
-1
Pred to dirko sem rekel "Fabio, Aleix, kak pramac pa mogoče KTM" , dobil seveda same minuse, ker ste takšni težki poznavalci 😂 z razlogom nisem ducatija štel zraven, ker se mi je zdelo, da bo Francesco odletu že spet potleh.
nightifly
19. 06. 2022 11.57
+2
Marko skace Markez je dobil ukaz o popolnem mirovanju , glede na to ,da ima popolnoma imobilizirano roko skupaj z ramenom . Dovoljena mu je samo kratka hoja . Nekdo od njegovih mu lahko svetuje intelektualne aktivnosti ,na primer po vzoru Federerja ,ki je zdaj na pocitku ,ne sedi pa krizem rok in na siroko odpira denarnico s svojimi milioni . Namrec odlocil se je finansirati in odpreti 100 tematskih parkov za otroke po Svici . Najbrz tudi druzina Markec nima tezav z likvidnostjo . (normalno ,to je njihov denar in imajo pravico poceti karkoli . bilo pa bi lepo . .... ali pa mogoce investirati milione v mlade sportnike ,ne nujno -dirkace . Dajmo Marko skace ..... zdravj je prvo ,lahko naredis veliko druigih cudovittih projektov .
NisteResni
19. 06. 2022 15.23
-1
Če je pa muhca zadeprirani starček, z željo po uspešnem življenju, šel je celo tako daleč, da nam je pred leti predaval, kako v Švici uživa življenje, ima ogromno srečno družino, polno vnukov, ki so vedno okoli njega in pa da je direktor uspešne firme.... Skratka ima vse radosti, ki jih lahko ponudi življenje, ampak on zabija čas s tem da žali enega najboljših dirkačev vseh časov... Res zanimivo kaj vse se človek brez perspektive spomni
NisteResni
19. 06. 2022 15.25
-2
Aja izjavil je celo, da mu je Rossi vzornik, mislm tak uspešnež da take prbija, se morš res zamislt kdo je tu nor
9474
19. 06. 2022 15.27
-3
Muha, najprej se pozanimaj kaj mm pocne z denarjem, potem se pa oglasaj... Ce ti ne ves nic o njegovih "dobrodelnih" projektih, ne pomeni, da jih nima...
popstarr
19. 06. 2022 16.07
+1
Marc je car, pa če ti je všeč ali pa ne, poglej ostale Honde kje so, prav tako stanje je in je bilo pri Yamahi, če bi slučajno Fabio odpadel. Jaz tudi nisem velik navijač Marca ampak njegove uspehe je pa treba priznati.
cbrman
20. 06. 2022 11.36
-1
Nighti ne vem, ali te je 93 naredil bolanega, ker pišeš pod temo (Quartararo do nove zanesljive zmage, na zmagovalnem odru še Zarco in Miller). 93 , ni nikjer omenjen , ti pa trolaš kozlarije....Sicer te ne poznam osebno , ampak ti želim ,da se od bolezni do 93, popolnoma pozdraviš.....
mcurry
19. 06. 2022 10.22
+2
Navijaci od podleza bodo dans za bradla🤣🤣🤣
mojcd
19. 06. 2022 10.39
+2
9474
19. 06. 2022 15.28
-4
Mcurry, se vedno sanjas o njem, a? Sem ze pred casom reku, da ti se kar nekaj let ne bo dal miru...
cbrman
19. 06. 2022 18.12
-4
Normalno enkrat, Honda vedno Honda, bomo pa navijali tudi za najbližje sosede Honde, Yamaho in Quartija, ki vse bolj načenja živčne končiče Ducatijevih glavnih mož in navijačev....
AS1983
19. 06. 2022 09.11
+2
Zna dobit danes peco bagnaia ducati, nima kaj izgubit
mojcd
19. 06. 2022 10.40
-2