MotoGP

Oliveira junak na Tajskem, Bagnaia za ovratnikom Quartararoja

Buriram, 02. 10. 2022 11.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Jakob Batič, Žiga Košec
Komentarji
118

Portugalec Miguel Oliveira je dobil dirko motoGP za VN Tajske. Drugi je bil Jack Miller, tretji pa Francesco Bagnaia. Italijan se je v skupnem seštevku vodilnemu Fabiu Quartararoju, ki ga tokrat sploh ni bilo med dobitniki točk, približal na vsega dve točki zaostanka. V razredu moto3 je najboljši startni položaj ubranil Dennis Foggia. Dirka v drugem razredu pa je bila zaradi močnega deževja predčasno zaključena po osmih krogih, dobil jo je Tony Arbolino.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Dirka VN Tajske izenačila boj za svetovnega prvaka
    02:11
    Iz 24UR: Dirka VN Tajske izenačila boj za svetovnega prvaka
  • Vrhunci mokre dirke motoGP za VN Tajske
    03:14
    Vrhunci mokre dirke motoGP za VN Tajske
  • Vrhunci dirke moto2 za VN Tajske
    01:47
    Vrhunci dirke moto2 za VN Tajske
  • Vrhunci dirke moto3 za VN Tajske
    02:13
    Vrhunci dirke moto3 za VN Tajske
  • Iz 24UR: Bagnaia v boj za nove točke iz 3. mesta, Quartararo iz 4.
    02:16
    Iz 24UR: Bagnaia v boj za nove točke iz 3. mesta, Quartararo iz 4.
  • Vrhunci kvalifikacij razreda motoGP
    09:22
    Vrhunci kvalifikacij razreda motoGP

Zaradi naliva smo na start dirke motoGP morali čakati uro več, kot je bilo predvideno. Po številnih ogledih so nato organizatorji le presodili, da so razmere na razmočenem dirkališču vendarle dovolj varne za začetek. Z najboljšega položaja je prvič v karieri začel Marco Bezzecchi, ki si je že v uvodnem krogu privoščil napako, zapeljal je izven steze, zaradi česar je bil kasneje kaznovan in je moral predse spustiti Jacka Millerja. Avstralec je po prevzemu vodstva hitro postavil dotlej najboljši čas kroga, s čimer je začel povečevati svojo prednost.

Bezzecchi je, potem ko je moral prepusti prvo mesto Millerju, popustil in kmalu sta ga prehitela še Miguel Oliveira in Francesco Bagnaia. Predvsem Portugalec je imel zares dober ritem, saj je hitro zmanjšal prednost vodilnega dirkača Ducatija na manj kot sekundo. Miller je nato dolgo držal minimalno prednost, 11 krogov pred koncem pa je Oliveiri z brezkompromisnim manevrom le uspelo priti na prvo mesto.

Portugalec je v zaključku brez večjih težav ohranil prvo mesto, Jack Miller pa je bil zanesljivo drugi. Bolj napeto je bilo v boju za tretje mesto, ki je na koncu pripadlo Francescu Bagnaii. Italijana lahko brez dvoma označimo za drugega zmagovalca tega dirkaškega vikenda, saj se je vodilnemu v skupnem seštevku Fabiu Quartararoju približal na vsega dve točki. Francoz na Tajskem ni imel pravega ritma, na nedeljski dirki ga niti v enem trenutku ni bilo med dobitniki točk, na koncu je bil 17. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Stopničke kot zmaga za Bagnaio

Četrti je zaključil Johann Zarco, ki je imel ob koncu najboljši ritem izmed vseh, a Bagnaie vendarle ni uspel prehiteti. Morda je k temu pripomogel tudi "gentlemanski" dogovor v moštvu Ducatija, a o tem lahko samo ugibamo. "Zelo sem vesel tretjega mesta, te stopničke so zame kot zmaga. Mislim, da so to zame sploh prve stopničke v mokrih razmerah. Moram se zahvaliti Jacku (MIllerju), ki mi je pred dirko namenil motivacijski govor, ki mi je zelo pomagal," je bil zadovoljen Bagnaia.

"Trdo sem garal in nisem obupal nad zmago, a Miguel je bil danes brezhiben. Čestitke tudi Bagnaii, ki se je po slabi dirki na VN Japonske izkazal z odlično predstavo. Vesel sem tudi, ker sem nekoliko zmanjšal zaostanek za vodilnim, in upam, da mi ga še dodatno uspe zmanjšati na domači dirki na Phillip Islandu, še pred tem pa me čaka poroka," je prešerne volje načrte za bližnjo prihodnost razkril drugouvrščeni Miller.

"Dirka je bila zelo dolga, a ne morem se pritoževati. Vsakič, ko dirkamo na mokri stezi, vem, da imam dobre možnosti za zmago. Zelo sem vesel, da sem zmagal ob koncu sezone, in čeprav bi si mogoče želel zmage še v suhih razmerah, vzamem zmago v vseh pogojih," navdušenja ni skrival veliki zmagovalec Oliveira, za katerega je to druga zmaga letos in četrta karierna v elitnem razredu. 

Skrajšano dežno dramo v drugem razredu dobil Arbolino

Pred začetkom dirke v drugem razredu je dirkače zmotil dež, tako da je bil start zamaknjen za nekaj minut, organizatorji pa so dirko skrajšali na vsega 16 krogov. Na zelo razmočeni stezi so si padci sledili eden za drugim, kmalu po začetku je v pesku končal ljubljenec domačih navijačev in eden glavnih kandidatov za zmago Somkiat Chantra.

Po osmih krogih je Tony Arbolino na prvem mestu prehitel Filipa Salača, kmalu zatem pa z gesto pokazal, da so razmere na stezi "nevozne". Njegovemu mnenju so se pridružili tudi dirkači za njim, tako da so organizatorji po dobri polovici skrajšano preizkušnjo zaustavili. Ker takrat še nista bili odpeljani dve tretjini dirke, kot velevajo pravila, je bilo pričakovati, da bomo videli ponovljen start. 

Dirkači razreda moto2 na mokri VN Tajske
Dirkači razreda moto2 na mokri VN Tajske FOTO: AP

A vreme je imelo drugačne načrte. Organizatorji so določili dva termina, ko naj bi se dirkači vrnili na stezo, a je bil dež tokrat enostavno premočan. Na koncu je bila dirka dokončno prekinjena in obveljali so rezultati pred prekinitvijo. Točke pa so se, ker nista bili odpeljani vsaj dve tretjini dirke, delile polovično. Uradni zmagovalec je tako postal Italijan Arbolino, drugi je bil Čeh Salač, tretji pa Španec Aron Canet. Od četrtega do desetega mesta so se zvrstili Jake Dixon, Alonso Lopez, Ai Ogura, Augusto Fernandez, Joe Roberts, Keminth Kubo in Celestino Vietti

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Foggia po zmagi ostaja v boju za naslov prvaka moto3

Italijan Dennis Foggia, ki je bil najboljši že na sobotnih kvalifikacijah, je bil glavni junak prve nedeljske dirke na stezi v Buriramu, kjer se mu je v razredu moto3 najbolj približal Japonec Ayumu Sasaki. Italijanski uspeh je s tretjim mestom dopolnil Riccardo Rossi, ki si je tako pripeljal svoje prve stopničke v tej sezoni.

"Iskreno, mrtev sem, ničesar ne morem več, a tako srečen sem. Vsi ostali v naši ekipi so že bili na stopničkah, le jaz nisem, tako da sem res vesel. Končno uspeh, ki smo si ga zaslužili," se je po dirki smejalo Rossiju. "Proti koncu sem se počutil vedno bolje. Na koncu sem imel težave s pnevmatikami, ampak sem zdržal. To so zame tretje zaporedne stopničke. V zadnjih tednih smo veliko napredovali," je povedal drugouvrščeni Sasaki. 

"Vse je bilo odlično, le v zadnjem zavoju sem si privoščil napako na zaviranju. Neverjetna zmaga, presrečen sem. Komaj čakam, da pridemo domov, da zmago proslavim skupaj s družino," pa je pristavil zmagovalec, ki se je s 25 točkami približal vodilnemu v skupnem seštevku Izanu Guevari na še ulovljivih 49 točk. Španec bi lahko naslov svetovnega prvaka teoretično potrdil že na naslednji dirki za VN Avstralije, za kar bo moral biti vsaj mesto višje od svojega najbližjega zasledovalca.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Urnik za VN Tajske

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

12.03

Hvala za vašo pozornost in bodite znova z nami čez dva tedna, ko bo na vrsti VN Avstralije!

11.57

Stanje na lestvici po 17 dirkah izgleda tako:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
11.54

Oliveria navdušen nad še drugo zmago letos v mokrih razmerah:

"Dirka je bila zelo dolga, a ne moram se pritoževat. Vsakič, ko dirkamo na mokri stezi vem, da imam dobre možnosti za zmago. Zelo sem vesel, da sem zmagal ob koncu sezone in čeprav bi si mogoče želel zmage še v suhih razmerah, vzamem zmago v vseh pogojih."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
11.51

Millerja najprej čaka poroka nato pa domača dirka

"Trdo sem garal in nisem obupal nad zmago, a Miguel je bil danes brezhiben. Čestitke tudi Bagnaii, ki se je po slabi dirki na VN Japonske izkazal z odlično predstavo. Vesel sem tudi, ker sem nekoliko zmanjšal zaostanek za vodilnim in upam, da mi ga še dodatno uspe zmanjšati na domači dirki na Phillip Islandu, še pred tem pa me čaka poroka," je po dirki povedal 27-letni Avstralec.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
11.44

Bagnaia sedaj za Quartararojem zaostaja le še dve točki, po tretjem mestu je dejal:

"Zelo sem vesel tretjega mesta, te stopničke so zame kot zmaga. Mislim, da so to zame sploh prve stopničke v mokrih razmerah. Moram se zahvaliti Jacku (MIllerju), ki mi je pred dirko namenil motivacijski govor, ki mi je zelo pomagal."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (118)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uros Mlinar
09. 10. 2022 19.41
+1
Ker je biv BUUMM93 ahaha
Ni nam vseeno
03. 10. 2022 09.52
+0
Academia VR je znova demonstrirala, da od nje mladi talenti še največ odnesejo z žara
Julij Cezar
03. 10. 2022 08.44
+6
škoda da je Dukati Millerju pokazal vrata sredi sezone, oz so se odločili da mu ne podaljašajo pogodbe zadnje dirke kaže dobre predstave, morda pa se nekoč vrne.
jan.67
02. 10. 2022 21.58
+3
Gaber in Skuba poslušajta še enkrat dirko in preštejta kolikokrat sta Markca omenila saj ni samo GP
FIRBCA
03. 10. 2022 12.13
-2
jan. zakaj gledas na nasem kanalu pojdi na tuje je bolj zanimivo boljsi komentarji kar vec izves.
mptour
02. 10. 2022 21.55
+1
Ko MM ni spredi, kar naenkrat noben od njegovih ljubic ni gledsl dirke. Bejž, bejž....
Ni nam vseeno
02. 10. 2022 21.52
-2
Črto smo potegnili lani....pravzaprav jo je gospod Razali...
Jezdimir
02. 10. 2022 21.56
+2
...Rossi jo je 2015, ko je dal Markeca ležat...hehehe
Ni nam vseeno
03. 10. 2022 09.48
+2
Vemo... Zakaj pa misliš da so ga kaznovali?
David Rak
03. 10. 2022 21.04
-1
Takrat bi se še mogu ustavit,pa mu jih še nadevat okol kepe in odit v pokoj.Pa bi bil še večja legenda!
Jezdimir
02. 10. 2022 21.40
+8
Če na koncu koncev potegnemo črto pod današnji dan je edina prava ocena čista desetka, prvi štirje so uprizorili odlično dirko, Markec ni nikogar spravil iz dirke, tako da si zasluži vsaj dvojko, ne glede na to da ni upal izkoristit ves potencial najboljše Honde, vsi strastni motoristi pa smo imeli po dirki še dovolj časa da izkoristimo lep dan na dveh kolesih, kaj češ še lepšega...hehehe
Zobnik
02. 10. 2022 21.28
-7
Čudno, da rumeni piceki niso okrivili Marca za slabo vreme, pa za slabo uvrstitev Q-ja, pa za odstop Marinija, pa za ..... Čudno
mptour
02. 10. 2022 21.56
+0
Ni nam vseeno
02. 10. 2022 21.56
+2
Še je čas...tako kot si ga je vzel Uccio po VN Avstralije 2015
Ni nam vseeno
02. 10. 2022 20.49
-12
Miguel počasi in vztrajno napreduje , vesel sem da se deveterica M-jev dobro drži ,razen mogoče zdrsa Marinija . Zasluge gredo predvsem dirkačem in znova se je potrdilo , da Accademija VR pri boljših nima nič skupnega z njimi … ne športne rasti, ne treningov…razen Enee Bastianinija, ki so mu morali plačevati, da se je udeleževal piknikov na ranču…a to je druga zgodba in Enea itak ne spada med devet veličasnih M,,,, Ponosen sem ,da sem pravilno ocenil po kratkem premisleku in s kapljico Chianti Riserve in kakšnem grižljaju pecorine že pred uradnimi treningom in vsaj peterico M-jev napovedal med deseterico///////// čeprav ko gre za tako zahtevne pogoje na stezi, da se dirkači lahko zanesejo bolj kakor ne le na svoj talent , precej lažje napovedati okvirne rezultate…
mr_cat
02. 10. 2022 21.50
-3
SlepiSlovenc
02. 10. 2022 20.49
+12
Kiri je bil Mark?
mptour
02. 10. 2022 21.57
+1
FIRBCA
03. 10. 2022 12.15
+1
fox... najboljsi beri tuje medije, da ne bos iz svoje glave in od teh otrok tu isto trosiv.
lorraine
02. 10. 2022 20.16
+9
Čestitke Pecco! Še dobro, da ni šmrkolin poizkušal s kakšnimi nevarnimi prehitevanji, z glavo skozi zid z zanj značilnimi kontakti na silo.
Ni nam vseeno
02. 10. 2022 20.20
-9
Kako pa bi se lahko prebil šmrkolin do Pecca ? ....Če bi lahko prišel na 16. mesto ne bi ostal na 17.
lorraine
02. 10. 2022 21.10
+13
Dobro veš o kom je govora. O fantiču, ki niti v dežju, v pogojih kjer ga opevate kot da je oh in sploh, ni mogel priti do stopničk. Pa se sploh ne bori za naslov, pa je med drugim zaostal za dirkačem kot je Pecco, ki pa se bori za naslov in je moral pazit, da pride v cilj. Je takrat 2015 mislil, da bo nekoč lažje dosegel in presegel številko 9 kot pa 10 in se šel umazane igrice. Sedaj pa že lep čas stagnira na številki 8. Nič ne bo! Vsaka šiba ima dva konca... in še vedno ga tepe.
Jezdimir
02. 10. 2022 21.19
+11
Lažnivc točno ve kdo je podli Markec sam se butca dela, še večjega kot je v resnici...hehehe
Ni nam vseeno
02. 10. 2022 21.49
-3
Potem pa reci najboljši dirkač vseh časov...za tiste, ki je to Agostini, tako vedo, da ni nastopil
Kaktus-x
02. 10. 2022 19.51
+6
A podlež je že v cilju, nisem gledal!
Ni nam vseeno
02. 10. 2022 20.02
-9
mr_cat
02. 10. 2022 20.21
-10
Ni nam vseeno
02. 10. 2022 20.24
-12
Jezdimir
02. 10. 2022 21.20
+11
Ni nam vseeno
02. 10. 2022 21.50
+0
mr_cat
02. 10. 2022 21.52
-1
Startalo jih je 14...ampak teh 14 dirka...ta na 15em kruza okol
Ni nam vseeno
02. 10. 2022 21.59
-1
Ja in,,,,Valentina to ni motilo niti pri motoGP
mcurry
02. 10. 2022 19.31
+7
A led se je ze stopiu
Ni nam vseeno
02. 10. 2022 20.04
-8
Misliš, da je bilo samo od dežja tako mokro ?
Adidas.
02. 10. 2022 19.28
-9
Vsi Ducatiji vecinoma med deseterico! ..Vzporedno z njimi npr. Honde in Yamahe brez Q20 in MM93 so zgubljeni....Ducati je vedno bil močan na ravninah,sedaj ko je audi finančno posegel so izboljšali še tisto,da praktično skoraj ni proge ki jim nebi ustrezala.Ne verjameš...Bomo videli Alexa Marq. Drugo leto kaj bo naredil...če bo kazal rezultate,grem stavit da po izteku 4 letne pogodbe MM presedla na Rdeče.
Profesormarck
02. 10. 2022 19.22
-8
kak dirka ta Marc Marquez,kaj bi šele delal če neb imel vkleščen ali pretrgan ali kakšen že živec v rami.Če men ne verjamete vprašajte @gogoplesalca on ve nejveč o tem,saj je ekspert za zelje tlačit.Najboljši v vasi-dasa in tko...za otroke-jasno !
Adidas.
02. 10. 2022 19.37
-11
Kot sem ze zgoraj napisal..Drugo leto bo Alex Mq. ugotovil da je honda proti dukatiju bila nevozna,ko se izteče 4 letna pogodba bo 93 sedel v tovarniško Rdečo raketo,Stonera pri dukatiju vec nebodo omenjali.
Jezdimir
02. 10. 2022 19.41
+11
Markec Ducatija tud speljat ni sposoben, pojma nimate...hehehe
Ni nam vseeno
02. 10. 2022 20.06
-10
Dorna ne bo nikoli dovolila posesti najboljšega na najboljši Dukatijev motor ...to je sdovolila le Stonerju in napake ne bo ponovila
Ni nam vseeno
02. 10. 2022 21.50
-3
Jezdimir
02. 10. 2022 21.59
+3
Mar se te da še lepše opisat, samo vprašam?...hehehe
gogi_
03. 10. 2022 09.24
+3
Cmarko a si ze cez mejo? Jaz na jutranji kavi na soncni strani Alp. Lep in uspesen teden vsem.
Zalchi
02. 10. 2022 18.58
+9
Markez ima glih en tok možnosti za zmago, kot jaz, da zadanem na loteriji. Razen, če bi Gaber vlekel kuglce, pol bi blo pa drugače. Morm pa pohvalit Pop, nobenih reklam med dirko...kapo dol
Jezdimir
02. 10. 2022 19.31
+6
Mešalc, a imaš mešalc podmazan, sam vprašam...hehehe
Jezdimir
02. 10. 2022 19.41
+8
Ni nam vseeno
02. 10. 2022 18.20
-7
Lahko le pohvalim v stilu Nigtifly-ja🥴 ,,,,,Bravo 9xM zmaga in kar 6 uvrstitev med prvo deseterico
Uros Mlinar
02. 10. 2022 16.43
-6
A podležu so spet šolali...tooooo
BenBostrom
02. 10. 2022 17.53
-3
Ni nam vseeno
02. 10. 2022 18.39
-6
🥴 Mogoče je gledal kake dirke z Audijem ?
Uros Mlinar
02. 10. 2022 18.57
+5
BenBostrom
02. 10. 2022 19.27
-7
... upam da nisi res Uros mlinar ker potem je vse jasno
zaraella
02. 10. 2022 20.11
-4
nekateri tu gor res niste pri sebi, recimo mlinar,jezdimir,zalchi,kaktus,mcurry itn. tudi meni ni vsak dirkač všeč, pa zato še ne pljuvam po njih, sploh pa so to komentarji oseb ki na motorju še sedeli niso, sicer bi vedeli da so vsi, tudi MM spoštovanja vredni, in vedno na meji med življenjem , invalidnostjo in smrtjo. Ste pozabili koliko dirkačev je končalo v grobu. Zato bodite bolj spoštljivi, ja kar spljuvajte me.
Ni nam vseeno
02. 10. 2022 20.16
-14
zaraella ....te ki si jih naštela sta kvečjemu dve osebi, tako da % niti ni tako hudo🥴
Jezdimir
02. 10. 2022 21.09
+12
Hahaha, za razliko od večine Markecovih podrepnikov sem jaz danes po dirki napravil skoraj 300 km z motorjem na katerega se večina še na ugasnjenega ne upate vsesti. Ne poznam pametnega motorista, pa jih poznam ogromno, ki bi podpiral podlosti Markeca, zanj ste lahko samo kavč mojstri, ki drugega kot špilanje igric ne obvladate, taka je realnost...hehehe
number46
02. 10. 2022 15.22
-10
Cratchlow pravi, da je imela Yamaha probleme z visokim pritiskom v sprednji gumi zato je bila dirka z njih tako razočaranje.
Ni nam vseeno
02. 10. 2022 18.41
-9
Fabio je v nezavidljivi psihološki poziciji...
titomeni
02. 10. 2022 15.13
+5
Dobra dirka za Mm. Ostal je na progi in nikogar ni izrinil iz nje
cbrman
02. 10. 2022 15.23
-3
In končal dirko 5. kot najboljši Hondaš....