MotoGP

Miller najhitrejši na uvodnem treningu, za njim Bagnaia in Quartararo

Motegi, 23. 09. 2022 07.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred najboljšimi motociklisti sveta je 16. dirka sezone za VN Japonske. Na stezi v Motegiju je potekal uvodni prosti trening, ki ga je v elitnem razredu MotoGP dobil Jack Miller pred Francescom Bagnaio in Fabiom Quartararojem. V srednjem razredu moto2 je bil najhitrejši Augusto Fernandez, ki je drugouvrščenega Somkiata Chantro prehitel za dobrih osem stotink sekunde, na tretjem mestu pa je končal Pedro Acosta. V razredu moto3 pa se je na prvem treningu najbolje izkazal Brazilec Diogo Moreira. Na drugo oziroma tretje mesto sta se uvrstila Dennis Foggia in Ayumu Sasaki.

Moštvo Ducatija, natančneje njegovi najvidnejši člani, so tudi na Japonskem pokazali, da bodo tako v sobotnih kvalifikacijah kot tudi na nedeljski glavni dirki eni od glavnih favoritov za uvrstitve na zmagovalni oder.

Kot najhitrejši je s časom 1:44.509 stezo v Motegiju prevozil Jack Miller, za njim se je na drugo mesto uvrstil najbližji zasledovalec Fabia Quartararoja (Monster Energy Yamaha MotoGP) Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), na tretjem mestu pa je končal že omenjeni francoski motociklistični zvezdnik, ki se zaveda, da bi že ena napaka na nedeljski dirki lahko pomenila sestop z vrha skupnega seštevka svetovnega prvenstva. Razlika med slednjim in Bagnaio je namreč minimalna, trenutno znaša deset točk (211:201), Italijan je v zadnjem obdobju v izjemni formi, kar ne nazadnje pričajo štiri zmage in drugo mesto na zadnji dirki za VN Aragonije.

Aleix Espargaro (Aprilia Racing), ki je prav tako v igri za končno zmago, saj na tretjem mestu skupnega seštevka za Quartararojem zaostaja le za 17 točk, je na prvem treningu z zaostankom slabih sedmih stotink sekunde zasedel četrto mesto. Za petouvrščenim Luco Marinijem (Mooney VR46 Racing Team) se je uvrstil povratnik po poškodbi Marc Marquez (Repsol Honda Team), ki kljub daljši odsotnosti kaže spodbudne vožnje, in bo - če ne prej - že v naslednji sezoni znova predstavljal strah in trepet za konkurenco. Med prvo deseterico so končali še Pol Espargaro (Repsol Honda Team), Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing), Miguel Oliveira (Red Bull KTM Factory Racing) in Maverick Vinales (Aprilia Racing).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mrtvi tek Fernandeza in Ogure za naslov prvaka v moto2
Podobno kot v elitnem motociklističnem razredu se tudi v srednjem razredu moto2 v zaključku sezone odvija prava bitka za naslov svetovnega prvaka. Razlika med trenutno vodilnim Augustom Fernandezom (Red Bull KTM Ajo) in njegovim najbližjim zasledovalcem, Japoncem Aijem Oguro (IDEMITSU Honda Team Asia), znaša pičlih sedem točk (214:207). Tretjeuvrščeni Aron Canet (Flexbox HP40) tudi ni brez možnosti za naslov prvaka, saj za rojakom Fernandezom zaostaja za 37 točk.

Če sta prvoomenjeni in japonski dirkač na uvodnem prostem treningu pred nedeljsko dirko za VN Japonske potrdila dobro formo s prvim oziroma četrtim mestom, je bil Canet nekoliko zadržan in z zaostankom slabe sekunde in pol zasedel zanj skromno 15. mesto. Tokrat je na tretjem mestu končal izjemno nadarjeni Pedro Acosta, sicer Fernandezov moštveni kolega, najhitrejšo peterico pa je zaokrožil češki predstavnik Filip Salač (Gresini Racing Moto2).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V moto3 najbolje kaže Guevari
V najšibkejšem razredu pet dirk pred koncem sezone ne gre tako na tesno kot v moto2 in MotoGP. V skupnem seštevku trenutno vodi Izan Guevara (Autosolar GASGAS Aspar Team), ki ima pred drugouvrščenim in obenem moštvenim kolegom Sergiem Garcio 33 točk prednosti (229:196). 

Na uvodnem treningu na stezi v Motegiju je bil najhitrejši Diogo Moreira (MT Helmets - MSI). Italijan Dennis Foggia iz moštva Leopard Racing je na drugem mestu zaostal za slabi dve desetinki sekunde, tretjeuvrščeni Ayumu Sasaki (Sterilgarda Husqvarna Max), ki je trenutno na četrtem mestu v seštevku svetovnega prvenstva, pa je za Brazilcem zaostal za dve desetinki in pol. Sergio Garcia tokrat ni imel svojega dne in je prvo testno vožnjo na Japonskem zaključil na skromnem 17. mestu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Urnik velike nagrade Japonske
Urnik velike nagrade Japonske FOTO:
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Night fly
23. 09. 2022 21.56
+6
Ce ze hoce MM nekoga za vzor ,,,, cisto tako na hitro , Vinales je letos mislim da padel enkrat . Naj si MM pogleda njegove voznje ,ki niso bile prav pocasne ,a ne !
prost1
23. 09. 2022 21.37
-13
Sezona spet zanimiva. Upam da še Marc ukroti Hondo, pa gasa.
Night fly
23. 09. 2022 21.54
+5
prost ..........verjetno se niste ,in ne boste sprejel dejstva ,da je Honda ukrotila tega dirkaca ....... pa saj ni treba verjeti meni ,ali nam oostalim , ki smo bili vedno zelo v alertu glede njegove voznje in pocetja na pistah ,posebno do drugih dirkacev . To je zdaj jasno , ni kaj vec debatirati ,,,,,dirkac s stev .93 se je sam izlocil ,oz . se izloca ,,,ker njegovo zdr. stanje je zelo resno , posebno njegov vid . Ampak to je njegov problem ,ce se hoce fentat , toda ----na pisti je se 19 dirkacev ,ki bi radi dirkali se dolgo ,,,ziveli pa se bolj dolgo , in ker je ta sport ze nevaren po sebi ,ni nobene potrebe ,da te nekdo sklati za nic , za svoje veselje ,ker hoce vesoljnemu svetu pokazati ,da je vecji od nekoga , katerega ni uspl premagati v dvobojih ,vsaj dokoncne glorifikacije sedanji dirkac ni dozivel ...........njegov rival se je upokojil in odsel v pokoj kot mu pritice ..........smo videli . Za tega pa ne vem ....kaj bo . Mislim pa ,da bo kmalu tudi on prenehal dirkati .
Profesormarck
23. 09. 2022 19.41
-13
Ja...če tokrat nebodo skeglali Marca od odzadaj bo stal na stopničkah.Profesor je nazaj.Viva !
gogi_
23. 09. 2022 20.54
+13
Ja nazaj ja ,v nedeljo bi te rad slisal. Tolk je nazaj k tvoja punca,adijo za zmeraj.
mcurry
23. 09. 2022 15.42
+13
Kaksn mir in spokoj ko podlez ŠE ni nobenga sklatu…vikend bo se dolg
PičiPoki
23. 09. 2022 14.39
-14
Goooooo el Diablo!!! 😉
Night fly
23. 09. 2022 13.46
+22
Ce bi navijaci preko ekranov slisali izjave vrhunskih poznavalcev tega sporta ,sploh pa upostevanja Napisanih ,kot udi zelo pomembnih NEnapisanih pravil ,ki se v vsakem sportu oblikujejo skozi desetletja , bi slisali poziv v en glas -----dirkac ,v tem primeru st.93 bi se moral nemudoma ,na varen nacin jasno, odstraniti iz piste ,ce se le da v safe zoni . Toda ne , dirkac je upal ,da bodo zaradi dima in morebitne poskodbe ,ali iztekanja olja ustavili dirko z rdeco z. in po kaksnem cudezu in dogovoru zaceli z nule . ne glede na vse ,je st 93 storil nedopustno napako ,ker ce bi iztekalo olje , bi se lahko kdo se ponesrecil ali ubil . Toda kot smo videli ,je sel v box ,da mu Santi´ uradno sporoci (vidno na videu) ,da je zanj konec dirke in so motor spravili v box -torej nic Re-starta . Karkoli je ze storil v tem krogu , vsaj dve stvari od 3 sta sporni ......... na koncu koncev je vecina komentatorjev mnenja , da kljub vsej profesionalnosti ,ki jo ti novodobni kentavri imajo , morajo vseeno poleg maksimalnih performans gojiti tudi cut za svojo in varnost drugih , od MM se je pricakovalo ,da bo po ze 3. konvalescenci in po dolgem obdobju uposteval vsaj malo ta nacela . Vsaj na prvi dirki .
Zobnik
23. 09. 2022 12.16
-19
Nekateri imajo pri komentiranju vklopljeno funkcijo REPEAT. Ves čas isto.
Night fly
23. 09. 2022 13.48
+20
zobcenik ,,,,,,,najbrz morajo imeti vklopljeno Repeat opcijo ,ker drugi njihovega napisnega ne razumejo ,kaj se vam zdi ..............vcasih je potrebno ignorantom ponoviti stokrat .
Night fly
23. 09. 2022 13.59
+22
mcurry
23. 09. 2022 11.01
+19
A kegljac je na kegliscu
fihner
23. 09. 2022 13.02
-19
Lucky
23. 09. 2022 14.55
-10
Muha ma cajta kolk češ, sam pred njim je varna.
Uros Mlinar
23. 09. 2022 10.25
+23
A in ni več s fantom na ibizi
blazter
23. 09. 2022 10.13
+15
Fabio je bil preblizu, ni pričakoval napake Marca, ker pa trk ni bil nič kaj nežen bi Marc moral s počasnejšo vožnjo, previdno, preveriti če je z motorjem vse ok, spustiti plin, ne pa kot bikec nadaljevati, prisiliti k odstopu še enega dirkača, poškodovati, da potem zapelje v garažo z ugotovitvijo, da stroj res ni več primeren za dirkanje. Vsak voznik, tudi osebnega vozila, po trku, čudnem zvoku vozila, preveri kaj je narobe..
madridista07
23. 09. 2022 11.14
-13
Ja valda.... Na sredini ceste se navadni vozniki ustavijo in preverijo, če je kaj narobe z avtom? 🤔🤔😅😅
mojcd
23. 09. 2022 10.08
-22
Enea skoda za (cuden) zdrs prvega kolesa ampak je vec kot ocitno spet favorit. Moja napoved : Bastia, Quartaearo, A Espargaro
Zalchi
23. 09. 2022 09.26
-14
Mark bo imel še možnost pokazat, kaj zna. Zadnjo dirko je tako popestril, da je naslov za prvaka še bolj dostopen vsaj 3 dirkačem. Se je nekaj podobnega dogajalo 2015, ko ni mogel do naslova, je pa poskrbel, da ga ni dobil VR46