MotoGP

Quartararo: Odločilna prednost v boju za naslov? Takšna vprašanja jemljem kot provokacijo

Sachsenring, 20. 06. 2022 10.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Marko Juvan
Komentarji
5

Premočni zmagovalec desete preizkušnje sezone, hkrati tudi aktualni šampion razreda motoGP, Fabio Quartararo, se po uspehu na VN Nemčije Sachsenringu ni mogel izogniti tudi (bolj neprijetnemu) vprašanju, če je odločitev o končnem zmagovalcu po veliki prednosti 34 točk že bolj ali manj zapečatena. Francoz odklanja vsakršen namig, da je njegov točkovni naskok v prvenstvu že ključen v boju za naslov svetovnega prvaka med dirkaško elito. Že ta konec tedna ga čaka nova preizkušnja, v Assnu bo šlo za VN Nizozemske. Od petka naprej s prenosi na VOYO in Kanalu A.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ima Quartararo odločilno prednost v boju za naslov?
    01:56
    Iz 24UR: Ima Quartararo odločilno prednost v boju za naslov?
  • Iz 24UR: Quartararo do tretje zaporedne zmage v letošnji sezoni
    02:22
    Iz 24UR: Quartararo do tretje zaporedne zmage v letošnji sezoni
  • Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Nemčije
    05:12
    Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Nemčije
  • Moštvo Gresinija uspešno nadaljuje z delom po smrti Fausta Gresinija
    10:26
    Moštvo Gresinija uspešno nadaljuje z delom po smrti Fausta Gresinija
  • Intervju s Stefanom Bradlom pred VN Nemčije
    05:55
    Intervju s Stefanom Bradlom pred VN Nemčije
Eric Mahè in Fabio Quartararo
Eric Mahè in Fabio Quartararo FOTO: MotoGP

Fabio Quartararo  je sicer v Nemčiji nastopil nekoliko oslabel zaradi bolezni, a se to na sicer razgretem asfaltu in v vročini, ko so imeli dirkači precej težav z utrujenostjo, na koncu ni poznalo. 

Fabio Quartararo je na desetih dirkah osvojil 172 točk, drugi v prvenstvu ostaja Aleix Espargaro, ki je bil na VN Nemčije četrti, ima pa 138 točk. Tretji je s 111 Johann Zarco, mejo sto točk pa je dosegel tudi Enea Bastianini.

Francoz je odlično začel dirko, za katero si je v soboto privozil drugo izhodišče in se kmalu prebil v vodstvo. Precej slabše se je dogajanje razpletlo za enega njegovih tekmecev v SP, Francesca Bagnaiao. Tovarniški voznik Ducatija ima po drugi zaporedni ničli vse manj možnosti, da bi še posegel v boj za naslov prvaka. V Nemčiji je zapravil odlično sobotno izhodišče, ko si je privozil prvo startno mesto in po tretjini dirke padel ter predčasno končal, s tem pa na široko odprl vrata predvsem Quartararoju in Aleixu Espargaroju, saj sta mu že precej pobegnila.

Medtem je bil Quartararo na prvem mestu zanesljiv in ni delal napak, ob koncu je lahko celo nekoliko ublažil ritem. "Za nami je prekrasen dirkaški vikend. Veselje je toliko večje, ker nisem pričakoval takšnega razpleta oziroma tako prepričljive zmage," je sprva za Corriere Dello Sport povedal 23-letni Francoz in ponovil besede, ki jih je izrekel že takoj po dirki. "Počutim se precej utrujeno. Imel sem zdravstvene težave, še zdaj kašljam, toda sem lahko več kot zadovoljen z izplenom v Sachsenringu," je dejal francoski dirkač, ki je presrečen z novimi 25 točkami. "Tvegali smo z gumami, še posebej zadnjimi, a se je izplačalo, saj so zdržale. Včasih moraš tvegati za dober rezultat. Zavedamo pa se, da bi se lahko razpletlo tudi drugače." 

Z novo zmago, tretjo v sezoni po Portugalski in Kataloniji, je aktualni svetovni prvak še nekoliko povečal naskok na prvem mestu seštevka sezone. Zdaj ima Francoz 172 točk, drugi pa ostaja Španec Aleix Espargaro, ki je bil na VN Nemčije četrti, ima pa 138 točk. Tretji je s 111 Johann Zarco, mejo sto točk pa je dosegel tudi danes sicer šele deseti Italijan Enea Bastianini. Kar samo od sebe se je ponujalo vprašanje, če je teh 34 točk prednosti po odpeljanih desetih dirkah lahko že odločilnih v boju za naslov, naslov, ki ga brani prav Fabio Quartararo. "To vprašanje lahko razumem le kot provokacijo. Saj veste, da se ukvarjamo z športom, kjer je vsakršna napoved, milo rečeno, nehvaležna. Namig, da bom osvojil naslov svetovnega prvaka, ni na mestu. Pa saj smo šele na polovici sezone. Poletnega premora sploh še ni bilo. Iz izkušenj pa vemo, da se lahko po daljši pavzi karte močno premešajo," je previden premočno vodilni v prvenstvu, ki mu je na roko šel tudi padec Francesca Bagnaie. 

Francesco Bagnaia naj bi bil v tej sezoni največji kokurent Fabia Quartararoja v boju za naslov. Po novi začetniški napaki in odstopu je Italijan bolj ali manj že odpisan.
Francesco Bagnaia naj bi bil v tej sezoni največji kokurent Fabia Quartararoja v boju za naslov. Po novi začetniški napaki in odstopu je Italijan bolj ali manj že odpisan. FOTO: AP

Prav Italijan je po mnenju mnogih največji konkurent Quartataroja v boju za naslov. Vsaj bil je. Po novem predčasnem koncu, ko je Bagnaia hitro končal v pesku, se zdi, da član rdeče družine ni več konkurenčen. "Nikogar ne bom odpisoval, gledal pa bom predvsem nase in na to, kako bom oddelal vsako dirko posebej. Hitro se lahko kaj zalomi, zato je pomembno, da gremo korak po korak, iz tekme v tekmo. Občutki so dobri, dirkalnik se lepo obnaša, vse pohvale še enkrat garaži in fantom, ki se zelo trudijo," je pogovor za Corriere Dello Sport končal Quartararo. 

Dirkače v prvem delu sezone čaka še dirka v Assnu ta konec tedna, potem pa bo na vrsti poletni premor, saj bo dirka v britanskem Silverstonu na sporedu šele 7. avgusta.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cbrman
23. 06. 2022 21.03
Fabio s svojimi dirkami dokazuje , da je trenutno najbolj konstanten dirkač....Do konca sezone je še daleč , vendar Fabio že lahko prične računat, medtem ko konkurenca mora voziti na polno....
tetatu
20. 06. 2022 18.47
+3
Brezveze, nihče ne zna tako razrit pesek kot Markec...hehehe
cbrman
23. 06. 2022 21.06
+0
Trenutno , varovanec 46. , ki vozi pri Ducatiju kar lepo razriva pesek...Vem pa , da bi ga ti precej bolje razril,(pesek) če bi mene osebno spoznal.....
mcurry
20. 06. 2022 13.07
+3
A un je sklece ze naredu
cbrman
23. 06. 2022 21.08
-1
Seveda je nareduu sklece, pri tem je 100000000 evrončkov pokasiral, ki jih boš ti še dolgo sanjal....