Nogomet

Amnesty International proti bojkotu SP v nogometu

Doha, 18. 03. 2021 10.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gibanje za zaščito človekovih pravic Amnesty International je proti bojkotu nogometnega svetovnega prvenstva v Katarju prihodnje leto. To bi namreč spodkopalo napredek, ki ga je na tem področju v zadnjih letih napravil Katar v sodelovanju s to in ostalimi organizacijami, pravi Regina Spöttl.

K bojkotu prvenstva sicer pozivajo nekatera navijaška združenja v Nemčiji ter številni norveški nogometni klubi, Amnesty International pa se je izrekel proti, nemška tiskovna agencija dpa citira voditeljico gibanja za človekove pravice, ki je pri tej organizaciji odgovorna za Katar, Regino Spöttl."Katar je izkazal pripravljenost za pogovore in nastavil temelje za pomembne reforme," je Spöttlova povedala za novičarski portal watson.de.

"Napredek je opazen, z bojkotom pa bi to spodkopali. Katar bi lahko predstavljal pomemben vzor ostalemu arabskemu svetu. V reševanje težav bi morali biti vpleteni tudi športni funkcionarji, igralci, združenja in drugi deležniki, da bi težave približali čim širšemu krogu javnosti," je dejala.

Amnesty International je opozoril na visoko številko umrlih delavcev (6500), ki so pripravljali prizorišča tekem SP in ostalo s tem povezano infrastrukturo. "Bojim se, da je ta številka resnična, vendar je težko natančno preveriti, koliko smrtnih žrtev je posledica zgolj del za potrebe SP in kakšni so bili vzroki. Katar o tem ni objavil nobenih uradnih podatkov," je gostitelje k transparentnosti pozvala Spöttlova.

Tudi predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino je nedavno izrazil prepričanje, da bojkot ne bi bil pravi ukrep za dosego ciljev. "Vedno je bil in vedno bo le ustrezen dialog edini način za začetek sodelovanja v želji po spremembah," je zatrdil 50-letni šef Fife. SP v Katarju bo na sporedu med 21. novembrom in 18. decembrom 2022.

Gradnja stadiona v Katarju za SP leta 2022.
Gradnja stadiona v Katarju za SP leta 2022. FOTO: AP
Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hej Slovani
18. 03. 2021 11.10
+5
Denar je človeka vladar! Ko AI izjavi, da ni bojkot ni zaželjen in to kljub 6500 smrtnim žrtvam, pol veš, da je šlo vs cu grunt! Po drugi strani pa skačeko v nebo zaradi enega človeka (Navalni)!!!!!
Hej Slovani
18. 03. 2021 11.11
+5
Denar je človeka vladar! Ko AI izjavi, da bojkot ni zaželjen in to kljub 6500 smrtnim žrtvam, pol veš, da je šlo vse cu grunt! Po drugi strani pa skačejo v nebo zaradi enega samega človeka (Navalni)!!!!!
Hej Slovani
18. 03. 2021 14.20
+3