Nogomet

Avstralski nogometaši pozvali Katar k spoštovanju pravic LGBTI+ skupnosti

Melbourne, 27. 10. 2022 15.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nogometno svetovno prvenstvo v Katarju je vse bližje, z njim pa je tudi vse glasnejša podpora migrantskim delavcem in LGBTI+ skupnosti v tej državi. Z video sporočilom so se oglasili tudi nogometaši avstralske reprezentance.

Avstralska nogometna reprezentanca je objavila video, v katerem reprezentanti pozivajo organizatorje svetovnega nogometnega prvenstva k spoštovanju pravic migrantskih delavcev in pripadnikov skupnosti LGBTI+ v državi. V videu številni igralci berejo različne dele sporočila: "Obstajajo univerzalne vrednote, ki bi morale definirati nogomet. Te vrednote so spoštovanje, dostojanstvo, zaupanje in pogum. Ko predstavljamo svojo državo, poskušamo utelešati te vrednote."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poleg videa je reprezentanca Avstralije objavila tudi odprto pismo Sindikata profesionalnih nogometašev Avstralije in Nogometne zveze Avstralije. "Ugotovili smo, da so razmere v Katarju napredovale na papirju in v praksi. Reforme so pomemben in dobrodošel korak v pravo smer, ampak se mora izboljšati njihovo izvajanje. Migrantski delavci so trpeli in niso zgolj številke," so o razmerah v Katarju dejali igralci. V nadaljevanju so zahtevali ustanovitev migrantskih centrov in priznavanje pravic diskriminiranih istospolnih oseb. "To so osnovne pravice, ki bi morale biti dodeljene vsem in bi zagotovile napredek Katarja. Tako lahko zagotovimo zapuščino, ki bi obstala tudi po zadnjem pisku na svetovnem prvenstvu," so v videu dodali igralci. 

Avstralska nogometna reprezentanca
Avstralska nogometna reprezentanca FOTO: AP

Sindikat profesionalnih nogometašev je dodal, da igralci niso tisti, ki so odločali o tem, kje bo svetovno prvenstvo potekalo, in pri njegovi izvedbi ne sodelujejo. "Čeprav priznavamo zagotovitve Emirja Katarja (Tamim bin Hamad Al Thani) in predsednika Fife (Gianni Infantino), da bodo LGBTI+ navijači v Katarju varno sprejeti, upamo, da se bo ta odprtost nadaljevala tudi po turnirju," je v odprtem pismu zapisal omenjeni sindikat.

Tudi druge reprezentance nameravajo v Katarju protestirati. Danci, nasprotniki Avstralcev v skupini D, bodo na prvenstvu nastopali v popolnoma črnih dresih. Tako želijo spomniti na vse delavce, ki so umrli med gradnjo stadionov in infrastrukture. Igralci devetih reprezentanc pa bodo nosili zapestnice z napisom "ena ljubezen".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bologna2901
28. 10. 2022 11.43
+1
kaj pa, če bi Avstralci spoštovali zakone in navade države v katero grejo?? vprašam za prijatelja......
annonQ
27. 10. 2022 21.55
+1
Naj pa doma ostanejo, če se bojijo,da je kdo sumljiv.