Nogomet

Benjamin Šeško v vse ožjem izboru za jubilejno 20. nagrado Golden Boy

Torino, 18. 09. 2022 16.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
6

Golden Boy je nagrada, ki jo je leta 2003 ustanovil italijanski športni časnik Tuttosport in jo od omenjenega leta dalje športni novinarji podelijo mlademu nogometašu, ki jih je v posameznem koledarskem letu najbolj navdušil. Med takšnimi nogometaši je letos tudi slovenski reprezentant Benjamin Šeško, ki se je uvrstil v izbor 40 nominirancev.

Italijanski časnik Tuttosport je že 15. junija objavil seznam stotih nominirancev, ki se iz meseca v mesec krči. Sredi julija jih je ostalo 80, mesec kasneje 60 in pred tremi dnevi le še 40. Naslednji in s tem zadnji 'rez' sledi 15. oktobra, ko bo znanih 20 finalistov izmed katerih bodo žiranti izbrali zmagovalca. Kdo bo kot jubilejni 20. okronan za Golden Boya, bo verjetno znano konec leta. Tuttosport zaenkrat tudi zaradi svetovnega prvenstva, ki bo med 20. novembrom in 18. decembrom potekal v Katarju, še ni sporočil datuma slavnostne prireditve, ki bo potekala v Torinu.

Nominiranci morajo biti mlajši od 21 leti in igrati v najvišji ligi katerekoli evropske države.

Med nogometaši, ki so se uvrstili med najboljših 40, je tudi 19-letni slovenski talent Benjamin Šeško, ki se je že pri rosnih 16. letih pridružil avstrijskemu prvoligašu Red Bull Salzburgu in po dveletnem kaljenju pri FC Lieferingu lani vrnil k bikom in postal ključni član moštva. Na začetku letošnjega koledarskega leta je mladi Šeško sicer saniral poškodbo mišice, se nato februarja na četrtfinalni tekmi avstrijskega pokala vrnil, a obnovil poškodbo, zaradi česar je počival še dodaten mesec dni. Marca pa je Radečan le začel redno igrati in do konca minule sezone z dvema zadetkoma na devetih tekmah Salzburgu pomagal do devetega zaporednega naslova državnih prvakov ter z dvema zadetkoma na treh tekmah v pokalu (zadel je tudi v finalu) še do četrtega zaporednega naslova pokalnih prvakov.

Benjamin Šeško
Benjamin Šeško FOTO: AP

Šeško je letos šestkrat nastopil tudi za slovensko reprezentanco in na domači tekmi proti Srbiji z zadetkom v 53. minuti poskrbel za remi in drugo točko Slovenije v novi sezoni Lige narodov.

Z odprtjem poletnega prestopnega roka se je začela bitka tudi za mladega Slovenca, ki velja za enega najbolj obetavnih mladih napadalcev v Evropi. In čeprav so se za Šeška zanimali mnogi, tudi nekateri največji evropski klubi, se je mladenič odločil, da bo še eno sezono ostal v Salzburgu, nato pa se preselil k 'pobratenemu' RB Leipzigu, kjer igra tudi nekdanji slovenski reprezentant Kevin Kampl.

Razburljivo poletje Šeška ni zmedlo in že na prvi tekmi nove sezone (v prvem krogu avstrijskega pokala) se je vpisal med strelce. Strelsko formo je nato potrdil še na prvi ligaški tekmi nove sezone, v kateri je do danes na osmih tekmah zbral tri zadetke. 19-letnik je zaigral tudi na obeh dosedanjih tekmah skupinskega dela Lige prvakov in svojemu moštvu pomagal do remijev z 1:1 proti italijanskemu prvaku Milanu in evropskemu prvaku iz predlanske sezone Chelseaju.

Benjamin Šeško
Benjamin Šeško FOTO: AP

Mladi Šeško pa je prav na dan objave članka poskrbel, da se o njem znova govori in piše, saj je na tekmi devetega kroga avstrijske Bundeslige proi dunajskemu Rapidu zadel po le 17 sekundah tekme in tako svojo bero v tej sezoni povišal na štiri zadetke na devetih ligaških tekmah.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob omenjeni statistiki in formi, ki jo mladi napadalec stopnjuje, Šeško sicer ne sodi v ožji krog favoritov za osvojitev nagrade Golden Boy, a poudariti velja, da bo Slovenec imel možnost osvojiti prestižno nagrado tudi prihodnje leto, ki ga bo torej v prvi polovici preživel pri Salzburgu, v drugi pa pri Leipzigu. Med peterico največjih favoritov pa tuji mediji trenutno uvrščajo naslednje nogometaše: Eduardo Camavinga (Real Madrid, Španija), Jude Bellingham (Borussia Dortmund, Anglija), Karim Adeyemi (RB Salzburg/Borussia Dortmund, Nemčija), Gavi (Barcelona, Španija) in Jamal Musiala (Bayern München, Nemčija).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kdo odloča o končnemu zmagovalcu?

Točke podeljuje 40 predstavnikov največjih evropskih športnih časopisov, kot so: Tuttosport (Italija), Bild (Nemčija), Blick (Švica), A Bola (Portugalska), l'Équipe (Francija), France Football (Francija), Marca (Španija), Mundo Deportivo (Španija), Ta Nea (Grčija), Sport Express (Rusija), De Telegraaf (Nizozemska) in The Times (Združeno kraljestvo) in drugi. Pri končnem glasovanju vsak žirant med pet nogometašev razdeli 26 točk in sicer dodeli 10 točk igralcu, za katerega meni, da je najbolj impresiven, sedem drugemu najbolj impresivnemu, pet tretjemu, tri četrtemu in eno petemu najbolj impresivnemu po njegovem mnenju oziroma mnenju medija, ki ga predstavlja.

Poleg nagrade Golden Boy Tuttosport zadnje štiri leta izbere tudi zmagovalca nagrade Web Golden Boy, ki ga, kot že ime samo pove, izberejo navijači prek spleta, glasovanje pa je na Tuttosportovi spletni strani že odprto. Lani je nagrado osvojil Karim Adeyemi (RB Salzburg, Nemčija), pred njim pa še Ansu Fati (Barcelona, Španija), Matteo Guendouzi (Arsenal, Francija) in Justin Kluivert (Roma, Nizozemska). Na spletnem glasovanju, ki se posodablja sproti, krepko vodi Jan Thielmann (FC Köln, Nemčija), ki je prejel 31,1 odstotka vseh glasov, Šeško je s 4,9 odstotka trenutno na šestem mestu.

Benjamin Šeško in njegov agent Elvis Bašanović
Benjamin Šeško in njegov agent Elvis Bašanović FOTO: Elvis Bašanović

Lani je nagrada romala v roke 18-letnega vezista Barcelone Pedrija, ki je postal drugi nogometaš katalonskega ponosa, ki je osvojil to nagrado po Lionelu Messiju, ki mu je to uspelo leta 2005. Pred Pedrijem pa je t.i. Zlati deček postal norveški napadalec Erling Haaland, takrat še član Borussie iz Dortmunda, ki ga mnogi zaradi enakega položaja na zelenici, podobnega stila igre in dejstva, da je tudi Haaland eno sezono (2019/20) Red Bull Salzburg. 

Seznam dosedanjih zmagovalcev nagrade Golden Boy:

2003 Rafael van der Vaart (Ajax, Nizozemska)

2004 Wayne Rooney (Everton/Manchester United, Anglija)

2005 Lionel Messi (Barcelona, Argentina)

2006 Cesc Fabregas (Arsenal, Španija)

2007 Sergio Aguero (Atletico Madrid, Argentina)

2008 Anderson (Manchester United, Brazilija)

2009 Alexandre Pato (AC Milan, Brazilija)

2010 Mario Balotelli (Inter Milan/Manchester City, Italija)

2011 Mario Götze (Borussia Dortmund, Nemčija)

2012 Isco (Malaga, Španija)

2013 Paul Pogba (Juventus, Francija)

2014 Raheem Sterling (Liverpool, Anglija)

2015 Anthony Martial (Monaco/Manchester United, Francija)

2016 Renato Sanches (Benfica/Bayern München, Portugalska)

2017 Kylian Mbappe (Monaco/PSG, Francija)

2018 Matthijs de Ligt (Ajax, Nizozemska)

2019 Joao Felix (Benfica/Atletico Madrid, Portugalska)

2020 Erling Haaland (Borussia Dortmund, Norveška)

2021 Pedri (Barcelona, Španija)

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matrax
19. 09. 2022 08.15
+2
Ne bo je dobil niti si je ne zasluži. Salzburg je letos izpustil idealno šanso, da zasluži veliko več kot je dejansko vreden in je ni izkoristil. Je dober ampak nikoli ne bo niti blizu halandu, če bo le kdaj prišel na raven adeyemija.
LocoCoco
18. 09. 2022 18.45
+5
Golden Boy? Zveni kot film za zmedene odrasle...
giovanni2
18. 09. 2022 19.34
+3
Izbirajo pa "najbolj impresivnega" mladega nogometaša.
LocoCoco
18. 09. 2022 19.48
+1
Mogoče je kje drugje še bolj impresiven...
Castrum
18. 09. 2022 18.28
-3
Dober je Beno, dober. Zna bit da bo zapisan kot najboljši slovenski nogometaš v zgodovini.
SlepiSlovenc
18. 09. 2022 17.16
+4
Golden boy? Mal čudno slušati a ne?