Nogomet

Čeferin: Kriza je lahko izhodišče za izboljšave

Bruselj, 29. 11. 2022 20.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Negativni vplivi pandemije koronavirusa in ruske invazije na Ukrajino so segli tudi v športni sektor, je na torkovem zasedanju izpostavil Evropski svet za izobraževanje, mladino, kulturo in šport, ki se ga je med športnimi ministri držav članic udeležil tudi predsednik nogometne zveze Uefa Aleksander Čeferin.

Kot je dejal Aleksander Čeferin, so pretekle krize lahko priložnost za nadaljnji razvoj športa. "Kriza je lahko izhodišče za izboljšave," je dodal. Med drugim je v času težkih časov izpostavil sodelovanje med nacionalnimi nogometnimi zvezami in nacionalnimi vladami, prisotne politike pa pozval, naj se še naprej osredotočajo na lansko leto sprejeto resolucijo evropskega športnega modela, "ki je v času nestrinjanj in nesoglasij še kako pomembna". 

Izpostavil je tudi pomembnost nogometa, ki, kot pravi, še posebej povezuje ljudi. "Povezujemo se doma, v skupnosti, narodih, državah in Evropi kot celoti," je dodal. Poudaril je, da šport ni le pridobitna dejavnost, ampak del 'kulturnega tkiva' in bistvena za zdravje. Nato se je osredotočil na samo zvezo, kjer je izpostavil, da je tako v Uefi kot v Uniji enotnost ključnega pomena. Posebej je poudaril, da zato v prihodnost gleda optimistično.

Aleksander Čeferin
Aleksander Čeferin FOTO: Damjan Žibert

"Čeprav smo med epidemijo preložili svetovno prvenstvo in s tem ustvarili skoraj 200-milijonsko izgubo, smo uspeli v vojno podpreti Ukrajino z nogometnimi projekti, sprejemom beguncev in okrepljenimi fundacijami za otroke," je tudi spomnil in dodal, da je osrednja misija zveze v krizi krepiti šport ter da je v tej evropski nogomet "glavna zgodba o uspehu, saj se Uefa zavzema za solidarnost in trajnost, ki prednjačita pred profitom in močjo". Posebej je izpostavil, da krize v zadnjem času niso več osamljeni dogodki, ampak vse večje grožnje.

'Ukrajinci razumejo, kaj je duh nogometa'

Kot je povedal, nogometna zveza približno 95 odstotkov sredstev nameni nazaj v nogometni sektor. Kot pravi, tekmovanja organizirajo celo z izgubami, samo da ima 'vsak priložnost igrati'. "Na športnih dogodkih 55 članic zveze sodeluje več kot 1000 klubov," je dejal. Tu se je dotaknil tudi nedavnih tožb, saj je v zvezi več držav kot v Evropski Uniji. 

"Ali jim je res tako zelo težko, da evropske ekipe tekmujejo z neevropskimi ," se je vprašal. Meni, da Uefa s tem, ko k sebi povabi vse zainteresirane članice, izkazuje solidarnost do tujih držav in spoštovanje do nogometa. "Treba je vključiti tudi mlade, ne kot potrošnike in ne le prek ekranov, morajo na igrišče," je posebej poudaril. "Nekdo želi spodkopati vse to," je dodal. Pred nekaj tedni je Uefa organizirala drugo konferenco o prihodnosti nogometa v Evropi, je še spomnil in dodal, da je zvezi takrat več vlad izreklo podporo, ki jim veliko pomeni. 

Dejal je, da so jim podporo izrekli tudi Ukrajinci. "Oni razumejo, kaj je duh nogometa," je tudi povedal in dodal, da se tudi Uefa zavzema zanje, pa tudi za vse klube, ne le za tiste, od katerih imajo dobiček. 

Na koncu je izpostavil, da kot predstavnik Uefe, ki je zvezo v zadnjih treh letih popeljal skozi več kriz, lahko kot učinkovite prijeme izpostavi enotnost, odločnost, solidarnost in odpornost. Obenem je izpostavil upe, da bi se nesoglasja kmalu končala. "Smo največje nogometno gibanje na celini, mi smo pripravljeni". 

Glasujte za najboljši portal v regiji
Glasujte za najboljši portal v regiji FOTO: 24ur.com
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ajdanakolesu
30. 11. 2022 09.32
+1
Se strinjam...kriza pride z razlogom !
Komunisti_povsod so
29. 11. 2022 21.59
-1
Razen kumrovčanov, oni imajo raje izboljšave kot izhodišče za krizo.
wsharky
29. 11. 2022 21.14
+2
aleks, sem pošten, priden, delaven, se ne dam podkupit, potrebujem službo, vsaj 7000 eurichijev neto na mesec, eno hosteso, da si vun pomagava, obljubim, da bom 5 ur na dan pošteno in odgovorno opravljal delo pomočnika na recepciji uefe, govorim slovensko, malo hrvaško, malo srbsko, malo angleško, malo nemško
ajdanakolesu
30. 11. 2022 09.34
+1
s tem opisom greš lahko za natakarja na Hrvaško !
SlepiSlovenc
29. 11. 2022 21.11
+4
Pri njemu ni krize. Tu malo, tam malo pa se bo počasi za miljonček nabralo. 🤣
Flavio
29. 11. 2022 21.09
+1
Izgleda kot da je iz lesa hrasta