Nogomet

Čeferin o Superligi: To bi bil pljunek v obraz vsem, ki ljubijo nogomet

Nyon, 14. 01. 2023 16.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred dnevi je izšla štiridelna dokumentarna serija Super League: The War for Football (Superliga: vojna za nogomet, op. a.), ki podrobno obravnava neslavni poskus osmerice klubov, da bi se odcepila od Uefine Lige prvakov in ustanovila novo elitno klubsko tekmovanje – Superligo. V seriji svoje videnje podajo številni pomembni akterji, med njimi tudi prvi mož Uefe Aleksander Čeferin.

Čeferinov nastop v novi dokumentarni seriji je na družbenih omrežjih naletel na številne pozitivne odzive.
Čeferinov nastop v novi dokumentarni seriji je na družbenih omrežjih naletel na številne pozitivne odzive. FOTO: AP

"Vojna za nogomet" bi bil precej natančen opis dogajanja v aprilu 2021, ko je svetovno športno javnost pretresla ideja o ustanovitvi Superlige. Uefa, na čelu z njenim predsednikom Aleksandrom Čeferinom, se ji je takoj odločno uprla in poskrbela, da v evropskem nogometu (vsaj za zdaj) še veljajo načela športne meritokracije. 

V dokumentarcu, nad katerim je bdel ameriški avtor in ekonomist Andrew Zimbalist, so svoja stališča predstavili tako Čeferin kot njegova glavna nasprotnika: Juventusov predsednik Andrea Agnelli in Realov Florentino Perez. 55-letni slovenski odvetnik je v štirih delih izmed vseh akterjev dobil največ prostora. Med drugim pove, da bi bila ustanovitev Superlige neposreden pljunek v obraz vsem v nogomet zaljubljenim navijačev. 

Na drugi strani Perez še naprej vztraja, da je to edini način, s katerim bi lahko še rešili – po njegovem mnenju – vse manj priljubljen evropski klubski nogomet. "Zakaj sta se Bayern in Liverpool v zadnjih 65 letih pomerila le dvakrat?" se med drugim sprašuje. 

Tudi Gary Lineker je stopil na Uefino stran.
Tudi Gary Lineker je stopil na Uefino stran. FOTO: AP

Na Uefino stran se je postavil tudi izvršni direktor angleške Premier League Richard Masters, ki je dejal, da je prav piramidna struktura državnih prvenstev tisto, kar je od nekdaj vzbujalo zanimanje za glavne evropske nogometne lige. Čeferin je sistem, po katerem ni mogoče izpasti iz tekmovanja, kar so zagovarjali idejni vodje Superlige, označil za veliko nevarnost nogometu, kot ga poznamo danes.

Nasploh se zdi, da je objavljeni dokumentarec voda na Uefin mlin, saj se na družbenih omrežjih pozitivni odzivi na Čeferinov nastop kar vrstijo. "Njegova skromnost in inteligenca, prikazani v seriji, predstavljata oster kontrast nedavnemu obnašanju in besedam predsednika Fife Giannija Infantina, Andree Agnellija in Florentina Poreza," so denimo zapisali na novozelandskem portalu stuff.co.nz

Med številnimi novinarji, komentatorji, nekdanjimi nogometaši in ostalimi poznavalci, ki nastopijo v dokumentarcu, je zanimivo stališče izrazil nekdaj odlični angleški napadalec Gary Lineker. "Če bi elitna tekmovanja bila odprta zgolj za bogato peščico, bi to pomenilo, da nikdar več ne bi videli presenečenj, kot ga je denimo leta 2016 z zmago v Premier League uprizoril Leicester City." 

Težko mi bu oporekali ... 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kaveljc
21. 01. 2023 13.31
Kdor pofpira super ligo se mora zavedati, da je to konec nogometa za manjše klube in navijače, ki niso bogati. Lani sem se povezal z angleškimi navijači proti super ligi in oni imajo tudi zasluge, da so prisilili angleške klube, da so izstopili iz projekta.
Kollerik
15. 01. 2023 16.47
+1
Superliga- velika sramota. Kot je sramota tudi Laporteovo sledenje pokvarjencu Perezu..
cripstoned
15. 01. 2023 10.18
-3
Večjega pljunka od letošnjega SP pri katarcih se ni bilo... Sejk je dobesedno priredil vse kar se da... Se navijači so bili plačani da navijajo za določene države (Indijci, Pakistanci)
idiu3krasne
14. 01. 2023 18.20
-1
pljunek Uefi v obraz...gremo superliga...ful gasa
joe brasco
17. 01. 2023 17.48
+0
ful gas poravnat pufe hahahah se strnjam. Taprava dva se bunita Barca in Juve za tatretjega jah bo kralj pomagu aneda
Pagliaccio 46
14. 01. 2023 17.02
-2
Lahko bi rekel tudi atipična pljučnica