Nogomet

'Jaka je igral kot Beckenbauer, Sandi je velik delavec. To ekipa potrebuje'

Videm, 01. 04. 2024 17.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Milan Doknić
Komentarji
12

Oddaja Vsi Za Naše! je popotovanje po Evropi nadaljevala v bližnjem Vidmu. Tam sta nas v "svoje mesto" sprejela Sandi Lovrić in Jaka Bijol. Svoj čas v prijetnem italijanskem mestecu pa smo izkoristili tudi za pogovor s tamkajšnjim športnim novinarjem, ki piše za slovit časnik Gazzetta Dello Sport. Drugi del oddaje Vsi Za Naše! si lahko kadarkoli ogledate na VOYO.

Nicola Angeli je športni novinar že desetletja. O tem je sanjal celo svoje otroštvo v deželi, ki živi za nogomet. To najbolj slikovito prikaže njegova zgodba o dnevu pred malo več kot štirimi leti, ko je tragično umrl Kobe Bryant. Smrt enega najboljših košarkarjev vseh časov je bila glavna novica na praktično vseh športnih časnikih na svetu, v Italiji pa ravno obratno. "Na naslovnici časnika Gazzetta Dello Sport je tisti dan daleč največ mesta bilo namenjenega namigovanjem o tem, katerega napadalca bo Juventus pripeljal v svoje moštvo," nam zagotovi Angeli, ki za ta sloviti časnik spremlja predstave Udineseja, kjer kruh služita slovenska nogometaša Jaka Bijol in Sandi Lovrić. Z njim smo spregovorili o predstavah naših junakov v Vidmu.

Udinese v Serie A trenutno zaseda 14. mesto, na 30 tekmah pa je kar 16-krat remiziral. Velike težave jim je povzročala tudi poškodba Bijola, ki se je v kader v začetku meseca vrnil po 15 tekmah odsotnosti. Udinese v zadnjih sezonah v Serie A načeloma zaseda mesta na sredini lestvice. Nekoč je bil Udinese valilnica vrhunskih nogometašev. Visoki zneski ob prodajah mladih in nadarjenih nogometašev pa so zdaj stvar preteklosti.

Novinar Gazzette Dello Sport Nicola Angeli
Novinar Gazzette Dello Sport Nicola Angeli FOTO: 24ur.com

Kakšno je po vašem mnenju trenutno stanje kluba?

Udinese še vedno išče dobre mlade nogometaše, ampak celotna organizacija ni več na enaki ravni, kot je bila nekoč. Predvsem, ko govorimo o prestopih nogometašev. Obdobje velikih prestopov je preteklost. 

Samir Handanović je pri Udineseju igral med letoma 2004 in 2012. Kakšen pečat je pustil v Vidmu?

Na začetku svoje poti pri Udineseju je imel veliko težav. Lahko bi rekli, da začetniške težave. Mnogo navijačev ni verjelo, da je dober vratar. Dvomili so, da je dovolj dober za Udinese. Potem pa je postal najboljši vratar v zgodovini kluba. Samir je zagotovo bil najboljši, saj se je Udinese z njim v kadru vedno znova uvrščal na evropska tekmovanja.

Možnosti za to, da tako majhen klub iz majhnega mesteca osvoji Serie A so izjemno majhne. Kljub temu pa v Udinese igrajo nadarjeni in mladi nogometaši  s svetlo prihodnostjo. Med njimi je tudi Jaka Bijol. Kako njegove predstave ocenjujejo tukajšnji navijači?

Mislim in upam, da bo v prihodnosti igral za klub, ki nastopa v Ligi prvakov. Ker je dober fant in zelo dober nogometaš. Mnogi so jokali po odhodu Pabla Marija (branilec, ki je bil na posoji iz Arsenala in je klub zapustil leta 2022 op. a.). Mnogi so menili, da bo klub padel v drugo ligo. Velika sposobnost Italijanov je to, da lahko napovejo tragedije. Potem je prispel Jaka. Kdo je to? Mar ni on igral na položaju vezista? To v Italiji, deželi obrambe ne bo dobro.

Nogometne heroje bomo pospremili na Euro tako, kot se spodobi in kot še niste videli. Vabljeni v družbo Gregorja Trebušaka in Sanje Modrić vsak ponedeljek zvečer po oddaji MasterChef Slovenija na POP TV in VOYO. Vsi za naše!

Je spremenil njihovo mnenje?

Spomnim se srečanja proti Romi. Udinese je zmagal 4:0, Jaka pa je igral kot Franz Beckenbauer. V obrambi je bil neverjeten in vse je teklo prek njega. Tako se je začelo zelo dobro obdobje. Ko se zdaj pogovarjaš o pomembnosti slovenskih nogometašev s komerkoli na ulici, je Jaka prvi ali drugi najpomembnejši igralec v ekipi. Vsi se s tem strinjajo, saj bi moštvo brez njega bilo v velikih težavah.

Sandi Lovrić je v klub prispel v istem prestopnem roku kot Bijol. V lanski sezoni ni zaigral le na eni tekmi v Serie A, letos je znova nepogrešljiv del začetne enajsterice. 

Sandi je zelo nadarjen in spreten z žogo. A njegova velika prednost, ko je prišel v klub, je bilo njegovo znanje italijanščine. Italijansko govori bolje od večine Italijanov. To je zelo pomembno. Poleg tega pa je tudi velik delavec. To ekipa potrebuje in zato ga navijači zelo cenijo.

Opazili smo, da je Videm zelo mirno mestece. Tudi navijači so v pogovori z nogometaši na ulici zelo spoštljivi. Je to značilno za to mesto?

Je. Nogometaši lahko v miru spijejo kavo, pojejo rogljiček in se sprehodijo po mestu. Nihče se bo želel slikati z njimi. Ali pa jih prosil za avtogram. Tako pokažejo svoje spoštovanje do nogometašev. Prebivalci tu so dobro razmislili o tem zakaj bi nogometaš podpisal za ta klub. Drugi klubi imajo seveda več denarja. Drugje imajo tudi več lovorik in tukaj ne bojo osvojili naslova. Pomembno je vzdušje v mestu. Zato so skupaj ustvarili dobro vzdušje v mestu. Tako razmišljajo prebivalci Vidma.

V tokratni oddaji Vsi Za Naše! bosta predstavljena Sandi Lovrić in Jaka Bijol
V tokratni oddaji Vsi Za Naše! bosta predstavljena Sandi Lovrić in Jaka Bijol FOTO:
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Škrnicl
01. 04. 2024 21.44
-3
Hahaha, vrhunski kavč pajaci komentirajo...LOL, pa čips, pa pivo...
janez 2
01. 04. 2024 21.16
+2
mislim, a se lahko še bolj napihujeta, zaradi ene ali dve posrečene tekme?????? čvekata o spoštljivosti vajunih meščanov do nogometašev, vidva se pa BECKENBAUERJA primerjata....slovenski fuzbalerji pa res živite od fantaziranja in napihovanja
Geronimo
01. 04. 2024 21.00
+3
Njega je samo atek s podkupovanjem tja spravil zacelo se je v rudarju s pusnikom
bad-grandpa
01. 04. 2024 19.40
+5
bogat oči porinil naprej sina v fuzbalu. Na evropskem bo hladen tuš
AdolfH
01. 04. 2024 19.08
+2
ena prijateljska tekma pa že kao najboljši…
RevenKapitalist
01. 04. 2024 18.51
+5
Da ne bo hlafen tus na euru. Premagat portugalsko na prijateljski tekmi ni nek presezek tolk da veste.
Kollerik
01. 04. 2024 19.45
+0
VWT6
01. 04. 2024 18.13
+5
Zdaj je lahko že vsak nogometaš če ima bogastvo od zadaj.
Panter 63
01. 04. 2024 18.07
+10
Pa kje taksne najdeta? Kot Beckenbauer. Malo se umirita. Vsi dobro vemo kdo je Beckenbauer. Celi svet. Za Bijola pa ne vem ce je kdo slisal razen par Italijanov in Slovenci. Pa se to ne vsi.
Panter 63
01. 04. 2024 18.22
+6
V njegovih letah je bil Beckenbauer ze svetovni prvak,drugi na svetu........bil kapetan te reprezentance, in zdaj ga primerjajo z njim. Od Bijola je najmanj 100 boljsih,a Beckenbauer je samo en.
James Bond in tovariš Tito
01. 04. 2024 17.59
+11
..primerjava enga Bijola z Kaiserjem je pa res na mestu...joooj...