Nogomet

Kako bi nogometni trenerji izpopolnili sistem VAR?

London, 05. 12. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

VAR. Stvar, o kateri nogometni svet razglablja praktično po vsaki tekmi. Tako v Sloveniji kot tudi v Angliji so napake sodnikov kljub prisotnosti VAR-a še zmeraj precej pogoste. Trenerji premierligaških klubov so postregli z nekaj idejami, ki bi po njihovem mnenju izboljšale VAR.

VAR
VAR FOTO: Shutterstock

Glavni sodniki bi morali prevzeti več odgovornosti

Trener Newcastla Eddie Howe je po tekmi petega kroga skupinskega dela Lige prvakov dejal, da vsak nogometni navdušenec, ki ni navijač PSG-ja, ve, da na tekmi med omenjenima ekipama ni prišlo do situacije za najstrožjo kazen. Sodnik je po ogledu posnetka pokazal na belo točko, Parižani pa so posledično v 98. minuti tekme prišli do izenačenja. "Če si gre glavni sodnik ogledati posnetek, je 99-odstotna možnost, da bo spremenil svojo prvotno odločitev. Vsakič, ko gledajo v zaslon, upam, da bodo dovolj pogumni, da ostanejo pri svoji sodbi. Ampak to se po navadi ne zgodi. Želel bi si, da se to spremeni," je povedal Howe.

Eddie Howe
Eddie Howe FOTO: AP

Treba je razjasniti, kaj je igra z roko

"Vprašanje igre z roko je najbolj problematično med vsemi. Če me vprašate, kdaj se roka dosodi in kdaj ne, vam ne bi znal povedati. Na drugi strani pa s prepovedanimi položaji nimam problemov. Tukaj narišejo črte, ki pokažejo, če gre za prepovedani položaj ali ne. Pri igri z roko pa gre za subjektivne odločitve," je dodal Howe.

Hitrejše odločitve

Trener Fulhama Marco Silva vidi največji problem v dejstvu, da premori za VAR trajajo občutno predolgo. "Vsi si želimo, da bi bil nogomet čim hitrejši. Všeč bi mi bilo, če bi odločitve sprejemali hitreje, ne pa da postopek traja več minut."

Marco Silva
Marco Silva FOTO: AP

VAR zmanjšuje sodniško avtoriteto

Ange Postecoglou, ki je med poletjem sedel na trenerski stolček Tottenhama, meni, da ima VAR negativen vpliv na avtoriteto glavnega sodnika. "Glavni sodnik sodi tekmo, VAR pa sodi njegove odločitve. Ko je ta sistem prišel v nogometni svet, je prišel z namenom, da popravi očitne sodniške napake. Če si moraš situacijo ogledati iz sedmih različnih kotov in jo dati v počasen posnetek, potem to ni očitna napaka. Tako pa na vsaki tekmi porabijo več minut za to, da najdejo napako glavnega delivca pravice."

Ange Postecoglou
Ange Postecoglou FOTO: AP

Naj postane jasno in očitno, kaj pomeni jasno in očitno

Besedam Postecoglouja sta se pridružila tudi Erik ten Hag in Jurgen Klopp. Vsi vidijo problem v tem, da se zmeraj, ko je govora o VAR-u, razglablja o jasnih in čistih odločitvah, čeprav sploh ni razjasnjeno, kaj to pomeni. "Ne vem, zakaj se VAR ne uporablja za situacije, za katere je namenjen, in namesto tega čiste situacije spreminja v zakomplicirane, da ne bi osramotil glavnega sodnika," je dodal Klopp.

Erik ten Hag in Jurgen Klopp
Erik ten Hag in Jurgen Klopp FOTO: AP
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Koronavirusovec
05. 12. 2023 13.57
-1
Sojenje ne bo nikoli nepristransko. Kot nikoli ne bo izmed 2 podobno lepi 👩 všeč ista ženska vsem moškim
RevenKapitalist
05. 12. 2023 12.12
+4
Sodnike kaznovat.
mackon08
05. 12. 2023 11.19
+0
Ko igra Olimpija je vseeno če je var ali pa ne. Vse se dosodi v korist Olimpije.
BitterTruth
05. 12. 2023 11.02
+3
Var je super, se veckrat bi bilo treba uporabiti, prevec je simuliranj v kazenskem
Kollerik
05. 12. 2023 10.29
+7
Kar vprašajte šefa Real Madrida Pereza. On obvlada.....
vevse
05. 12. 2023 10.14
+1
Glas ljudstva.
mmickica
05. 12. 2023 13.21
+1
mmickica
05. 12. 2023 09.56
+5
VAR sodniki bi morali imeti zadnjo besedo, ne pa sodnik na igrišču. Neumno je, da po tem, ko VAR nekaj opazi, to gre gledat še sodnik, to je nesmisel in zavlačevanje. VAR bi moral gledati dogajanje na celotnem igrišču, večjo napako sodnika takoj javiti, da bi jo sodnik lahko še popravil. Tako ne bi bilo več po neumnosti dosojenih rumenih in rdečih kartonov, marsikdo, ki ga je sodnik na igrišču spregledal, bi ga pa dobil. Prepovedane položaje kar dobro preverjajo že sedaj, tako da tu ni potrebno kaj dosti izboljšav. In pa, kot opažajo že mnogi, enkrat za vselej določiti kdaj je in kdaj ni roka v 16m prostoru.
nikita99
05. 12. 2023 09.41
+6
Zanimivo, pri VARu jih moti da je predolgo. Ko pa njihovi igralci zavlačujejo pri izvajanju avta, menjavah, zaigrajo prekršek pa se kotajo po terenih, jih ne moti. Seveda če je igralec njihove ekipe. Naj določe koliko bo čiste igre, pa naj ustavijo uro. Ne bo več zavlačevanja in ležanja.
STDB
05. 12. 2023 09.53
+3
Tako za primerjavo ... iz unega drugega angleškega športa - rugby ... avtoriteta sodnika na maksimumu, kakršnokoli prigovarjanje pomeni izključitev, pogovarja se s sodnikom samo kapetan ekipe in še ta bolj posluša kot pa razpravlja. Igra se, ko igralec obleži, prekine samo, če sodnik oceni da gre za hujšo poškodbo - igra se ne zavlačuje in nihče nima interesa ležat na tleh. Fair-play na visokem nivoju, saj igralci redko 'svinjajo', namerni prekrški se strogo kaznujejo, prav tako nešportno obnašanje. Včasih bi malo poslal tele fuzbal zvezdice na kak trening rugby-ja.
oježeš
05. 12. 2023 10.18
+3
To bi morali storiti že zdavnaj. Ko se igra prekine se ustavi ura, Enako kot pri košarki recimo. In ni potem tisti brezveznih podaljškov, ki so ali pa niso v pravi dolžini zastojev na igrišču. In igra potem poteka res 90 minut.