Nogomet

Mijatović: Ljudje so začutili spremembe v reprezentanci in jo zato podpirajo

Ljubljana, 22. 12. 2022 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tadej Vidrih
Komentarji
11

Nogometna zveza Slovenije (NZS) je po treh letih znova organizirala tradicionalni novoletni sprejem, ki predstavlja lepo priložnost ozreti se na iztekajoče se leto in tudi pogledati proti izzivom, ki slovenski nogomet čakajo v letu, ki prihaja. Tako Rade Mijatović kot Mile Ačimović verjameta, da je pred nami leto, polno uspehov.

Predsednik NZS Rade Mijatović
Predsednik NZS Rade Mijatović FOTO: Damjan Žibert

Potem ko začetek leta 2022 za slovensko člansko reprezentanco ni bil najboljši, je v zaključku leta četa Matjaža Keka pokazala bistveno boljše predstave. Uspela se je obdržati v drugem kakovostnem rangu lige narodov, nato pa dobila še prijateljski tekmi proti Romuniji in Črni Gori. "Mislim, da je ključno to, da je reprezentanca pokazala dobro igro. Veliko več gledalcev je prišlo podpirat reprezentanco na teh tekmah. Celo na prijateljski tekmi s Črno Goro smo imeli 11 tisoč ljudi, kar je v preteklosti bilo nepredstavljivo. Dejstvo je, da ljudje začutijo določene spremembe, da začutijo to borbenost, pristop, igre za državno reprezentanco in tudi pridejo reprezentanco podpret. In na krilih tega ali pa na temelju tega ... Res smo optimistični. Sploh na podlagi teh zadnjih dveh prijateljskih tekem. Skozi to se razvijajo in napredujejo mladi igralci. Zgodil se nam je (Benjamin) Šeško, pa tudi (Adam) Gnezda Čerin, (Andraž) Šporar je nazaj, (Benjamin) Verbič je nazaj, tako da je res užitek gledati te fante, kako igrajo nogomet," je za našo televizijo na novoletnem sprejemu povedal predsednik NZS Rade Mijatović.

Slovenska izbrana vrsta, ki je na velikem turnirju nazadnje nastopila leta 2010, ko je v Južni Afriki slavila doslej edino zmago na svetovnih prvenstvih, je letos dobila tudi nasprotnike v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu leta 2024. Naši nogometaši so imeli pri plesu kroglic srečno roko, saj se bodo za preboj na prvenstvo stare celine udarili z Dansko, s Finsko, Kazahstanom, Severno Irsko in San Marinom. "Po porazu, ki smo ga doživeli proti Srbiji, in slabi igri v Beogradu, se je reprezentanca zbrala. Gre za fante, ki znajo igrati nogomet, ki so dolgo skupaj. Selektor Kek je priključil nekaj mladih igralcev, ki so se hitro vključili v reprezentanco. Z eno močno Norveško smo odigrali dve odlični tekmi, v eni celo zdržali 30 minut z igralcem manj. Zdržali smo na Švedskem in po zaostanku z 0:2 remizirali s Srbijo. To je reprezentante povezalo, postali so ekipa. Tudi obe prijateljski tekmi proti Romuniji in Črni Gori, sploh proti Romuniji v prvem polčasu je bila igra imenitna in to nas navdaja z optimizmom pred prihajajočimi kvalifikacijami za evropsko prvenstvo leta 2024," je optimističen prvi mož slovenske krovne nogometne organizacije.

Optimistično se v naslednje leto podaja tudi reprezentanca do 21 let, ki jo vodi član zlate slovenske generacije Mile Ačimović. "Zadovoljen sem s prejšnjo in s to novo generacijo. Misli so že usmerjene v prihodnost, prišla je nova generacija. Res smo zaključili s to, dajmo ji reči staro generacijo, z zmago v Angliji. Zdaj imamo novo generacijo, februarja čakamo žreb, bomo videli, kakšna bo skupina in glede na to postavili tudi ambicije in cilje," je minulo leto povzel Ačimović, ki se v novo leto podaja s povsem spremenjeno reprezentanco: "To je problem tega dela z mlajšimi reprezentancami. V mojem primeru premagati Anglijo, leto in pol preživeti s temi fanti in po tekmi 17 fantov zapusti reprezentanco. Potem pride 17, 18 novih fantov. Ampak zdaj imamo pet ali šest tekem za pripravo in potem septembra gre zares."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ddolores
23. 12. 2022 15.42
+1
Še lepše spremembe bodo ko bosta odpeketala predsednik in selektor. Ne vem zakaj je Kek lahko selektor, jaz pa ne. Jaz bi tud premagal Malto 1:0 iz podarjene 11metrovke.
Lucky
22. 12. 2022 15.52
+4
Od zlate generacije je minilo 20 let. Ta generacija se je šla potem trenerski posel in preprodajanje igralcev. V vseh teh letih, ni nič kaj pametnega vzgojila. Generacija 2010 je še plod starih trenerjev. Naloga zveze je, da vzgoji generacijo trenerjev, ki bo učila prave stvari. Tako pa smo odvisni od srečnega naključja, da bo vsake tolk skoču ven kakšen Ŝeško. Če ekipa ni sposobna skupaj spravit 3 podaje, razen, če igrajo nazaj, potem težko pričakuješ uspehe. Ker nimaš vlke baze, moraš kvalitetno delat, s tem kar imaš.
Kollerik
22. 12. 2022 15.22
+5
Un trenerski pajac iz ponesrečene košarkaške zgodbe še vedno ni odstopil? Le zakaj bi....
zajebant1
22. 12. 2022 15.17
+4
Čist Slovenec
JAZsemTI
22. 12. 2022 14.50
+5
Slovenština je zakon🤣
Maxim22
22. 12. 2022 14.50
+9
V NZS ste nastavili same pametnjakoviče iz Srbije, ki znajo samo dobro govorit, mešetarit, pametovati o nogometu ter kaj bi lahko naredili in kako... igrali ga pa nikoli niso razen namiznega z pivom v roki. Ali lahko postavite neko pravo ekipo, da motivirajo in spravijo naše fante kdaj na SP?
Slovenski Jezus
22. 12. 2022 14.36
+4
Mijatovic, Acimovic,itd,itd.. A je to sploh slo reprezentanca?? D aniso novinarji sli na zanapcno zabavo.
whattheuck
22. 12. 2022 13.59
+9
Samo Jebenići v našem nogometu.
whattheuck
22. 12. 2022 13.58
+6
Mijatoviću, dali ti več ide slovenski jezik?
stanley
22. 12. 2022 16.13
+2
Ne ide, zato Srbski SK prenosi utakmice tvoje reprezentacije.
whattheuck
23. 12. 2022 14.17
+1
Slovenska reprezentanca je bolj jugoslovanska. Enako pri celi nogometni zvezi. Samo Yugoviće se vidi.