Nogomet

'Ne bi me presenetilo, če bi Inter osvojil Ligo prvakov!'

Ljubljana, 08. 02. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jan Lukač, Tomaž Lukač, Božidar Bulat
Komentarji
0

V prvem delu nove sezone spletne pogovorne oddaje Fuzbal! smo gostili Zorana Zeljkovića, 41-letnega trenerja Kopra. Zasedba z Obale je po lanskih težavah letos celo konkurenčna v boju za naslov, številni pa zasluge pripisujejo predvsem Zeljkoviću, s katerim smo poleg trenutnega stanja na Bonifiki in v slovenskem nogometu govorili o prihajajočem obračunu njegovega prijatelja Samirja Handanovića v Ligi prvakov z Liverpoolom v osmini finala tekmovanja ter evropskem nogometu nasploh, dotaknili smo se slovenske reprezentance, ob koncu pa je beseda nanesla tudi na prijetno okolje, kjer po novem dela, ne pa tudi živi.

Zoran Zeljković je trenutno eno najbolj vročih trenerskih imen pri nas. S Koprom je ob točki zaostanka za vodilnim Mariborom pred pričetkom spomladanskega dela prvenstva v igri tudi za naslov prvaka, v pokalu pa se bodo Kanarčki pod vodstvom 41-letnega Ljubljančana v polfinalu udarili s Celjem. Zeljković je sicer večji del igralske kariere preživel na slovenskih prvoligaških zelenicah, kjer je nosil drese Livarja, Ljubljane, Domžal, Interblocka in Olimpije. Preizkusil se je tudi na Cipru in Madžarskem, kopačke je na klin obesil v Avstriji, pred tem pa je bil tudi član novomeške Krke, ki jo je v minuli sezoni kot trener skoraj vrnil med slovensko nogometno elito. Strateg kluba z Bonifike, ki ima sicer tudi en nastop za slovensko člansko izbrano vrsto, je velik prijatelj kapetana milanskega Interja Samirja Handanovića, pozna ga v drugačni luči od tiste, ki jo vidimo v javnosti, sam pa stremi k projektom z dolgoročno vizijo, kakršnega del pravi, da je tudi sam.

Sanje nikoli niso prepovedane

Nekdanji vezist, ki so ga, kot pravi sam, prijatelji raje označili za bočnega nogometaša, ima za seboj bore malo negativnih izkušenj v trenerski karieri. S Krko je v minuli sezoni med drugoligaši zasedel drugo mesto, ki mu je prineslo dodatne kvalifikacije za preboj med elito, a kljub temu da so Farmacevti na povratnem obračunu v Kopru vodili že s 3:0, je tedanjim gostiteljem uspel obstanek v ligi z dvema zadetkoma ob koncu srečanja. Nedolgo zatem je Zeljković sedel na klop Kopra in začel novo zgodbo, v katero verjame in jo želi izpeljati do konca.

Koprčani so pred spomladanskim delom prvenstva v zelo dobrem položaju tudi za naskok na sam vrh, a mladi strateg na prvo mesto še vedno postavlja osnovni cilj, zastavljen pred sezono in kot vse kaže, na Bonifiki ostajajo na realnih tleh: "Sanje nikoli niso prepovedane, treba je biti realen v življenju, mi smo v neki izgradnji, veliko je novih igralcev, naš cilj je Evropa od prvega dne, bomo pa vse naredili, da skušamo vzeti, kar se nam bo ponudilo." Rumenomodrim se pot do lovorike odpira tudi v pokalnem tekmovanju, kjer jim na poti stoji Celje, v knežjem mestu pa je del svoje strokovne poti kot pomočnik Dušana Kosiča preživel tudi Zeljković, 41- letnik je podal svoj pogled na dogajanje pri Olimpiji, katere dres je nosil za časa igralske kariere in kjer pravi, da bi lahko številne stvari izpeljali drugače vsem uspehom v zadnjem obdobju navkljub.

Snemanje prvega dela nove sezone spletne pogovorne oddaje Fuzbal!
Snemanje prvega dela nove sezone spletne pogovorne oddaje Fuzbal! FOTO: 24ur.com

Sarma je specifičen, mi pravimo, da je golman

Naš tokratni gost je v zasebnem življenju prijatelj velikega zvezdnika Interja iz Milana, Samirja Handanovića, v Interblocku pa si je slačilnico delil tudi z Josipom Iličićem, s katerim sicer tesnejših stikov z izjemo naključnih srečanj nima, je pa zato pogosteje v družbi kapetana Nerazzurov, ki ga je na šaljiv način tudi opisal: "Sarma je specifičen, mi pravimo, da je golman in golmane moraš razumeti, je velik profesionalec in ko pridemo s prijatelji k njemu, res izbira, kdaj se bo z nami družil. Nisem še srečal podobnega človeka v življenju in ni slučajno, da je naredil v karieri to, kar je."

Slovenec med vratnicama giganta iz prestolnice mode se bo sicer v osmini finala Lige prvakov pomeril z Liverpoolom, pri čemer večji del nogometne javnosti, najbrž celo prevelik del pozornosti in možnosti za napredovanje, namenja Redsom. "Iskreno, mene ne bi presenetilo, če bi celo osvojili Ligo prvakov, kajti res jih spremljam že kar nekaj let in mislim, da trenutno igrajo najlepši nogomet, imajo tudi dosti širine, dolgo so skupaj in verjamem ter res navijam, da bodo na koncu osvojili Ligo prvakov," je svojega tihega favorita za končno slavje med evropsko nogometno smetano razkril Zeljković.

Samir Handanović
Samir Handanović FOTO: AP

Lagal bi, če bi videl velik napredek reprezentance v zadnjem času

Slovenska izbrana vrsta bo po neuspelem poskusu preboja na mundial v Katarju prav v Dohi leto pričela z dvema pripravljalnima tekmama, nasprotnika bosta Katar in svetovna podprvakinja Hrvaška. Ljubljančan, ki je članski dres z državnim grbom prvič in zadnjič oblekel leta 2008 na tekmi s Švedsko, se zaveda, da stanje ni rožnato, kar kažejo tudi rezultati: "Lagal bi, če bi rekel, da sem videl v zadnjem času nek velik napredek, mislim, da so ti fantje sposobni več in verjamem, da bodo to v prihodnosti tudi dokazali."

Beseda je nanesla tudi na delo selektorja, ki je našega sogovornika pred več kot desetletjem tudi vpoklical v reprezentanco. "Sigurno ni lahko biti selektor, nimaš veliko časa, mogoče dva treninga in hitro tekma, ampak to ne opravičuje ničesar, saj igralce pokliče selektor in za to mora odgovarjati," pa vlogo Matjaža Keka in njegov vpliv na ekipo in rezultate vidi gost prve spletne pogovorne oddaje Fuzbal! v novem letu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3