Nogomet

Pogovor z Damirjem Skomino: sojenje na mundialu, izolska zgodba in nova kariera

Ljubljana, 03. 12. 2022 15.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jan Lukač
Komentarji
8

Pred začetkom izločilnih bojev svetovnega prvenstva v Katarju smo se že včeraj pogovarjali z najboljšim slovenskim nogometni sodnikom vseh časov, Damirjem Skomino. Pogovor ekskluzivno objavljamo danes.

"Zelo uživam"

46-letnik iz Kopra je lani končal svojo sodniško pot, a kot številni kolegi iz njegovega poklica, pa tudi nogometaši, enostavno ne more iz svoje kože. Kolikor mu čas dopušča, spremlja tudi aktualno prvenstvo najboljših na svetu. Sam priznava, da se težko izogne spremljanju dvobojev na svoj način, saj njegovo ostro oko pogosto zaide tudi proti sodniškim ekipam: "Zelo uživam, seveda pa pogledam najprej tako, da vidim, kaj so trendi, kaj se dogaja, kakšne so novosti in pa seveda tudi še vedno ta sodniški del pogledam, poklicna deformacija, po toliko letih me to še vedno zanima." Beseda je preprosto morala nanesti tudi na enormne dodatke ob koncu polčasov, oziroma nadoknadenje časa, kakor se radi izrazijo sodniki. Ta mundial je v tem pogledu zares nekaj posebnega, ni pa to nujno slaba stvar, meni glavni sodnik finala Lige prvakov iz leta 2019: "To je nadoknadenje izgubljenega časa ... Svetovno prvenstvo je največje v našem športu ... Zdi se mi zelo prav, da se ponudi priložnost ... Se mi zdi ta trend zelo pozitiven, da se izgubljeni čas nadoknadi."  Skomini se zdi ta način pravilen, saj se po njegovem mnenju tudi igralci zavedajo, da bo kljub zavlačevanju ves čas nadoknaden. Pohvalil je delo sodnikov na dosedanjem delu tekmovanja, sicer pa je pograjal tudi nekatere napake, zlasti na tekmi Belgije in Kanade v skupinskem delu, ter razložil delovanje VAR-a v teh situacijah. Dotaknil se je debija ženske sodniške ekipe na svetovnih prvenstvih. Čast glavne delivke pravice na tekmi Kostarika - Nemčija je pripadla Francozinji Stephanie Frappart, ki jo je Primorec tudi pohvalil, a izpostavil, da je treba pri izboru gledati na kakovost, ne na spol.

Izolska zgodba zaključena, razočaranje ostaja

Beseda je nanesla tudi na zgodbo, ki jo je Damir Skomina ambiciozno začel nemudoma po uradnem zaključku sodniške poti, in sicer je prevzel NK Izola, cilji in načrti pa so bili veliki, saj je Koprčan s kakovostnim in trdim delom nekdanjega prvoligaša želel vrniti na stara pota, a zalomilo se je že zelo kmalu. Po nekaj mesecih se je odločil spregovoriti tudi o tem, kar se je dogajalo med njegovim časom na čelu slovenskega tretjeligaša: "Prav je, da to razložim. Predolgo sem bil v vrhunskem športu, kjer sem doživel največ, kar je v profesionalizmu mogoče ... Vedel sem, da se spuščam nizko. Največji razlog, da sem zadevo opustil, so bile nevzdržne zadeve. Nisem si več predstavljal nove sezone po nekih praznih obljubah ljudi z občinske uprave, da se bodo stvari uredile ... Politika me nikoli ni zanimala, verjetno sem bil naiven, ker nisem postavil določenih zahtev. Ta občinska uprava je enostavno bila s figo v žepu." Zdaj že nekdanji predsednik NK Izola je razkril obljube o osvetlitvi igrišč, novih terenih z naravno travo ter se spomnil nogometašev, ki so ga po njegovih besedah želeli izsiljevati za plačilo, in to kljub slabim rezultatom. Meni, da v Izoli pogojev za nogomet trenutno praktično ni.

Damir Skomina
Damir Skomina FOTO: 24UR

Nova kariera zastopnik nogometašev

Zdaj, ko je zgodba z nekdanjim primorskim prvoligašem zaključena, se je 46-letnik usmeril v nov poklic. Odprl je zastopniško agencijo Road to excellence, ki bo igralce novačila zlasti v Nigeriji, kjer Skomina pravi, da je ogromno potenciala, saj gre za ogromno državo: "Tam je enormno veliko potenciala, tam niso narejeni igralci, ampak veliki potenciali s fenomenalnimi fizičnimi in tehničnimi predispozicijami. Kar je pa najbolj pomembno, so ti fantje zelo lačni, ko jih vprašam, če so pripravljeni priti v Evropo, je odgovor - DA. Enostavno je precej lažje delovati s fanti iz Afrike." Primorec meni, da so nogometaši iz eksotičnih držav preprosto bolj željni uspeha in je to edini izhod iz življenja in realnosti, ki jo živijo, hkrati pa niso vajeni pogojev v Evropi, kjer jih profesionalizem še bolj motivira. Sodeluje tudi že z nekaterimi slovenskimi prvoligaši in se nadeja, da bo imel pri svojem novem poklicu veliko uspeha, tudi zavoljo talentiranih nigerijskih nogometašev, ki jim želi pomagati pri preboju na svetovni nogometni oder.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1831761
05. 12. 2022 13.05
-1
V izoli je od igralcev zahteval da dajo odpoved v službah in da zastonj trenirajo in igrajo v izoli...smešen tip
Kitamita
05. 12. 2022 13.23
A maš kakšne dokaze zato ali se pa izmišljuješ
Uporabnik1831761
05. 12. 2022 14.03
Trapon
03. 12. 2022 19.15
+1
Naj vloži sodniški oz.svoj denar v svoj posel in se bo hitro videlo koliko je vreden na trgu dela....pa ne kot sodnik tam je bil ok
Trapon
03. 12. 2022 19.13
-3
Tipičen primorc....vsi da bi igrali za njega in mu dajali provizije....e g.sodnik delati in delati....najlažje zaslužen denar s piščalko te ni in ne bo osrečil
MoniH
03. 12. 2022 18.57
+0
Domače igralce je nagnal, ker ni dobil njihove provizije, prpeljal pa hrvate in mislil, da bojo igral za njega.. ni se izšlo, zdaj so pa drugi krivi.
DavorPraprotnik
03. 12. 2022 15.55
-1
On pa Agent hahaha dobra samopromocija hahahah
Chaparral
05. 12. 2022 08.47
+2