Nogomet

Skromen umetniški vtis bo po treh točkah hitro pozabljen

Ljubljana, 26. 03. 2023 17.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
138

Slovenska nogometna reprezentanca je v kvalifikacijah za Euro 2024 še drugič zmagala. V Stožicah je bila z 2:0 boljša od San Marina, s katerim se je v nasprotju s pričakovanji dolgo mučila. Za vodstvo je šele v 57. minuti z zvrhano mero sreče poskrbel Benjamin Šeško, tri minute kasneje je avtogol dosegel Roberto Di Maio.

Slovenija nikakor ni navdušila. V prvem polčasu ni našla poti za hrbet razigranega vratarja Elie Benedettinija. Tudi začetek nadaljevanja ni obetal. San Marino je še bolj strnil zid pred svojimi vrati, Kekovi varovanci pa pravih idej niso imeli. V 57. minuti je odrešitev prišla v režiji Benjamina Šeška, ki je bil v pravem trenutku na pravem mestu in s poljubom sreče poskrbel, da si je deset tisoč glava množica le oddahnila. Tri minute kasneje se je manko individualne kvalitete odrazil v avtogolu gostov, po katerem je bilo srečanje odločeno. Umetniški vtis je bil daleč od idealnega, a točke so edino, kar v kvalifikacijah šteje. Slovenija jih ima po dveh tekmah šest in si za opravljeno v marčevskem premoru zasluži zelo visoko oceno. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Benedettini in prečka Slovence spravljala ob živce

Slovenci so prvič resneje zapretili v 14. minuti, ko je po podaji Mihe Zajca streljal Žan Karničnik, a je gostujoča obramba uspela odbiti v kot, po katerem ni bilo nevarnosti. Pet minut kasneje se je s parado proslavil Elia Benedettini, ki je odlično odreagiral po strelu Zajca. Pritisk Kekovih varovancev se je le še stopnjeval, v 21. minuti je San Marino kar dvakrat rešila prečka. Najprej je streljal Jaka Bijol, odbitka pa v gol ni uspel pospraviti Karničnik. 

Že po dobre pol ure, ko je bil rezultat še vedno začetnih 0:0, je moral Kek prvič prisilno menjati. Jako Bijola je zaradi lažje poškodbe nadomestil Vanja Drkušić. V 38. minuti je imel znova vodstvo "na glavi" Karničnik, a je branilec Celja meril mimo leve vratnice. V sodniškem dodatku prvega dela se je še ena zrela priložnost ponudila Zajcu, ko je bil Benedettini izven svojih vrat, vendar tudi on ni bil dovolj natančen. 

Tribune v Stožicah so bile proti San Marinu lepo zapolnjene. Po uradnih podatkih se je zbralo 10.282 navijačev. 

Slovenskih muk konec, ko je bil v pravem trenutku na pravem mestu Benjamin Šeško 

Drugi polčas se ni začel po pričakovanjih, saj je strnjena obramba gostov preprečevala izdelane akcije Slovencev. Prva priložnost se je domačim tako ponudila "šele" v 55. minuti, ko je San Marino imel enega redkih napadov, v katerem je več nogometašev istočasno prišlo na slovensko polovico. V protinapadu je Petar Stojanović odlično našel Andresa Vombergarja, ta je streljal z leve, še enkrat več pa se je s posredovanjem izkazal Benedettini. 

V naslednjem resnejšem poskusu pa je bilo slovenskih muk končno konec. Verbič je iznajdljivo našel Zajca v kazenskem prostoru, njegov strel je z drsečim startom preusmeril Michele Cevoli, a naravnost do Benjamina Šeška, od katerega se je žoga odbila v gol za 1:0. Po vodstvu je Matjaž Kek opravil dvojno zamenjavo, vstopila sta Jure Balkovec in Žan Vipotnik. Prav napadalec Maribora je imel v 60. minuti prste vmes pri akciji za 2:0, ko je s strani poslal predložek, ki ga je z glavo v lastno mrežo nespretno preusmeril rezervist Roberto Di Maio

Benjamin Verbič v preigravanju proti San Marinu
Benjamin Verbič v preigravanju proti San Marinu FOTO: Aljoša Kravanja

Kek izgubil živce zaradi Verbiča

Ritem igre je po drugem golu Slovenije občutno padel, priložnosti ni bilo veliko, Kek pa je skušal vse skupaj vsaj nekoliko poživiti z dvojno zamenjavo v 82. minuti: namesto Zajca in Verbiča sta vstopila Jon Gorenc Stanković in Tomi Horvat. Ob odhodu na klop si je Verbič s Kekom izmenjal kar nekaj ostrih besed. Slovenski selektor, sodeč po reakcijah, sicer že prej ni bil zadovoljen z njegovim doprinosom igri. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Matjaž Kek je na klopi tokrat pustil bočnega branilca Jureta Balkovca, ki je proti Kazahstanu odigral prvi polčas, namesto njega se je na levo stran obrambe pomaknil Žan Karničnik, na desni je začel Petar Stojanović. Do sprememb je prišlo tudi na sredini in v napadu. Od prve minute je začel malo vidni Sandi Lovrić, ki je proti Kazahstanu po vstopu občutno poživil igro, tokrat pa ni imel svojega dne. Začela sta tudi Miha Zajc in napadalec Andres Vombergar. Strelec odločilnega zadetka proti Kazahstanu Žan Vipotnik je tudi tokrat na svojo priložnost čakal na klopi. 

Selektor San Marina Fabrizio Constantini v izjavi po tekmi: 

 

"Vedeli smo, da nas čaka zelo kvalitetna ekipa. Pokazali so, da so kakovostnejši. Ampak verjeli smo, da jim lahko konkuriramo. Prvi gol smo sprejeli po veliki nesreči, drugi je bil smola našega branilca. Vratar Benedittini je igral odlično. Tudi v napadu smo nekajkrat zapretili. Z nekaj več sreče bi lahko iztržili več, mogoče bi se lahko domov vrnili celo s točko. Slovenija je odlična ekipa, ki ima ogromno kvalitete in mi je zelo všeč. Še naprej bomo poskušali, kot smo danes in proti Severni Irski."

 

Na vprašanje, zakaj mu je Slovenija tako všeč, je odvrnil: 

 

"Ker igra lep nogomet. Benjamin Šeško je igralec za prihodnost. A ta proces se je začel že pred leti z Josipom Iličićem in ostalimi. Mislim, da ima Slovenija s to generacijo svetlo prihodnost." 

Stanje v skupini H
Stanje v skupini H FOTO: Sofascore.com
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (138)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
28. 03. 2023 11.35
+1
Bom ponovil moj komentar "od lepote se umira od golov in točk se živi" izbirajte, v zgodovini nogometne igre je marsikatera država postala Evropski ali Svetovni prvak zaradi doseženega gola, in ne zaradi lepote igre, jasno pa je da si želimo kombinacijo obojega , ampak .......
Kollerik
27. 03. 2023 12.01
27. 03. 2023 11.52
+0
sami pametni komentarji, za selektorje ni straha!
mojcd
27. 03. 2023 11.42
+0
Oba gola je dal San Marino, bodimo realni.....vsaj to srečo smo imeli da je pri enem golu slučajno našla vmes še našega igralca.........
borjac
28. 03. 2023 11.39
+1
Pojma nimaš, ko smo dvakrat zadeli okvir vrat, pa šanso zgrešili, smo imeli smolo, ko smo kasneje zadeli smo imeli srečo, in to na isti tekmi, zmago pa smo ZASLUŽILI, to je realno, kajti če bi imeli samo smolo bi tekmo izgubili, kaj bi pa potem napisal ti mojcd ??
STDB
27. 03. 2023 10.46
+1
Kritiki so se zbudili. Saj se strinjam, da je na dveh tekmah le drugi polčas proti Kazahstanu bil približno na nivoju, ampak to nam v tem trenutku ta ekipa lahko ponudi. In tisti, ki pričakujejo, da bo Reanult Megane na dirkališču 'žgal' Ferarija, morajo najprej znižati svoja pričakovanja. Ja, Karničnik je zgrešil, kar ne bi smel ... Choupo Moting je zgrešil z golove črte (oziroma žogo izbil v igrišče), Ronaldo je tudi že 'zluftal' preko gola s petih metrov, tudi Messi ima v letošnji sezoni en tak 'bekovski' strel s 5 m, da ne govorimo o drugih. In zdej bi gnojnico zlivali po Karničniku, ki je branilec. Kot je rekel Kek, junijski tekmi bosta pravo merilo, ne tole zdaj.
mojcd
27. 03. 2023 11.45
+1
Najboljši branilci zabijajo ko je to treba, Thiago, Ramos, Marquinez, Pique, Maldini, Gatuso,še Pepe, in celo Maquire........
STDB
27. 03. 2023 12.18
+1
Renault je Renault in Ferrari je Ferrari. Karničnik je tak kot je in ne bo nikoli Ramos ali Pepe. Karničnik lahko odigra vrhunsko 25% tekem, Ramos lahko odigra vrhunsko 85% tekem. Če pa si zaradi tega razočaran, potem je problem v tebi in ne v Karničniku. Pač, je treba znižat pričakovanja.
STDB
27. 03. 2023 17.10
No, ker pa že Maguire-ja omenjaš, včeraj proti Ukrajini je s 5 metrov prek gola zluftal, pa je dobil žogo 'na pladnju', popolnoma neoviran in niti skočit mu ni bilo treba. Pa dvomim, da v Angliji kdo iz tega dramo dela.
Kollerik
27. 03. 2023 10.06
Čestitke za tri točke, pa vendar..... kera pacarija včeraj
omega _v6
27. 03. 2023 09.04
+4
Tekma ni bila gledljiva in bojim se,da bo moral Kek povedati fantom,da ni zajebancije!! Če ni resnega pristopa je potrebno zamenjati igralce!!
apodgra
27. 03. 2023 08.22
-1
Da moraš zmagati na račun sreče proti najslabši amaterski reprezentanci na svetu, je velkika žalost prej sramota. Polna usta so nas o kvaliteti našega moštva in o posameznikih , ki blestijo v drugih ekipah po Evropi. Za naše novinarje in nogometne strokovnjake je igralec Šeško " biser svetovnega" nogometa in kaj nam ta bisre kaže na igrišču. Čimprej je terba zamenjati ves strokovni štab načelo s Kekom.
Dany75
26. 03. 2023 21.55
+2
Težko je razvit neko lepo igro,če ti nasprotnik postavi avtobus v svoj kazenski prostor,in potem le nabija zogo ven...boljse je igrat proti enakovredni ekipi oz malo boljsi...pike stejejo,vse ostalo gre v pozabo...Dancem vzet piko v gosteh,pa bomo na dobri poti! srecno nasi 😉👍
Pagliaccio 46
26. 03. 2023 21.42
-5
Kek bi moral poskusiti proti San Marinu brez vratarja, da bi imeli višek v napadu
Fuzbaler
26. 03. 2023 21.24
+11
Kaj se ima Verbic za pritozevati, odigral je katastrofalno, s Karnicnikom sta bila na levi strani res pravi cvetki. Vazna pa je zmaga in 6 tock!
Urška iz Ugande
26. 03. 2023 21.23
-3
Igra ni bila tako slaba, tako da ne nevem kaj govorite. Priigrali so si veliko priložnosti, samo zaključek je manjkal. Njihov vratar je tudi naredil nekaj dobrih obramb..
Maxx365
26. 03. 2023 21.45
+4
Zaključek je tudi vse, kar je pomembno na tekmi. Kaj ti pomagajo priložnosti, če se ne izkoristijo. Igrali so proti najslabši ekipi v Evropi, 10 komadov bi jim morali zabit.
Maxx365
26. 03. 2023 21.48
+3
... Karničnik pa naj ima specialen trening za streljanje z glavo, da ne bo s treh metrov praznega gola več zgrešil.
igyyp
26. 03. 2023 21.17
+4
Tekme nisem gledal, ampak po komentarjih, spet tema? Ali mrk ? Z enim San Marinom, kjer igrajo delavci. Ne me hecat.
Pagliaccio 46
26. 03. 2023 21.43
-5
Saj ni bilo totalno porazno , a proti delavcem bi morali trgati, četudi jim ne bi šlo
Pagliaccio 46
26. 03. 2023 21.44
-5
Mogoče je krivo to , da so bili danes kompletni, ker ni delovni dan
Tami69
26. 03. 2023 21.11
+3
wsharky
26. 03. 2023 21.10
+6
skratka to je domet te ekipe, kaj več pa je samo presenečenje
zvezdan0302
26. 03. 2023 21.08
-2
Bravo naši, pustimo igro za danes, važne so pike....Verbič imate težave v privat življenju in taka je tudi predstava, brez preboja, brez fantazije....še nikoli boljši štart...
Koroški Slovenec
26. 03. 2023 20.56
+4
Kje so zdaj "novinarji", ki se imajo za poznavalce??? Šteje samo zmaga, gostje so dobre stranke, ker jih redno premagujemo, poravili si bomo gol diferenco......??? Zanima me, če zna kateri od teh piscev brcniti žogo z roba 16m v prazen gol?
Vcashzlehtvcashposten
26. 03. 2023 20.47
+0
Glede na to da je Kazastan zmagal Dance imamo vse šanse tudi s tako igro ampak upam da je Kek videl kje so luknje in popravi napake pred težjimi tekmami
wsharky
26. 03. 2023 21.11
+1
kek vidi samo to kar mu gazda NZS delegira
Apostol1
26. 03. 2023 20.46
+3
Naslov kot je na portalu RTV Slovenija "Z dvema poljuboma sreče" je še najbolj verodostojen , da bolj ne more biti in težko bi rekel , da je Šeško strelec prvega gola , sicer je , ampak deloval je bolj kot stativa , kot pa strelec. Vseeno pa bravo fantje , podarjenemu konju se ne gleda v zobe.
levnuh, ne svecko
26. 03. 2023 20.40
+6
Upam, da je Kek končno uvidel, Verbič in Zajc nista za prvo postavo. Posebej Zajc je prava zavora. Dobi žogo in bremza, namesto, da se hitro obrne in gre naprej v napad. Strelja na gol, ko ima odlično odkritega soigralca, ko pa bi res moral streljat na gol, pa podaja ali išče podajo... obup.
apodgra
27. 03. 2023 08.26
+1
To ne velja samo za Zajca, cela ekipa je delovalla podopbno. Še dobro, da je bila radodarna Fortuna , ker drugače bi dočakali polom.