Nogomet

Skupina A: Nizozemci so prvi, Senegalci drugi

Doha, 29. 11. 2022 18.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Začel se je zadnji krog skupinskega dela letošnjega svetovnega prvenstva v Katarju. V skupini A so se soočili Ekvador in Senegal ter Nizozemska in domačin Katar, ki po dveh porazih ni več imel možnosti za izhod iz skupine. Po prvem polčasu sta Senegal in Nizozemska vodila 1:0. Nizozemci so v 49. minuti povedli 2:0 in s tem izidom tudi osvojili skupino. Ekvador pa je po zadetku Moisesa Caiceda v 68. minuti izenačil proti Senegalu, vendar je dve minuti pozneje Kalidou Koulibaly Senegalce znova povedel v vodstvo za končnih 2:1 in drugo mesto v skupini A.

Vsaj na papirju je bila bolj privlačna tekma, ki se je igrala na mednarodnem stadionu Khalifa v Dohi. Senegalci so že v tretji minuti imeli odlično priložnost za vodstvo. Idrissa Gueye se je znašel sam pred nasprotnim vratarjem, vendar je njegov strel poletel mimo vrat Hernana Galindeza. V osmi minuti so veliko bolj aktivni Senegalci znova imeli odlično priložnost, vendar je napadalec Boulaye Dia streljal mimo vrat Galindeza.

Nato so Ekvadorci vzpostavili bolj izenačeno igro, čeprav so Senegalci še naprej bili bolj nevarni. V 24. minuti je Ismaila Sarr nevarno ustrelil preko vrat nasprotnika. V 44. minuti pa je Sarr vendarle zatresel ekvadorsko mrežo. Po tem, ko je z odličnim prodorom v kazenski prostor nasprotnikov izsilil enajstmetrovko, jo je tudi prepričljivo izkoristil. Ekvador je v drugem polčasu zaigral bolje in po zadetku Moisesa Caiceda v 68. minuti izenačil na 1:1. Za trenutek so Ekvadorci bili drugo moštvo, ki je napredovalo, ampak ne veliko več kot za trenutek. Natančneje je veselje ekvadorskih navijačev trajalo slabi dve minuti, saj je Kalidou Koulibaly v 70. minuti s svojim prvim zadetkom v reprezentančnem dresu Senegalce znova povedel v vodstvo.

V zadnji krog v skupini A so Nizozemci in Ekvadorci vstopili s štirimi točkami, Senegalci so na dveh tekmah zbrali tri točke, Katarci pa niso osvojili točke.

Nizozemci pričakovano premagali domače

Evropska reprezentanca je proti domačinom pričakovano že od začetka tekme bila bolj nevarna. Obramba domačinov, ki je na prvih dveh tekmah prejela pet zadetkov, je večkrat neuspešno poskušala nasprotnike v oranžnem zadržati izven svojega kazenskega prostora.

Vzhajajoča zvezda nizozemskega nogometa Cody Gakpo je katarski izziv sprejel in po njegovem odličnem strelu z roba kazenskega prostora v 26. minuti so Nizozemci vodili.

Nizozemci so že po štirih minutah drugega dela svojo prednost podvojili. Po strelu Memphisa Depaya, ki ga je odbil Meshaal Barsham, je do odbite žoge bil najhitrejši Frankie de Jong, ki je svojo reprezentanco povedel v vodstvo 2:0. Nizozemci so si v tem trenutku praktično že zagotovili prvo mesto v skupini. V 68. minuti so Katarci še tretjič morali po žogo v lastno mrežo, vendar je sodnik Bakary Gassama zadetek Stevena Berghuisa preklical zaradi igre z roko. Tekma se je zaključila z izidom 2:0, kar pomeni, da so Nizozemci iz skupine A napredovali s prvega mesta in čakajo na drugo uvrščeno moštvo v skupini B.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izidi tretjega kroga v skupini A:

Ekvador - Senegal 1:2

Sarr 44., Koulibaly 70.; Caicedo 68.

Nizozemska - Katar 2:0

Gakpo 26., F. de Jong 49.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sickk 2
29. 11. 2022 21.20
+1
Bravo senegal. Zdj pa sam se bosna, da zmaga
whattheuck
29. 11. 2022 18.06
+4
Zdaj pa gledat tekmo Iran - Amerika. Rokovanja po himnah verjetno ne bo. Bolj verjetno se bodo vsi stepli.
Poštenjak-
29. 11. 2022 18.09
whattheuck
29. 11. 2022 18.33
Mukec
29. 11. 2022 18.50
+2
Kimberley Echo
29. 11. 2022 19.07
+0