SP v nogometu 2022

Belgijski razpad sistema: stare zamere, selektor Martinez, nezadovoljstvo ...

Doha, 29. 11. 2022 13.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Če so belgijski nogometaši na uvodni tekmi 22. svetovnega prvenstva proti Kanadi z zvrhano mero sreče prišli do minimalne zmage (1:0), pa je prepričljiv poraz z Marokom (0:2) dokončno razkril vse slabosti v igri varovancev španskega strokovnjaka Roberta Martineza, ki je po poročanju domačih medijev izgubil tudi nadzor nad garderobo, v kateri "tempiranih bomb" ne manjka.

Ni skrivnost, da v garderobi 'rdečih vragov' že nekaj časa ne vlada idila. Zadnja katastrofalna predstava in posledično boleč poraz proti Maroku (0:2) v drugem krogu skupinskega dela svetovnega prvenstva je odprl Pandorino skrinjico, jeznih pogledov med glavnimi akterji je vse več, na površje pa so splavale tudi stare zamere, ki ob vsakem spodrsljaju na zelenici pridobijo na teži. 

Prizora, ko sicer izjemni vezist Manchester Cityja Kevin de Bruyne stoji povsem izoliran iz kroga, ki ga tvorijo njegovi reprezentančni soigralci neposredno pred začetkom zelo pomembnega obračuna z Marokom ali pa ko si med samo tekmo skočita v lase že omenjeni De Bruyne in izkušeni branilec Toby Alderweireld, dovolj zgovorno pričata o stanju duha v belgijski izbrani vrsti. Takšnih in drugačnih neprijetnih trenutkov je (bilo) še precej več, a tokrat smo izbrali zgolj očitna dva, ki so ju lahko videli milijoni gledalcev na stadionu oziroma prek malih televizijskih sprejemnikov. Zelo neposrečena izjava De Bruyneja o starosti zasedbe, ki je po njegovih besedah prestara za odmevnejši dosežek v Katarju, ob tem pa je še posebej izpostavil počasna branilca Jana Vertonghena in Alderweirelda, je (razumljivo) naletela na slab odziv prvega, ki je svetlolasemu zvezdniku moštva z Etihada očital pomanjkanje občutka za moštveno pripadnost. Tu je tudi vidno porejeni Eden Hazard, čigar zaton na klubski ravni se več kot očitno odraža tudi na igrah v dresu z nacionalnim grbom.

Kevin de Bruyne je z nekaj nespametnimi izjavami povzročil pravi vihar slabe volje v belgijski garderobi.
Kevin de Bruyne je z nekaj nespametnimi izjavami povzročil pravi vihar slabe volje v belgijski garderobi. FOTO: AP

Po tekmi z Marokom naj bi si v slačilnici svoje povedali konfliktno najbolj razpoloženi E. Hazard, De Bruyne in Vertonghen. Medsebojno obtoževanje, zamere, povezane s prevarami zaročenk nogometašev, ter neujemanje na zelenici so sodu izbili dno. Za češnjo na vrhu zelo neokusne torte pa je poskrbela tudi novica v enem od belgijskih tiskanih medijev, da se je dolgoletni prvi mož strokovnega vodstva reprezentance Roberto Martinez po zaključku mundiala (bojda) odločil za odhod s selektorskega položaja. 

K slabemu vzdušju pa prispevajo tudi nezadovoljni igralci z rezervne klopi. Prvi med njimi je v letošnji sezoni odlični član angleškega premierligaša Brightona Leonardo Trossard. Tu je še Leander Dendoncker, ki je ob zmagi proti Kanadi odigral na spodobni ravni, slabo voljo pa so izrazili še Wout Faes, Arthur Theate in Jeremy Doku.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
29. 11. 2022 17.58
+8
Tega selektorja Roberta Martineza bi morali Belgijci zamenjati, kajti Belgijo vodi že osem let, in z tako močno skupino igralcev, kot jih imajo ni dosegel NIČ, nič od niča z igralci ki igrajo glavne vloge v vrhunskih klubih.
Korintos11
29. 11. 2022 17.24
-2
Hrvatom vzemite skalp in greste naprej.
JOSEPH HAYDN
29. 11. 2022 15.59
+11
De Bruyne je povedal resnico glede ne možnosti odmevnega rezultata, ki je povsem realna, in sedaj ga napadajo brez potrebe. Oglaša se pa tudi mojster Alderweireld, ki je pri 31-tih že odšel igrat v katarski klub. Je pa ta Belgija zelo podobna Angliji iz okoli leta 2005/06, ogromno dobrih imen pa nobenega rezultata, enostavno se ne poklopi zadeva
Korintos11
29. 11. 2022 17.23
-1
Igral je pa tudi tako slabo da slabše enostavno ne more.
Nimasmisla
29. 11. 2022 14.55
+1
In sedaj se bojo znesli nad kvadratekim