SP v nogometu 2022

Bizarnosti, ki so zaznamovale mundial v Katarju

Doha, 21. 12. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
83

Ne samo po zgodovinski zmagi Messijeve Argentine, veličastnem hat-tricku Kyliana Mbappeja in novi vrhunski uvrstitvi naših južnih sosedov. Svetovno prvenstvo v Katarju si bomo zapomnili tudi po številnih čudaških, bizarnih in neslavnih dogodkih. Nekateri so bili pričakovani, drugi nikakor ne. Pripravili smo jagodni izbor.

Gianni Infantino je na novinarski konferenci poskrbel za precej bizaren uvod v svetovno prvenstvo.
Gianni Infantino je na novinarski konferenci poskrbel za precej bizaren uvod v svetovno prvenstvo. FOTO: AP

Veliki uvod že dan pred začetkom turnirja

Karneval bizarnosti se je začel, še preden so reprezentanti Katarja in Ekvadorja odprli 22. svetovno prvenstvo. Dan pred prvo tekmo turnirja je predsednik Fife Gianni Infantino preizkušal, koliko nesmiselnosti lahko oseba izreče v dobri uri novinarske konference. "Danes se počutim kot Katarec, Arabec, Afričan, gej, invalid in delavec migrant," je med drugim dejal, nato pa pojasnil, da sočustvuje s prej omenjenimi skupinami, ker sam še kako dobro ve, kako je biti diskriminiran. "Ko sem bil otrok, so se iz mene norčevali, ker sem bil tujec v drugi državi in sem imel rdeče lase," je orisal skozi svoj "tragičen" primer.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Priložnosti za "selfie" ni mogel izpustiti iz rok

Južnokorejci prvenstva niso začeli po svoji željah. Po remiju z Urugvajem (0:0) na prvi tekmi je sledil poraz z Gano (2:3). Medtem ko je Heung-min Son na igrišču objokoval zapravljeno priložnost, se je zgodil dogodek, ki je odmeval bolj kot končni rezultat. Eden od članov trenerskega štaba ganske reprezentance je namreč pristopil do zvezdnika Tottenhama in ga pred očmi vseh prosil za "selfie". Objokani Son se je samo obrnil, drugi član ganskega strokovnega štaba pa je sodelavcu sugeriral, naj nemudoma pospravi telefon. 30-letnemu Sonu bo prvenstvo kljub temu ostalo v lepem spominu, saj je s soigralci v zadnjem krogu skupinskega dela čudežno ugnal Portugalce in si zagotovil osmino finala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ne sprašujte Eto'oja o podkupovanju sodnikov

Predsednik kamerunske nogometne zveze Samuel Eto'o je pozornost pritegnil že pred prvenstvom, ko je napovedal afriški finale med Kamerunom in Marokom. S potezo, ki mu ne more biti v ponos, pa je nase opozoril tudi med skupinskim delom, ko je z brco v slogu svojih najboljših nogometnih časov iz Barcelone in Interja na tla spravil alžirskega blogerja Saida Mamounija in mu ob tem uničil kamero. Eto'o se je za svoje dejanje javno opravičil, Mamouni pa je pojasnil, da je kamerunski zvezdnik izgubil živce, potem ko ga je vprašal, ali so bili sodniki na kontroverzni tekmi v kvalifikacijah za SP med Kamerunom in Alžirijo res podkupljeni. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Med Srbi in Švicarji spet ni bilo ljubezni

Priznajmo si, že ko je bil pred meseci opravljen žreb skupin, smo vedeli, da bo na tekmi med Srbijo in Švico zaradi pestre zgodovine medsebojnih obračunov zelo napeto. Za nameček je obračun neposredno odločal o potniku v osmino finala, kamor so se po zmagi s 3:2 uvrstili Švicarji. Srbi so v drugem polčasu lovili zaostanek in postajali vse bolj nestrpni, še dodatno pa jih je k temu spodbudil švicarski kapetan albanskih korenin Granit Xhaka. Arsenalov nogometaš se je pred srbsko klopjo prijel za mednožje, po čemer so varovanci Dragana Stojkovića povsem izgubili živce. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Tukaj imaš tvojo enajstmetrovko'

Neporavnane račune so imeli v zadnjem krogu tudi nogometaši Gane in Urugvaja. Čeprav se o tem obračunu ne bo govorilo toliko kot o tistem pred 12 leti, nam bo v spominu vseeno ostalo proslavljanje Federica Valverdeja pred glavnim sodnikom Danielom Sibertom, potem ko je Andre Ayew zapravil domnevno sporno dosojeno enajstmetrovko pri izidu 0:0. Na srečo Realovega zvezdnika se Siebert ni odločil za rumeno kazen, Urugvaj pa je na koncu kljub slavju z 2:0 ostal brez zmage, saj je na drugi tekmi Južna Koreja presenetljivo ugnala Portugalsko. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

De Bruyne se je predal, še preden se je začelo

Hitro se je od prvenstva v svojem "zadnjem plesu" poslovila tudi zlata belgijska generacija. Rdeči vragi se v Katar niso odpravili najbolj samozavestni in pod udarom kritik svojih medijev. Reprezentančni duh je najbolje orisala izjava Kevina De Bruyna, ki je v intervjuju za The Guardian iskreno dejal, da so prestari, da bi se lahko kosali za naslov. Na koncu je imel prav. Belgijci so se po porazu z Marokom (0:2) in remiju s Hrvaško (0:0) domov odpravili že po skupinskem delu, nakar je izkušeni Jan Vertonghen vrnil žogico svojemu kapetanu. "Kaj je šlo narobe? Verjetno smo dosegli premalo zadetkov, ker smo prestari," je dejal 35-letni branilec.

Angleži so se znova tepli, čeprav ne v Katarju

Katarske oblasti so po koncu mundiala sporočile, da v času prvenstva ni bil aretiran niti en angleški navijač. Mirnejše obnašanje tradicionalno vročekrvnih Otočanov lahko pripišemo tudi dejstvu, da na tekmah v Katarju – razen za redke izbrance – niso prodajali alkohola. Ga je pa zato bilo toliko več na Tenerifu. Tam se je tudi v času prvenstva tradicionalno trlo otoških turistov, ki so med seboj obračunali pred tekmo  Anglija – Wales. Nastal je spodnji posnetek. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Paredes poskrbel, da se je Lahoz "namahal"

Ne le, da so argentinski nogometaši postali prvaki in pobrali smetano individualnih nagrad (Lionel Messi za najboljšega posameznika, Enzo Fernandez za najboljšega mladega nogometaša in Emiliano Martinez za najboljšega vratarja), prednjačili so tudi v nešportnih potezah. Še posebej je bil vroč četrtfinalni obračun z Nizozemsko, na katerem je glavni sodnik Antonio Mateu Lahoz pokazal kar 16 rumenih in en rdeči karton. Strasti je najbolj razgrela poteza Leandra Paredesa, ki je z razdalje nekaj metrov po sodniškem žvižgu z vso močjo brcnil žogo naravnost proti nizozemski klopi. Da med gavči in tulipani ni ljubezni, pa je potrdilo provokativno proslavljanje Argentincev po napredovanju. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Martinez ni mogel iz svoje kože

Za konec praznika nogometa smo spremljali sijajen finale, ki ni ponudil zgolj ene najboljših tekem v zgodovini nogometa, temveč tudi eno najbolj neslavnih proslavljanj. Potem ko je argentinski čuvaj mreže na slavnostnem odru prejel nagrado za najboljšega vratarja prvenstva, je uprizoril gesto, ki jo je težko opisati, kaj šele razložiti. Tudi Martinez je ni znal najbolje. Argentinskim medijem je dejal le, da je tako odreagiral zaradi francoskih navijačev, ki so mu žvižgali. Verjetno pa ni edini nogometaš na svetu, ki mu nasprotni navijači žvižgajo.

Neslavna gesta Emiliana Martineza, ki bo šla v nogometne anale.
Neslavna gesta Emiliana Martineza, ki bo šla v nogometne anale. FOTO: AP

Pregrinjalo, ki je zakrilo svete nogometne črte

Tudi ko so Argentinci povsem ob koncu ceremonije dvignili pokal, ni šlo brez kočljivih situacij. Katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani je namreč Messiju, ki verjetno tega ni pričakoval, nadel tradicionalno arabsko ogrinjalo – bišt. Nekaj deset sekund kasneje je najboljši nogometaš vseh časov v zrak dvignil najprestižnejšo trofejo v svetu nogometa, famozne modro-bele črte in nedotakljivo desetko na hrbtu pa je prekrival simbol države, ki z nogometom nima ravno veliko skupnega. Nekateri so potezo videli kot še enega v vrsti poskusov promocije katarskega režima, drugi pa le kot izraz spoštovanja zmagovalcu. Presodite sami ... 

Lionel Messi je z bištom na ramenih dvignil sveti nogometni gral.
Lionel Messi je z bištom na ramenih dvignil sveti nogometni gral. FOTO: AP

Čudno, da zraven ni bilo Blatterja in Platinija

Pa še sladkorček: 9. decembra, ko je Hrvaška domov poslala Brazilijo, Argentina pa Nizozemsko, je v Dohi potekala podelitev nagrad za globalni boj proti korupciji. Sponzor dogodka je bil katarski emir Al Thani, kar je glede na vse okoliščine, v katerih je Katar prišel do organizacije SP, milo rečeno čudno. Ali veste, kaj je še bolj čudno? Da je nagrado za "boj proti korupciji v športu" podelil nihče drug kot Gianni Infantino

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pagliaccio 46
24. 12. 2022 13.45
Martinez : "To je bil moj odziv na žvižge francoskih navijačev " ?!
Betuul
21. 12. 2022 21.59
+1
Betuul
21. 12. 2022 19.42
+1
Nekaj🤮najgršega ;🤢 kar lahk pade na um članu ekipe sv prvakov🇦🇷⚽️🌏🏆!
borjac
21. 12. 2022 18.42
+4
Belgijski nogometaši obračunavajo med sabo in napadajo kapetana Kevina De Bruyna, namesto da bi pokazali na prave krivce, in to je Nogometna zveza Belgije, ki je pustila selektorja Martineza na položaju, če prav je v svojem obdobju nanizal same neuspehe, enega za drugim, in nobenega uspeha, navkljub temu da je imel na voljo izredne nogometaše.
BundyCrocodile
21. 12. 2022 18.18
+3
Ravno videl posnetek, kjer so kabli skoraj pokosili z avtobusa messija in 5 rojakov. Izognili so se za las. In Martinez še tudi ni zaključil, sedaj proslavlja podarjeno rokavico z lutko Mbappeja. Prehitro ste napisali članek. Ti nevzgojeni klovni imajo še kar nekaj za dodat. Kakšen cirkus. Pa ta Argenitna in njihovo obnašanje.. pa to je slabše od bronxa. To bo šlo hitro v pozabe in anale. Po mojem se še šejki danes tresejo, da so pristali na to korupcijo Fife. Več sramote so si naredili kot koristi hahaha
borjac
21. 12. 2022 18.49
+1
Obnašanje Argentinskih nogometašev, še posebej golmana Martineza, je sramotno, nekulturno, umazano, tisto obnašanje z golmansko rokavico, pa njegovo gobezdanje v slačilnici"Mbape je mrtev, minuta tišina za mrtvega Mbapeja", pa sedaj z dojenčkom z Mbapejevim obrazom na avtobusu, bolj blesavih štosov si nihče ki ima IQ nad 75 ne more niti zamisliti.
MetkinPorivačFantOdFare
21. 12. 2022 18.53
+3
Šejkom dol visi za denar, dosegli so svoje, in naredil so tok promocije državi za turizem .
Kollerik
22. 12. 2022 18.59
-1
Pagliaccio 46
21. 12. 2022 17.47
-3
Cripstoned in halar ......sta si kdaj mislila, da ne bo več lovorike za Argentinsko izbrano vrsto, ki je Messi ne bi pripeljal domov ?
Betuul
21. 12. 2022 17.45
+0
No zdaj tista grimasa 🤢emiliana martineza ?! Res ni za nikamor! To da se nogometaš in na takšen način pokaže na svetovnem slavju svoje dežele🇦🇷!? In takole praznuje je pa res podn! Sicer pa če bi tega 🤢martineza vprašal zdaj?! Kaj si je takrat sploh predstavljal?! Bi najbrž ostal brez🤐besed!? Un😇šejk tam zram ko je to gledu! Bi ga trebal oringi 🤪kresnt! Tako da bi se mu še 3,5 let 💡kresal okol kepe 🤕
Pagliaccio 46
21. 12. 2022 17.45
-4
Cripsi ....ob taki igri Argentine še Lahoz ni prišel do izraza
cripstoned
21. 12. 2022 17.54
-1
so pa prišli do izraza arabski denarci ki so pripeljali argentince na sam vrh sveta... sicer pa jas o kdo spet zagovarja kraje in korupcijo... tisti ki se vedno verjamete da so messi i. druščina posteno osvojili ligo prvakov 09,13 in 15...dejstvo je da je messi vselej tam kjer so največje kuhinje in škandali... le zakaj? hahahahaa
Pagliaccio 46
21. 12. 2022 18.30
-7
Mogoče zaradi magičnih številk.... Saj je 40. lovorika, ne?
cripstoned
21. 12. 2022 17.32
-1
največja bizarnost je ta da je argentina prišla do finala na racun podarjenih penalov in zmagala pravtako po penalih... joooj kako sem vesel da se je ta korupcija v takšni meri pokazala... v prihodnosti boste morali marsikaj požreti fencki messija da o messiju samem ne zacnem..
Pagliaccio 46
21. 12. 2022 17.41
-2
+++++ Najprej bomo pojedli 6,1 kg težko lovoriko iz 18 karatnega zlata
boslo
21. 12. 2022 17.32
+3
Martinez prostak
Pagliaccio 46
21. 12. 2022 17.42
-6
je ....a vsaj ne razbija telefonov gledalcev
mungus
21. 12. 2022 17.20
+6
šejk zgleda kr navdušen....
MetkinPorivačFantOdFare
21. 12. 2022 16.42
+10
Bil je mozakar ki Se obelekel fino. Za svetovno prepovedal pivo in tudi vino. Svetovno 2022 je zdaj ze mimo, Hvala Ti Infantino. Boljsi kot njegov koruptivni predhodnjik Blatter. On je pokradel Kar Se dal matr. Blatter u p*cko m*ter
Dinho8O
21. 12. 2022 16.07
+5
Politično zaznamovani eventi so vedno legendarni.
borjac
21. 12. 2022 14.57
+8
S kakšnim pogledom je Katarec pogledal bizarnega in nekulturnega Argentinca Martineza, njegov pogled je povedal vse, kako ubogi neandertalec je ta Martinez, le s kakšne psihiatrije je ušel.
BundyCrocodile
21. 12. 2022 14.23
+7
In pozabili ste na največjo bizarnost. Podarjeno zlato rokavico statistično enemu najslabših vratarjev na SP. Martinez je pristal na 23. mestu od 32ih vratarjev po oceni Fife. Bizarnost je korupcija, vse ostalo so posledice.
seloveroni
21. 12. 2022 13.56
+6
Ko največji mediji v državi delijo objavo iz Twitterja od "Honest Pessi Fan" in to je kao novinarstvo😂
HALAcR7
21. 12. 2022 13.21
+2
Qatar 2022=SRAMOTA 2022
dark horse
21. 12. 2022 14.35
+2
Kollerik
22. 12. 2022 19.00
-2
Quatar.... neskončne poljane bolečin za halarčića, krispa in njima podobih :)
JAZsemTI
21. 12. 2022 13.05
+1
Kam so izpuhtela tisočletja evolucije???
blef
21. 12. 2022 12.43
+8
Martinez primitivec antipatični.
Mptric
21. 12. 2022 12.16
+0
Penalessi je najbolj zaznamoval
Sky85
21. 12. 2022 12.58
+0
Seveda da je,ce je obral vse glavne nagrade