SP v nogometu 2022

Francoski tisk hvali les bleus, argentinski svari pred francosko nevarnostjo

Doha, 15. 12. 2022 13.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Znani so vsi udeleženci zaključnih bojev svetovnega prvenstva v nogometu v Katarju. Argentinci bodo za naslov izzivali branilce naslova iz Francije, polfinalna poraženca Hrvaško in Maroko čaka boj za tolažilni bron. Francoski tisk po polfinalni zmagi nad Marokom hvali varovance selektorja Didierja Deschampsa.

Maroški časnik v francoščini Le Matin svojim bralcem polaga na srce, naj ne pozabijo, da Maroko še vedno čaka zgodovinski boj za prvo afriško in arabsko kolajno na svetovnih prvenstvih v nogometu.

"Po neverjetni kampanji, v kateri so se nogometaši prebili do kvarteta najboljših na svetovnem prvenstvu, je maroška reprezentanca v sredo na stadionu Al Bajt padla v finalu in izgubila proti Franciji. Izkušnje svetovnih prvakov in njihovega trenerja so na koncu prevladale. Maroška reprezentanca ni mogla dohajati Francije."

Veselje francoskih nogometašev, na čelu s strelcem drugega zadetka Randalom Kolo Muanijem.
Veselje francoskih nogometašev, na čelu s strelcem drugega zadetka Randalom Kolo Muanijem. FOTO: AP

Maroški časnik v francoščini L'Opinion navaja, da so člani maroške nogometne reprezentance osvojili srca Maročanov. "Odločile so izkušnje tricolorjev in naivnost Maročanov. Tekma se je končala s porazom, ki si ga atlaški levi niso zaslužili, saj je bila njihova predstava več kot zadovoljiva z nizom, ki ga niso prikazali za Maroko, ampak celotno Afriko in arabsko-muslimanski svet."

Kot navaja nemška tiskovna agencija dpa, je francoski tisk enoten v pohvalah na račun izbrane vrste in selektorja.

Kylian Mbappe
Kylian Mbappe FOTO: AP

RMC Sport poudarja: "Izjemno trdna obramba proti Maroku v polfinalu svetovnega prvenstva, Francija ponovno odkriva iste vrednote, ki so ji prinesle srečo leta 2018."

Le Monde se ozira že proti tekmecem v finalu: "Štiri leta po naslovu v Rusiji se bodo les bleus v nedeljo srečali z Argentincem Lionelom Messijem, da bi si zagotovili svoj tretji vzpon na prestol v zgodovini svetovnega prvenstva."

Športni časnik L'Equipe je zelo jasen v napovedi: "Les bleus Didierja Deschampsa so zdaj na poti k osvojitvi tretje krone, naslov bodo branili v sanjskem finalu proti Argentini Messija, ki je na misiji. Kolektivu tricolorjev je z impresivno spretnostjo pod pritiskom navijačev uspelo narediti konec nori epopeji Maroka."

Le Figaro opozarja, kako je francoska izbrana vrsta "osvojila Maroko", da bi si zagotovila srečanje z legendo. "To je torej nogomet: stres, znoj, strah pred najhujšim, nato vzdih olajšanja in nepopisno veselje. Za ta trenutek brezčasnosti in lepote, za zmenek z zgodovino. Francoska reprezentanca je v sredo zvečer prestala vsa ta čustva, vendar je dosegla najpomembnejše: uvrstitev v finale svetovnega prvenstva. Boriti se je morala proti junaškim Maročanom. Mojstrsko."

Slavje v Buenos Airesu
Slavje v Buenos Airesu FOTO: AP

Argentinski Clarin opozarja na previdnost pred francoskim sprenevedanjem, saj Francozi skušajo ustvariti vtis, da so manj nevarni, kot dejansko so. "Vedno se zdijo manjši, kot v resnici so ali kot pravijo številke. Tekmo so odprli z golom že po petih minutah, nato pa predali žogo Maroku, ki je bil preveč samozavesten v lastni utvari obrambne varnosti. Kljub nekaj odsotnostim in novim imenom se zdi, da je Francija v bistvu ista, kot je bila pred štirimi leti. So zelo praktični, krasi jih velika treznost, zaradi česar ne blestijo, a tudi ne odpuščajo."

Argentinski La Nacion hvali tekmeca Argentincev v finalu: "Redko, zelo redko lahko kakšna ekipa tako prestraši. Tukaj, na stadionu Al Bajt, je prebrisana kukavica svetovnega prvenstva v Katarju 2022 zamrznila razgreta srca več tisoč Maročanov. Žvižgali so jim, kričali so nanje, a nič ne more prestrašiti francoske ekipe."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
15. 12. 2022 21.37
+3
Francozi rahlo boljši, toda nonšalantni in domišljavi. Gavči za razliko od Galskih petelinčkov in njihovega petelinjenja ostajajo realno previdni... Kar je že v štartu prednost za Argentino.
Uporabnik1824712
15. 12. 2022 14.46
-4
Se ve kdo bo zmagovalec tega WC… Argentina… Messi mora dobit pokal da potrdi… Bruselj se je tudi tu vmešal ;) tak da če hoče kdo zasluzit preko stav, to je priložnost ;) zagotovljeno… Bruselj se je začel vmesavat tudi v šport… lepo ni kaj…
dark horse
15. 12. 2022 18.12
+1
Gutenberg
15. 12. 2022 14.28
+0
Zgovorna fotografija.
Uporabnik1824712
15. 12. 2022 14.08
-3
Ponovila se bo tekma CRO arg ;) ampak za francijo ;)…
manga
15. 12. 2022 13.15
-5
Golob je igralec,folirant....nažalost.
JAZsemTI
15. 12. 2022 13.58
+7
peglezn
15. 12. 2022 14.13
+6
Kollerik
15. 12. 2022 21.34
+0