SP v nogometu 2022

Veličasten preobrat Južnokorejcev za Pirovo zmago Urugvaja

Doha, 02. 12. 2022 15.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
55

Kakšno dramo je ponudil zadnji krog skupine H! Južnokorejci so po zaslugi Hvanga Hi-čana v sodniškem dodatku prišli do preobrata proti Portugalcem (2:1), po katerem so z zadnjega mesta skočili na drugo za uvrstitev v osmino finala. Na drugi tekmi je Urugvaj z 2:0 premagal Gano in skupinski del tako kot Južna Koreja končal pri štirih točkah, a je izpadel na račun manj doseženih zadetkov. Portugalci so prvi s šestimi točkami, Ganci pa zadnji s tremi.

Velika novica pred zadnjim krogom je bila, da se je v prvo postavo Urugvajcev vrnil Luis Suarez, ki je v konici napada stal skupaj z Darwinom Nunezom. Kljub zvezdniškemu napadu Urugvajcev pa so bili Ganci tisti, ki so srečanje bolje odprli. V 15. minuti je vratar Sergio Rochet nespametno podrl Mohammeda Kudusa. Po daljši prekinitvi je glavni sodnik Daniel Siebert s pomočjo VAR-a presodil, da je šlo za najstrožjo kazen. Odgovornost nase je prevzel Andre Ayew. Meril je v spodnji desni kot, a premalo natančno, tako da je Rochet s parado poskrbel, da je ostalo pri 0:0. 

Kmalu zatem so nogometaši Gane izgubili žogo v zadnji liniji, vratarja Lawrenca Atija je Nunez že uspel premagati, vendar je na golovi črti razčistil Mohammed Salisu. V 26. minuti, le pet minut po zapravljeni enajstmetrovki na drugi strani, pa je Urugvaj le povedel. Po predložku z desne strani si je dovolj priložnosti za strel ustvaril Suarez, Ati je sicer še uspel posredovati, a je odbito žogo za njegov hrbet pospravil Giorgian de Arrascaeta. Po dobre pol ure igre je bila še enkrat na delu naveza Suarez–de Arrascaeta. Nekdanji zvezdnik Liverpoola in Barcelone je lepo asistiral, 28-letnik pa je bil neusmiljen pri strelu "na prvo", tako da je bil Ati še drugič na tekmi povsem brez moči. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Do konca polčasa se izid ni več spreminjal. Kudus je bil edini v vrstah Gane, ki je v napadu pokazal nekaj navdiha, a so bili njegovi solo poizkusi premalo za zgoščeno urugvajsko obrambo. Na drugi strani je na svoje najboljše čase spominjal Suarez, ki je bil na udaru kritikov po skromni predstavi na prvi tekmi proti Južni Koreji. Ne le, da je odigral ključno vlogo pri obeh zadetkih, veliko dela je postoril v obrambi in za povrh navduševal še s preigravanji. Pred koncem polčasa je ob kotni zastavici osmešil Inakija Williamsa, s čimer je požel ovacije navijačev na stadionu Al Rajan. 

Gancem je zadoščal že remi, zato na začetku drugega polčasa še niso krenili na vse ali nič. Zanimivo pa je, da je selektor Otto Addo med polčasom v garderobi pustil malo vidna brata Ayew, namesto katerih sta vstopila Kamal-Deen Sulemana in Osman Bakari. Urugvaj kljub spremembam v napadu Gane ni imel večjih težav pri branjenju lepe prednosti, ki bi jo kaj lahko še povečal, ko je Daniel Amartey podrl Darwina Nuneza. Na prvi pogled je bilo videti, da bo Siebert še drugič na tekmi pokazal na belo točko, a se je nemški sodnik po intervenciji VAR-a premislil. Približno 20 minut pred koncem je imel sijajno priložnost za povišanje prednosti Facundo Pellistri, vendar je njegov strel šel preko vrat. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V sklepni fazi tekme pa so Ganci le pritisnili, kar smo od njih pričakovali že prej. Najbolj je pretil že večkrat omenjeni Kudus, a vselej brez pravega uspeha. V 85. minuti pa so obmolknili tudi prešerno razpoloženi navijači Urugvaja, z drugega prizorišča je prišlo obvestilo, da je Južna Koreja pravkar dosegla drugi zadetek za zmago proti Portugalski. Po tem scenariju bi izpadli tako Ganci kot Urugvajci, zato smo v izdihljajih tekme – sodniški dodatek je bil znova izdaten, trajal je dobrih devet minut – spremljali pravo dramo na obeh straneh. Kljub temu pa se izid ni več spremenil. Suarez, ki je na koncu svoje mesto prepustil Edinsonu Cavaniju, je lahko v solzah pospremil hitro slovo svoje reprezentance. 

Portugalci so obračun z Južno Korejo začeli silovito, saj so povedli že v peti minuti. Po odličnem preigravanju in podaji Dioga Dalota z desne strani se je v kazenskem prostoru najbolje znašel Ricardo Horta, za katerega je bil to debi na velikih tekmovanjih v dresu portugalske reprezentance. Južnokorejci, ki so nujno potrebovali zmago, so potem uspeli umiriti ritem igre, sredi prvega polčasa pa so celo prišli do izenačenja. Po podaji iz kota je prišlo do zmede v kazenskem prostoru, kjer je bil najbolj iznajdljiv Jung-Gvon Kim.

V drugem polčasu se je poznalo, da so imeli Portugalci ob veliki prednosti Urugvaja že zagotovljeno prvo mesto v skupini. Fernando Santos je v 65. minuti na klop poslal Cristiana Ronalda, ki ni bil nič kaj navdušen nad potezo svojega selektorja.

Južnokorejci se s tem niso obremenjevali, saj so morali iti "na glavo" po vse tri točke, ki bi jih ohranile v igri za napredovanje. Heung-min Son je sprožil kar osemkrat, vselej brez uspeha. Je bil pa zato dovolj natančen Hvang Hi-čan, ko je na semafor v Dohi že kazal 90. minuto. Napadalec Wolverhamptona je po silovitem protinapadu kronal prav sijajno Sonovo asistenco. Južnokorejci so do konca zadržali prednost in nato vsi skupaj v krogu na sredini igrišča čakali na razplet drugega srečanja, ki je bil, kot si lahko preberete zgoraj, zanje ugoden. Še tretjič v zgodovini se je ta država uvrstila v osmino finala svetovnega prvenstva.

Statistika tekme Južna Koreja – Portugalska
Statistika tekme Južna Koreja – Portugalska FOTO: Sofascore.com

Boleč spomin na Južno Afriko je bil pri Gancih še kako živ

O ozadju obračuna med Gano in Urugvajem smo v zadnjih dneh poročali na dolgo in široko. Šlo je za ponovitev četrtfinalnega obračuna izpred 12 let, ko je bila Gana tik pred tem, da postane prva afriška država v polfinalu svetovnega prvenstva. Zmagoviti zadetek Gancev je s posredovanjem z roko, za kar je prejel rdeči karton, preprečil Luis Suarez. Asamoah Gyan je nato zastreljal enajstmetrovko, po strelih z bele točke pa so med štiri najboljše potovali Južnoameričani. Prah se, čeprav je odtlej minilo že več kot desetletje, še vedno ni polegel. Več si lahko preberete v spodnjem prispevku.  

Kakšna je bila računica pred zadnjim krogom v skupini H?

Portugalska je bila prva s šestimi točkami in že uvrščena v osmino finala, z vsaj remijem proti Južni Koreji bi dokončno potrdila prvo mesto. Gana bi uvrstitev med najboljših 16 potrdila z zmago, v primeru remija proti Urugvaju in zmagi Južne Koreje nad Portugalsko bi imeli Korejci in Ganci po štiri točke, tako da bi odločala gol razlika. Razmerje med danimi in prejetimi zadetki bi odločalo tudi v primeru zmag Južne Koreje in Urugvaja. Južnoameričani bi, če ne bi uspeli slaviti, zagotovo potovali domov, kar je veljalo tudi za Južnokorejce. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

2. december, SP, skupina H, 3. krog: 

Gana – Urugvaj 0:2 (0:2)
de Arrascaeta 26., 32.

Južna Koreja – Portugalska 2:1 (1:1)
Jung-Gvon 27., Hvang Hi-Čan 90.; Horta 5.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
03. 12. 2022 08.59
+3
Tole si Urugvaj ni zaslužil, vendar tako je
Angelski
02. 12. 2022 21.03
-1
grizli joka hahaha
+5
un k sam s penala daje gole..pa danes igrau da bo le dal gol iz igre...pa je zakljucil z oceno 4/10 🤣🤣🤣
romantika umira
02. 12. 2022 20.18
-6
Vidim da so farcarji padli u depresijo... neprecenljivo hihihihi
romantika umira
02. 12. 2022 20.15
-1
Je grizača pač karma doletela. Tudi Švicarji se poigravajo z srbi...
tutp
02. 12. 2022 19.54
+3
SLOVENCI.kaj Vam počnejo. Kako Vas ......... . Kot elastiko levo...desno. V Qatar bo sedaj pozimi svetovno v nogometu. Nam pravijo varčuj elektriko in hrano. Stadioni na odprtem so klimatizirani. Na odprtem !!!!!! Ne vedo kam z denarjem. Šejk Bin Salman Rijad ima 2 milijardi eur. Drugi šejki imajo po 15 billions. Vi Slovenci pa ugašajte luči in klimo. Res smo hlapci. Ni nam pomoči.🙁
dark horse
02. 12. 2022 19.58
+1
Kollerik
03. 12. 2022 09.00
+2
Nimasmisla
02. 12. 2022 19.53
+3
Od jutri naprej pa ne no več kuhne šlo bo zares
tutp
02. 12. 2022 19.25
-5
Ob 21 uri je žreb. Dol mi visi za neinteligentne žogobrcce. Enako kot HAYDN spodaj. 👍
idiu3krasne
02. 12. 2022 19.20
+1
Ronifili so si oddahnili da Ron ni izpadel...Crispy in Zapirač spet na aparatih.
HALAcR7
02. 12. 2022 19.40
-2
tutp
02. 12. 2022 19.17
-1
Ubogi moji revni Slovenci. Izvolite. Bednik CR7.......Človek ima 500 mio usd. V mladosti ni imel za superge. Noro.
tutp
02. 12. 2022 19.17
-5
Dokaz, da pohlep nima meja. Imaš že blizu milijarde a namesto, da greš v domovino kjer si zrastel gor in tam igraš za "drobiž", še treba dodatnih 200 milijonov...Slovenci žal mi Vas.🙁
Franc1958
02. 12. 2022 19.34
+7
tutp
02. 12. 2022 19.09
+0
JOSEPH HAYDN.....sicer se ne smem z nobenim pogovarjati. Bil kregan.......napisal si AMG na aparatih. Lepa. Tablete.....kr vzemi jih. Vse enako tebi nazaj. Vsaka črka. Pa srečno, fant.
dark horse
02. 12. 2022 19.59
+1
Lucky
02. 12. 2022 19.07
+5
A tale bodoča zlata žoga Valverde, gre že domov?
idiu3krasne
02. 12. 2022 19.21
+4
Orry
02. 12. 2022 19.05
+3
Škoda za takšen način tekmovanja- preveč taktiziranja in mogoče tudi dogovarjanja v zadnjem kolu.
Orry
02. 12. 2022 19.33
+2
Še to- dober primer je tenis. Ko so znani vsi sodelujoči,se določijo,rangirajo reprezentance,potem pa od prvega kola na izpadanje,enako kot pri tenisu.
tutp
02. 12. 2022 19.03
+1
NOGOMET...najnižji in najrevnejši sloj ljudi gleda največje bogataše, ki v minuti tekanja po travici pokasirajo več kot oni v celem svojem življenju in potem se ti reveži pretepajo in po.....jajo med seboj zaradi teh bogatašev, ki jim dol visi za to ubogo rajo. Razumi, kdor more.
mackon08
02. 12. 2022 19.47
+3
pdso ti itak ne razumeš nič zato šššššš.
tutp
02. 12. 2022 19.03
+0
Sporočilce za navijače, ki se odpravljajo tja. Uživajte v ladijskih kontejnerjih. Pa srečno......""Do začetka nogometnega prvenstva v nogometu, ki bo letos potekalo v Katarju, je manj kot mesec dni. Turnir bo tokrat za razliko od prejšnjih let potekal v zimskem času, a kritiki opozarjajo, da je nad turnirjem že pred začetkom velik črn oblak, predvsem zaradi izkoriščanja delavcev in kršenja človekovih pravic. V javnost pa so prišle še fotografije na novo zgrajenih sosesk, kjer naj bi med turnirjem bivali navijači. In če organizatorji sosesko na spletni strani oglašujejo kot idiličen kraj za nogometne navdušence, fotografije navijaške vasi iz zraka spominjajo na skladišče ladijskih kontejnerjev."" 🙂
tutp
02. 12. 2022 19.03
+1
KATAR...ti šejki so si kupili pravico do svetovnega prvenstva. 6000 revnih tujcev je umrlo med gradnjo stadionov. Sramota. Imajo klime na odprtih stadionih na prostem. Nam pa gretje manjšajo jakost in DARS izklaplja luči na obvoznici. Sramota !!!!
sodnik16
02. 12. 2022 19.01
+2
Tesko verjamem, da ni bilo dogovora. Nabolje bi bilo, da se prvenstvo od zacetka igra na izpadanje.
User416781
02. 12. 2022 19.00
+6
To svetovno prvenstvo me vse bolj spominja na šah in vse manj na nogomet.
OvcjiPastir
02. 12. 2022 18.56
+3
Urugvajci se naj raje naučijo fuzbal igrat namestu, da sodnike krivijo.
Kollerik
02. 12. 2022 18.51
+10
Španija, Portugalska, beda in sramota od preračunavanja. Škoda Urugvaja, morda še Belgijcev... nemcev z njihovo katastrofalno igro pač ne. Trenutno morda najboljše ekipe so Francija, Brazilija, Hrvaška... morda Maroko in še kdo. Ne vem, kam bi dal japonce in nizozemce...
BKK's Finest
02. 12. 2022 19.00
+1
Hrvaška najboljše ekipa? Napadalecv formi bi jim včeraj napolnil mrežo do konca
Kollerik
02. 12. 2022 19.06
-3
No, no..... Imajo zelo dobro in učinkovito ekipo, ter kemijo da kar poka!