SP v nogometu 2022

Argentina zlomila Hrvate: Messi enkrat in Alvarez dvakrat v polno za 3:0 in finale SP

Lusail, 13. 12. 2022 21.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Žiga Košec, Milan Doknić
Komentarji
488

22. Svetovno prvenstvo v nogometu se počasi bliža h koncu in kot prvi sta se za finalno vstopnico pomerili Argentina in Hrvaška, ki imata na svetovnih prvenstvih že nekaj zgodovine. Gavči so se Hrvatom sladko maščevali za poraz v skupinskem delu mundiala izpred štirih let in jih na krilih razigranega Lionela Messija, ki je uspešno izvedel enajstmetrovko in mladega Juliana Alvareza, ki je v polno meril dvakrat, odpravila s kar 3:0.

Hrvaška se je še drugič zapored in tretjič v zgodovini države uvrstila v polfinale mundiala in bi lahko postala šele četrta država, ki bi se uvrstila v drugi zaporedni finale SP, Argentina pa je lovila verjetno zadnjo priložnost, da osvoji SP z zimzelenim virtuozom Lionelom Messijem, ki igra najboljše SP izmed petih, na katerih je sodeloval do sedaj.

Argentinski strateg Lionel Scaloni se je prvič po uvodnih dveh tekmah odločil za formacijo 4-4-2: Emiliano Martinez v vratih, Nicolas Tagliafico, Cristian Romero, Nicolas Otamendi in Nahuel Molina v obrambi, Leandro Paredes, Rodrigo De Paul, Alexis Mac Allister in Enzo Fernandez v vezni vrsti ter kapetan Lionel Messi in Julian Alvarez v napadu. Levi bočni branilec Marcos Acuna zaradi rumenih kartonov ni imel pravice igrati, Unitedov Lisandro Martinez pa je obsedel na klopi.

Hrvaški selektor Zlatko Dalić pa Dominik Livaković v golu, Borna Sosa, Joško Gvardiol, Dejan Lovren in Josip Juranović bodo igrali v obrambi, klasični trio Luka Modrić, Mateo Kovačić in Marcelo Brozović v sredini, Ivan Perišić na levem, Mario Pašalić na desnem krilu, Andrej Kramarić pa v konici napada.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

S sredine igrišča so krenili Hrvati, ki pa žoge niso dolgo zadržali v nogah. Prvi je z dolgo podajo zapretil de Paul, ki je želel zaposliti Tagliafica, a je bil hitrejši Livaković, ki je podajo mirno ujel. Argentinci so na začetku srečanja prevzeli pobudo, Hrvati pa jim niso pustili dihati. Pašalić je kot prvi na tekmi storil prekršek, ko je v sedmi minuti podrl Tagliafica. Po desetih minutah igre, so kontrolo nad žogo prevzeli Hrvati, ki pa so jo v 12. minuti na sredini igrišča izgubili in po kratkem napadu Argentine se je Messi na robu kazenskega prostora ob Gvardiolu znašel na tleh, glavni sodnik Daniele Orsato pa je le odmahnil z rokama. Nekaj minut kasneje pa je Juranović Hrvaški priigrali prvi kot na tekmi, po katerem pa Hrvati niso prišli do strela.

Svetovni podprvaki so po kotu nadzirali igro in Argentincem je bilo težko priti do žoge, ko pa so v 25. minuti le izpeljali enega izmed redkih napadov do tega trenutka na tekmi, pa je kot prvi do zaključnega strela prišel Fernandez, ki je z dobrih 20 metrov natančno meril z desnico, a je bil na pravem mestu Livaković, ki jo žogo odbil. Hrvati so na manjši pritisk Argentine odgovorili s hitrim  protinapadom, ki ga je mojstrsko izpeljal Kovačić, s prekrškom nad Kramarićem pa ga je ustavil Tagliafico. Modrić je izvedel prosti strel, ki je sledil, a znova se je Argentina obranila.

Zadnje štiri tekme mundiala bodo odigrane s posebno žogo imenovano Al Hilm
Zadnje štiri tekme mundiala bodo odigrane s posebno žogo imenovano Al Hilm FOTO: AP

Po pol ure srečanja so do prvega strela na tekmi prišli tudi Hrvati. Ivan Perišić je z leve strani poskušal z lobom ukaniti Martineza, a je žogo preveč spodkopal in zletela je prek gola. Podjetnejšo igro Hrvatov pa so nato kaznovali Argentinci. Natančna podaja s sredine igrišča je presekala hrvaško obrambo in našla utekajočega Alvareza, ki se je sam znašel pred hrvaškim vratarjem in žogo že spravil mimo njega, ko ga je ta zbil na tla. Lovren je z izbijanjem sicer preprečil zadetek, a je Orsato igro ustavil in pokazal na belo piko. Žogo je v roke vzel kdo drug kot Lionel Messi, ki je hladnokrvno sprožil z levico in žogo poslal pod prečko nemočnega Livakovića.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A minimalno vodstvo Gavčov ni trajalo dolgo, saj so ga Južnoameričani hitro podvojili. Po kotu, ki si ga je Hrvaška priigrala v prvem napadu po zadetku, so Argentinci izpeljali hiter protinapad. Alvarez je žogo iz sredine igrišča popeljal v kazenski prostor Argentine, kjer se s posredovanjem niso znašli Juranović, Sosa in Brozović in žoga se je nekako obdržala pri mladem Argentincu, ki jo je iz neposredne bližine spravil za hrbet Livakovića.

Julian Alvarez in Dominik Livaković
Julian Alvarez in Dominik Livaković FOTO: AP

Argentinci bi iz kota, ki je sledil skoraj še tretjič v kratkem času zadeli v polno. Tagliafico je neoviran prišel do strela z glavo, a se je s parado izkazal Livaković. Le dve minuti kasneje so imeli Argentinci novo priložnost za povišanje vodstva, a se je strel de Paula odbil od Gvardiola in končal v kotu. Član Atletico Madrida je ob tem zahteval še eno enajstmetrovko za Argentino, zaradi igranja z roko, a je ostalo pri kotu. Gavči bi iz kota, ki je sledil, skoraj še tretjič v kratkem času zadeli v polno. Tagliafico je neoviran prišel do strela z glavo, a se je s parado izkazal Livaković. V zadnji minuti rednega dela so zapretili tudi Hrvati. Najprej je od daleč sprožil Modrič, nato pa je s predložkom poskušal še Juranović, žoga pa se je odbila od Tagliafica in skoraj prevarala Martineza. Tudi po štirih minutah sodnikovega dodatka je ostalo pri 2:0 in Argentinci so šli na glavni odmor z udobnim vodstvom.

Dalić je moral ob polčasu nekaj postoriti in odločil se je za dvojno menjavo. Sosa in Pašalić se nista vrnila na igrišče, priložnost pa sta dobila Mislav Oršić in Nikola Vlašić, po nekaj minutah drugega polčasa pa je moral igrišče zapustiti še Brozović, namesto katerega je v igro v vstopil napadalec zagrebškega Dinama Bruno Petković. Tudi v drugem polčasu so si prvi priložnost priigrali Argentinci, za katere je v 49. minuti sprožil Paredes, ki je močno sprožil od daleč, a naravnost v Livakovića. Manj kot deset minut kasneje je imel po tem, ko je lepo odigral ena-dva s Fernandezom, prvo lepo priložnost za gol iz igre še Messi, ki pa je iz težkega položaja meril naravnost v Livakovića. 

Lionel Scaloni je skoval izjemen načrt kako premagati trdožive Hrvate
Lionel Scaloni je skoval izjemen načrt kako premagati trdožive Hrvate FOTO: AP

Po dobri uri igre se je za prvo menjavo na tekmi odločil tudi Scaloni, ki je že začel nekoliko zapirati igro. Namesto vezista Paredesa, je v igro poslal branilca Martineza. Takoj po menjavi je imela prvo resno priložnost v drugem delu igre tudi Hrvaška. Prosti strel z leve strani je izvedel Modrić, ki je lepo zaposlil visokega Lovrena, a je nekdanji član Liverpoola žogo preusmeril v tla namesto v gol Argentine.

V 69. minuti pa so Argentinci zabili žebelj v krsto Hrvaške. Messi se je na desni strani igrišča spustil v prodor, ki ga zmore le on. Tudi na mundialu izjemni Gvardiol ga ni uspel ustaviti, Messi ga je na robu kazenskega prostora zavrtel, se podal proti golu Hrvaške in lepo zaposlil Alvareza, ki je bil neoviran in mu iz nekaj metrov ni bilo težko zadeti še drugega gola na tekmi. Scaloni je po zavidljivem vodstvu namenil počitek de Paulu in Alvarezu, priložnost pa ponudil še Exequielu Palaciosu in Paulu Dybali. Na hrvaški strani je namesto Krmarića vstopil Marko Livaja.

Julian Alvarez
Julian Alvarez FOTO: AP

Gavči so po vodstvu s tremi zadetki žogo prepustili Hrvaški, ki pa z njo ni storila veliko. Perišić in Oršić sta sicer poskušala s streli od daleč, a neuspešno, in celo bližje še četrtemu golu na tekmi so bili Argentinci, za katere je Mac Allister z desnico zapravil lepo priložnost. Da Dalić ne razmišlja več o zmagi je bilo jasno v 81. minuti, ko je iz igre poslal Modrića in mu z mislimi na tolažilno tekmo za tretje mesto, ki bo odigrana v soboto, namenil nekaj počitka. Eno izmed zadnjih priložnosti za tolažilni zadetek je imel v 93. minuti srečanja Vlašić, ki je z levico meril prek gola, kot je to v zadnjih sekundah tekme storil tudi Lovren.  Argentina se je tako še šestič uvrstila v finale svetovnega prvenstva in bo v nedeljo lovila še tretji naslov pravkov, prvega po letu 1986. Nasprotnika bodo dobili po sredinem polfinalu, ko se bosta pomerila aktualni svetovni prvak Francija in presenečenje prvenstva Maroko.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

22.03

Hvala vam za vašo pozornost

Lep pozdrav in lahko noč

21.59

Statistika najučinkovitejšega igralca na tekmi

Dame in gospodje, Julian Alvarez

21.59
21.59
21.56

Izvolite serijo slik, ki popolnoma opisujejo kaj si Lionel Messi misli o Julianu Alvarezu

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (488)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgra
14. 12. 2022 09.18
+9
Če bi Hrvatje igrali tako, kot so govorili strokovni komentatorji na RTV Slov.2 o njihovi moči in o čudežnem Modriču, potem bi bil rezultat ravno obrjen. Nič od tega se ni zgodilo. Argentinci na čelu s Messijem so jih preprosto povozili .
mptour
14. 12. 2022 09.12
+7
Predvidevam, da včeraj ni bilo nič Thompsona po mizah.
14. 12. 2022 09.04
-11
Kako so smešni teli slovenski nevoščljivci.... Zdej pljuvajo in se delajo po reprezentanci,ki je na 2 zaporednih svetovnih prvenstvih prišla vsaj do polfinala? Zanimivo poleti bojo pa hodili dol na morje.... Naša reprezentanca ne pride na takšno tekmovanje niti če ji nastimajo GPS napravo😅😅
mptour
14. 12. 2022 09.09
+6
Za hrvate ste navijal glih tisti, ki mislite, da bo letos morje pri njih zastonj. Mene na njihovem morju ne bodo vidli, pa nikol v življenju ne bom za nobenga hrvata navijal.
14. 12. 2022 09.13
-5
Navijam za hrvate že neki časa... So pa svetlobna leta pred nami💪👏takšna je realnost slovenskega nogometa😅😅
Uros Mlinar
14. 12. 2022 10.14
+3
Bolš da se sploh ne uvrstiš na svetovno ko pa da si tako sramoto delaš
lupito
14. 12. 2022 11.02
-1
Fantek... če ti misliš, da je sramotno brazilce domov poslat... hehe... se ti lahko samo smejim kako si nizek...
14. 12. 2022 12.12
-1
Ja sej bolše ja oz pri teh naših manekenkah je to,da se uvrstijo na takšno tekmovanje misija nemogoče...😅😅
Kollerik
14. 12. 2022 08.55
+3
Verjetno si ni nihče predstavljal tako lahke zmage Messija & co. s kar tri proti nič proti Vatrenim. Ni kaj, maščevanje za prejšnji mundial je sladko. Sicer pa, le kakšen Lautaro Martinez, le kakšen Dybala.... Argentina ima Alvareza!
mptour
14. 12. 2022 08.39
+4
Nič ne bo z zastonj morjem. Brezveze ste navijal za kocke.
Hulk Zalepi
14. 12. 2022 08.25
+4
haha bejz kocka tle se igra nogomet
agent.brinko
14. 12. 2022 08.17
+10
V kvalifikacijah pa so le padli v Sloveniji tako, da ne more biti velika ekipa če jih premaga tudi nenogometna Slovenija🤣
Jevgenij Suhov
14. 12. 2022 08.13
+15
Dany75, halar, kripsl, zapirač in še marsikdo-da nobeden, ampak res nobeden nikoli več ne primerja boga Messi ja s komer koli! Je včeraj pokazal, zakaj je eden in edini... Bog nogometa..
HALAcR7
14. 12. 2022 08.30
-18
Včeraj je dokazal da gre po stopinjah malega maradone,lahko zmaga le z goljufijami,prej v barci oba zdaj v argentini,oba igrata rokomet in zanimljivo to nihče na svetu ne vidi,bomo vidieli v stara leta ali bo živel kod maradona,,žena od messija že menja partnere,,on bo verjetno rad imel nočno žuranje kot argentinci vsi
Kollerik
14. 12. 2022 08.42
+7
Jevgenij Suhov
14. 12. 2022 08.49
+8
Halar, pozabil si mi dati minus.. 🤣🤣🤣
Sandokan69
14. 12. 2022 08.09
+11
Če bi imeli hrvati virtuoza Messija bi bili tudi v finalu,Messi je in bo za vedno najboljši nogometaš na svetu
kle21
14. 12. 2022 08.04
+18
Čestitke zmagovalcem.. hrvati se pa itak že iz Rusije ven švercajo na enajstmetrovkah, igra pa za nikamor.. Bravo Argentina!
WD40
14. 12. 2022 08.04
+10
včeraj pred tekmo se je ustavil čas za hrvaško ,danes pa dan žalovanja
Matrax
14. 12. 2022 08.04
+0
Realno si s takimi napakami ne zaslužiš. Ali ima još nade za nas.
WD40
14. 12. 2022 08.03
+4
za bakreno kolajno se bo šlo
WD40
14. 12. 2022 08.03
+11
hrvaška potolčena do amena
WD40
14. 12. 2022 08.03
+13
..in ugasnila je hrvašk vatra !!!!!!
totnhem
14. 12. 2022 08.00
+5
No sedaj se pa plenko ne hršil in norca delal proei nam.
Mukec
13. 12. 2022 21.59
+11
SlepiSlovenc
13. 12. 2022 21.59
+11
titomeni
13. 12. 2022 21.59
+10
Argentina Francija finale. Lepa
akmt
13. 12. 2022 21.59
-2
Tezka akcija, studija, virtuoznist, studij... Dokrorat.....Zafrkavam se. Sam zogo so brcali nasi fantje