Komentar

Maročani že junaki, kdo bo največji?

Ljubljana, 08. 12. 2022 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tomaž Lukač
Komentarji
17

Na nogometnem SP v Katarju je ostalo še osem reprezentanc. Po premoru na prejšnjem turnirju je v četrtfinalu spet afriški predstavnik, ostali so pričakovano Južnoameričani in Evropejci. FIFA je dobila, kar je želela. Obstaja sicer grenak priokus, ker Katar nikakor ni bil konkurenčen. Ampak to je že mimo. Končno smo prišli do faze tekmovanja, ko ne bomo več računali vrednosti ekip, ko se ne bomo ukvarjali z zaslužki največjih zvezdnikov. Saj se lahko, a nima smisla, ni merilo, zdaj so v igri nogometne strasti, odslej bo prevladal nogomet!

Prilagajanje

Vse reprezentance, z izjemo Maroka, so "turnirske". Znajo igrati na rezultat, če je treba, se skrijejo, znajo neopazno pripraviti presenečenje za nasprotnika, spretne so in preračunljive do odločilne faze. Zdaj so v obdobju, ko bodo morale potrditi prednosti pred ostalimi. V kolikšni meri je odločilna kakovost, bi lahko ugibali. Je, seveda, toda v okoliščinah, kakršnim smo priče, ni nujno, da je "boljši" v izraziti prednosti. Od četrtfinala bomo zagotovo videli tudi drugačen obraz reprezentantov v komunikaciji s sodniki. Najbrž vam niso ušli privilegiji največjih, ko so jim nasproti stali "manjši". Ko ostaja v igri le še osem reprezentanc, ni več velikih in malih, so le še izbrani, ki se zavedajo, da so razlike med najboljšimi komaj opazne, da odločajo malenkosti. 

V osmini finala smo še lahko govorili o tekmah, na katerih je bila ena izmed ekip že vnaprej odpisana in v prejšnjem obdobju je ostajalo nekaj prostora za kalkulacije. Zdaj morajo dati vsi vse od sebe, sicer ne smejo niti pomisliti na polfinale. Okoliščine so za marsikoga nove. Nikakor pa ne za najboljše in najizkušenejše, tiste, ki so na velikih turnirjih že prišli zelo daleč. V tem pogledu so hendikepirani zlasti Maročani, vsi ostali so že odigrali SP ali kakšno drugo veliko tekmovanje do sklepne faze. Tudi Nizozemci, čeprav ne s to generacijo, kar se utegne odraziti že proti Argentincem.

Vsi udeleženci četrtfinala svetovnega prvenstva v nogometu
Vsi udeleženci četrtfinala svetovnega prvenstva v nogometu FOTO: Sofascore.com

Za zdaj Francija in Brazilija

Do četrtfinala sta najbolj prepričljivo delovali reprezentanci Francije in Brazilije. Oboji so bili v uvodnih krogih prepričljivi, galski petelini sicer bolj. Porazov v zadnjih tekmah skupinskega dela ne gre jemati resno. Vemo, da so eni in drugi takrat že razmišljali o tekmah osmine finala, s katerima so opravili rutinirano. Južnoameričani delujejo samozavestno, očitno je kemija v moštvu idealna, spet so igrivi, kar bi moral biti njihov zaščitni znak. Brez uživanja v igri Brazilci nikoli niso mogli slaviti na največjem turnirju. Čeprav so imeli nekaj zdravstvenih težav, se zdijo nepremagljivi, a – kot zapisano – zdaj gre za drugačno vrsto tekmovanja, pritisk je vse hujši, zato je za reprezentanco, ki na naslov prvaka čaka dve desetletji, kar je za njene navijače odločno preveč, najpomembneje, da ohrani vse odlike s prejšnjih odločilnih tekem. Sicer je vprašanje, ali bo to dovolj tudi na najvišji ravni. Najbrž bodo morali še kaj dodati ...

Kylian Mbappe in Olivier Giroud v napadu Francije na letošnjem SP odlično sodelujeta
Kylian Mbappe in Olivier Giroud v napadu Francije na letošnjem SP odlično sodelujeta FOTO: AP

Tudi v francoski izbrani vrsti so se ubadali s poškodbami, o katerih smo že na dolgo in široko razpredali. Uspeli so odmisliti vse težave in se osredotočiti na nasprotnike ter predvsem lastne prednosti pred ostalimi. Na krilnih položajih so najboljši. Če smo pričakovali šov Kyliana Mbappeja, pa je bolj presenetljiv doprinos Ousmaneja Dembeleja na nasprotni strani. V Barceloni je neumorno preigraval v gnečo, v reprezentanci pa je pokazal drugačen obraz. Želi igrati podobno kot Mbappe, izkoriščati prostor, ki oziroma ko se mu odpira, zna si potisniti žogo za hrbet nasprotnikove obrambe in tako unovčiti hitrost. Ostali sicer niso zgolj statisti, a se zavedajo, da imajo močna in predvsem bliskovita aduta, ki odlično sodelujeta s prekaljenim Olivierjem Giroudom.

Še vedno pa nismo dobili prave slike o udeležencih četrtfinala. Skoraj nihče namreč še ni odigral pravega derbija. Brazilija je sicer opravila s Švico in Srbijo, ki naj bi bili nevarni, Francija z Dansko in Poljsko. A nihče izmed omenjenih poražencev ni prepričal, zato bomo šele v naslednjih dveh dneh dobili odgovor na vprašanje o pravi moči in dometu favoritov.

Maroko še enkrat?

Najprijetnejše presenečenje SP so Maročani, ki so dokazali, kaj prinaša fanatična borbenost, seveda v kombinaciji s kakovostjo. Toda vselej ob podobnih zgodbah se pred naslednjo tekmo zastavlja vprašanje, ali lahko outsiderji nadaljujejo s presenečenji. Sploh po učinkoviti predstavi Portugalske v osmini finala. Kar se ostalih tiče, so bolj ali manj pričakovano med osmimi najboljšimi. Po uvodnem porazu so tudi Argentinci v očeh širše nogometne javnosti postali favoriti za končno zmago, čeprav nisem prepričan, da bodo proti Nizozemcem dobro opravili težak preizkus. 

Ne smemo pa pozabiti Angležev. Ne pomnim prvenstva, pred katerim se ne bi širokoustili. Tokrat so obrnili ploščo, čeprav je bilo po uvrstitvi v četrtfinale spet slišati nekoliko bolj predrzne napovedi in velika pričakovanja. A brez oholosti, bahavosti, podcenjevanja ostalih ... Tudi njih tokrat krasita moštveni duh in učinkovitost. Težko bi sicer trdil, da so navdušili, a so odigrali zelo dobro! Četrtfinalni obračun proti Francozom bo za Anglijo finale pred finalom. Če uspejo izločiti aktualne svetovne prvake, bodo v mojih očeh čez noč postali celo glavni favoriti za končno zmago. Če!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SlepiSlovenc
08. 12. 2022 17.03
+1
Miiiii Slovenciiii!
Resni
08. 12. 2022 17.01
-1
Jest bi reku da bodo Francozi spet prvaki. Ne vem, moje mnenje.
Kollerik
08. 12. 2022 12.58
+5
Čedalje hitreje se oži krog tiste peščice najboljših med najboljšimi. Trenutno so to Francija, Brazilija, z zadnjo predstavo proti švici morda tudi Portugalska. Zdaj, Argentina , Hrvaška, Anglija, Nizozemska.... bomo videli. Nikakor pa Maroko, eksot ki se je izgubil v zanj previsoki in prezahtevni dimenziji-....
Lucky
08. 12. 2022 13.59
-11
Sam, če še Portugalce vn zbrišejo, bojo manucao, matrax in druščina v 7-ih nebesih. Jst jim privoščim.
Matrax
08. 12. 2022 15.46
+1
Naš Kollerik je priznal, da so njegovo Barco domov poslali eksoti.🤣
Lima33
08. 12. 2022 12.50
-3
U.K.
08. 12. 2022 13.48
+3
Bigbadjohn
08. 12. 2022 12.23
+4
Še do nedavnega nepredstavljivo, zdaj pa, nenadoma, umestno vprašanje: "Bodo Portugalci tvegali nastop v četrtfinalu z Ronaldom v začetni postavi?"...
Uporabnik1816146
08. 12. 2022 11.17
-1
Sami mojstri nogometa na portalu. Vsi delate verjetno 8ur na dan in sanjate.
whattheuck
08. 12. 2022 11.26
+9
Ne, jaz delam v javnem sektorju. Tipkam to v službi :)
whattheuck
08. 12. 2022 11.08
+8
"...ko se ne bomo ukvarjali z zaslužki največjih zvezdnikov...." Lukač, tukaj se stalno dela članke o zaslužkih nogometašev in drugih bogatašev.
cripstoned
08. 12. 2022 10.52
+2
Nekdo iz psgja.. Mbappe, neymar ali pa messi... Zakaj? Glavni lastnik psgja emir Katarja je nekomu od te trojice obljubil svetovno prvenstvo... Glede na to da to svetovno prvenstvo kriči po korupciji ni 2x za reči da se motim... Vsi vemo za messijeve nore zahteve in njegov pohlep... Vedno več je takšnih ki omenjajo da je messi prišel k psgju samo zaradi tega ker so mu obljubili naslov svetovnega prvaka... Po drugi strani pa tudi mbappe ni nedolžen... Ko je hotel k realu ga je poklical predsednik Francije in že naslednji dan je bila njegova mama na obisku pri emirju Katarja... Tudi tukaj je mogoče prišlo do nekaterih obljub... Pravtako je emir Katarja že večinski lastnik največjih gradbenih firm po Franciji in je stkal zelo pomembne vezi z samim predsednikom omenjene države... Imate vso to bedo in korupcijo na tubi samo malo časa si morate vzeti pa boste videli resnico...
whattheuck
08. 12. 2022 11.13
-2
To je vse znano. Nogomet je 100x bolj korupcija kot igra. Imamo že tehniko, da bi imeli 100% jasno, če je bil prekršek ali ne. Ampak Fifa in Uefa tega ne bosta nikoli omogočili, ker hočeta dobivati podkupnine.
kokolorokolo
08. 12. 2022 11.51
+8
Torej po tvoje čim bo zmagala Francija, Brazilija ali Argentina, bodo zagotovo zmagali, ker jim je bilo obljubljeno? Torej trdiš, da drugače ni možnosti, da bi osvojili turnir? Torej praviš, da bi pod drugačnimi pogoji druge ekipe bile definitivno boljše od Francije, Brazilija in Argentine? Kako pa to da je bila Francija že nazadnje prvak? Kdo jim je takrat obljubil?
kokolorokolo
08. 12. 2022 11.55
+7
Ti torej trdiš, da če ne bi bilo prvenstvo v Katarju, ni možnosti da bi zmagala Francija, Brazilija ali Argentina. Zanimivo.... Res ne vem kako so 2018 Francozi zmagali.. Ampak ti si kar 100% prepričan. Imaš alibi v naprej. Tudi če bo v finalu katera od teh ekip slavila 5-0 boš ti rekel, da je bilo to prirejeno, da so se nasprotniki pustili. Tudi če bodo slavili 1-0, boš rekel, da so sodniki pomagali. Torej vnaprej si našel alibi, če bo slučajno prvak Messi ali Mbappe ali Neymar. Po tvoje ni šans da bi na pošten način zmagali? Torej so Angleži/Portugalci/Nizozemci toliko boljši?? Ali na podlagi česa sklepaš, da Francija/Brazilija/Argentina drugače ne bi imeli možnosti?
dark horse
08. 12. 2022 12.49
+2
To je pač kripsl krele znani vseved 🤣🤣🤣
Kollerik
08. 12. 2022 12.56
+1
Pri ter stegnu gre za vnuka babe Vange.....